Кремъл удари на камък с ултиматума към Запада и зове жално китайския батко на помощ

Слушах преди седмица разсъжденията на един от най-представителните за (уж) умерената русофилщина сред българските коментатори Валери Тодоров, бивш дългогодишен кореспондент на БНР в Москва и активен участник във всякакви русофилски сборища, форуми и организации у нас. От всички възможни български познавачи на Русия, българският клон на телевизия “Блумбърг” беше избрал да покани тъкмо него да обяснява руската позиция и противопоставянето й на НАТО във връзка с Украйна. Бегъл поглед ( ако не чак преглед) на неговите промосковски разсъждения разкрива ( за онези, които не знаят) с какъв “авторитет” по темата се е срещнала от екрана аудиторията на американската “Блумбърг”. https://rusofili.bg/нощните-вълци-и-дневните-кошмари/

Не знаех, че човекът е изкласил до професор. Но философстването му ми е известно отдавна. И той, както останалите си подобия в коментарното пространство у нас, не може да извърти нещата така, че да изкара Украйна агресор, който заплашва Русия. Чак такава идиотщина не можа да сътвори, но стриктно спазваше опорните точки на Кремъл, сред които най-натрапчиво се открои лицемерната загриженост да не би Русия да бъде тласната в обятията на Китай – по вина на НАТО, която не иска да се съобрази и да приеме руският ултиматум.

Дългото предисловие дотук, което мислех да си спестя като не обръщам внимание на поредния местен говорител на рашизма у нас, използвам като интродукция към кремълската какафония, представяна като симфония, построена върху въображаема хармония на интересите между Пекин и Москва. Всеки дребосък от кремълския хор вече е разучил тази партитура и пее с пълно гърло: “лошите западняци не отчитат китайския фактор в голямата игра на мъдрия Путин”. 

Нима? 

Истината е , че след като ни заляха с еднозначни пропагандни внушения за почти неизбежна януарска война на украинската територия ( по вина на Украйна и Запада, разбира се – защото не приемат ултиматума на Путин да се предадат и разоръжат под негова диктовка ), сега същите певци запяха друга песен. Вече се надпреварват да отричат, дори да осмиват вероятността от такава война. Те руснаците просто си правели маневри ( тъкмо на украинската граница), тръбят в хор.

Каква “еволюция” само! Пропагандоните ( харесах си този руски опозиционен спрямо Кремъл израз) извървяха с маршова стъпка пътя от уверенията как за дни, ако не и за часове, руските танкове ще се разхождат в Киев ( само да поиска Путин), през вайкането, че сме пред Трета световна война, та чак до сегашната безпомощна теза за демонстрацията на руско миролюбие край Украинската граница.

Какво се промени, че така смениха тона? Нищо, освен едно: Западът, в лицето на САЩ, НАТО и ЕС отказа да отстъпи и отхвърли опитите на Кремъл да плаши с война. 

Ако за ултиматума на Русия шумно се говореше в нашите медии, то западният отговор потъна в скръбно мълчание. А истината е, че писменият отговор на абсурдните руски искания шокира Путин и компанията му. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обясни на пресконфренция членоразделно като за бавно развиващи се злосторници, че нито една от заплахите му не дава резултат. Освен по темата за преговори с Русия за договора за ракетите със среден обсег на действие – старо и устойчиво във времето американско предложение към Москва.

Апропо, в лицето на тандема Байдън-Блинкън кремълската групировка, която има твърде съмнителна подготовка по дипломация ( полковникът от КГБ се е обградил с военен министър без военна подготовка и образование, и с шеф на силовите служби с инженерно образование), международни отношения, технология на преговорите и познания по история. Но се натъкна на непреодолим и далеч, далеч по опитен в геополитическите игри противник. Намерили в Москва кого да шантажират! 

БЕЗ ДУМИ:  Джо Байдън на 26 години през 1968 г. в Хавай и Владимир Путин на приблизително същата възраст нейде в СССР

 

 

 

 

 

Още през 1987 г. възпитаникът на Харвард и Колумбийския университет Антъни Блинкън публикува книга за стратегическите задачи на американската външна политика “: “Ally versus Ally: America, Europe, and the Siberian Pipeline”. Самият Байдън обикаля света от 50 години насам, изпълнявайки мисии на поредица американски президенти за овладяване на международни кризи, вкл. петролната криза от 70-те години. Срещал се е лично на най-високо ниво още със съветските ръководители.

И какво са измислили сега в Москва, след като удариха на такъв камък? Ами взеха да говорят от името на Китай. “Сенаторът” Джабаров от руската Дума, а след него и заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев, реагираха на западния отговор с предупреждение, че тази западна неотстъпчивост можела да се отрази на китайската позиция. Медведев направо “опакова” заедно Китай и Русия като страни, засегнати от геополитическия натиск за “превръщането на Украйна в играчка на НАТО и най-вече на САЩ”.

В същото време няма подобна реакция в Пекин. Защото не китайците накараха Путин да блъфира и да пише ултиматуми с безумни претенции към многократно превъзхождащия го във военно отношение ( а за икономическо-да не говорим) мощен западен съюз. С мълчанието си Си Дзипин казва на Путин : “сърбай си кашата, която забърка”. 

И Путин я сърба, но шумно се оплаква, че много пари. Чак да му дожалее на човек за руското самоунижение да бъде викан китайският батко на помощ.

   

20 мнения за “Кремъл удари на камък с ултиматума към Запада и зове жално китайския батко на помощ”

 1. препредавам мнение, с което съм съгласен: има няколко много официално-публични изявления на лавров, че те / хаха,извънземните! / не можели повече да чакат / ??? / ЗАПАДЪТ да ги размотава с отговорът на хартия / да им е длъжен? / – казано с укорително-заплашителен тон. в резултат, известен политически анализатор от НЕ българското пространство, изказа мнението си, че на путлер му трябва американската хартийка наистина спешно, защото на 2 февруари ще ходи в пекин, а с хартийката се надява да убеди китайския диктатор, че не лъже, че янките наистина смятат русия за свой враг…а щом е така, хайде да се обединяваме ние, крачун и малчо, срещу гадния ЗАПАД и САЩ. какво друго му остава на путлер ? кремълската патология е толкова влошена, че си въобразяват че КИТАЙ ще тръгне да си чупи главата заедно с тях…

 2. тъй като от Китай освен друго не получиха,ватниците одобриха ваксината на Астра-Зенека.Е,не казват ваксина,а лекарствен препарат ьа профилактика на КОВИД 19,инжектиран на две дози.Ше внвсат 3500 дози,в мрежата се появиха коментари,че са поименни…

 3. ПП.полето за писане е стеснено и почти не виждам какво е изчукано с клавиатурата,допускам грешки.Моля четете; освен вирусдруго не получиха.

 4. Аз друго не разбирам, как руснаците успяват да въртят на малкия си пръст централна Европа (Германия до Италия) с цените на газа, а пред китайците тея номера не минават? Донякъде се радвам, че руснаците ще са първата жертва на китайският империализъм. За 1000 години така и не се научиха, че от Запад никой не е успял да ги завладее, но от изток, … (Тук ще се автоцензурирам, да не съжалявам после какви вулгаризми съм писал).

 5. Към Явор:

  Една от причините Русия да не може да шантажира Китай с износ на енергоносители е в това, че Пекин има повече алтернативи, докато Европа се полакоми за “близкия” руски ресурс още от времето на Рейгън, който не можа да убеди европейските съюзници на САЩ, че правят стратегическа грешка, като се обвързват с руската суровинна база. Последиците днес са налице.

  Путин, обаче се е настървил да откаже Европа от зависимостта от руските суровини колкото се може повече и по-скоро с номерата, които върти. Очертава се да успее.Особено щом американците се включиха в снабдяването на съюзниците си чрез десанта на корабите с втечнен газ.

 6. На всичкото отгоре, туй местене в стил иди ми, дойде ми на ордите на ХУЙЛО е “незаконно” според Виенска конвенция изискваща детайлно предизвестие. За повече, по-долу.

 7. Bloomberg определено нещо не са наред, за трети път срещам тяхна странна реакция/коментар, а на прескоференцията на Рябков след първата среща на 11-ти те бяха от отбраните медии заедно с всички руски пропагнадатори. Другото-мит/създаден ясно защо/ е че Путин е бил полковник, истината е че е стигнал до майор само. На Китай им трябва мин 5% ръст на БВП на година за да не потънат. Q4/21 е на 4%/Y-to-Y/, а в момента трябва да налеят около трилион в H1/22, за да не потъне строителния сектор/понеже изпържиха външните инвеститори в Евъргранде с 16 млрд никой външен инвеститор няма да се набута скоро/, който се оказа дава 25% от техния БВП. Проблеми в световната икономика в резултат на война и санкции не им трябвят, защото се надяват на експорта към САЩ/където в момента има паричен ресурс и занижено предлагане на стоки/ да дръпне БВП-то. На срещата на “ПуСи” на 3ти вероятно Си няма да даде зелен сигнал за Пу.

 8. Много ще ми е интересно да науча дали наистина има някакво обещание/ ангажимент от страна на Европа и по-точно Германия за недопускане членство на източноевропейските страни в НАТО в замяна на разрешение за обединението на Германия. По принцип е възможно, защото тогава немците бяха готови на всичко само и само да махнат Берлинската стена. Ако има подобен ангажимент би могъл да обясни руската позиция.. Едва ли някога ще научим със сигурност..

 9. Китайският “батко” от дълго време обладава сибирското д*пе на рассия. Но плешивият фюрер явно не забелязва. Щото явно още не му е дошло до кокала. Китайските товоришчи не си полюват и джуджи след време може да загази яко. Ядрените ракети не са лекарство.

 10. Ако Путин имаше опашка, щяхме да видим как той седи на нея. Засега рая му се разминава.

 11. Участие на Валери Тодоров, бивш кореспондент на БНР в москва, в Блумбърг-България.Участие на Шрьодер в руска компания.Участие на Меркел в утвърждаване на северен поток-2.Участие на Германия и Италия в растежа на руската икономика. Призракът на комунизма броди из Европа и света още. Защото всичко това е продължение на стария добър комунизъм. От другата страна : Джоузеф Маккарти, Едгар Хувър, Роналд Рейган. Българските момчета от Харвард трябва да разберат , че играта с това Зло трябва да е мръсна и твърда. Иначе ще паднат от власт и ще се забравят.

 12. Блумбърг е телевизия на ТИМ, както Евронюз е на ТВ Эвропа. Тя и БТВ беше американска, но местните влияния си работят.
  До неотдавна четях един сайт за информация за енергийните пазари. oilprice.com. Внезапно (поне за мен) започнаха препечатват статии от zerohedge и тонът на статиите се промени. Писал съм за зеро и българската връзка, от там за връзката с ДС, преедполагам и Русия.

 13. До Stoilov Ivan
  Благодаря за информацията.

  Все такива канят в ТИМ-аджийската тв, а и по останалите канали, затова четем нещо различно в интернет сайтове, на което другаря червен Янев гледа с лошо окоТой воения министър ги говори даже по-гоеми нелепици и от Тодоров и от Чуков

 14. По време на днешния парламентарен контрол най-активна с въпроси беше групата на руските “възрожденци”, заместникът на “главния възрожденец” Цончо Ганев ( потомък на Ганьо) излезе фалцетно да протестира срещу председателя на НС, защото не бил изгонил депутата от ПП Атанас Михнев (задал въпрос преди него във връзка с хулиганските прояви на МАЛОБРОЙНИЯ антиваксърски протест на 12 януари, попитал вътрешния министър за приблизителната бройка на участниците) и е нарекъл БЪЛГАРСКИЯ НАРОД шепа фашисти ?
  Много се притесняват “възрожденците”, когато стане въпрос за мизерната бройка на участниците в мерприятията им, защото това ги лишава от основанието да претендират, че говорят и действат от името на ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД !!! 🙂 От сега нататък трябва съвестно да ги броим по събитията ИМ!

  Много по-екзотична в питанията си беше “възрожденката” Еленка Гунчева, потомка на Гунчо, която определено има нужда от логопед или от крем “Корега”, защото трудно й се разбира какво говори, която пък искаше да се откажем от американските бази, защото сме нямали полза от тях и защото там, на табелите, надписите били само на “американски”, нямало надписи на български (или поне на руски).
  В представянето й като депутат в сайта на Парламента ни срещу графата “ЕЗИЦИ” няма попълнен чужд език, но това не е попречило на Еленка Гунчева да бъде включена да участва в Делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Сигурно там потомката на Гунчо практикува жестомимичен език и очевидно присъствието й ще бъде много полезно, ще носи престиж на българската делегация и страната ни 🙂

  Е, като АГРЕСИВЕН лобист на руския интерес (все пак) ще бъде полезна на НЯКОИ извън България

 15. Към sms:
  Макиавели още преди векове е забелязал:
  “Който не ти е приятел винаги ще иска да бъдеш неутрален, а приятелят ще очаква да се намесиш открито във войната на негова страна.”
  Така че,всички които са за неутралитет по позициите на НАТО ,ясно за кого са- за Кремъл!

 16. @SMS

  В Bird.bg има интересен материал за “възрожденците” (аз лично съм ги калесал ПП “Възнаграждение”)

  https://bird.bg/vazrazhdane-bachvarov/

  “…Стефан Бъчваров е управител на 5 фирми със задължения към НАП в големи размери: ПУРА ВИДА 13 ЕООД с 594 хил. лв., ЗЕРО ГРУП ООД с 541 хил. лв., АЛЕСТРА ЕООД с 262 хил. лв., ВИНАРСКА ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ЕООД с 172 хил. лв., и КУКИ ЕООД 72 хил. лв. В две от тях Бъчваров е едноличен собственик чрез друга негова фирма – Агенция Сити Консултинг ЕООД.

  Общите задължения към НАП на фирмите управлявани от нещатния сътрудник в парламента са над 1 милион и 640 хиляди лв. …”

  Не може да им се отрече обаче, че ако не друго, са невероятно изтънчени циници и перфидни майтапчии!

  ЗЕРО ГРУП и КУКИ ЕООД…

  🙂 Уникално!

 17. @ Българин, ringup

  Било научно доказано, че големината на женския задник е пропорционална на големината на мозъчните й кълба, а колкото по- голям е мозъкът, толкоз по-умна е жената. От това, което наблюдавах в парламентарната зала, изглежда, че руската “възрожденка” Еленка Гунчева, подтичваща към трибуната, е МНОГО, ама МНООГО УМНА ЖЕНА! 🙂

 18. Как да не е благодарен човек към автора на тази публикация Иво Инджев! – хем да ти е весело на душата, хем сериозно да се образоваш с познания по голямата политика. Благодарност и към умните коментари на читателите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.