Парадокс: русофилите Румен Радев и Стефан Янев затвориха устите на американофобите, процъфтяващи при властта на “евроатлантиците”

 

 

 

 

 

 

Независимо дали това харесва на “русофобите” сред т.н. граждани за европейско развитие, които разиграват фалшифицираната си “русофобска” карта, но е факт: най-провинилите се пред строя на атлантизма у нас двама политици сред управляващите вече свършиха повече работа за запушването на устите на кресливите путинофили, отколкото предишното управление пожела да стори за дългите години на своето управление. 

Към изявлението на президента Радев, който за пръв път ясно декларира – при това от позицията на главнокомандващ и на генерал от резерва, обучаван в САЩ, че  у нас няма американски бази, днес подробности добави и министърът на отбраната Стефан Янев. 

Цитирам: 

“Към средата на януари в България е имало 206 американски военнослужещи със съответното въоръжение и техника, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната Стефан Янев. Той уточни, че според споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от май 2006 г. в страната могат да присъстват не повече от 2500 цивилни и униформени американски военнослужещи. Министърът уточни, че тази численост дори не е доближавана, и то общо на годишна база, с всички ротации за различните учения.

Информацията за числеността на американските военни в страната излиза на фона на намерения на НАТО да изпрати допълнителни военни и техника в България заради близостта й до Украйна и действията на Русия в региона. Според информация на CNN от началото на седмицата към момента се дискутира изпращането на около 1000 американски военни в България.

В отговор на въпрос на депутата Елена Гунчева от партия “Възраждане” Янев уточни, че базите, които те използват, са български, а не американски или на НАТО. Министърът допълни, че САЩ са вложили пари в изграждане на инфраструктура в базите, включително в сгради, обходни пътища, мишенни полета и т.н. Американските военни плащат токът и водата на сградите, които ползват.https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/01/28/4307142_v_bulgariia_ima_206_amerikanski_voenni_obiavi_ministur/?ref=home_mainStory

Какво да добави човек към кратката и ясна информация, освен въпрос защо досега пре(само)хвалените евроатлантици, превърнали се сега в бореща се легитимност през Запада и прозападните българи опозиция,  нито веднъж не затвориха човките на примитивната пропаганда, върху която паразитираха с твърденията си за “американската окупация” на България продаващите на тезгяха на публичността пропагандата на своята матушка местни “майкопродавци” ?

Трябваше Радев и Янев най-сетне да “изплюят” камъчето, заседнало в путинофилския ботуш на тази пропаганда, за да разбере всеки, че в България няма бази, а американците ги има в количества, които са далеч под нивото на (без)личния състав на засекретената и явната руска агентура у нас. 

Оставям на сръчните в пресмятането хора да изчислят колко американски военни се падат на глава от намалялото при предишното “евроатлантическо” управление с повече от милион българско население. Огромната част от това население е виждало мърдащ американец само по филмите – защо сред нас практически няма американци- не само в униформа, но и в качеството на инвеститори или на туристи. Но пък ги има на първа пропагандна линия кресльовците. Намърдаха се пак  в парламента под друга табела, настояващи войнствено да бъдат закрити откритите на картата само от тях “американски бази”.

На въпроса защо досега властта не беше обявявала горните факти има един дълъг и един кратък отговор. Дългият гласи: защото московските господари и техните местни пъдари нямат интерес българите да знаят истината. От срам, гласи краткият отговор. 

Пресрамиха се новите управляващи. Както и да го извъртат сега посрамените бивши властници, няма да могат да се оправдаят защо толкова години подклаждаха и подслаждаха с лукавото си мълчание темата за измислената “американска окупация” и съответните несъществуващи бази. 

17 мнения за “Парадокс: русофилите Румен Радев и Стефан Янев затвориха устите на американофобите, процъфтяващи при властта на “евроатлантиците””

 1. Преди три месеца Николай Малинов каза “с един телефонен разговор с Кремъл мога да осигуря евтин газ за България” https://enovinar.com/nikolaj-malinov-s-edin-telefonen-razgovor-s-kremal-moga-da-osigurya-evtin-gaz-za-balgariya/ Въпросът ми е какво стана с тази заявка? Путин отказа ли му, или още не са се чули?

 2. Май прекалено много станаха полезните идиоти.
  ( коментар на един от русофилите, които сега били станали “русофоби,”If you know what I mean ).
  Да..а..а ..Масква…..Не се забравя…

 3. В БГ трябва да има не 260 а 260 000 войници на НАТО постоянно присъстващи, за да възпират агресивните имперски апетити на путин в тази част на европа?

 4. то и Беларус получи евтин газ,но не е вече белоруска а РУСКА,руски войски от всички видове шетат кат у дома си.

 5. Ние американски бази нямаме, но си имаме руски бази за обучение на не едно и две дружества на така наречените – паравоенни организации като „ Шипка“ и военния съюз „Васил Левски“ . Тия формирования по численост надвишават многократно присъствената бройка на нашите партньори от организацията, в която членуваме. А може би и по въоръжение, кой знае. Всъщност някъде се знае и от някъде се финансират. Факта, че изповядват излизане от НАТО и ЕС, говори къде е това някъде и не е тайна, че се организират и инструктират както от местни руснаци, така и от вносни такива!
  Веднъж срещнах в планината един поход на двайстина яко и тежко въоръжени с дълги картечници тип Идиана Джоунс- вношаваха страх и ужас – докъто се разминавахме дъхът ми спря, после дълго се пипах дали съм оцелял!

 6. По случайност слушах днешния парламентарен контрол и също така чух отговора на Стефан Янев, че смята американското партньорството за “полезно” и “изгодно” за България, в отговор на дупликата – похвално, но крайно не достатълно. Някак странно звучеше позицията на същия този министър преди дни, че България, ако се наложи, ще участва със свои сили и няма да приема допълнителен чужд контингент?! Подкрепям напълно позицията на @ядосан, а устите на американофобите далеч не са затворени – ама никак. Съвсем скоро очаквам да подхванат мантрата, че България не трябва да “лее родна кръв”. Изваждането на показ на фалша, че в България има “американски бази” по никакъв начин не променя факта, че няма планове този дисбаланс да бъде променен и, за разлика от Румъния, да станем истински ценен съюзник в алианса. По-скоро беше даден официален отчет на Кремъл, че продължаваме да бъдем все така “неутрални”, което при наличието на “засекретена и явната руска агентура у нас” на практика означава, че (п)Резидентът Румен Радев и военният му министър, уви, #продължават да играят в полза на Москва. Къде е #промяната на практика?

 7. :Много добър и позитивен коментар за генералското мрънкане. Лично мен ме беше срам да слушам как Янев се опрадава, че почти няма американски войници у нас, като че ли е нещо лошо да има (“ядосан” ме е изпреварил). Но и позитивният прочит на автора ми хареснва.
  Ако всички управляващи, от влизането ни в НАТо та до днас, са виновни за нещо, това е, че говореха за НАТО, като за съюзник, който наистина върши полезна работа, но не трябва да го оставяме много-много да ни се качва на главата, а не че ние сме част от НАТО! За патреотите дори межеше да го формулират “Ние сме в НАТО и НАТО е в нас”.
  Но да се радваме на малките стъпки в правилната посока, които са по-добре от хич…

 8. За сега усещам вятъра на промяната като лек полъх, но се надявам по-скоро за стане бурен. Пример Елена Поптодорова, която направи за посмешище тъпанара чекист б.чуков по бнт. Също така по нова украинския посланик каза нещо изключително важно, че България трябва да се отнася към Украйна през призмата на Украйна, а не през призмата на русия!
  Като слушах Янев за състоянието на армията тези дни ми стана ясно едно, че имаме бутафорна група от хора, които получават заплати и пенсии. Това е резултатът от дългото управление на банкянския простак.
  Няма да е лесно, ще трябва време! И да не забравяме, че не знаем колко са руските терористи, убийци и техните помагачи в България!

 9. Макар и с мънкане,макар и с недомлъвки,макар и с пелтечене русофилите мрънкайки казаха,че има войници на САЩ в България…Ама чак пък да са затворили устите на американофобите ?!!! След онази идиотска сесия на Народното събрание се питам-къде са “десните” в Народното събрание ? Ааааа…забравих-те са колаборационисти с комуностите в името на личното облагодетелстване.За власт и за пари.Ако бяха истински десни щяха да са напуснали отечественофронтовското комунистическо парвителство и да са поели курс на предсрочни избори-парламентарни и президентски.В Австрия вече обърнаха плочата за любовта към Путин.”Геният” Макрон,който за всичко се съгласяваше с газовата комсомолка баба Меркел и той усети жегата зад ъгъла.Друг е въпроса,че той обича бабички.Германия е отписана като съюзник на НАТО и затова британските самолети я заобикалят,когато доставят оръжив за Украйна. Но германците тепърва ще си плащат за меркелизацията си.Но да си дойдем на думата-гробното мълчание на българските “десни” сили в Народното събрание-доказа,че са колаборационисти,комунистически отломки,готови да на всичко само да са във власта и да празнословят.

 10. След парламентарен въпрос на Мартин Димитров лъсна скандал – представителят на държавата в “ЛУКойл” 4 години е бездействал
  Красимир Първанов нито веднъж не е докладвал на ресорното министерство, какво се случва в руската рафинерия
  (Шокиращо е как тази руска подлога, безсъвестно завлякла България с милиарди, още не е в затвора?! Гешев?)

  https://faktor.bg/bg/articles/sled-parlamentaren-vapros-na-martin-dimitrov-lasna-skandal-predstavitelyat-na-darzhavata-v-lukoyl-4-godini-e-bezdeystval

 11. @anonimen

  Имам чувството, че на КП му се иска, но не смее да заеме по-категорична позиция (и по-пронатовска) заради двата “куци” (спънати) крака в четириногата коалиция по темата русия. Предполагам, наясно сте, че кукловодите могат бързо и сравнително лесно да преформатират коалицията, премахвайки и малкото останал атлантизъм в нея…? Мернах из медиите и за някакъв хипотетичен политически проект на Пеканов…(това – в случай, че КП нещо почне да става непослушен по темата русия-Украйна…)
  Истинският лакмус кой кой е сред нашата политическа каста е темата русия.

  Приятен ден и бъдете здрав!

 12. Преди по малко от месец чухме ‘личната’ ( както се оказа впоследствие) позиция и преценка на ‘специалиста’ Янев по въпроса за ситуацията около Украйна. Чудя се как все още не е освободен от поста?! Представям си с какво неудоволствие е отговарял на поставените въпроси..

 13. Украинският посланник на отличен български език/за разлика от н-ка на ДАКЕВР/ ни обясни,че трябва да се дерусифицираме.

 14. До Българин;
  “Имам чувството, че на КП му се иска, но не смее да заеме по-категорична позиция (и по-пронатовска)…”
  Драги,мисля,че грешите капитално.КП е бита карта…хабер няма какво прави.Ако възлагате някакви надежди на него,ще останете дълбоко разочарован.Ще Ви дам два битови аргумента-имате любим разказ,който давате за пример и грешите авторът му;живял се двадесетина години в Канада,завършил сте университет във Ванкувър и магистратура в Харвард и най-паче съпругата Ви е канадка…И говорите такъв дърварски,пуцаджийски английски,че ставате за смях на продавачките в МОЛ-овете.Само вижте как го гледаше Столтенберг при съвместната им пресконференция.
  Желая Ви здраве.

 15. @anonimen

  В кое точно греша “капитално”, драги? Че му се “иска”, или че “не смее”?
  Стана ми интересно просто къде ми е грешката…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.