Кремъл дава заден, но таи задни мисли за измъкване от тресавището на своя украински “заден двор”

Руската върхушка все по-рязко променя войнствената си реторика спрямо Украйна и НАТО. След декларацията на външния министър Лавров на пресконференцията му преди дв дни в Москва, на която някак между другото съобщи важната новина, че Русия няма да напада Украйна, с подобно уверение за вътрешна и външна употреба се включи в новата линия на Кремъл и председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин.

В изявлението на Володин, цитирано от ТАСС, вече има ескалация на внезапно бликналото руско миролюбие. “Русия никога няма да воюва с Украйна”, увери той.  Никога!

Само дето не нарече Украйна “братска” в съветски стил. Освен това, в разрез с изказванията на ядрени ентусиасти в Русия от екрана на руските телевизии ( като пропагандиста Соловьов, или като шовиниста Жириновски), Володин констатира, че никой няма нужда от ядрена война. Макар това банално признаване на добре известната истина да се родее с шегичката, че винаги е по-добре да си млад, здрав и богат, отколкото стар, болен и беден, все пак напомнянето от такъв характер най-малкото охлажда страстите на параноиците, включително у нас, които плашат с трета ( ядрена) световна война. Ако не бъде угодено на Путин, разбира се.  

Трудно е да си представим, че Путин ще подвие опашка без да извърти нещата така, че да изглеждат като някаква форма на победа. Няма съмнение, че в Кремъл планират “нещо”, което да не бъде точно война, но и да не изглежда като позорно отстъпление. Не знам какво ще измислят. На на престъпния ум това му е работата – да крои планове как да измами системата ( на международната сигурност в случая), за да си постигне целите.

Предупреждението на президента Байдън, че Путин има планове да използва струпаните по украинската граница войски през февруари най-вероятно е резултат от информация, с каквато разполага. Нека не гадаем. Никой не разгада вероятността от руското нахлуване в Крим през март 2014 година в условията на пълен срив на украинската държавност. Така че и сега е трудно да се предвиди какво става в “загадъчната руска душа” на Путин.

Дали пък внезапните изявления на Лавров  и Володин не са част от поредната хитрина, която цели да приспи бдителността на врага, т.е. на целия свят с изключение на режимите в Беларус, Венецуела и още няколко техни подобия?

  Да, всичко е възможно, но е невъзможно Русия да си върне Украйна като своя колония. В Кремъл едва ли си правят илюзии, че дори и да победят военно своя съсед, цената ще бъде твърде висока не само в материални измерения, но и като стимулиране на нов разпад на т.н. Руския свят. Знаят, че нямат шанс да задържат плячката, а афганистанската съветска авантюра ще им се види романтична разходка в сравнение с една партизанска война в Украйна.  

На този етап от руското отстъпление от заплахите се очертава поредната аналогия със съветското поведение от времето на студената война: за всичко са виновни американците. Вкл. за руските заплашителни маневри край Украинската граница. Това, колкото и да изглежда като брътвеж на някой невеж, е тезата на Лавров, която той разви вчера. От една страна той повтори, че Русия няма да воюва с Украйна, но добави, че именно Вашингтон иска да сблъска Русия и Украйна.

Ако не познаваше фактите човек може да остане с впечатление, че Украйна е нахлула с войски на руска територия, анексирала е част от нея, превърнала е този анклав в натъпкан с оръжия плацдарм, подстрекала е сепаратистки бунт на украинско малцинство на руска земя, а за финал заплашва пак на нахлуе в миролюбивата Русия.  И зад всичко това, стои някакъв пъклен интерес на далечна Америка.

Горното е толкова достоверно, колкото и твърдението за съветско-руското миролюбие. Познаваме го и от собствения се опит на съветска колония, където преданият на Москва режим размахваше лозунга “Без СССР няма мир”. После СССР отиде в небитието, но Русия продължи “миролюбивата” традиция на империята. 

  

23 мнения за “Кремъл дава заден, но таи задни мисли за измъкване от тресавището на своя украински “заден двор””

 1. Колкото до провокация, “малка но от сърце” йощ сила аа един удар ватниците ще намерят. Само да свършат ЗОИ в Пекин, Дядо Си сега не позволява да МУ развалят кефа с празника и стой да видиш след 20.02. Натискът срещу Мордор не бива нито да намалява, нито да отслабва.

 2. Дрънкането на оръжия от таваришч Путя има две основни цели – първо – заздравяване на вътрешното в СеСеСеРе лошо финансово положение и второ – повишаване на световните цени на енергоносителите, чрез които ще се подобри (евентуално…) вътрешното лошо финансово положение…. И таваришч да остане цар до живот, та да не го преследват за туй-онуй!

 3. Въпреки задаващите се ЗОИ,Китай не допуска да му се бъркат в работите…Вече помоли учтиво руските миротворци да се изнесат от Казахстан за 3 дни.Все пак Китай е инвестирал до този момент 11 милиарда долара в казахстанската икономика и няма да остави току-така някава държава със затихващи функции да се мотае в територията на икономическите им интереси.

 4. В поместената таблица е пропусната още една агресия – месец след като е нападнат от Хитлер, СССР окупира Иран. Защо?
  За да може САЩ да помага с кораби

 5. В този списък на агресия на СССР-Русия не виждам България 1944г. Трябва да им се напомни, че не е пълен.

 6. Мисля, че подкрепата на НАТО и Европа към Украйна изразяваща се и във въоръжение е много силна. Не е ясно кой ще излезе победител при военни действия. Така че вероятно русия търси начин да се изсули мазно от ситуацията, в която сама се набута.

 7. “Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”. („Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри. – България и интригите на Русия”, С., 1914)

  Само цитирам Георги Кирков (Майстора)…

 8. Експерт: Агентите на „Газпром“ в България забавиха интерконектора с Гърция

  ( анализът на Михаил Крутихин разкрива пъкления план на Империята на злото. Единственото ни спасение от газовото “менгеме” на Русия е ВРЕМЕННО да се върнем на твърдо гориво, мазут и ток, докато преминем без саботажи изцяло на възобновяеми енергийни източници)

  “…Следващата е позицията на Русия, която се състои в противодействие на „зеления преход“. Русия е формулирала официална доктрина за енергийна сигурност, която гласи, че всички възобновяеми източници са заплаха и рискове за Русия. Развитието на модерни енергийни технологии не е стимул, а заплаха! Тоест искаме да продължим да произвеждаме и търгуваме с въглеводородни суровини – въглища, нефт и газ. Това е противодействие на общата тенденция в енергетиката и технологиите по света.”

  https://faktor.bg/bg/articles/ekspert-agentite-na-gazprom-v-balgariya-zabaviha-interkonektora-s-gartsiya

  Германия – в руския газов капан

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-germaniya-v-ruskiya-gazov-kapan

 9. А у нас “Батальонът се строява”!
  Като гледам, скоро няма да остане кого да пази по тези земи, освен 400-те паметника във възхвала на окупационната съветската армия…

  То се видя, че у нас държавни мъже няма. Пълно е с генерали. Съветски, в натовски целофан. Алоу, г-жа Янева с точилката, я се погрижи пак за своя благоверен! След първия удар с точилката по главата току му просветна, че сам няма да се оправи с тебе и хукна към районното. Фрасни го пак, па току му просветне, че те затова са тези организации и съюзи, към които принадлежим, че то бива ли сам по бели гащи да скачаш срещу мечка? То и народна приказка си има за един такъв, дето и до днес се чуди народът – имаше ли Гюро глава, или нямаше?

 10. Най вероятно ще спретнат някоя диверсия в Донбас при което ще бъдат набедени украинците. Матушка ще се намеси и ще отцепи двете провинции ( официално). Така Путинката ще може да пооправи измачкания имидж, хеле ако му спрат и санкциите в замяна на ‘мира’.

 11. Какво ли ще измислят още за да триумфират със своята “победа”………

 12. вече има опити за стоварване вина на Украйна,миналото лято се запали и взриви един градски автобус във Воронеж.Сега,от два-три дена в СМИ се пробутва ,че това МОГЛО да бъде сторено от украински диверсанти!

 13. И без Украйна НАТО е най мощния отбранителен съюз в света , но когото и тя се присъедини към този съюз, а това неминуемо ще се случи за ужас на путлер- дните на джуджето са вече преброени .

 14. Интересна статия на CNN относно ролята на Германия.

  https://edition.cnn.com/2022/01/31/opinions/germany-vulnerable-to-russia-ukraine-loss/index.html

  Докато ние тук се захласваме по немският инженерен гений и отказа им от ядрени централи много е възможно тази стратегия наистина да зависи от руският газ.
  Не знам кое е по-зле – ядрена енергетика независима от Русия или “зелена” такава но зависима..
  Предполагам първата..

 15. ivo pedalksi ..майкати дава назаден , дано да измрът децата ти от чума …българорусофоб гнусен американоислямски лиза..така даде назаден путин че ви еба мамата на всички американски лакеи..скоро китаи и русия ще се гаврят още по яко , направиха ги за резил пред света

 16. Към torent

  totoiv4ev@abv.bg
  88.203.225.64

  Извинявам се на нормалните хора, но публикувам този бълвоч, за да са види с каква измет като противници си имаме работа.

 17. torent,

  Ако не бяха американците да измислят чиповете и Интернета сега нямаше да можем да се наслаждаваме на културните висини които сте достигнали в развитието си.

  Г-н Инджев, наистина не ви завиждам че трябва да четете австралопитеци като този. Той дори не разбира че това което правите е за негово добро.

 18. Тоя “torent” (учудващо) не успя нито да ме ядоса, нито да ме възмути.
  Смях се на безсилната му и неаргументирана злоба. Но, за да се формулират някакви аргументи трябва да има наличие на развит мозък и подредена членоразделна реч, а не само демонстрация на маймунски ярости 🙂

 19. Безсилната злоба на роба (по ъйва хръйстав: на дебила).

 20. Почнаха да си изтърват нервите русоробите (това за torent-a).

  Колкото повече US самолети кацат на летището в белокаменен Киев с по 80 тона специални товари, толкова повече си изтърват нервите, ръмжат, сумтят, пак ръмжат с кървясали очи…ама си държат челюстта здраво стисната, щото знаят – само посегнат ли да ЗАХАПЯТ, и ще ОСТАНАТ БЕЗ ЗЪБИ!

  Който разбрал – разбрал…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.