Московската Митрофанова похвали лукаво колебливата позиция на София спрямо кризата около Украйна

Знаете ли защо посланичката на Русия в София Елеонора Митрофанова се появи днес с интервю пред голяма българска телевизионна аудитория? Ако си мислите, че тя ни дарява с обясненията на Кремъл безкористно, значи не знаете как действа клюнът на двуглавата кремълска птица.

Главната цел на появата й е лукавата похвала за българското правителство, че се държи правилно по отношение на кризата около Украйна, създадена от провокативното поведения на струпани по общата граница с нея руски войски. Че това струпване е демонстрация на сила, както каза тя, не е новина за никого. Но основната цел на изявлението й е сигнала, който тя дава за консолидиране на московската пета колона около пасивното поведение на българските власти в противопоставянето по оста Русия – НАТО.  Нещо като “ Говори Радио Москва” с инструкции за своите хора тук.

В прав текст Митрофанова потвърждава, че историята е главното оръжие в руската хибридна война за запазване на нейното влияние в България.

“Русия има едно влияние в България – нашата взаимна история. Това е главният лобист, главният инфлуенсър в нашите отношения тук. Защото тази история не може да бъде изхвърлена, тя е навсякъде”, заявява за пореден път посланичката. 

Характерно е, че тя не уточнява за коя част от историята говори. Дава си сметка, че някак си не може да похвали СССР за 45 годишното обезличаване на окупираната НРБ, но и не иска чрез (само)признание за гузна съвест да се конфронтира с фанатичните носталгици по съветския комунизъм в нашата страна. 

В деня, когато се почитат жертвите на натрапения от Москва комунизъм у нас тази имперска хитрост е поредната проява на двуличие, с каквато руската дипломация се слави. Спомнете си само как Николай Игнатиев  шикалкави в записките си ( подробно съм се спрял на този въпрос в книгата “Измамата “Сан-Стефано”), че едва ли не лично той не е знаел за тайното споразумение на Русия с Австро – Унгария от юли 1876 да не се допуска създаването на голяма българска държава, когато е подготвял и подписвал измамния за българите договор от Сан Стефано, обречен на ревизия по дефиниция от самата руска империя! 

 

 

 

 

В крайна сметка онази успешна измама от 3 март 1878 година си остана единствената опорна точка на съвременната русофилщина в България. 

Митрофанова просто поддържа огъня на пропагандата на историческа основа с това напомняне в контекста на кризата, която Кремъл създаде в центъра на Европа, очертавайки програмата минимум за петата колона на Москва у нас: помнете онова минало от 19 век и подкрепяйте колебливостта на собствените си власти като приемлива форма на неутралитет в противопоставянето между НАТО и Русия.  Интригантско е, но върши работа в “специфичната” българска ситуация.

Друг е въпросът, че свеждането на “дружбата” до спомена от 19 век е косвено доказателство за липсата на аргументи, с които Кремъл може да “заплени” българите в днешно време. Факт! Лошата новина е в това, че този въпрос продължава да се заобикаля “свенливо” от българските политически “елит”. 

Президентът Радев се осмели да спомене предизборно, че Русия не е пример за подражание – което не беше малко, като за политическа величина, спрягана като проекция на руския политически инженеринг в България. Пак той пръв декларира ясно в държавата, че в България няма натовски бази. Днес Радев отговори най-сетне на многобройните призиви да покаже съпричастност в деня за почит към жертвите на комунизма, като наруши мълчанието си по този въпрос. Помълча сам пред паметната плоча в София.

Знам какво ще кажат онези, които го обявяват за най-голямото зло в българската политика – например, че не е мълчал достатъчно убедително или нещо подобно. Но е по-добре този път да замълчат.

Интересно е дали Митрофанова ще ни съобщи във връзка с тези негови малки, но неприятни за Кремъл стъпки, че го е “разлюбила”, ако постепенното му дистанциране от образа на руски инструмент в българската политика, който  преминава някоя московска червена линия в България.

Такава е на първо място 3 март. Предстои да видим дали Радев ще се възползва от възможността да продължи евентуалната си еманципация през втория си мандат на президент, който вече не се оглежда за електорална подкрепа сред масата патриотари от руски тип у нас.

23 мнения за “Московската Митрофанова похвали лукаво колебливата позиция на София спрямо кризата около Украйна”

 1. Днес коментарите на Поптодорова, Юруков и Денолюбов в “Пресечна точка” по повод интервюто на посланичката на Русия пред Нова Телевизия бяха точно в десетката!

 2. Противоотрова на антибългарското руско двуличие относно “общата” ни история е ОСВЕТЯВАНЕТО на антибългарското поведение на руската държава в спора между България и РС Македония. Антиотрова е и осветяването на руската политика на оспорване националната идентичност на украинците, обявявайки ги за руснаци /което е много, много спорно от всяка гледна точка/, докато в същото това време руската държава подкрепя изкуствено създадения /и от тях/ антибългарски “идентитет” на македонистите.

 3. Достоен отговор от българското правителство на поредната провокация от Москва очаквам на 30-ти февруари. И докато всякакво гАворене е нищо пред реални действия, няма какво да се коментира, защото реални действия от Българска страна срещу наглата позиция на Кремъл няма. Ще се съглася да не коментирам “героя” Радев, но за сметка на това сматам, че всичките му глашатаи (в това число домакинът на блога) е добре да посмалят хвалебствията си към него и сурогатната му “промяна”, ако не искат тотално да развенчаят мита, за собствената си “обективност”.

 4. Отчайващо пленена държава сме, защо смятам така – ако тоя народец рекат да го облъчат, само за една седмица, с пропагандната мантра, че слънцето се върти около земята, и после го попитат на референдум- готов е! 80% ще са потвърдили, че слънцето се върти около нас! Пропагандната машина и пленените медии перфектно са смазани /в пряк и преносен смисъл/ с червената грес. Но просто това не им е приоритет. Целта е да ни подготвят за един бъдещ референдум с едно въпросче само – за или против НАТО? И с поредицата от изказвания, становища и взети решения в голяма част от масата вече е посадено схващането, че НАТО са ни врагове и няма да ги пуснем тука крака им да стъпи! А за Русията като каква да е щом едните са посочени като лошите, ами, думам ти дъще, па ти сещай се снахо! Така че семената са хвърлени, ще ги поливат, ще ги торят и са готови за богат урожай!

 5. На наглата и безочлива тьотка въпросите бяхя зададени предварително. Тя отговаряше на въпросите, така сякаш и извираха от бездънната руска душа. Николаев и Мира от време на време я гледаха като извънземно. Но каката като парен валяк, инструктирана лично от джуджето си кара по методичката на чичко джугашвили. Няма промяна от 1812 г. За съжаление.

 6. Към наблюдател – Вие сте единствения, който разбира за какво става дума.

 7. Никога не ще спра да оспорвам връзката на съвременните съветски руснаци с … онези от времето на постоянно “натякваното” ни “освобождение”! Всъщност онези руснаци отдавна ги няма в “рашата”! Наследниците на тези от тях, които “отървават” кожата, могат да бъдат намерени в Париж, Ню Йорк или в … Аделаида или Бризбейн, дори, забравили отдавна езика на прадядо, т.е. на Чехов или Толстой…Защо казвам това? Ами ще цитирам не кой да е, а маршала на С.Съюз Г.К. Жуков. През бурната 1918 година той е бил обикновен кавалерист в една от конните ЧЕРВЕНИ армии и си спомня: … те бяха (белите) 100 хиляди “саби”, ние (червените) бяхме 200 хиляди (“саби”)! ИЗКЛАХМЕ ГИ! Таааа, кои бяха на Шипка, товарищи?????????

 8. Като се върна назад в историята виждам, че с Византия сме имали много обща история. Българските царе са спасявали Константинопол, Византия пък покръства Цар Борис и българите. Но въпреки това през вековете Византия си остава основен враг на Българската държава, като основната и цел е унищожението на България и тя дори постига това за известно време. Русия се обявява за наследник на Византия, т.е. за наш основен враг и с действията си непрекъснато го потвърждава.
  Един сравнително положителен акт от 3 март 1979 г. и много пъти непрекъсната враждебност.
  Това са Византийско-Руските отношения с България.
  В същото време сравнително големият народ на Волжска България е унищожен, претопен, разселен из Руската империя.
  В Априлското въстание загиват около 12 000 убити българи, Няколко години по рано във Варшавското въстание биват убити около 30 000 поляци от благородната Руска империя.

 9. Другарката Митрофановна си разиграва коня както си иска, защото в ЗАДУНАЙСКАТА губерния командва тя. И е на този пост за да пази интересите на матушката.

  Ето един пример за наглостта и дебелоочието на “братушките”:
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31668674.html?fbclid=IwAR27gmov7k1mLEGyGjTWD3MCJ0W-AGn48FchU5DGqqsxYQWKND2h8tllFwk

 10. Докато вниманието на цял свят е съсредоточено върху Украйна и Русия, в Канада стават интересни неща. Ако имате интерес, вижте какво казва Глен Бек в разговор с един канадски тираджия: https://www.youtube.com/watch?v=6U4WAm9GPIM

 11. Докато вниманието на свободният свят е съсредоточено в това да успее да възпре нова още по-мащабна и кръвопролитна руска агресия срещу Украйна, шевните машини в Ольгино шият поредните купища жълти жилетки. Къде ли ще ги инсталират? Канада, Париж или София?

 12. “..например, че не е мълчал достатъчно убедително или нещо подобно.”
  Напълно сте прав! Все някой ще го каже, защото според мен убедителността на едно мълчание зависи от това, какво е казал преди да замълчи. Ако е казал, че за престъпленията на комунизма и нацизма няма давност, че сега, когато ядрена държава се опитва да реабилитира сталинизма, всички демократични страни, като една, трябва да и се опълчим, ако дори беше цитирал Юлиус Фучик (за когото не може закапечетата да не са му говорили навремето), мълчанието му определено ще да е било убедително… И половината да е казал, пак берекет версим.
  Наблюдател може да не е прав буквално (има коментатори, чиято обективност не е мит, а доказана реалност), но дъхут на коментарът му ми харесва. Лично аз ще продължа да се радвам на малките стъпки в правилната посока. А колкото до Радев, страхувам се, че и той (като Путин) ще направи всичко възможно за да разочарова всички, които се радваме на промяната му (ако вече не го е направил).

 13. Г-н Инджев, не е по темата, но защо не направите един YouTube канал и да каните гости. Разбирам, че на чужд гръб и 100 тояги са малко но Вие го можете за разлика от нас, които Ви четем.

 14. Явно всяка жълта жилетка се дава с бонус един голям камион, а самата тя е в жабката на камиона.

 15. И аз споделям предложението на Рол.
  Извън всякакво съмнение е, че такъв видеоканал г-н Инджев ще има хиляди последователи, веднага! Да кажем, оптимист съм че след кратко време ще станат десетки хиляди, но всяко нещо с времето си!

 16. Жълтата жилетка вероятно върви с две дози СпутникЪ М. М? За камион, вървящ с нея, нямам инфо. Който се интересува за други бонуси, прилежащи към нея, би могъл да попита един виден бизнесмен в САЩ (спасяван 4 пъти от фалит, (не)знайно с чия помощ).

 17. @Kiril Kirov
  Много уместен линк!
  Съгласен съм с всичко, казано от Борис Станимиров. Само примерът с британските политици е малко отдалечен от нашия случай. Защото има разделения и разделения. При тях социалисти и консерватори не са се клали преди по-малко от век. То сигурно и англичани с шотландци отдавна не са се клали сериозно. Виж, ако се цитира съвместно шествие на католици и протестанти в Белфаст, ще е по-красноречиво.

 18. @dkaraivanov

  Верно, че нашият случай не е сравним със този на старите европейски демокрации, но това е така, поради влиянието на Русия върху и без друго податливия на омраза и завист наш манталитет. Мисълта на Борис Станимиров просто е потвърждение на казаното от Иво Инджев, по повод поклонението на Румен Радев пред жертвите на комунистическата диктатура. А съвместно шествие на католици и протестанти, не само в Белфаст а и където и да е, не е възможно, защото конкуренцията и борбата за “клиенти” между различнитe религиoзни течения е въпрос на финансово оцеляване. Да се надяваме, че и в тази област средновековието все някога ще приключи. В момента, в Германия, напускащите католическата църква, поради безкрайните педофилски скандали са вече десетки хиляди.

 19. Малко информация за ставащото в Канада:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.