Путин се държа и беше третиран в Пекин като васал на Китай

 

 

 

 

Прехваленото от страна на руската пропаганда предполагаемо руско-китайско сътрудничество като контрапункт на напрежението между Москва и Запада се пропука като настилка на зле поддържана ледена пързалка. Това сочат новините от Пекин, включително визуалните им илюстрации.

Путин, който пристигна в Китай като личен гост на др. Си Цинпин, заобикаляйки по този начин забраната на Международния олимпийски комитет във връзка с наказанието, наложена на Русия заради допинговия скандал, беше унизен чрез езика на жестовете от своя домакин. Кадрите как Си Дзинпин не прави и крачка напред да посрещне руския си гост, не му подава ръка и дори се дърпа от него и му посочва мястото да застане редом за снимка, обиколиха света. Направиха бурно впечатление в самата Русия – на опозиционната част от нея, разбира се. Защото официалната тръби за пореден успех на Путин. 

Той самият се похвали, че е сключил голяма сделка за износ на нефт и газ, но, както отбелязват мнозина специалисти по въпросите на търговията в областта на енергетиката, цените, на които Русия ( отново) се съгласява да продава на Китай, са такива, че по-скоро може да се говори за загуба, ако и не за капитулация на Русия пред икономически могъщия съсед.

По искане на домакините руската делегация беше намалена от 30 на 6 души. Китайците не допуснаха дори шефа на “Газпром” Алексей Милер, когото Путин направи наскоро “герой на труда” за радост на зевзеците в руските социални мрежи, които се скъсаха да публикуват саркастични коментари и колажи по темата. Резултатът от преговорите също е показателен: вместо с общ документ, двете страни отбелязаха края на преговорите с общо изявление. От него не може да се прави извода, че Пекин е застанал на страната на Москва в сблъсъка на Путин със Запада. Ако не броим съгласието на двете страни, че НАТО не бива да се разширява повече.

Белезите за хладно отношение към Путин станаха видими още с факта, че той не беше посрещнат на високо ниво на летището в Пекин при слизането от самолета. След това се завъртяха сцените с демонстрацията на дистанцираност от страна на Си Дзинпин. В допълнение западните телевизии ( не и руските!) показаха Путин да седи в изолация сам като наказан между бариери на стадион в Пекин.

Апропо- сам в нещо като клетка и без маска на фона на виждащите се в (относителна) близост важни персони на церемонията по откриването на откриването на Олимпиадата. Не само спортистите, но също председателят на КНР и президентът на МОК бяха с маски, но Путин реши отново да си покаже рогата. Толкова територия да блесне със своята “уникалност” му оставиха китайците!

 

 

 

 

Като стана дума за телевизии, българските посестрими на руските също се правят, че не забелязват какво му се случи на Путин в Пекин. Тъкмо напротив – в навечерието на посещението му цял батальон български путинофили се изредиха да облъчват от телевизионния екран аудиторията с внушения, според които агресивният Запад тласка с глупавата си политика на конфронтация с Кремъл Руската Федерация в обятията на Китай. Оказва се, че тези “обятия” приличат по-скоро на резервирано скръстени ръце в поза “ не ме доближавай”.

Прагматичните китайски комунисти предпочитат благата на търговията с Европейския съюз и САЩ пред това да спасяват икономическото джудже Русия и да настроят срещу себе си “златната западна кокошка”, която снесе през последните десетилетия инвестиционните си яйцата в Китай в огромни размери, с което спомогна решаващо за небивалия стопански ръст на страната. 

Сред причините Путин да блъфира колебливо преди посещението си, че то може и да не се състои, вероятно стоят ( поне) два конкретни фактора. Рязкото съкращаване на руската делегация по искане на китайците е една от тях. Но не по-малко важен е ( отново) спестеният на руската масова публика факт, че Си Дзинпин направи на 25 януари виртуална среща с лидерите на 5 бивши съветски азиатски републики, на която ясно беше очертано новото статукво на преобладаващото китайско влияние върху тях. Путин и Русия дори не бяха спомената на този форум. “Руският свят” на практика беше демонстративно заменен от китайски.

И това се случи след като Путин беше принуден в резултат на публичен призив на китайските власти да изтегли своите “умиротворители “ от Казахстан броени  дни, след като бяха изпратени там! 

Ако се върнем за момент на практическите резултати, Путин обеща на Китай достъп до Арктика и възможност да развива там безвъзмездно проекти по вкуса и волята на Пекин. Той даде подобни обещания и за достъп на Китай до Сибир, където да добива  нефт при извънредно изгодни условия за срок от 50 години. С уговорката това да започне да се случва от 1 януари 2025 година – единствената “отстъпка”, която Путин изтръгва от Пекин, отбелязват иронично руски коментатори, някои от които сравняват поведението му с това на Александър Невски като васал на Златната орда.

Всичко това – за сведение на васалите на Путин у нас, за които златният телец е основната мотивация да служат на руската автокрация.

 

 

 

12 мнения за “Путин се държа и беше третиран в Пекин като васал на Китай”

 1. Помни Хашим или Можно повторить. Изборът е за Ватниланд.
  4 години от най-голямата сухопътна битка САЩ-Мордор.

 2. Всъщност делегацията на Путин е само четирима барабар с него. Неспоменатите по име двама му носят био-тоалетната, ако може да се вярва на руски източници.

 3. За съжаление на таваришч Путев нашата “братска” Раша е икономическо джудже! И такова ще си остане завинаги! А те (ватанците) можеха да са на икономическото ниво на Саудитска Арабия почти! Но както е казал един руснак за положението в Раша с една дума – КРАДАТ….

 4. Който както иска да го разбира но Макрон направи луд ввХУЙЛО. Дежа вю.

 5. … И докато ние се смеем американците сън не ги лови. Единственото позитивно е, че другаря Си реши да си удължи мандата, тоест или няма подходящи от новото поколение или Китай отива към геронтокрация, което знаем, че не свършва добре за съответната държава. (особено когато е съчетано с авторитарно управление).

 6. Докато путин занимава света със себе си и се пъчи като петел на торище затънал до глезените в л**на, комунистически Китай не спи. Надявам се да го осъзнават и в Америка и западна Европа. Китай вече наближава по икономическа мощ щатите и неотклонно превзема суровинната база русия откъм юг, юго-изток. Инвестира десетки ако не и стотици вече милиарди в Азия и Африка и настъпва по всички фронтове. Китай не са глупаци като русия да дрънкат железа и да настройват целия свят срещу себе си – напротив бавно и полека с работа, инвестиции и дългосрочна стратегия, превземат света. Докато се събудим един ден и се окаже, че Китай е навсякъде. Китайската икономика + руските ресурси – нещо като нацистка Германия + руските ресурси, но с тази разлика, че Китай действат далеч по-предпазливо и без да нападат с оръжие (засега). Да не говорим, че за комунистите не е проблем да мобилизират огромни ресоурси например няколко милионна войска – ей така за нула време и ако трябва да я пожертват.

 7. По един от сутрешните блокове днес ошашавен гражданин, който “уж за по-евтино”, преминал на отопление с газ (руски, заради газовия монопол) се жалваше, че му дошла сметка за 500 лв !? 🙂
  Поуката : НЕ ПОЛЗВАЙ НИЩО РУСКО! Така му се пада на наивния гражданин, щом се е доверил на нещо руско (това важи и за България! ) защото, НЕИЗБЕЖНО, скоро ще му излезе изключително скъпо и на всичкото отгоре ще живее в постоянен стрес, че при най-малкото “непослушание” братушките -изнудвачи, за наказание, може да му “врътнат кранчето” и да остане на студено посред зима.
  Правило № 1: НЕ ПОЛЗВАЙ НИЩО РУСКО!

 8. Русия = Северна Монголия

  Перник бил почти напълно газифициран (за по евтино). Чэстито!…

 9. Малко трудно намерих видео с посрещането на Путин. Наистина, голямо унижение.

 10. изгледах видеото,кореспондира с оръщението на ген.Ивашов по няколко въпроса,доста по-меко е,но критикува външната политика,намеква и за вътрешната.Има раздвижване,появява се публична критика.

 11. Най-ярко впечатление му направи осъзнаването на Максим Шевченко, че от репченето на Раззия срещу Европа и САЩ печели само Китай. Докато ЕС (ние) и САЩ се занимаваме с поредната глупост на Путлер, Китай гради икономическа империя в Централна Азия.
  А за Русия през това време остава, както беше казано – Одеса.
  Русия се свлича все по-надолу, та въпросът дали Путлер не ненавижда Русия започва да изглежда смислен.
  В самия край на ВСВ Хитлер е заповядвал унищожаването на цялата германска инфраструктура, включително и гражданската. На аргумента, че германците няма да могат да живеят след края на войната отвръщал, че не заслужават да живеят, щом не могат да победят.
  Политиката на Путлер може да докара Раззия до там да се моли на НАТО (САЩ) да я спасяват от Китай.
  Шевченко спомена, че ако гражданите не се интересуват от ‘големите теми” държавата може дори да изчезне.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.