Защо Макрон се подхилваше в Москва на перченето на Путин

На общата пресконференция с френския президент Емануел Макрон руският президент Владимир Путин призна истината, че Русия отстъпва на страните от НАТО по конвенционално въоръжение. За фанатичните поклонници на руската военна сила ( там и у нас), която смятат за най-голяма и непобедима, това сигурно е прозвучало като шокираща новина. За тях обаче Путин си запази уговорката, че Русия е водеща военна ядрена сила ( по брой ядрени глави).

 

 

 

 

 

 

Как погледна Макрон на перченето на Путин? Гледаше го с иронична усмивка, която не слезе от лицето му докато домакинът му шареше нервно с поглед и не посмя да го погледне в очите, четейки предварително подготвения си текст.

СНИМКИ ОТ ЕКРАНА:

 

 

 

 

Рядкото признание на Путин за някаква руска слабост – при това в случая в любимата му военна област, е повод да продължим със сравненията по различни показатели. Понеже Русия на Путин много иска да се сравнява с развития свят, но не издържа състезанието дори с миниатюрни държави по всякакви показатели.  

Да вземем технологиите и сравнението със САЩ, любим ориентир за руската мегаломания. През 2021 год в САЩ  са патентовани 410 000 изобретения. Това е дял от 45 на сто от всичките издадени патенти в света за този период. В Китай са регистирани 45 560 патента или 5% от световните. В Русия са одобрени 120 патента, което е 0,013% от всички в света.

Вижте как изглежда роботизацията, един от белезите за технологичното развитие на държавите в днешно време. И там Русия крета на опашката.

 

 

 

 

Ами надпреварата кой колко ( и какво!) изнася)? САЩ изнасят годишно  “интелектуална собственост” за $117 млрд, а Русия – въглеводороди за 110 млрд.

В резултат на тази технологична пропаст в САЩ един iPhone се продава за 1300 $ , след като е сглобен срещу 100 $ в Китай, който експлоатира за тази цел суровини от Русия за 1 $.  

Дори “невидими” на картата държавици, като Сингупар (с  5 милиона жители), или като Хонконг ( с 80 клм. кв. и 3 милиона жители), изнасят повече от  Русия – при това продукция, в която е вложен интелектуален труд, а не се състои от природни изкопаеми. Да не говорим за Белгия, Швейцария, Холандия и прочее европейски “джуджета”.

Ами бившата руска и съветска колония Полша? Нейният износ от 336 317 милиона долара, състоящ се от електроника, автомобили, резервни части, медикаменти и храни, доближава руския от 380 411 млн. $ и се очаква при запазване на темповете да го задмине тази година. Полша получава повече приходи от продажба на мебели, отколкото Русия от износ на оръжия.

 

 

 

 

 

Финландия, друга бивша руска колония,  даде пример как една малка държава се опълчва на огромната Русия и бере днес плодовете на своята независимост с БВП , който е 5 пъти по – голям от руския на глава от населението.

Това е само момента снимка. А какво предстои? Политиката на ултиматуми и на газов шантаж само стимулира центробежните усилия на зависими от руските енергоносители западни държави. Например Франция и Испания възраждат проекта за тръбопровода Midcat, по който алжирският газ да създаде алтернатива  на руския. 

Поради всичко това ( и още много друго в този дух) в руските социални мрежи гневни коментатори определят съвременна Русия като “свръхдържава”, чийто танкове могат за най-кратко време да стигнат до чуждите граници, но в границите на Русия линейките на Бърза помощ пътуват по 8 часа ( по истински случай в Калуга, където поради липса на пътища линейка пътувала 8 часа в преспите за един пациент, който починал веднага, след като го извозили до болницата).

Прав е президентът Радев, русофилът му с русофил, когато каза някак между другото, че Русия не е пример за подражание. И той, подобно на Путин, не може да отрече някои факти. Защото дори и в България, непрекъснато осмивана от руската пропаганда като най-бедната в ЕС, минималната заплата е два пъти по-голяма от тази в Руската Федерация. Същото се отнася и за разходите за храна.

 

 

 

 

 

Има още един показател за сравнение, който говори не само за пренебрежимото по значение място на Русия в световната икономика, но и за нейната деградация. Това е сравнението между Русия от преди век, която е била на 5 място в света по БВП и е имала дял от 4 на сто от нея ( почти половината от БВП на САЩ ) и днешна Русия,  с нейния 1,94 на сто дял от световната икономика.

20 мнения за “Защо Макрон се подхилваше в Москва на перченето на Путин”

 1. Путин започва да си губи нервите.
  От няколко дни повтаря едно и също като развалена плоча че ако Украйна влезнала в НАТО то НАТО влизала във война с Русия заради Крим.
  Един вид се издава по като първолака защо всъщност е превзел Крим – за да минира влизането на Украйна в НАТО.
  Война няма да има и имам чувството че западняците ще оставят Путя да се наговори и докато боботи да оттегли войските от границата. Един вид ще го оставят да се изживее като победител в това противопоставяне пред сънародниците си. Ясно е и за малките деца че шоуто наистина е за вътрешна (Русия) употреба. И когато авторитарчик като Путя се конфронтира с някой е много по-важно за самият авторитарчик как ще излезе от тая конфронтация отколкото за другата страна. А Путя знаем има голямо его.

  “I want to underscore once again even though I have already mentioned it — I’d really love if you really hear me and bring this point to your audience, that if Ukraine is in NATO and if they decided to take back Crimea using military means,” he said, “European countries will automatically be in a military conflict with Russia.”

  Върха на черешката е чалга наклонноста на Путя..

  At one point, insisting that the Ukrainian government should be forced to implement provisions of the Minsk peace accords, Putin even quoted a line that features in an obscene song with allusions to rape and necrophilia: “Whether you like it or don’t like it, bear with it, my beauty,” he said.

  ..ако някой е имал съмнения чий продукт е чалга културата (начело със Слави)..

 2. “Водещ по брой ядрени бойни глави…” – тъпият москал явно окончателно е изперкал!
  За всеки що-годе здравомислещ човек отдавна е ясно, че след взривяването на само 30%
  от наличните на планетата мегатонни Н-бомби в атмосферата /независимо къде точно и на чия територия/, Земята ще претърпи ледникова епоха /т.н. ядрена зима/, след който едва ли ще се окаже годна за обитание.
  И като си помисли човек, че зад този изрод стои кохортата от ненормалници на ФСБ и ГРУ и опасявам се, повече от половината мужици!…
  Тъпи животни! Няма да им стигне времето да изстрелят ядрените си ракети в повече!

 3. Смешните сценарии върху които Путя гради позицията си показват колко отчаян е.
  Да отнемеш незаконно територия от държава и след това да твърдиш че тази държава не може да влезе в НАТО защото иначе НАТО ще влезе във военнен конфликт с Русия заради незаконно отнетата територия е определено шизофрения.
  Не знам дали някой журналист не е събрал нужната смелост да му каже на Путя че е право на Украйна да се защитава както намери за добре при подобни посегателства включително и влизане в съюз с други държави (НАТО). И да му обясни че ако НАТО бе завоевателен съюз то Либия, Афганистан, Сърбия сега да бяха под Европейски контрол.. такак както Крим е под Руски.
  Ех, мечти, мечти журналистически..
  Пропагандата е на макс в момента и имам чувството че Путя е наясно че ако не сработят нещата този път на вътрешният фронт то това може и да е началото на края му. Което може би го прави още по-опасен относно войната и ако в крайна сметка вземе решение да нападне Украйна за да спаси кожата си то тогава аз очаквам неподчинение сред армията.. Едва ли мижавите сценарии които Путя повтаря неуморно от дни ще са хванали дикиш сред армията му.

 4. Господин Инджев забравили сте да сложите показателите за държавната задлъжнялост, също и показателите за домашно производство на лекарства и медикаменти!
  Може би когато Китай си вземе Тайван, тези показатели ще бъдат важни за запада и в частност чичо Сам който удари 30 трилиона кредиткартова сметка…
  П.П Искам да отбележа, че и Путлер е учил в Давоската вечерна гимназия, при Швааб, не зная само като АБПФАК или РАБ.ФАК!?

 5. Към Георги Харизанов:

  Според мен е по-скоро необикновена наглост, отколкото обикновена шизофрения.

 6. Сега за нашите си работи. Вижте докъде се простира безхаберието на овенният министър (“кризата В Украина”), на патката елена йончева “забраняваща” на френската военна министърка да говори за война в Европа и космическата Флоранс Парли.

  https://offnews.bg/politika/stefan-ianev-sluchvashtoto-se-v-ukrajna-priako-zastrashava-nashata-si-769982.htmlv

  https://offnews.bg/politika/elena-joncheva-kam-frenskia-voenen-ministar-nedopustimo-e-dori-da-se-769984.html

 7. Илия,

  Ето една хубава таблица която листва страните по богатство а не по GDP – т.е. притежания минус дългове.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_wealth

  Русия е на 20-то място като пред нея има доста страни “джуджета”..
  Доста показателно за състоянието на управлението в най-голямата по територия държава.
  30 трилиона дълг за Америка не е болка за умиране както се вижда от таблицата.

 8. Precision missiles in Estonia. US Army M270 MLRS multiple launch rocket systems in action.

 9. Aко не е по темата, моля да бъда извинен. Днес, 8 февруари, сръбският президент Вучич се е срещнал с високопоставен представител на руската Дума и е благодарил на руснаците за тяхната подкрепа.

  https://tass.com/world/1399871

  BELGRADE, February 8. /TASS/.
  Serbian President Aleksandar Vucic discussed the situation in the east of Europe with Chairman of the International Committee of Russia’s State Duma, or lower parliament house, Leonid Slutsky, the press service of the Serbian president said on Tuesday
  …….. The sides “expressed hope for the continuation of active high-level contacts,” and discussed economic cooperation between Serbia and Russia. President Vucic thanked Russia “for support for Serbia’s territorial integrity,” it said.
  …..
  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.
  (както и железницата София – Скопие – построена)

 10. Ето още една причина Макрон да се гаври с руското джудже:
  Mass takeoff in Alaska of F-22, F-35, F-15 fighters during US Air Force exercises.

 11. И още една причина:
  F/A-18 Hornet and Mirage 2000 are deployed to intercept aircraft in the Baltic Sea

 12. С моите скромни познания по военна стратегия, имам причина да смятам че НАТО вече изгради огнен военен вал около Русия!
  Нали знаете как се лови маймуна?
  Жалки руснаци, жалка Русия, жалък руски екскремент – Путин!

 13. Г-н Инджев, малко ще си позволя да не се съглася с Вас относно успеха на визитата на Макрон. Особенно след днешната информация в Дейли мейл, но това е мнооого дълга тема. Накратко Украйна дейстиветлно в крайна сметка и аз я виждам, че ще бъде неутрална държава и вероятно в 24та година ще има армия, която ще е способна да даде мащабен отпор/визирам че около 24-та се очаква да имат първия етап завършен от тяхна собственна съвременна ПВО с радиус от 100 км/КБ Луч/ а след още две и по -съвременната “Килчен”/260 км от КБ Южный/. Просто ще дам два линка за непробиваемия С-400/ – симулация как Ф-35, които го унищожават с почти 0-ви загуби/ и за руския “нов” завод за БПЛА -режат нещо подобно на кевлар с ножици и дървени триъгълници-такъв майтап скоро не бях виждал, струва си да се изгледат.
  https://www.youtube.com/watch?v=mGwU9HKH_Eo&t=281s

 14. И още една причина руското джудже ще бъде господин никой скоро..

  https://bnr.bg/horizont/post/101598913/evropeiski-probiv-v-opitite-da-izpolzvat-adrenia-sintez-za-prakticheski-celi

  “Европейски учени постигнаха пробив в опитите да използват ядрения синтез за практически цели. При експеримент край Оксфорд, Великобритания, беше произведено рекордно количество енергия при ядрен синтез, което може да доведе до неограничен източник на нисковъглеродна енергия.

  Експериментът е извършен в Центъра за синтез на енергия на Кълъм в Оксфордшир, Великобритания. Учените успяват чрез ядрен синтез – енергийния процес, който захранва звездите в космоса, да генерират 59 мегаджаула енергия за малко над 5 секунди или това е 11 мегавата. Това е повече от два пъти от предишния рекорд от 1997-ма година, обяснява Тони Доне:

  “Преодолявахме пречка след пречка, за да създадем термоядрена плазма, която освобождава 59 мегаджаула енергия за 5-секунден импулс. ”

  Резултатите са най-ясната демонстрация до момента за потенциала на термоядрената енергия да доставя безопасна и устойчива нисковъглеродна енергия”, казват учените.

  За експеримента е използвана машина с формата на поничка и се нарича токамак. В тази машина се поставят малки количества гориво, състоящо се от деутерий или наричан още тежък водород и тритий – и двата елемента са изотопи на водорода. Тези вещества се нагряват до температури 10 пъти по-високи от тези в центъра на слънцето, за да се създаде плазма. С помощта на свръхпроводникови електромагнити, машината се върти, стопява и освобождава огромна енергия като топлина.

  С ядрен синтез може да се освобождава близо четири милиона пъти повече енергия от изгарянето на въглища, нефт или газ и практически не създава отпадъци.

  Вече се строи по-осъвременена версия на машината в Оксфорд и тя се намира в южна Франция.

  Данните от експеримента в Оксфорд може да се окажат решаващи за работата на над 300 учени във Франция, а мегапроектът се разработва в сътрудничество между Европейския съюз, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и Съединените щати.”

 15. Към Ivan Stoilov:

  Може ли да цитирате къде и кога съм написал, че мисията на Макрон е успешна?
  Не можете.

 16. Украйна няма друг избор освен да влезе в НАТО както Литва, Латвия, Естония.
  И това ще стане колкото и да не му се иска на гнома.
  Той междувременно ще бъде натупан от народа си..

  Украйна предаде ядреното си оръжие и Русия подписа договор с който да гарантира територилната и цялост. Сега след като Русия показа природата си Украйн няма друг избор освен да стане част от НАТО. Народа и го иска.

 17. Здравейте. Какъв е източникът на данните за броя патенти по държави?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.