Пълна приемственост, а не промяна, има във фобията от Русия сред нашите управляващи русофоби

 

 

 

 

 

След дълго лавиране, снишаване и летене на ниска височина под радарите на “врага” българските власти най-после ще обсъдят на най-високия и всеобхватен национален форум какво заплашва в момента националната ни сигурност. Ще дискутират и ще се информират след близо седмица на Консултативния съвет по национална сигурност под егидата на президента Румен Радев на 15 февруари.

В първото изречение на този текст ключовата дума е “врага”. Такъв не е посочен, но се подразбира, че дебне наблизо. Кой ли се прокрадва насам, че стресна нашия държавно-партиен елит? 

От начина, по който е обявена темата на заседанието на КСНС „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки” не става ясно кой заплашва националната ни сигурност, което налага висше държавно мъдруване на Съвета на мъдреците под знамената на главнокомандващия. 

Да си представим стерилната ситуация, при която не можем да се досетим сами какво става, а съдим по най-шумно коментираната у нас външнополитическа тема. Коя е тя? 

Македонската е. Крадат ни историята и медиите се състезават да огласяват гневни тиради срещу тази кражба. Да не би крадците да се готвят вече да ни нападат? С танковете от бронираните ни излишъци от времето на комунизма, които им подарихме в края на миналото хилядолетие ( вместо да ги режем на скрап) ?

Ситуацията предполага и друга ( лъжлива) хипотеза. Тя се натрапва от впечатлението, което внушават медиите на българската публика. В синхрон с т(р)айната линия на управленско-опозиционното увъртане с цел да се избегне гнева на северната мечка у нас се говори и пише почти единодушно като за “кризата в Украйна”, “около Украйна”, “конфликтът в Украйна” и т.н. https://segabg.com/category-observer/pak-shte-plyaskame-rusnacite

Аналитично-безкритичният, мислещият, но незапознат с “подробностите” ползвател на този род (дез)информиране у нас, ще вземе да реши следното: Украйна застрашава националната ни сигурност! Какво друго да си помисли човек, ако не знае истината и се води само по угодническата спрямо мечката наведена кампания, в която акцентът е върху Украйна, която нещо мъти водата, Русия просто я няма в това блато. 

Ето в това отношение ще се съглася с онези, които твърдят, че въпреки изчегъртването на предишното управление днешната власт не е променила нищо и следва творчески заветите на охранителя на Тодор Живков, приложени към актуалната ситуация. Диктаторът от Правец ни завеща да се “снишаваме, докато премине бурята”. Такава беше неговата политика на оцеляването щом завеят опасните за местното статукво ветрове от Москва. По онова време те издухаха самия Живков от върха и това явно се помни добре от днешните върховни политици у нас.

Ще се въздържа да припомня отново личното ми впечатление от “самопризнанието” на предишния премиер, че не иска да дразни Путин – писал съм за онова негово лично телефонно обаждане  достатъчно често.

Все пак ще опресня спомена за друго, за което също съм писал. В контекста на този текст то звучи напълно основателно 8 години по-късно. Става дума за това, как човекът на Москва номер едно по значението му за налагане на руското влияние тук Бойко Методиевич смачка ( при това в качеството си опозиционер!) идеята на военния министър Велизар Шаламанов в служебното правителство на Плевнелиев да посочи Русия като враг в документа “Визия 2020”. Плевнелиев, в интерес на справедливостта, не беше съгласен и се противопостави на своя ментор Методиевич публично – колкото да се види доколко мнението му нямаше значение.

Нашите медии така и не пожелаха да проверят тази новина чрез един въпрос за потвърждение към някой от замесените в аферата.  Сред тях беше тогавашният служебен министър Георги Близнашки, комуто Борисов е наредил по телефона да се премахне от документа абзаца, уличаващ Русия като заплаха за националната ни сигурност. Близнашки изпълни нареждането. В ролята на”пророк”, че професорът ще го направи, се изяви путинофилстващият бивш вътрешен министър Румен Петков от АБВ. Той “позна”.

Фактът, че собственикът на ГЕРБ е бил в състояние да нареди на действащия служебен премиер такова нещо показа колко устойчиво и дълбоко е проникнало руското влияние у нас. Не случайно легендарният Решетников, легендиран като емисар на Руския институт за стратегически изследвания ( РИСИ), беше откроил в едно интервю ГЕРБ като партията, с която Кремъл предпочита да си сътрудничи в България – повече от от БСП ( както генералът от КГБ изрично спомена). 

Сега наблюдаваме, как тази устойчивост се проявява отново. Тук никой от българските управляващи и наследствено обременените медии не смее да назове истината, че Русия е заплаха за българската национална сигурност. Продължава в този смисъл всичко друго, но не и промяната в поведението на властите, обсебени от фобията си спрямо Русия. 

Точно така, вече не ги “подозирам” толкова в русофилия, каквато не им личи по военното образование в САЩ, нито по цивилното в Харвард. 

Русофоби са. До доказване на противното.

21 мнения за “Пълна приемственост, а не промяна, има във фобията от Русия сред нашите управляващи русофоби”

 1. “Почтените” не са имали, нямат, и няма и да имат намерение за нещо почтено. От самото начало беше ясно, че няма да предприемат нищо реално срещу статуквото. Действията им досега са само прах в очите. Например нулевата им реакция към откровеното русослагане на Янев. Същото се отнася за цялото правителство, както и за подкрепящата го коалиция. За да е по-ясна позицията ми: ГЕРБ и афилиираните към тях смятам за утвърден вече пример за същото. Само не ми е ясно как толкова лесно заблудиха избирателите. И как известни хора с отличнна ориентация в политиката се повлияваха в някои моменти от “почените”. За още по-голямо съжаление водещите европейски държави показват подобно поведение.

 2. Г-н Val,ако вие бяхте на мястото на Кирил Петков какво щяхте да направите? Нека да бъдем ясни до край.

 3. Опозиционери на Путин учредяват в София Движение „За свободна Русия“ ????!

  Не знам какво мислят останалите хора от Форума, но на мен тази РУСКА “инициатива” на БЪЛГАРСКА територия изключително ме тревожи, направо ме плаши !!! Откъде- накъде ще се учредяват в София, в България? За да легитимират съществуването на руска общност (малцинство) което, като такова, да иска привилегии, да търси “правата” си и така да дава основание на “учтивите” им зелени човечета да пристигнат, за да го защитават, и да правят опити да го присъединят към “великата” им Матушка? Да превърнат Черноморието ни в нещо като “автономните” Донецк и Луганск? Това движение “За свободна Русия” утре може да поиска регистрация като партия в България, на основание, че членовете му живеят тук, да иска представителство в парламента ни и да оказва натиск за гласуване на законодателни промени в тяхна полза, като орки с “имперско” мислене може да поискат привилегии в качеството на двойни “освободители” !?

  Със сигурност съществуват достатъчно места в огромната Русия или в бившите републики от СССР, където има повече логика да се учреди и да действа подобно движение “За свободна Русия”
  ЗАЩО ЩЕ СЕ УЧРЕДЯВА И ЩЕ ДЕЙСТВА В БЪЛГАРИЯ? ТОВА ПРИЛИЧА НА НАЧАЛО НА ХИБРИДНА ОКУПАЦИЯ !!!

  Дано българските политици да не проявят върховната НАИВНОСТ да присъстват на учредяването и така да го легитимират! Не бива да позволяваме на пълчища руски шпиони и криминали, уж “опозиционни” руснаци, да кръстосват свободно и безконтролно, съвсем легално България под предлог, че са “активисти” на някакво руско “опозиционно ” движение! И дали наистина е опозиционно или ТОВА Е ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА (ХИБРИДНА) РУСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-opozitsioneri-na-putin-uchredyavat-v-sofiya-dvizhenie-za-svobodna-rusiya

 4. Доколкото “македонският проблем” е генериран в Москва, той си остава съществен и не бива да се подценява. За България е стратегически важно РСМ или както се казва сега да влезне в ЕС преди Сърбия. Нали, очевидно е кой, кой е, защото и по този въпрос разделителната линия минава, тоест повтаря тази между русоробите и хората. (да ме прощавате за грубостта).

 5. Спокойно, американците минаха набързо завчера и им набиха канчетата на военен жаргон.
  Съвета при президента е само за да обоснове необходимостта от американските способности в допълнение на недостигащите български.

 6. @ SMS Напълно съгласен,нибриден маньовър.

 7. Присъединявам се към Вал. Нищо не се е променило. Така си е и било изпреварващо замислено – да си останем троянски кон. Просто условията сега са много неблагоприятни за Матушка и няма как – трябва да кажем 1-2 неблагоудобни думи за нея. Все пак ни гледат и от Вашингтон. Между другото по-добър момент от сегашния да искаме премахването на МОЧА ще имаме само ако наистина се разрази война.

 8. @ симеон спасов

  А ето кои са лидерите-“опозиционери” на Движение „За свободна Русия“, постоянно пребиваващи собственици на недвижимость във Варна (и не само там) Генадий Гудков, който “с 1982 года по январь 1993 года работал в органах госбезопасности СССР, окончил школу контрразведки, институт КГБ имени Ю. В. Андропова” и отрочето му Дмитрий Гудков, който пък е обект на разследването “Offshore leaks” на International Consortium of Investigative Journalists :

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%83%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B9_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

  https://www.bbc.com/russian/news-57379087

 9. към sms:

  Напълно съм съгласен с Вас! Това е активно мероприятие на КГБ! Стотици народи и националности имат нужда от свобода от русия, а не от свободна русия! Окупатор №1 имал нежда от свобода – как ли пък не! Освен това русия няма как да е свободна, защото населението и е от крепостни селяни!

 10. “Пълна приемственост, а не промяна, има във фобията от Русия сред нашите управляващи русофоби”

  Точно така е, за огромно съжаление! И беше видно, дори за камилските птици, още от първия парламентарен ден, когато управляващата партия “Продължаваме промяната” си назначи за парламентарен секретар с достъп до “Светая Светих” в Българския парламент лице с името Юрий Олегов КОЗЛОВ, вместо да му бие шута като потенциален руски шпионин.

  https://www.strazha.bg/mps/yuriy-olegov-kozlov

  Къде блеят ДАНС, къде е МВР, къде са контраразузнавателните ни служби? Сигурно на кино! Дават “Броненосецът Потьомкин” и “Балада за войника”.

 11. Към Асен: Ако Кирил Петков не може по обективни причини, в случая натиск от ментора му РР, силни позиции и съпротива на статуквото и т.н., да осъществява предизборната си програма, тогава най-достойхият път е оставка. В противен случай прикрива статуквото и се превръща в
  параван зад който Русия продължава пъклената си дейност. Не се ли
  освободим от Русия, бъдеще за нас няма. Когато поне половината избиратели осъзнаят това, тогава ще има надежда за оправяне.

 12. Към Val
  Благодаря,разбрали сте ме;
  Все пак,мисля,
  Все пак,има много неизвесности,мисля,за генерални изводи.

 13. Вече сме и в Hard Talk.
  https://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/m0014d47/hardtalk-kiril-petkov-prime-minister-of-bulgaria

  Смело момче е Кирил Петков да се съгласи да участва в това предаване.
  Понеже водещият не си поплюва.
  Не изгледах цялото интервю но ми направи впечатление че и на западняците вече им е станало ясно че Петков е по-скоро параван – “Кой командва при положение че министъра ви на отбрана Янев не иска и да чуе за НАТО?” бе един от въпросите – явно директен въпрос към Петков кой наистина е шефа.
  Петков отговори обтекаемо разбира се..

 14. Към Георги Харизанов:

  Не можах да го изгледам – на видеото на БиБиСи пише, че се отваря само на територията на Великобритания.
  Но помня как водещият на същото предаване Тим Себастиян разкости Сакскобугготски, който се опитваше да се измъкне от въпроса как така ще оправи България за 800 дни, твърдейки дори, че не бил казал това. Себастиян мигом му извади разпечатка с цитата. Това беше случаят, когато говорителят Димитър Цонев си позволи гаврата обратно на летището в София, заявявайки, че премиерът не дава интервюта на български журналисти, защото не са от класата на Себастиян.

  “Мисирките” не се обидиха. Аз пък отказах след това покана да направя режисирано интервю на запис в кабинета на Сакскобургготски, което подлежеше на “редакция” от Д. Цонев. Началството на БТВ изпрати вместо мен Бареков, който нямаше нищо против да обслужи “величието” с беззъбите си въпроси и със съответните отговори.

 15. Нещо друго прави впечатление след това интервю на Петков – според медиите които следя то почти не се е състояло. Тези които са го отразили споменават бегло за него и се отчитат с две-три бързи изречения за това че ще сме спрели износа на ток ако има война. Никой не говори за това че срещу премиера на България гласно биват задавани въпроси относно колко сериозно е членството ни в НАТО. Дори и най-анти-руският уж сайт Фактор не е обелил и дума за интервюто. С това темпо скоро няма да бутнем руските митове!

 16. Г-н Инджев,

  Ето линк за интервюто.
  https://ufile.io/g3ns64zc
  Едно време ББС се чудеше как да стигне до повече хора от Източна Европа но очевидно днес това вече не е така.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.