Златното правило за мълчанието отдавна е девалвирало по върховете на българската политика

 

 

 

 

 

Не са случили великите ни предци на образовани потомци на върха на властта у нас. Достатъчно е да си спомним правешкия ни цар Живков и неговия премиер Гриша Филипов с руския акцент. Но и следовниците им оставят своя диря, както видяхме от гафа на премиера Кирил Петков, пожелал да блесне интелектуално с познания по Чехов, бъркайки го с Толстой. Направо даде пример за правилото, че е мълчанието е злато.

Сред най-знаменитите подобни фалшиви новини беше “побратимяването” на Пенчо и Петко Славейкови. Премиерът Сакскобугготски обяви бащата и сина през 2003 г. за братя, а когато му подсказаха, че е сгафил обясни грешката с напредналата си възраст. Беше на 66 тогава, колкото е моя милост в момента. Случва се да сгреша, но едва ли точно възрастта е причина за това.

Едно е “простосмъртен” да сгреши, друго е представител на т.н. елит да стане за смях, когато се перчи бумерангово със знания. Като Цвета Караянчева. Бившата председателка на Народното събрание се опита да се направи на патриот от най-висша проба, като повтори казаното от Петко Каравелов пред чужди кореспонденти, забелязали, че излиза от зандана със синини. Патриотът гордо обяснил, че в България полицията не бие. Само че Караянчева приписа думите му сега на Петко Славейков.

Отделно от това е “интересно”, че Караянчева беше завела делегация от ГЕРБ, която да представи пред бащицата от ЕНП Манфред Вебер репресирани от новата власт гербаджии. А не беше толкова отдавна, когато гербаджиите заклеймяваха като предател всеки, който критикува управлението им в Брюксел.

Както можеше да се очаква, Вебер се разтревожил за върховенството на закона в България. Обещал ЕНП да се “вгледа по – внимателно”  как се спазва върховенството на закона в България. Щеше да си спести тези тревоги днес, ако “вчера” беше “забелязал” как законите се нагаждат към волята и интереса на българските му колеги по партия, когато бяха на власт.

А какво да кажем за царя на гафовете, който за повече от 12 години изсипа безнаказано върху българската публичност тонове словесни отпадъци? Търпяхме го да ни дави в своето пустословие, често прерастващо в зловонно злословие, от телевизионните екрани. И сега продължават да ни го сервират как остроумничи в свойствения му правешки стил.

И понеже точно търпението и примиряването с това зло са истинското обяснение на нашия проблем, припомням горчивата диагноза на Петко Славейков от 1875 година.    

НЕ СМЕ НАРОД

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

“Аз не зная! Аз не мога!” – общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме…

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни…

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни…

Всякой вика “Яман ни е нам хала!” –

а всякому мерамът е развала…

 

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша.

 

6 мнения за “Златното правило за мълчанието отдавна е девалвирало по върховете на българската политика”

 1. Проблемът е , че мършата си избира мърша да я управлява за да “…значи ще се разберем!”
  Е , и какво се рабраха след вече близо 80 години??? До къде я докараха?

 2. Защо новото правителство не разследва съмнителни сделки за милиарди? Полша плаща на разсрочено плащане $4.6 за 32 супермодерни F-35A Lightning II.
  България плати вече $1.2 милиарда долара за 8 броя F-16 Block 70 пазарната цена на един Ф-16 блок 70 (най-евтината конфигурация) е $15 милиона долара.
  Тоест ние сме платили $1.2 милиарда долара за нещо което струва 120 милиона?!? За същата цена можехме да купим 8 модерни F-35A Lightning II.
  Кой идиот одобри и подписа тая сделка??? Защо това не се дискутира в Парламента?

 3. Петко Славейков от 1875…хиперболи с цел да се събуди раята. Тогава може би е имал право, но събитията след това – Съединението, Балканските войни смятам го опровергават. Словесни гафове стават навсякъде. Само в случая на Банкянския простак това си беше система, при това мисля осъзнато самоналожена до голяма степен. Такава му е оценката за матр’яла и вярваше , че това се харесва. Същевремено в международен мащаб беше максимално снишен пред Матушка и всички го търпяха. Та така изкара цели 10 години..Не е ли успех?

 4. Иска ми се да „разведря“ горчивата диагноза на Славйков с една друга диагноза, тази на К. Павлов. Може би в нея се съдържа един грам оптимизъм, но при едно условие – да се оставим времето да ни свърши работата (ние не трябва да се намесваме в никакъв случай).

  ФАСУЛ, КОЙТО НЕ УВИРА

  Фасулът,
  дето сложих в тенджерката ми –
  на втори ден
  от месеца четвърти
  през лято 956-то –
  завря от Огъня на обещаните надежди…

  Вря Десет,
  Двадесет,
  Вря Тридесет години…

  Не увира.
  (Спокойно изречено.)

  И не увира!
  (Гневно изречено.)

  И не увира…
  (Примирено.)
  ……………..
  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.
  (както и железницата София – Скопие – построена)

 5. До grablivaptizechovka:

  Чета това което сте написали за бойните самолети,за цените им и за какво купила Полша и на каква цена и какво е купила България и на каква цена. Явно много неща не са ви ясни и си пишете колкото да се намирате на приказка тука във форума ! Първо в цената ,която България плати за тези самолети влиза и въоръжението за тях. Няма да ги получим без въоръжение,голи ! В тази цена влиза и обучението на нашите пилоти в САЩ както и подръжката на самолетите и подготовката на инфраструктурата на Граф Игнатиево да приеме тези самолети ! Цената е такава,защото България за ПЪРВИ ПЪТ купува западни бойни самолети ! При вторите осем Ф-16 ,които България ще поръча цената вече няма да е такава ! Що се отнася до Полша, на нея и се продава най-новият и модерен изтребител Ф-35,защото Полша е доказан и лоялен член на НАТО за разлика от България ! Полша има много тесни връзки със САЩ на всякакво ниво и за нея естественно цените са други и самолетите са други ! България е много непостоянен и колеблив член на НАТО и позицията на българското правителство по отношение на кризата с Украйна доказа това ! САЩ никога няма да продадат Ф-35 на такава държава като България ! Това е все едно да го продадат на Русия ! Ф-35 е високотехнологичен изтребител с много авангардни технологии и американците много внимават на кой го продават.Този самолет американците го продават само на най-надежните и верни свои съюзници- Англия,Япония,Израел,Полша,Норвегия,Италия,Сингапур,Гърция..Така че България и се предлага Ф-16 Блок 70 и то на тази цена ! Моето мнение е че ние като много пробита,русофилска държава не заслужаваме и Ф-16 даже ,но това е друга тема.

 6. @grablivaptizechovka

  Идиота се казва Бойко Борисов. Но май по идиотите сме ние, българите. Когато една мутра има много зависимости поради тъмното си минало (и настояще), той е лесен за манипулиране и рекет. А Тръмп си го бива в тия работи, не пропуска. Човешките права при него са 4,5..10 място. Да си припомним как изтръска Мохамед бин Салман, престолонаследника на Саудитска Арабия, заради убийството на журналиста Джамал Хашоги. Струваше му $110 млрд.
  Лошо е да имаш корумпиран премиер, а и това да му личи. Тогава страда народът.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.