Три неистини в едно изречение, изречено от Кирил Петков пред BBC

 

 

 

 

 

“Ние имаме силен глас в НАТО и Европейския съюз. България е много предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата “слабост” изобщо може да бъде свързвана с нас”, казва премиерът Кирил Петков в интервю за BBC.

Опитват се тук да изкарат Кирил Петков простак ( бил “Просто Киро”) като предшественика му. 

Кирил Петков има чудесно семейство. Отглежда три деца. Не мачка лелки наред за пред камерите, но му вменяват без доказателства, че мачка чаршафите с друга зад гърба на съпругата. Не бута перверзно залци с дебели пръсти в устите на девойчета, изпратени да му поднасят погачи като скъп гост на села и паланки. Не изнасилва с изненадващи пропагандни посещения възторга на обикновените хора и на доведени под стой “трудови колективи” . Т.е. не мяза в повечето отношения на преродения Тодор Живков.

Кара мотор, а не господарска джипка, с която да гази мозъците на телевизионните зрители. Образован е и се вписва в международния управленски елит – колкото и да се спекулира за дипломата му от Харвард. А и недоразвитият му български език ( явно поради факта, че не е завършил дори гимназия в България, според мен) звучи далеч по-цивилизовано от каруцарското бръщолевене на Правешкия престолонаследник.  

Всичко това не значи, че съм съгласен с трите неистини, които Кирил Петков изрича в рамките на горния цитат при храбрата му изява в наистина трудното като място за изява за всеки събеседник предаване на BBC  “HARDtalk”.

В същото предаване през октомври 2002 г. се осмели да участва със самочувствието на нещо повече от обикновен управник на демократична държава премиерът Симеон Сакскобургготски. Беше схрускан заедно с аристократичните кокали от “старото куче” Тим Себастиан – заради опита на нашенеца да шикалкави и дори да отрече, че някога е обещавал да оправи България за 800 дни. https://www.mediapool.bg/news/user/Интервю+на+Тим+Себастиан+със+Симеон+Сакскобургготски,+BBC+World

Трите неистини в цитата от началото на този текст не наричам лъжи единствено защото се опитвам да влезна в положението на К.Петков. Той се опитва да сърфира коалиционно на(д) вълните сред мъртвото вълнение в морето от съдружници. Пробва да навигира кораба с надпис на кърмата “Българско правителство” преди да се сблъска фатално с коварния северен айсберг.

1. Не, не е вярно, че имаме силен глас в НАТО и в ЕС. Точно обратното е. Чува ни се гласецът, но на правата на равноправен член, който не може да бъде пренебрегнат поради демократичната същност на двата съюза. А и поради стратегическото положение на нашата територия. Основателното предположение на всеки от нас е, че основната заслуга да (се за)гнездим на този незаобиколим кръстопът е на  Аспарух.

2. Думата “слабост”, колкото и да отрича К. Петков, няма как да не бъде свързвана с България като член на най-силната военна и най-могъщата икономическа организация в света. По статистически, фактологически и по политически причини. Уви. Да се твърди обратното е вид усмихната гримаса с трапчинки на лицето за прикритие на фактите. Тя може само да предизвика други усмивки – бащински сред нашите осиновители и саркастични от страна на душманите ни.

3. Да, България е предсказуем член на НАТО, но предимно в негативния смисъл. Върви по стъпките на монархо-социализма от времето на премиера ни Симеон. “Винаги с Германия, никога срещу Русия”, както бил казал баща му. Този завет, макар да няма достоверно доказателство да принадлежи на Борис III, е компас и в днешно време за управлението на България под знака на промяната. Така изглежда.

Не е случайно, че водещият на предаването  HARDtalk журналист от BBC  Stephan Sackur зададе на Кирил Петков крайно неудобния въпрос кой командва в България при положение, че военният министър Стефан Янев е против разполагането на части на НАТО на българска територия във връзка с опасността от руска агресия срещу Украйна. С фактическия си отказ да отговори пряко Кирил Петков, дошъл да ни управлява от Канада, заприлича на бившият ни премиер, дошъл да ни управлява от Мадрид.  

 

 

 

 

28 мнения за “Три неистини в едно изречение, изречено от Кирил Петков пред BBC”

 1. Което е вярно си е вярно. Кирил Петков трябва ясно и безкомпромисно да покаже на сите, че ТОЙ и само ТОЙ кара влака. В противен случай е пътник или чучело. Все същото.
  Иван Костов в политиката е това което Иво е в публицистиката. Всяка тяхна дума е жълтица.
  https://offnews.bg/politika/ivan-kostov-ks-ne-razchisti-patia-za-otstraniavane-na-geshev-770261.html

 2. Едно от положителните качества на Канадеца като служебен министър беше, че говореше в прав текст, но разбираемо за икономика и за всичко друго. Като премиер започна с обтекаемите приказки в стил “Станишката”, от което Петков може само да загуби. Колкото до клюките по негов адрес: най-сетне имаме обаятелен премиер, за чийто интимен живот се спекулира. С това недоброжелателите само му качват “акциите”.

  Междувременно двамата негодници в следното видео изплюха камъчето, че са стояли с Буци във властта само за да пречат на РСМ да влезе в ЕС: https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/dzhambazki-vmro-e-izvan-parlamenta-zashtoto-izbrahme-nacionalnija-interes-a-ne-lichno-egoistichno-partijnija-si.html

 3. Ами що да не лъже премиерът ни, очевидно следва светлия пример на товарищ Мутрофанова и то в най- комичното й интервю, дадено на българска медия:
  Според нея руснаците се “притеснявали” от агресия от страна на Украйна и НАТО, затова струпали 100 000 армия и въоръжение на границата 🙂
  Интересно от какво толкова са се “притеснявали” руснаците, кой ги е заплашвал с окупация, когато нападнаха Грузия 2008 г. и отхапаха (признаха “автономията”) на Абхазия и Южна Осетия; когато през 2014 г. анексираха Крим и проведоха “референдум” за присъединяване към матушката ИМ пред дулата на руските клашници, когато организираха сепаратистки бунтове в Луганск и Донецк, когато де факто окупираха Приднестровието в Молдова, когато нахлуха като терористи в Казахстан, уж по “молба” на казахстанския премиер, сега “случката” се повтаря в Беларус и т.н.

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ruskiyat-poslanik-mitrofanova-pritesnyavame-se-ot-agresiya-ot-strana-na-ukrayna-i-ot-strana-na-nato

 4. Когато прогресивната общественост не забеляза (по-точно не отбеляза) факта, че на пресконференцията след първа среща със Солтенберг нито веднъж не спомена Русия, го отдадох на умилението, че все пак се срещна със Солтенберг (да не казвам, че Радев го пусна, че ще е дребнаво) и се надявах да е случайно… (пропускането на Русия)…
  Колко остава до стоте дни?

 5. Колкото и да овъртат,да шикалкавят, да се ослушват и да се навеждат да премине бурята,почне ли война в Украйна/а според мен война ще има/,никой няма да пита нашите управници какво искат или не искат,а най-малко американците ще се занимават с тях ! Ще разположат в България каквото е необходимо за сдържане на мераците на руснаците и всичко приключва !

 6. Кирил Петков се опитва да представи желаното за действително. Светлите сили в тази държава му стискаме палци да превърне желанията в действителност. Другото е корпулентното, безобразно и откровено грозно тяло на задкулисието.Потресаваща простащина, бандитизъм и наглост. Не е необходимо да персонифицираме, те сами се разкриват.

 7. Кирил Петков със сигурност не е безгрешен, със сигурност е колеблив, но ей Бога ми, към този момент, с тези проценти на национални избори, с тази чудовищна обвързаност на нашенските медии със Задкулисието и КОЙ, не мисля, че може да се случи по-оптимален вариант за PM у нас.
  Който разбрал – разбрал…

 8. Мария,
  Абсолютно точен и лаконичен коментар на положението сте дали! Вижда се, че представителите от Продължаваме промяната в правителството полагат огромни усилия, но им липсва обиграност в политическите интриги, затова и допускат грешки от наивност, а не от някаква зла умисъл. Обградени са от изпечени мошеници и бандити, които от десетилетия са натрупали стаж по “специалността”!
  Много добро впечатление прави министърката на правосъдието, а и действията са й последователни и методични, но ми се струва, че вместо да приема букета от каскета, трябваше да му каже да го отнесе на жената, с която живее и с това щеше да направи за смях този самозабравил се наглец с милиционерска диплома!

 9. Честита победа на Чехия срещу хокеистите от путинланд! 6:5!!!
  Само дето българският коментатор на срещата нито веднъж не произнесе правилно името на нито един чешки хокеист! Толкова ли е нямало кой да му каже къде се слага ударението в чешкия език, а то е толкова просто: винаги на първата сричка!

 10. @димитър:за сметка на чехския правоговор на имената знаеше и ни учеше от екрана на руски поговорки,а да не говорим колко беше попарен от чехската победа,явно Кошлуков подбира само по русофилски профил.

 11. Чутовен мач на Чехия срещу отбора на МордорЪ!
  Интересно, доста време ми трябваше докато намеря новината…а за анонс за нея изобщо забравете! Явно нашенските медии не са особено словоохотливи, когато кремълците губят на хокей!

 12. КП е най-доброто от това което имаме
  А с тоя червен президент и министър на отбраната и Възраждане и т..н., никак не му е лесно на ПМ. Мисля,че не може да се сравнява с гражданина Симеон К.
  А ако започне война, жална ни майка. За нищо не сме готови.

 13. Димитър, споделям Вашите наблюдения и, също като Вас, харесвам министъра на правосъдието. Смятам, че тя е възпитан и вежлив човек и това е нещо, което личи във всичките й действия. Достатъчно е, че проявява характер и последователност. А времето на милиционерите и милиционерщината си отива. Затова представителите им са хем противни, хем жалки. Все едно. Аз смятам, че когато се фокусираме прекомерно върху тях, им придаваме значимостта, която те (вече, отдавна) нямат.
  П.П. И аз бях за Чехия. Всички сме за Чехия.

 14. Винаги отбора на сравнително малка държава е по-симпатичен при мач срещу голяма сила с претенции. Но се обаждам по друг повод с който много се спекулира и за това са виновни “журналистите”. Симеон НИКОГА не е казвал, че ще “оправи” България за 800 дни или за друг период. Съвсем друго беше изречението в известното интервю.

 15. към Веско:

  Аз лично чух, че Симеон каза, че ще оправи България за 800 дни.

  Същото му показа разпечатано и Тим Себастият в HARDtalk.

  Това, което никъде не съм срещал като текст е : “Винаги с Германия, никога срещу Русия”, като бил казал

  баща му Борис!

  А Вие срещал ли сте го?

 16. Ето го на живо какво каза на 06. 04. 2001г. комарджията с червените бузки, когато народът български беше жестоко излъган точно от него самия! Кълнеше се колко е страдал заедно с народа си (сигурно по казината е било толкова страшно, колкото в Белене и другите лагери на смъртта в НРБ). И до днес не изпитва срам, че е поругал паметта на баща си и чичо си, като е станал агент на КГБ!
  Беше му гарантиран абсолютен медиен комфорт – мисирките не го питаха нищо, а и той се измъкваше постоянно като мокра връв с лафа си: “когато му дойде времето”, което така и не дойде!
  Не съм гласувал за него и никога няма да го нарека “цар”, защото това е съществото, изиграло най-подлата роля в историята на България в 21 век!
  От 4:22 започва онова негово изречение за 800 дни:

 17. @димитър

  Благодаря ви за видеото, не ми беше известна тази реч. Срам ме е да гледам какви усилия му струват на тоя мухльо да я изчете (на моменти буквално срича). КОЙ ли му я е съчинил? гэорги кадиэв?

 18. Към симпатизант/ка на ДСБ:

  Широко разпространено беше мнението, че речта е писана от Стоян Ганев. Но си мисля, че най-вероятно е някакво “колективно творчество”.

 19. @Иво Инджев

  Стоян Ганев – “седесаря”… При такива “седесари” на върха на седесето нищо чудно, че то стигна до дъното… (Ако е бил той, разбира се).

 20. Някой може ли да ми обясни защо премиерът, а не министърът на вътрешните работи, дава публичност на списъци с лица за разследване за престъпления? Редът не е ли Рашков да предаде събраните доказателства (които отчасти сме виждали) на прокуратурата и едва ако има доказателства, че прокуратурата ги игнорира, Рашков да даде публичност на този факт?

 21. а като си помислите,че Сидеров беше главен редактор на в-к”Демокрацив”?

 22. Този, който казваше, че цял живот е страдал заедно с народа си. Ето тук имаме един от хилядите наистина страдали, а не като мадридския шмекер:
  https://www.168chasa.bg/article/7464181

 23. Историята на Божидар Витанов е разтърсваща. Тя е такава и с личния си контекст, и с това, че е събирателна. Днес БНТ изълчи кратък документален филм под формата на интервю с него. Направи ми силно впечатление репликата му:”Вече няма такива хора” (на честта, на достойнството, на високата нравственост), имайки предвид хората, които е срещал в лагерите. Наистина, успяха ли болшевиките, подпомогнати от националните предатели и дъното на българското общество, да сменят културния код на нацията ни?!Това е ужасно тъжно. На този фон мънкането на “мадридския мошеник” или “човека от Мадрид”, както вероятно ще остане в историята, е наистина жалко. С просто око се вижда кои са истинските аристократи – не по кръв, а по призвание.

 24. Последните 2 абзаца на интервюто обясняват всичко!
  И идването на другаря-цар, и възкачването на престола след това на простата сикаджийска комунистическа мутра…И тоталната безнадеждност за младите, въпреки членството ни в ЕС и НАТО…И избуяването на “патриотични” проруски многобройни формирования…И 112-тото място в Света по Свобода на словото в медиите…И още хиляда неща!

 25. До Тодор Тодоров
  Не знам какво сте “чули” и затова ще ви го напиша. Радвам се, че са сложили и видеото за справка. Цитирам: Готов съм да предложа пакет от мерки, с които за 800 дни българското трудолюбие и предприемчивост ще промени живота ни! Аз не чувам никъде да ме “оправя” и се дразня като говорите неистини в сериозен форум 🙁

 26. Веско,
  “Величеството” не казва “пакет”, а “схема”. Думата “схема” по- късно стана нарицателна, но явно отдавна е била замислена в лабораториите на КГБ. Сигурно затова и Сталин е казал “пазете царчето”.

 27. към Веско:

  Вероятно и Тим Себастиян се е объркал!

  Пишете му!

  А да бъркаш “пакет” със “схема” значи, че или не си слушал интервюто, или ти плащат, за да го направиш,

  но и двете не са допустими за един сериозен форум, като този на господин Инджев! Аз за разлика от Вас

  не се дразня – просто констатирам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.