Путин е на ръба на пропастта- ще изкомандва ли “напред”?

Съветникът в Държавния департамент Дерек Шоле, който тази седмица посети София, а след това и Букурещ, даде интервю при следваща спирка от европейската си обиколка в Брюксел на в. “Файненшъл таймс”. Висшият американски дипломат с ранг на заместник – министър на външното ведомство на САЩ явно си е запазил новината от своята совалка за авторитетното лондонско издание.

От “Файненшъл таймс” и Шоле научаваме за още един успех на Путин в сплотяването на Запада. Дипломатът даде да се разбере, че САЩ и европейските съюзници са много близо до споразумение да въведат санкции срещу Русия в случай, че тя нападне Украйна. Заедно.

The US and its European allies are getting “pretty close” to agreeing a far-reaching package of potential sanctions aimed at deterring Russia from attacking Ukraine, a senior US state department official has said, as he warned that Vladimir Putin could act any time. Derek Chollet, counsellor at the state department, said the Russian president would suffer a “major strategic setback” if he invaded Ukraine given the scale of the penalties being lined up by the west. Any sanctions ultimately agreed would be “dynamic”, meaning the allies could “evolve and innovate” after the imposition of the initial tranche as they seek to maintain pressure on Moscow”. 

https://www.ft.com/content/0019cf7b-0606-4d47-9609-3bfa653b52e5

Всеки, който е следил перипетиите на отношенията между Вашингтон и ЕС  през последните години ( ако не и десетилетия) разбира, че евроатлантическите партньори се сближават както никога от дълги години насам пред лицето на общата руска заплаха да бъде взривен мирът в Европа. 

Освен това Шоле отвори вратата и за въвеждане на общи санкции “при непредвидени обстоятелства”. Това разпростира тяхното въвеждане върху самата продължаваща хибридна война в рамките военно-информационния шантаж от страна на Кремъл във връзка със създадената от режима в Москва криза.

Без да напада Украйна, Русия вече рискува ескалация на санкциите от страна на икономическите гиганти на 4 континента. Още веднъж онагледявам как изглежда съотношението на силите между невидимата на международната икономическа карта Русия с нейните под 2 на сто от световната икономика спрямо развития свят.

 

 

 

 

 

 

Няма до момента конкретна реакция в Москва на казаното от Шоле. “Само” рублата се срина още повече срещу долара, както и цената на руските акции на борсата.

Това се случва броени дни преди предполагаемата дата на руско нахлуване в Украйна. По думите на друг висш представители на американската администрация то е вероятно да започне на 15 февруари. Джейк Съливан, съветник на президента Байдън по въпросите на сигурността, каза по-точно, че “горещата война” може да започне до 48 часа. Всеки момент.

Това е най-драматичното предупреждение от американска страна не само от началото на кризата със струпването на руски войски по границата с Украйна, но и от март 2014 година, когато Путин вероломно изпрати войски на украинска територия в Крим и изненада явно неподготвения Запад с този хазартен ход.

Не само САЩ, но също Израел, Великобритания, Южна Корея, Нидерландия  и Япония препоръчаха на своите граждани незабавно да напуснат Украйна. От американска страна с такова обръщение се ангажира лично президентът Байдън.

Никой, вероятно и най-добре информираните западни правителства, не знаят какво точно може да реши в крайна сметка диктаторът Путин на своя глава – въпреки, че в самата Русия не кипи радост от избухването на война с най-близкия народ и неговата държава, какъвто е украинския ( защото няма съмнение, че за защитниците на своята украинска родина това би била всенародна война срещу руските агресори).

В допълнение към написанато по-горе, Германското издание Der Spiegel се позовава на свои военни и дипломатически източници, според които руско нахлуване може да се очаква на 16 февруари.

Какво е новото в ситуацията? 

Дори организираните в Общоруското офицерско събрание ( висши офицери от резерва, с големи резерви към войнолюбието на Путин) заговориха на свое събрание минлата седмица в Москва на неочаквано ясен евроатлантически език при цялата си генетична свързаност със съветското минало и поискаха оставката на Путин, заплашвайки го с ( военен!) бунт и с …Международния съд в Хага за престъплението да  провокира война с братята украинци.

Новото е, че този път Западът не само не е изненадан, но и консолидира усилията си да търси сметка за ( поредната) евентуална руска агресия. Последиците от нея няма да се разминат толкова леко за режима на Путин, както войната му срещу Грузия през август 2008 -ма и окупирането на Крим през март 2014 година.  

Като стана дума за вътрешни брожения в самата Русия, ето малко илюстрации от март 2014 г. от протестите в Москва срещу инвазията в Украйна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изненадата беше досега главният инструмент на кремълския шантаж срещу съседите и международния ред, подкрепян от вечно разединените сили на демократичния свят. Той обикновено е ангажиран с приоритетната задача да охранява преди всичко собственото си благоденствие. 

Явно в тази част от света разбраха най-сетне българската (?) поговорка да очакваш мечката да дойде и при теб, когато заиграе в двора на съседите. Гледам днес следите от необичайно интензивните полети на изтребители над София. Предполагам, че са демонстрация на пристигналите испански натовски съюзници.  

А дали българските власти “схванаха” най-накрая що е то солидарност със заплашената от Русия Украйна – понеже сме на един руски ракетен залп от Крим – предстои да разберем от насрочения за същия този 15 февруари ( сочен като дата за начало на руска инвазия срещу Украйна) Консултативен съвет по националната сигурност при главнокомандващия Румен Радев.

За Путин остава една възможност да “победи” в своето асиметрично противопоставяне на невиждано единния от времето на косовската операция на НАТО през 1999 г. блок от демократични държави от 4 континента ( изброявам: от петия континент Австралия и азиатска Япония, през Северна Америка, та до евентуалния театър на бойните действия – не дай Боже- в Европа). 

Путин може да ги/ни изненада този път само като реши да лиши от легитимността им западните предупреждения от тяхната легитимност със задна дата. Ще може да представи оттеглянето си от посочения във времето в западните столици ръб над катастрофата като провал на обвиненията срещу борбата за мир на режима му и да ги представи като фалшиви и злонамерени инсинуации срещу неговото прословуто миролюбие. Нищо, че то е добре познато в Чечня, Молдова, Южна Осетия и Украйна ( а за кратко и в Казахстан миналия януари, когато китайците му скръцнаха със зъби и той си прибра от центъра на Азия миротворците за броени дни).

Как точно Путин би изтанцувал или изтъргувал крачката назад от този кратер на войната в центъра на Европа не можем да предвидим. Нека първо проследим евентуалните му “две напред и една назад” ( по Чернишевски и преписвача от него Ленин). Другият вариант е да изкомандва “напред” войските си, надвиснали над тази пропаст.

21 мнения за “Путин е на ръба на пропастта- ще изкомандва ли “напред”?”

 1. Главнокомандващият ВСУ и силите за териториална отбрана Зеленски е разпоредил да се мобилизират 2 000 000 щика. На границата и в Беларус пряко сила от целият Ватникланд са събрани всичко що годе боеспособно-аж, в размер на 150 000 щика и саби…
  Если завтра война, Полша също се гласи да набута в миша дупка Мордор
  https://www.youtube.com/watch?v=dLE-VFBShKQ

  Разгромно писание на Михаил Вешим за светата троица говорещи глави, анаЛтиците-петоколонци: чуков, вацев и волгин.
  https://kafeneto.wordpress.com/2022/02/11/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%b8%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5/#respond

 2. Не мога да разбера дали този път Западът скрои шапка на Путин, или случайно му се получи? Джуджето започна с обичайния си номер “Дръжте ме трима, че съм много шашав, всичко ще изпепеля!”. Вместо да го успокоява, както обикновено, Западът му влезе в тона и също се развика “Тоя е много шашав, всеки момент ще нападне!”. И взе да праща войници и да евакуира цивилни… И Путин се видя в чудо…
  Е, от този цирк страдат украинските ни приятели, на които съчувствам (нищо че са потомци на Светослав), защото прогонва инвеститори (ако все още има). Страдат и потребителите на горива, докаро РФ печели, но си струва…
  До тук добре….

 3. За Казахстан бе интересно, как зелените човечета бяха разкарани за няколко дни, обикновено не ги махат с години – за копринения път е ясно, за 80 млрд западни инвестиции също, дали собствениците на крипто-“мините” в степите не са казали тежката си дума по въпроса, кой ли знае? За “сериозен пробив” се смята придобиването от вагнеровци на запустяла мина в Мали миналия месец!

 4. Здравейте, Стопанино, извън темата съм, но ми трябваше време “да ми мине яда”, а и помолих 2 приятели да проверят дали пък не се лъжа. Единият е специалист-германист, доктор по Middle English и може да отличи по акцента дали едно лице е родом от Есекс, Нови Южен Уелс или Северна Дакота. Другият от години е преводач в ООН от английски на няколко източно-европейски езика. Уви, и двамата, след като изгледаха интервюто в ВВС на премиера пэтков, потвърдиха лошите ми опасения. А именно, че английският език на пэтков не е нито “канадски”, нито “харвардски”. А като стил, изказ и лексика е по-близък до стила “Lubianka / Metrostroyevskaya English”, плод на усилията и личното наблюдение на полк. Ким Филби след бягството му в мацква през Бейрут. Всеки случай, категорично не е английски на харвардец, който от 12-годишен живее в англоезична държава. Боя се, че за пореден път лицето, който ще ни “оправя”, ще се окаже не просто хилещ се канадски ка.п.ут, а обикновен рАЗИЯтскъй гандом. Колкото и ослепително да се зъби. Войната за Проливите продължава, след симэон борисов фэрдинандов-Рыльский няма какво да сe дивим.

  PS Понеже анти-спам софтуерът ви явно ме “мрази”, се позволявам волността да пусна този текст и на е-мейла ви – ваш АЭРОФЛОТ

 5. Мисля че няма да посмее. В момента не виждам причина която да накара руснаците да го подкрепят в това безмислено братоубийство.

 6. Bтори пореден път брокер на недвижими имоти се покри и спря да отговаря на имеилите ми за купуване на апартаменти в района на черноморския курорт “Елените”. Последната му препоръка беше да търся селска къща в провинцията, където “били англичаните като мен, а по морето се групирали главно руснаци, чеченци, осетинци, вагнеровци и кримчане, наградени от Путин за заслуги. Те си се поддържали в техните затворени комплекси, където собствениците били със златни паспорти и “не допускали българи там, да не говорим за англичани като теб – дори да купиш ще те тормозят после трябва да ходиш с тях на военизирани игри, да пееш частушки, някъде дори вдигат тяхно знаме и пеят химна, обясни брокерът.” На лято очаквали нов наплив от клиенти – такива, наградени за героизъм в градущата война с Украина. Е рекох си ще трябва да търся нещо по-назад в тила, например в гората в Пчелиново да не дразня наградените, a най-добре – в Коста Рика при Коста Копейкин!

 7. @АЭРОФЛОТ

  https://narod.bg/2021/10/19/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-narod-bg-%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD/

  Заминават за Канада когато е на 14. Изглежда не се е подготвял за заминаването понеже английският му не е бил добър – първите две години не е в нормално училище (ако може да се вярва на горната статия).
  Възрастта му при преместването според мен дава отговор на въпроса защо нито българският нито английският му са на ниво. Аз лично очаквах английският му да е “по-мек”. Доста твърдо го говори за човек който е бил в английско-говоряща среда повече от 20 години. Странно но не и невъзможно – има хора които просто не могат да го докарат на произношение.

 8. Пак да го напиша, специално за нЕкои:
  “Кирил Петков със сигурност не е безгрешен, със сигурност е колеблив, но ей Бога ми, към този момент, с тези проценти на национални избори, с тази чудовищна обвързаност на нашенските медии със Задкулисието и КОЙ, не мисля, че може да се случи по-оптимален вариант за PM у нас.
  Който разбрал – разбрал…”

  При тези проценти, постигнати на изборите – това е положението!
  Ако ДБ имаха 16+% (а не 6+) а ПП имаха 35+% (а не 25+) – със сигурност ситуацията щеше да е много по-добра!

  Да, ама нямат.

 9. Интересно как “полезните идиоти” Фараж и Орбан говорят с един и същи език – “стратегическа грешка” е сближаването на Русия с Китай заради кофронтацията на НАТО с Русия.
  Китай подкрепя Русия и не биха имали нищо против война в Украйна.
  Най-малкото защото ще имат възможност да видят как нормалният свят ще реагира при подобна тяхна акция срещу Тайван. За китайците Украйна е репетиция.

 10. Българин,

  Аз влизам в категорията “нЕкои”.
  Имам съмнения относно КП.
  Това че той е “най-оптималното” не мисля че трябва да ни кара да загърбваме факти.
  Не може да имаме Президент който уж е “НАТОвски генерал” а да няма никакви последствия за военен министър който НЕКОЛКОКРАТНО прави анти НАТОвски изявления.

  Друг факт: Кирил Петков отива при Гешев с 19 имена и “медийни публикации”.
  Момент сега, Кирил Петков все още ли е на протеста и все още ли носи плаката “Аз съм Кирил Петков и не ме е страх” или Кирил Петков е вече Премиер на РБ?
  Толкова ли е трудно на един Премиер и службите / институциите с които разполага да направи малко по-обстойни разследвания за тези 19 имена вместо да разчита на медийни публикации?
  Защо не го прави?
  Докога едно Министерство на ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ще се прави че от него нищо не зависи и че всичко зависи от някаква си всемогъща прокуратура?
  Докога един министър на ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ще хвърля хляб и зрелища и с това ще изчерпва задълженията си?

  Ако КП наистина не го е страх е време да го покаже.
  Вече е на власт 2 месеца. Време малко но и много.
  На този етап въпреки Магнитски санкциите от Америка аз не виждам антикорупционни резултати.
  А забравих, имаме обещание хотелът подпорна стена да бъде махнат.. на този етап е обещание..

  Гешев си е на поста и дори си размениха срещи с КП.
  Цацаров се оттегли тихо и кротко с мир без да има последици или заплаха от последици и за него.
  Доказаното корумпе Плавен Георгиев си е все още консул в Испания.

  Не виждам да има промяна в държавната линия и спрямо бившият шеф на КТБ който все още се крие в Белград. Ако уж Бойко е кримка защо не се прави нищо по въпроса Цветан Василев и КТБ? Сигурен съм че той може да е полезен на МВР по казуса и ако нашата прокуратура не иска да върши работа то тогава има европейска. Нямам никакви съмнения че в КТБ скандала има забъркани и европейски пари.

  Да, знам, проблемите са много, но имам усещане че ролята на КП се изчерпва с едно бавене на топката.. по всички фронтове.. е, с изключение на авиолинията София Скопие – имаме витлов самолет на разположение..

 11. Защо всяко изказване на военния министър започва с молитвата „Кат Русия няма втора“?
  Как строгите правила на авиационната безопасност кореспондират с пълно и безконтролно предаване в ръцете на Русия на цялата сигурност на българската бойна авиация

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-zashto-vsyako-izkazvane-na-voenniya-ministar-zapochva-s-molitvata-kat-rusiya-nyama-vtora

 12. Добре се е потрудил Аерофлот над съцинението си. От него разбрах,че за да му мине яда е потърсил двама големи специалисти,които да се произнесат дали езикът на Кирил Петков е канадски, или “харвардски”. Кога ги е потърсил,разбира се,че заедно са гледали интерсюто пред ВВС? С много фантазии е окрасено съчинението.За Ким Филби е казано,за ,за “хилищият канадски ка п ут и за “разиятскъй гондом-колкото и ослепително да се зъби”
  В яда си автора на съчинението намесва Проливите и Симеон Борисов Фердинандов и т. н. -той се знае защо.
  Така се виждат нещата от високото на Аерофлот.

 13. Сега все едно преживяваме отново навечерието на ВСВ!
  От една страна войнолюбива Русия с маниакален диктатор начело, но от друга имаме нормални западни политици и военни, които всячески се мъчат да предотвратят война от която никой няма да спечели.
  Дали Запада трябва да направи изпреварващ удар като Хитлер или да прави отстъпки като Запада преди ВСВ.
  Видя се, че и двата подхода не предотвартиха войната.
  Предстоят съдбоносни дни.

 14. Г-н Харизанов,
  Ами то и аз имам големи съмнения относно Кирил Петков, даже в огромнтта си част моите съмнения съвпадат с вашите, но това не ми пречи да твърдя, че към момента, и при тази конфигурация в Парламента, резултат от изборните резултати, той е оптималното!
  Дано, дано, дано правите разлика между желанията ни и реалностите.
  Писал съм няколко пъти – в четириногата коалиция има два “куци крака”, така да се каже…
  Така! Когато (Дай Боже!) ДБ и ПП имат на изборите 50% от депутатите плюс един, тогава можем да очакваме нещо по-добро.
  Аз и тогава бих имал съмнения, заради “скрити лимонки”, но това е друга тема.

 15. Дислоцирането на ударни части на американската армия продължава:
  US Air Force F-22 Raptor stealth fighters are sent to the United Arab Emirates.

 16. Missile-Laden F-16 Jets Head To Romania Amid Fears Of Imminent War In Ukraine

 17. Ако крепостните орки все пак атакуват Украйна, по прогнози на НАТО вторник или сряда, това ще бъде най- основателната (военновременна!) причина нашето МВнР да извика товарищ Мутрофанова и да й връчи нота за скъсване на дипломатическите ни отношения с Матушката им. Тогава всички онези хиляди постоянно пребиваващи с руско гражданство, както и онези с двойното руско-българско гражданство и “златните” паспорти, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да напуснат България в рамките на 48 часа! А на измекяри като “вързрожденците” Малинов, Копейкин, Сидеров, руския зет Магарешки, Валэра-винкела, каракачанския шопар и съратниците му Джамбазки и Сиди, както и на един куп руски зетьове, баджанаци и “експрти” от БСП тип Таско Ерменков, овчари, говедари и кокошкари разни с доказано чрез действията им руско самосъзнание, СПЕШНО да се отнеме българското гражданство и да бъдат екстрадирани от страната ни като руски шпиони и агенти на влияние пак в рамките на 48 часа ! Но със сигурност тези продажни лицемери- рублолюбци няма да отпътуват за любимата си Москва, а ще отлетят към Западна Европа и САЩ, при добре осигурените за НАША сметка техни отроченца, които отдавна са се заселили там, при либерастите в “гниещото” джендърско блато! Живи да ги ожалиш тези капризни безделници, родени със “сребърна” лъжичка в устата, как се “жертват” за опосканата от родителите им България! Все едно! Само да се пръждосват някъде, да не тровят повече обществения климат в страната ни и да не мътят съзнанието на децата ни, чрез предплатени изроди като Чалгаря. Тогава, от този момент нататък, ние, българите тук, ще започнем да се оправяме, ще тръгнем напред и нагоре! Но докато не импийчнем Клепоухия и докато премиерът Кирил Петков не уволни и не изхвърли с “почетни” ритници страхливия овенен от Поповица (двамата сенилни дъртаци, запънали се на амбразурата в защита на чуждия руски интерес) това няма да се случи !!!

 18. Уважаеми, пропускате, че Кирил Петков колкото и да се е изучил в Харвард, то е било на икономика и/или мениджмънт. Голямата геополитика е висока топка за всички хора с изключение на 10-ина човека. Както се видя, това, че си нещо като успешен бизнесмен, не те прави добър дипломат. Визирам фарса Доналд Тръмп и контактите му с двама световно известни диктатори, които го направиха на глупак. (и единият е по-млад от децата му).

  (бих искал да е) извън темата – не малка част от миньончетата на злодеите Сидеров, Копейкин и Каракачанов с радост ще стрелят по “русофоби” колчем им дадат пушки да ни бранят от руснаците. Те не, че са много, но напълно достатъчно да създадат голям проблем. Нека се помолим на висшите сили да не се стига до война.

 19. @Георги Харизанов

  Споделям напълно опасенията и въпросите ви от 13.02.2022, 11:36ч. И питам: къде се скатá Рашков? Ако борбата му с елитните престъпници се изчерпа с няколко димки и недомлъвки, да подава оставка като МВР-министър.

 20. @симпатизант/ка на ДСБ

  Рашков може да се покрие сега. Големите проблеми на деня са във външното министерсто така че той може да си отдъхне и да посъбере още димки..
  Майтапа на страна – омръзнало ми е да гледам как в БГ само се говори и нищо не се прави..

 21. В допълнение, единствените които вършат някаква работа са БОЕЦ.
  https://www.boec-bg.com/archives/5336

  Горният линк е достатъчно основание Гешев да бъде подведен под отговорност за оставка отдавна е закъснял.
  Днес също излезна друга новина в основата на която отново са БОЕЦ – скандала с къщата в Барселона.
  Разследващите журналисти имат голям принос, да, но БОЕЦ са тези които с години вече създават истинските проблеми на институциите в резултат на труда на раследващите журналисти.
  Ако не бяха БОЕЦ статиите на Бивол щяха да си останат само статии..
  БОЕЦ превръща статиите в горещи картови от които надявам се скоро да има опарени..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.