Чуждите инвеститори бягат, но не от Украйна, а от Русия

В навечерието на датата 15 февруари, определена от предсказанието на Белия дом във Вашингтон за начало на руска инвазия в Украйна, руски медии алармират за нещо повече от изтегляне на семействата на дипломати от Киев. Бягат инвеститори, но не от Украйна, а от Русия. https://www.kommersant.ru/doc/5216132?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Много, много лоша новина е не само за руския режим, свикнал да раздава концесии на западни лакомници и да смуче милиарди от тези пиявици (  обикновено пиявиците смучат, но тук случаят е ако не обратен, то поне реципрочен ). 

Лошо е за Русия на Путин, повярвала в своята неотразима привлекателност за голямото западно плюскане.

 

 

 

 

 

 

Идва ли краят на западната лакомия за ресурсите на руската суровинна база на Европа? Едва ли. Не е лесно изведнъж да спреш да се храниш чрез прекомерно строга диета. Тя може да те накара да отслабнеш повече от желаното. Но все пак в основата на всяка диета, дори и да е по естетични ( а не по животоспасяващи ) причини, стои въздържанието от преяждането.

Няма да има пълно изтрезняване на Запад във връзка с факта, че комунистическият Китай и постсъветската, все така болна от комунистическия манталитет Русия, са Франкенщайн, напомпан от желанието за печалби от страна на големите и развитите демокрации и техните корпорации. Противоестествено е да очакваме западен отказ от хранене на руската суровинна трапеза. Но вложенията на богатия западен корпоративен свят в Русия са застрашени. Богаташите си знаят защо. Те често имат по-добро разузнаване от държавите, от чиято територия оперират по земното кълбо.

Припомням какво е казал Чърчил за Русия и нейната привлекателност чрез раздаване на концесии преди той да се съюзи прагматично и временно със СССР заради общия германски враг.

Руснаците са непредсказуеми. Умориха от глад селяните си…наводниха най-плодородните си земи, за да построят електростанции. Имат малка плътност на населението, но се изхитриха дотолкова да замърсят страната си, че сега са принудени да купуват зърно. След поколения-две те ще деградират още и няма да могат да добиват полезните си изкопаеми. Народът ще измира, а диктаторите и техните слуги ще живеят, придобивайки от нас луксозни предмети и…продавайки концесии.

За руските лидери това е най-изгодния бизнес”.

Чърчил е бил единственият значим световен лидер, който е прогнозирал достоверно опасността от германския националсоциализъм. В собствената си родина е бил практически сам срещу всички на върха на британския елит, но се е казал прав. 

Дали е сгрешил в оценката си  по отношение на тоталитарна Русия и нейната днешна авторитарна инкарнация?

 

 

18 мнения за “Чуждите инвеститори бягат, но не от Украйна, а от Русия”

 1. Ще бягат ами.Путин води разговор с Шойгу и Лавров на маса раздалечени един от друг на около 6-7 метра.Какво ли означава.

 2. Текстови извадки от видеото. Google превод.
  Без коментар. https://www.youtube.com/watch?v=YcDggyENv_0
  …По-специално, на 13 февруари стана известно, че Германски компании доставяха Русия стоки с двойна употреба въпреки санкции както с доклади, така и с dewalt федералната агенция по икономика иекспортен контрол на Германия издаден 673 лицензи за износ в Руската федерация двойна цел, която може да бъде използван както в цивилни, така и в военни цели на обща сума от почти триста шестдесет и шест милиона евро. …номиниран в борда на директорите на Газпром фактът на срещата противоречи на представатаче шредерът работи изолирано и няма нищо общо с партийната политика ръководство или курс на правителството, акофедералното правителство си позволява консултирайте се директно с шредера
  преди официални посещения в Киев…

 3. Зеленски се различава от Радев по “руско шило до дупило” и затова изглежда,
  че говори по-правилно. Ако руското шило опре до нас, нашите политици ще
  заговорят “немедленно” на русолизан диалект.

 4. Коментар от Фрогнюз:

  “След време,дано да е по-скоро,в затвора трябва да има публично отворени дни за посещения пред клетката на Банкянското човекоподобие!!

  ааа…и очаквам видеото с непълнолетното момче в леглото с тулупа!!!!
  ….ей тогаз ще стане яко!!!
  А “Мата Хари” май ще се окаже мъж,може би от Симитли!!!!”

 5. Велики Народе, Велика Украйно! С тези думи се обърна днес президентът на Украйна Володимир Зеленьский към украинците. Как да заспи спокойно човек, преливащ от възмущение и съчувствие, след подобно трагично обръщение ? Защото, ако светът допусне Людоеда да прегази братята украинци, то следващите сме ние! Както пише военният експерт Калин Димитров: “И ние сме в менюто на Людоеда – някъде между „украинския борш“ и „полските кнедли“ – лек ордьовър преди голямото плюскане.”
  Чудя се как е възможно да не чуем една думичка на съчувствие към украинците, поне заради 20 000 невинни жертви по вина на руския окупатор, изречена от пРезидента и Овенния (министър) !??
  Тия не са хора! Не са българи!
  Проклети руски слуги!

 6. Франкенщайн е създател на чудовището, а самото то според авторката Мери Шели няма име.

 7. Бягат чуждите инвеститори. И не само от мордор. Бягат от всички негови братушки, които го филят повече от себе си. Бягат от троянските му коне. Бягат от въртигъзите, които искат да стоят на два стола, да бозаят от две крави, да защитават източните граници на НАТО с бели яхти и батальончета, въоръжени с мордорски таралясници от миналия век. Бягат от потенциалните предатели. Бягат от България!

 8. Американската тактика върши чудесна работа, а руснаците се оплетоха в собствените си калчища. Путин е сочен всекидневно като готов да започне война в Европа, нещо което ако се случи, историята няма да му прости. Как ли ще се измъкне от този кошмар?

 9. @Venko

  Аз също мисля че Путин е наврян в ъгъла.
  Западняците отговориха на блъфа му като в същото време Путин няма легитимен повод за евентуална война дори пред собственият си народ.
  Той е обречен в международен а и във вътрешен план ако нахлуе в Украйна при тези обстоятелства.
  Ако измъдрят някакъв съмнителен повод възможно е леко да вдигнат единствено вътрешната подкрепа.
  Но поради егото си Путин е също много опасен в така развилата се ситуация.
  Вероятно западняците ще направят някакви отстъпки в последният момент за да го поуспокоят.. като например обещание че няма да му режнат северният паток..

 10. Г-н Инджев след определен брой редове бутона Публикуване сe скрива. Няма ли възможност зя настройки за по-дълти постове от няколко реда?
  Днес в 10,30 ч/СЕТ/ почнаха да си товарят железата. Дребния болен от рак с подложки в ботинките Мерзавец бяга! Вдига си от днес ръждивите железа, които от 20 2 се стартират от раз. Битката е спечелена, но войната не. Ще продължи да прави същото до 25-та вероятно така всяка година/ако не умре или го умрат/. Следващата голяма криза ще бъде 23-24-та/избори навсякъде-САЩ, Русия, Украйна/, особенно ако републиканците не намерят алтернатива на клоуна Тръмп. До тогава обаче украинската армия вероятно ще е в пъти по-добре въоръжена и подготвена-нови БПЛА/турски вкл. стелт 23та год+ техни/, нова ПВО/тяхна среден радиус-КБ Луч/23та година, радиус 100 км/, очаква се и към 25-та тази на КБ Южно-радиус 260 км/, +100 хил проф. военни спрямо сегашните 100 хил. Днес е денят, в който започва края на ерата Путин! Вечра стана отново ясен страха му от вируса/беше на 10 м от Шойгу и Лавров в двете пропагандиски видеота/. Е може пък да се окаже, че коронавируса да е полезен в нещо……

 11. Украйна не е Афганистан,където войната дълго време се води с Манлихери от ВСВ.Когато се започнаха Стингерите и ватниците си плюха на петите.А Украйна има вече и Стингери и Джавелини и тактически ракети.За колкото време лети ракетата от Москва до Киев,за толкова и обратно..

 12. @Stoilov Ivan

  Продължавайте да печате текста си независимо че бутона “публикуване” се скрива.
  Когато свърщите с текста просто натиснете бутона “tab” на клаватурата.
  Това ще ви заведе в следващото поле и като продължавате да го натискате ще стигнете и до “публикуване”

 13. @Stoilov Ivan
  Да помогна.
  Когато “изчезне” бутона публикуване с курсива “слизане на долният ред”, “увеличавате белите полета на мах надолу и после с бутона за връщане карате нагоре и бутона публикуване се явява в определен момент. Натискате го “смело и безглаво” и всичко е на 6. Успех!

 14. Прощавайте, че ви занимавам с личното ми мнение, но на Чърчил му се придават почти свръхчовешки възможности без реална причина. Просто към онзи момент е имал волята да говори за нещата такива, каквито са, а не такива каквито иска да бъдат (каквато склонност имат повечето политици).
  Историята не помни случай, в който някой да е стягал колана в момент на криза. Винаги всеки гледа да си запази “стандарта на живот” като разпродава всичко, което има за разпродаване. Типичен пример е аристокрацията (в Англия и другите европейски монархии) от времето на Ренесанса, че до наши дни.

  А това, че Русия се управлява по подобен начин не мога да кажа, че е тайна за произволно избран средно-интелигентен (и обективно преценяващ) човек.

  ПП. В частният случай, когато няма нищо за разпродаване или е нецелесъобразно да се продава, винаги има нещо чуждо, което може да заграбиш и да продадеш. За това примери няма да давам, че и без друго прекалих с писането.

 15. Към Явор:
  Чърчил е имал повече недостатъци от качествата, за които може да бъде похвален, но не може да му се отрече, че е оглавил Великобритания в момент на почти безнадеждна ситуация пред германската заплаха, довеждайки я до победа.
  Освен това е факт, че е бил единственият сред британските и други значими западните политици изобщо, който е пледирал да отпор на Германия с оглед на неминуемата й агресия. По тази причина става премиер ( в деня на германското нахлуване във Франция), когато и най-големите му противници на острова признават, че са грешали, докато той е бил прав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.