Москва нарежда за АЕЦ “Белене” : “Ни шагу назад”. БСП козирува: “За нами Москва”

 

 

 

 

Не беше никак трудно да предвидя, че московската пета колона ще огласи кремълската позиция за АЕЦ “ Белене” веднага, щом й бъде обяснена от Москва опасността, произтичаща от категоричната позиция на премиера Кирил Петков срещу съживяването на съветския проект. https://ivo.bg/2022/02/15/кирил-петков-предизвика-москва-и-нейн/

Само ден по-късно воплите на резоньорите на московския интерес у нас са факт.

https://www.clubz.bg/124254-ninova_se_kara_na_kiril_petkov_che_ne_iska_aets_belene

Беше под въпрос само кой точно от многовекторната пета колона ще бъде натоварен със задачата да озвучи стратегическия стремеж на Русия да удвои българската атомна зависимост от Русия.  Можеше да бъде лидерът на АБВ Румен Петков, както е ставало не веднъж. Именно той беше упълномощен с честта да “предскаже” с ехидна усмивка, че служебният премиер Близнашки ще накара военния си министър Шаламанов да ревизира проекта си за “Визия 2020” през 2014 г. така, че Русия да не се споменава в документа като противник на България по отношение на националната сигурност. 

След натиск от страна на формално опозиционния по онова време собственик на ГЕРБ Бойко Борисов ( за което многократно писах без желаещи колеги да кажат или напишат нещо повече по въпроса и до ден днешен), премиерът Близнашки наистина се похвали, че е наредил да бъде прекроена “Визия 2020”. Румен Петков “позна”!

А можеше задачата да бъде възложена и на самия почетен лидер на АБВ ( нещо като Доган за ДПС ) Георги Първанов. На негова сметка в Москва се пише провалът на обещанията му да прокара трите руски енергийни проекта в България “Южен Поток”, петролопровода “Бургас- Александруполис” и АЕЦ “Белене”. Заради тях Путин си направи труда да посети България през януари 2008 година, а президентът Първанов пърхаше от радост, че може да му услужи. Но се провали тотално и в крайна сметка беше изтикан от първите редици на путинофилстващите агенти за влияние на Москва у нас. 

Изгрялата от чер(ве)ната дупка на русофилщината у нас звезда на Сидеров не успя да компенсира провала на Първанов на важния енергиен фронт чрез провокации срещу етническия мир и религиозното съжителство в България. Услужи на Кремъл с каквото можа, но се изчерпа и дори дискредитира с хулиганските си прояви. За поне една от тях в крайна сметка беше осъден- макар и условно. Получи юмручно послание в лицето от друг русофил и залезе заедно със своята “Атака”.

Неговият пост  зае загряващият на резервната скамейка на войнствената русофилщина Костя Копейкин, който осребри страховете на хората от китайската пандемия и прескочи върху тази вълна прага на Народното събрание. Скоро обаче, когато пандемията отшуми ( именно благодарение на мерките срещу нея, отричани от него ) каузата му ще избледнее. Ще му се наложи да заеме позиция по въпроси от по-сложно естество, като енергийната зависимост на България от Русия, видима май за все повече ядосани от нея българи. 

В крайна сметка в Москва са изчислили, че добрата стара промосковска партия БСП трябва да бъде мобилизира отново да свърши пак добрата стара мръсна работа. Бяха изтикали този традиционен партиен инструмент за руско влияние в България на второ място след ГЕРБ, но гузният пред западните съюзници гербаджийски собственик преигра с жонглирането върху два стола между Изтока и Запада и падна в опозиционната дупка. Обажда се от нея в позата на истинския евроатлантик с жалостиви намигвания да бъде помилван от западните победители в асиметричната провокационна пропагандна война на Путин, но вече не върши работа на Кремъл по предишния начин. 

Разместванията на тази московска карта на български терен продължават.  Путин вади от второ място БСП за защита на първостепенната цел на Кремъл в България, каквато е АЕЦ “Белене”. “ Ни шагу назад”, нареждат от Москва.

А БСП рапортува : “За нами Москва”!

10 мнения за “Москва нарежда за АЕЦ “Белене” : “Ни шагу назад”. БСП козирува: “За нами Москва””

 1. Интересно за какво са се разбрали в коалиционното си споразумение ПП и БСП тогава..
  Ако не се говори за Белене то правителството не е на стабилна основа.

 2. Що ли не съм изненадан.
  Петоколонци, полезни идиоти и вся остальная сволоч прекрасно знаят, че са в позиция на кауза пердута. Одумват се колкото да на не им спрат “рублите”. Мостът тръгна, леваци качвайте се. Влакът го кара Н.П. Посланик Херо Мустафа.
  Кой разбрал-разбрал. Много мина, мъничко остана. Да се готвят за южното крило на СЦЗ, на първо повикване, бб, пеевски, гешев, цацаров, ад и последния да затвори вратата. Един по един, до един. Амин

 3. За голяма моя радост Кирил Петков беше кратък и категоричен в отговора на въпроса от Цв. Розова ” Ще строите ли Беляне”?- ” Не”.
  Това обаче е довело до ярост лакомите корупционен от задкулисието и отговорът не закъсня. Г- ха Нинова е избрана да го огласи, защото е един от куците коне на тази крехка коалиция. Ако някой може да заплаши съществуването й
  това не е Румен Петков , Копейки или Борисов. Само Нинова може да сложи край на този сложен управленски пъзел. Дано Кирил Петков устои на натиска. А Нинова постига и втора полза- позакрепва поизбледнял имидж пред русофилския електорат.

 4. Ако съдебната реформа (и съответната човешка такава) мине преди АЕЦ Белене, за България ще е повече от необходимо да се задвижи този проект. Най-малкото защото доста мухи ще се хванат в корупционният му капан. При това от тлъстичките гадинки. Това ще отреже възможностите за финансиране на тукашната пета колона с “местни средства” и ще трябва руснаците да се бръкнат с техни пари.

  Пък веднъж да направиме АЕЦ с не-руска технология на Козлодуй дните са преброени.

  ——————————–
  Реално погледнато обаче – благодарение на новите евро-правила за ядрена енергетика изискващи безопасно местно хранилище на отработеното гориво всякакви нови централи са в сферата на фантастиката. В крайна сметка хората казаха “НЕ” на фракинга, едва ли ще са съгласни на подобно хранилище у нас.

 5. Много е забавно, как понякога кратките отговори вършат много хубава (дори в дългосрочен план) работа. Колкото и да се подиграват на Байдън, че бил измрънкал, краткият отговор за Путин беше много полезен. След многото дълги озречения на К. Петков, краткото изречение за Белене беше най-смисленото. Остава да се надяваме, че не е лапсус или поне да не бъде наречено така от изреклия го…. А че червеният вой тепърва предстои, спор няма…. Раздавайте пуканките…

 6. Добре а няма ли поне малко шанс БСП да мисли така без да бъде ръчкана от Русия. Ако отречем правото им на мнение и воля защо трябва да си мислим че другите “демократични” партии го имат? Те много отдавна предадоха Българския народ за жълти стотинки и резултата е видим. Няма да изброявам сините “лъвчета” продали народа си. Знаят ги всички.

 7. Това, което чух от корнелия е, че са се споразумяли за белене е да се прави анализ. Нека си го правят колкото се може по дълго за да има време да се свършат неотложните и жизнено важни за страната неща!

 8. Имат го, yoro55, имат го, и за това въобще България е в ЕС и НАТО, колкото и да се пречи по рубленска линия, с помоща на троляци, като теб! България, за разлика от русия има минало, както и бъдеще!

 9. Добре,няма да се прави в Белене-опасно е сеизмологично.Като постават два руски реактора с технологията от преди 30 години,с руско гориво и руски рекет по отношение на резервни части,консултанти,гориво и т.н.каква разликата.Трябва твърдо да се каже,че няма да строим АЕЦ.

 10. https://frognews.bg/novini/nadejda-iordanova-lipsva-volia-konsensus-upravliavashtata-koalitsiia-sadebna-reforma.html

  Ето това е една много лоша новина.
  Министъра на правосъдието да излезе с подобно становище не е на добре.
  А още няма и 100 дни.

  “Два много големи риска стоят пред нас при реализацията на историческата задача – реална съдебна реформа. Това е липсата на воля от страна на управляващата коалиция и липсата на консенсус между управляващите. И двете са налице. Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по „Евроком“ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.