Путин подви опашка

Сполетяха ме едни пояснения с днешна дата около сбъднатата (ми) прогноза, че Путин ще подвие опашка. Няма да нападне Украйна.

Позволих си да я направя още когато неговите тамошни и нашистки туземни “пропагандоны” ( комбинация между думите “пропаганда” и “гандоны” т.е. “капути”, както вече писах) в Русия бяха на върха на екстаза. Не можеха да се нарадват, че той е отправил ултиматум към Украйна, НАТО и Запада. https://ivo.bg/wp-admin/post.php?post=33681&action=edit

Започвам малко отдалеч, но обещавам да съм кратък. Не искам да откажа да четат онези, които трудно смилат повече от страница текст ( имахме такъв премиер до неотдавна).

Винаги съм се чудил на глупавата поговорка “шило в торба на стои”. Как така не стои? Да не би да побегне?

Истината е, че става дума за бездарен превод от руски. Нашите русофили толкова си могат. Папагалите могат да повтарят, но не и да (ос)мислят.

Руската поговорка, преведена у нас без мисъл в главата, гласи, че не можеш да скриеш шило в чувал. Логиката е, че ще го прободе. ( “Шила в мешке не утаить”) . 

В дълго и упорито русифицираната ни страна дори и в побългарените “народни” обичай са заложени криво разбрани руски обичаи. Като да се подвиква “горчиво” на младоженците на трапезата. Възприема се като подканяне да се целунат, за да им е сладко. В оригинал на руски се има предвид друго – да се разгорещят. 

Вопреки множеству народных преданий, слово «горько» этимологически связано с древнерусским глаголом «горити» (гореть). То есть, своими криками гости призывают молодоженов к жарким, горячим поцелуям, а вовсе не просят «подсластить» им еду”. https://cyrillitsa.ru/tradition/154504-zachem-pered-brachnoy-nochyu-na-rusi-peli.html

Но да се върнем към опита да разберем превода не толкова на истинското значение на руските думи, колкото на руската Дума. Тя е шилото, което Путин се опитва да представи като самостоятелна величина в чувала на царството му.

Руските комунисти в Държавната дума, които се правят на опозиция, приеха разгорещено ( “горько”) законодателния акт за признаване на независимостта на Луганския и Донецкия сепаратиски анклави в Украйна. В очакване на указ от президента, който да одобри това решение ( сякаш той няма нищо общо с гласуването!), другарите от компартията предложиха от трибуната на т.н. парламент в Москва щото депутатите вкупом да се откажат от 13-та заплата тази година и да я предоставят на сепаратистите в Донецк и Луганск.

Във връзка с тази сърцераздирателна жертвоготовност на думи и с твърде малката вероятност тя да стане факт, в руските социални мрежи припомниха стар съветски виц.

Един трудов колектив в СССР бил внезапно награден с премия ( днес му викаме бонус). Партийният секретар събрал кадрите ( днес им викаме личен състав). По най-демократичен начин, типичен за най-демократичната държава в света, началникът призовал присъстващите да предложат какво да правят с тази манна небесна. Записвал си волеизявлението им.

Участник в събранието предложил парите да бъдат изпити ( излочени). Друг добавил, че трябва да бъдат консумирани заедно с девойки. Трети дал идеята мангизите да бъдат предоставени на съпругите на присъстващите. А четвърти глас бил за това премията да бъде внесена във Фонда за борбата за мир.

Партийният секретар обобщил накрая, че трябва да се хвърли “ези-тура”. Ако се падне ези – купуват пиячка и я пресушават за нула време. Ако е тура, пиенето да върви заедно с девойки. Ако монетата падне и се задържи на ръба, премията да бъде дадена на съпругите на наградените юнаци. Ако ли пък монетата увисне във въздуха и си остане там, тогава да вложат  рублите във Фонда за борбата за мир. 

Смисълът на горното припомняне за съветския майтап е в опонирането на долнопробната днешна (про)руска пропаганда. Според нея Русия се бори за мир ( с Украйна, с НАТО, с ЕС и с целия войнолюбив свят) чрез струпване на войски на нейната граница, предислоцирани от хиляди километри именно там, в центъра на Европа. 

Путин, понеже е миролюбив по рождение и като продължител на съветската миролюбива традиция, нарежда все пак тази борба за мир да бъде ограничена. От него да мине – заповядал войските му да започнат да се изтеглят на по-за(па)дни позиции от борбата за мир край украинската граница.

Истинските познавачи на истинската причина цар Путин да се мъчи да впечатли света отбелязват отдавна, че маневрите му са резултат от манията му да възстанови съветската империя. Без присъединяването на Украйна това е невъзможно. Абсурдно е. 

Собственият му народ би предпочел, ако има право на избор, да вложи руските мангизи в пиячката, а не във Фонда за борбата за мир. Дори и да е много тъп, Путин няма как да не знае това.

За онези, които искат да възстановяват империи чрез ужасите на войната, се е произнесъл руският художник Василий Верешчагин. Известен е много и у нас, но не достатъчно – що се отнася  до човеколюбивия му поглед към света. Нарисувал го е. 

 

 

 

 

В Русия тази негова картина е популярна, но не и с факта, какво пише на нейната рамка по заръка на автора.

Пише, че се посвещава на “Всички велики завоеватели – минали, настоящи и бъдещи”. «Посвящается всем великим завоевателям — прошедшим, настоящим и будущим».

 

 

 

27 мнения за “Путин подви опашка”

 1. Крайно време е дребосъкът от Кремъл да бъде съден за всички терористични акции, които натвори през “царуването” си! Международният трибунал в Хага би бил прекрасен завършек на слодеянията му.

 2. От Фактор:

  “”Действия по признаване на независимостта на т.нар. „Луганска Народна Република“ и „Донецка Народна Република“ са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения. Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив – ще повишат още повече опасността от военна ескалация.”

  Това се посочва в изявление на външното ни министерство “във връзка с отправения от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк и получената по този повод от украинското посолство в София вербална нота”.

  България осъжда “агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация”.

  Същевременно външното ни министерство заявява, че: “България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води”, “подкрепя европейската перспектива на Украйна” и “не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим”.”

  Ако трябва да се позова на прокуратурата на България – няма име на автора, няма печат, няма изходящ номер, няма атрибути, не се знае какво е правното основание..

 3. Аз също щях да съм изненадан ако се бе стигнало до война.
  Путин се перчи за да си вдигне рейтинга в Русия.
  Правил го е много пъти преди.
  А сега има и северен поток който не му пускат.
  Та, той реши да се поперчи малко та дано му пуснат патока..
  Нещо ме кара да мисля че на някои хора тоя шантаж не им е по нрава и ще има кофти последствия за Путя..

 4. Извинявам се, горният цитат не е от Фактор а от offnews.bg.

 5. Европа разбра за шантажа,но не е подготвена.Взе си едно наум и до година две ще има повече газ от Северна Африка,САЩ и ТАП..Разбира се,не изключвам пазарлъка за Северен поток 2 да е присъствувал на разговорите.

 6. Хаха, адаш, има един хубав GIF на линка който си споделил.. с прословутата дълга маса 🙂

 7. Денят “Х” за украинската криза

  “Честно казано”, Люба Кулезич разговор с доц. Момчил Дойчев- политолог и Юлиан Войнов -икономист
  (от 47.26 мин.)

 8. Байдън направи едно обръщение вчера.
  Не гледам БГ телевизия, само чета няколко новинарски сайта.
  Реших че ще изчакам един ден да видя дали думите му ще бъдат отразени.
  За жалост установявам че, тази реч изобщо не намери място в нито един от тях (възможно е да съм я пропуснал).
  Но едно търсене в нета открива само един хит.
  Мирише ми на цензура а и съм разочарован защото думите на Байдън са на място.

  https://www.investor.bg/analizi/91/a/baidyn-kym-putin-otstypete-ot-ryba-na-voinata-s-ukraina-345993/

  Съединените щати и НАТО не представляват заплаха за Русия. Украйна не заплашва Русия. Нито САЩ, нито НАТО имат ракети в Украйна. Ние също така не планираме да ги поставим там. Ние не сме срещу народа на Русия. Не се стремим да дестабилизираме Русия”, заяви Байдън.

  Американският президент се обърна и директно към руските граждани.

  „Към гражданите на Русия: вие не сте наш враг и не вярвам да искате кървава, разрушителна война срещу Украйна”, каза Байдън.

  Човешките и стратегическите разходи ще бъдат „огромни” за Русия, ако тя атакува, каза той. „Светът няма да забрави, че Русия е избрала ненужната смърт и разрушение”, каза още Байдън, добавяйки, че Съединените щати „не търсят пряка конфронтация с Русия” и че американски войници няма да се бият в Украйна. Но той заяви, че ако Русия нападне американците в Украйна, „ние ще отговорим решително“.

 9. Един хубав виц от нета ..

  -Моня что у вас там на Украине?
  -Россия решила повоевать с Украиной.
  -И как там?
  -Есть потери , мы потеряли солдат, БТРы, связь , самолеты…
  -А что с потерями со стороны РФ?
  -Ой Абраша , РФ таки еще не приехала на войну”

 10. Това са циркаджийски руски номера. Не се изтеглят, а разместват войската. Нищо не се е разминало. Напротив още 7000 души са добавили към войските на украинската граница. Всъщност може и да не нападнат директно, но примерно ще обявят независимост на измислените Донецка и Луганска републики, с което ще нарушат тотално Минските споразумения и ще чакат реакцията на Украйна, която няма да има избор или ще се примири или ще трябва да влезне в тези райони на Украйна с армия, което ще е повод Руската армия да “контраатакува”. Явно слабо познавате руското лицемерие. Навремето Хитлер по подобен начин е бил тероризиран. СССР нарушава договора Молотов-Рибентроп, като превзема Литва, която по договора е в сферата на Германските интереси. Хитлер преглъща този враждебен акт, само защото СССР не успява да завземе Финландия. Следват нови тайни договорки които постфактум остават Литва в лапите на СССР. Но това не е всичко. СССР продължава да наглее. Според договора СССР има претенции за Бесарабия, с което Германия се съгласява, Но СССР окупира не само Бесарабия, а и Буковина и Херц, като доближава румънските петролни кладенци. Обикновено нападение на съюзник означава акт на война. Хитлер тогава разбира какво става и нарежда да се започне план за започналата негласна война със СССР – планът Барбароса. Русия сега действа по същия нагъл и подъл начин. Все пак джуджето е фен на Сталин и точно като него избива и затваря всякаква опозиция, заглушава всячески информацията от вън за руските граждани. Постоянно пускат фалшиви цитати от известни западни личности величаещи Русия и настройват населението националистически и агресивно. Много точно е определението на джуджето като Путлер. Аз очаквам нещата да се влошат много. Дано се окажа лошия пророк в случая.

 11. https://offnews.bg/politika/dzhambazki-s-natcistki-pozdrav-v-ep-grozi-go-nakazanie-video-770585.html

  Още едно полезно идиотче което ще прослави България в идните дни.
  Смешникът дори се наду като таралеж след жеста и реши да покаже на света прословутата походка на българските мутри.
  Интересно ми е хората от Благоевградският край които гласуваха за това недоразумение дали са горди с избора си. Падението е потресаващо!

 12. Г-н Харизанов, Ангел Джамбазки никога не е бил избиран от хората в Благоевградска област. Според биографията му е бил два пъти общински съветник в София и след това втори мандат евродепутат. Като цяло МВРО няма голям авторитет в Благоевградска област.
  А иначе, по темата. Не съм сигурен, че човека с неприличното име в Кремъл се е отказал от плановете си за Украйна и като цяло от идеята по всякакъв начин да отслабва Запада. За съжаление бе изпуснат шанса през 90-те години да се помогне разцепление на Русия или на президентските избори в САЩ през 2008 да бъде избран Джон Маккейн (мисля, че отдавна нещата щяха да са дошли на мястото си).

 13. Сигурно ще ви разочаровам, но съществуват и хора, които смятат че Байдън и НАТО станаха смешни.

 14. По принцип съм съгласен с автора, но започвам да се замислям дали Путин няма да заплаши запада с военен преврат в Кремъл.

 15. @Веско

  Как мислите, Байдъ и НАТО какво предпочитат – сбъдване на казаното от тях или мир?
  Тук се дадоха линкове, прочетете. Това бе стратегията на Запада, да осветли плановете на Русия пред света с риск да осветли източниците си. Плановете им засега работят и аз съм доволен.
  Вие може да се радвате на коментарите на руската говорителка.
  Като гледам разочарованият сте вие че няма убити и разрушения..

 16. @Филип 2,

  Най-много гласове на последните избори ВМРО получи от Благоевград и Варна.
  Доста от селата в Благоевградският край са с ВМРО кметове включително и кмета на Сандански.

 17. Всеки път щом си отворят вонящите на руски партенки усти путинските наемници, Клепоухия от Славяново или Овенния от Поповица, то е, за да изрекат поредната “препоръка” или заповед единствено в полза на руския интерес, бдят да не би случайно да се допусне нещо в полза на България, което да попречи на винаги противоположните на българския интерес руски намерения. Сякаш не са българи, а примитивни мужици- насилници! Днес Клепоухия угодливо си отвори мордата, за да “препоръча” на правителството изграждането на нови мощности в АЕЦ “Белене. Той смятал, че “България има бъдеще като ядрена държава и ТРЯБВАЛО ДА СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ.” Какво точно решение? Да загробим още 20 милиарда за хатъра на руските орки и да си заложим сами ядрена бомба, рискувайки да използваме допотопните им реактори и така да станем необратимо енергийно зависими от Империята на злото?
  Овенният пък унизи България на заседанието на министрите на отбраната на страните от НАТО, предлагайки наш батальон, който само да бъдел усилен от елементи на други съюзни държави, т.е. НАТО ни предлага защита от окупационни набези (по Кримски сценарий) на Черноморието ни, усилен air policing, а България отказва, решава, че няма нужда от такава защита?!
  Ако след войната в Украйна се случи нещо подобно и в България, двамата предатели ще бъдат осъдени доживот за държавна измяна, но последиците за България ще бъдат толкова разрушителни, че по-вероятно е да ги застигне съдбата на Кадафи и семейството му.
  Да не си правят илюзии подлеците, че ще им се размине!

 18. “Сигурно ще ви разочаровам, но съществуват и хора, които смятат че Байдън и НАТО станаха смешни”.
  И с какво станаха смешни?
  Аха, с датата 16-ти февруари…
  Е, щом това ви е успокоението, значи нещата за вас русофилите са много зле…

 19. Не точно по темата, но все пак:

  По повод израза БОРБА ЗА МИР дълбоко вкоренен в съзнанието ни, цитирам един англичанин, според когото “fighting for peace” звучи като “fucking for virginity”.

 20. Веско, сподели кои са тези смеши хора, или просто пускаш червени партенки!

  Следвайки изречението на Сталин: Има русия – има проблем! Няма русия – няма проблем!

  Чудя се защо още не е унищожен извора на злото на тази планета!

  За всички ще е по-добре, даже и за руснаците!

 21. Един хубав виц от нета:

  ” Путин приканва НАТО да изтегли войските си от НАТО…”

 22. И още един виц, още по-хубав. Пак от нета:

  Личният бръснар на Путин винаги, докато го подстригвал, си говорел с него на политически теми, и все го разпитвал за положението в Украйна.

  Веднъж Путин го попитал:

  – Какво си ме заразпитвал, защо толкова те интересува тази Украйна?

  – Не ме интересува. Просто като спомена за положението там, на вас ви се изправя косата и ми е по-лесно да я подстригвам. Не ми се сърдете! Но само не ме карайте да питам и какво става с членството на Швеция и Финландия в НАТО…

  ———

 23. Ето как са го инструктирали Овенния да лъже и манипулира на заседанието на НАТО: Всички твърдения от ПЪРВОТО му изречение са азбучни истини и стандартни изисквания за всеки член на НАТО, изреченото след това обаче опровергава предишните твърдения, но се пропуска от вниманието на слушащите (нормална психологическа реакция), защото се приема като “доуточнения”, продължение на вече казаното, а всъщност там се твърди точно обратното:

  “Ние сме част от решенията, България е част от НАТО и всичко това, което правим, го правим съзнателно, в съгласие със съюзниците и с основен, така да го кажем, фокус на нашите усилия, което съм казвал и по-рано. А именно – повишаване капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили.”
  ( истината е, че в момента ние НЕ сме част от решенията, България се държи все едно че НЕ е част от НАТО, всичко което правим НЕ е в съгласие със съюзниците и НЕ е в рамките на общия план на НАТО.)

  Тук Овенният страхливец продължава с гузно “бла-бла”:

  “В този смисъл мерките, които предлагаме – вече и комуникирано – знаете и решенията на МС (важно уточнение, което сваля от страхливеца личната му отговорност 🙂 – едно от това, което казва НАТО – разполагането на бойни групи на територията на Източния фланг – ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните-членки на НАТО.(кой ли пък западен военнослужещ ще си плюе на достойнството да го командва неграмотен овенен рубладжия?) Като още веднъж искам да подчертая – понеже общественият интерес е голям ( тук сигурно има предвид рубладжийския интерес ) – какво точно представлява тази бойна група и защо се прави, искам да обясня защо – това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група за съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. (тъй де, руснаците да не се безпокоят. Групата ще е под “българско” т.е. руско командване) Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика”.

  Голям срам! Жалко за гордата с бойната си слава през вековете България !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.