Светът нe вярва на сълзите на Москва

 

 

 

 

Става вече близо месец откакто Москва смени ултимативния тон към Запада и Украйна с постепенен преход към уверения, че не се кани да напада своята съседка. Измина и ден от твърденията на Русия, че започва да изтегля свои войски от Крим, защото са приключили ученията там ( не можеха ли предварително да кажат кога планират да приключат упражненията си ? ) .

Нито един западен лидер обаче не бърза да приеме на вяра руските твърдения. Да не говорим за украинското ръководство. Всички в един глас, най-силен сред които е този на американския президент Байдън, искат доказателства.

Няма доказателства, че разпространяваните от руска страна снимки и кадри с пътуващи в някаква посока руски конвои или танкове се завръщат в казармите си. Някои от тези казарми са на хиляди километри в Далечния изток…

Клишето, според което “Москва не вярва на сълзи” ( по онзи съветски филм ) този път се обръща срещу Москва, която се надява да просълзи от умиление онези, които заплашваше. 

През пролетта на 2014 година Путин успя да окупира Крим чрез измма. Цял месец твърдеше, че там няма руски военни. Имало само едни вежливи хора в зелени униформи, каквито се продавали и всеки можел да си купи в Русия, подиграваше се той. Когато операцията по затвърждаване на окупацията приключи и Путин се убеди, че няма да има украинска контраатака, реши да се похвали с успеха. Взе да се перчи с факта, че изненада Украйна в тежък за нея момент на безвластие и отне част от нейната територия.

Беше като изнасилване на жена, изпаднала в безпомощно състояние. Но Путин беше много горд с това постижение.

Този път не му се получи изненадата. Изненадаха го с неочаквано за него твърд отпор срещу ултиматума от декември и не отстъпиха “ни шагу назад”. С руските камъни, по главата на Путин. Лъжливото путлерче си го изпроси.

Видя се, че с него може да се разговаря само от позицията на силата, а силите на НАТО многократно превъзхождат руската конвенционална армия. Слабостта на противниците, на която Путин разчиташе досега, беше в минали времена в очевидното нежелание на Запада да си нарушава спокойствието и благополучието. В същото време руската мечка демонстрираше войнственост с яростно ръмжене, надявайки се да изплаши бюргерите, отвикнали да воюват.

Същите надежди е хранил Хитлер. По-точно той е бил убеден, че американците са еврейски търгаши, заинтересовани само от печалбите си и няма да се намесят в повторението на Първата световна война. Грешка, голяма грешка е допуснал. За изумително кратко време американската армия, лишена от каквото и да било сравнение с германската ( била е по-малка дори от българската по онова време) започва изграждането си почти от нулата и достига в края на Втората световна война превъзходство над германската в пъти по всички количествени показатели в жива сила и всякакъв вид техника.  

Това, че Путлер си въобразяваше, че ще сплаши американците и техните съюзници, беше същата грешка. Размина му се леко за Грузия.Търпят го повече от 30 години да мачка Молдова в Приднестровието. Но с Украйна мина границата на западното търпение и сам удари камбаната на мобилизацията на Запада. Накрая не се реши да мине и самата украинска граница.

Сега вече е изпаднал в обяснителен режим. Налага му се да доказва, че си е взел поука и се оттегля от конфронтацията, в рамките на която не може да повтори успеха си от 2014 година срещу самотната по онова време и дезорганизирана Украйна. Отнеха му елемента на изненадата и той с изненада установи колко е самотен на върха на своя руски рай(х). 

Не се намери нито един световен лидер да подкрепи “справедливите му основания” да заплашва съседа. Остана си с войнствените коментари на глутницата коментатори в Русия ( и у нас ), които с нездрав путлеристки блясък в очите обясняваха как руските танкове ще се разхождат из Киев за ден ден-два след руско военно нахлуване. Сега същите тези лаещи екстремисти нагодиха своя устрем в рамките на внезапно бликналото московско миролюбие и взеха да обясняват, че Русия никога не е заплашвала Украйна и не е имала намерение да я напада.

Държат се като измамени. Толкова бяха убедени, как западните слабаци ще се огънат пред руското ръмжене, а им се налага да представят провала на московския ултимативен шантаж като победа на руското миролюбие. Не е лесно. Пожелавам им искрено успех. Защото само лудите с путлеристкия блясък в очите искат война, но ако им е разминало заболяването, това е добре за всички.

20 мнения за “Светът нe вярва на сълзите на Москва”

 1. Цитат: “…приключили ученията там ( не можеха ли предварително да кажат кога планират да приключат упражненията си ? ) ”

  коментар: Човек се учи докато е жив, а руснаците 2 пъти по-дълго (поради националните им особености).

 2. Приближаването на границите на Украйна на F35 и F22 са опреснили паметта на ватниците със случилото се с ихтамнетовците в Сирия 2018г.

 3. Не съм спец по военно дело, затова се обръщам към някой по-компетенен участник във форума. Току що гледах по бтв репортажа за ударената със снаряд детска градина. Моля някой да обясни, възможно ли е при такава огромна дупка в стената, съседният прозорец да остане цял целеничък?

 4. Най-после!
  ЕС иска САЩ да станат негов основен доставчик на газ

  (Не ползвай нищо руско, защото ще ти излезе скъпо и заробващо!)

  “… Медиите съобщиха, че Вашингтон е провел разговори с основните продавачи на горива в Северна Африка, Близкия изток, Азия и в страната за готовността си да “увеличи временно” производството на газ за Европа.САЩ ще успеят да задоволят нуждите на Европа чрез алтернативни източници до края на пролетта и зимата. ”

  https://faktor.bg/bg/articles/es-iska-sasht-da-stanat-negov-osnoven-dostavchik-na-gaz

 5. Проблемът е че имаме управляващи (Президент и военен министър) които подкопават НАТО сред българското население.
  От днешно проучване процента на анти натовците в БГ е 32 или нещо такова.
  С подмятанията на Янев че на БГ територия щяло да влезат само за учение и щели да бъдат под БГ командване започва да се създава наратив че НАТО не са добре дошли и съм сигурен че в резултат процента от 32 ще върви нагоре.
  Украйна няма скоро да бъде приета в организацията и ако докато дойде време да я приемат в БГ се окаже че има мнозинство което иска да напуска НАТО то тогава и за Украйна ще стане много по-трудно влизането. Пропагандата ще се възползва максимално.
  Скоро не съм чел от Тервел, надявам се да работи сериозно по махането на комунягите понеже нещата не са никак добре за НАТО-вското ни бъдеще.

 6. @Българин:беше казано още,че снарядът бил 122 мм.Картинката е пълен натюрморт,изключено е при разрив на снаряд да останат здрави прозорци в радиус от 40-50 м..

 7. Едно добро резюме по случаят от “The Economist”:

  “Our cover this week is written under the shadow of war. The Kremlin says that Russia wants diplomacy and that it is pulling back its troops from the border with Ukraine. Many Western analysts are convinced that an invasion is looming. As the crisis unfolds we argue that, war or no war, Vladimir Putin is harming his country. Plenty of observers would dispute that judgment. Without firing a shot, they point out, Mr Putin has made himself the centre of global attention, proving that Russia matters once more. He has destabilised Ukraine and impressed on everyone that its future is his business. He may yet win concessions from NATO for avoiding war. And at home he has underlined his statesmanship and distracted from hardship and repression. Yet these gains are tactical. Even as Mr Putin has won them, in a longer-lasting and more strategic sense he has lost ground, by galvanising NATO, pushing Ukraine and the West together and driving Russia further into autarky and repression. War would make all these things worse, and turn Ukraine into a running sore, bleeding Russia of money and men.”

 8. С позволението ви, Стопанино – оff-topic – на 99 г. е починал бате Дянко Марков, о.з. полковник от авиацията, кавалер на 2 железни кръста, душа човек и достоен българин, който до последно разобличаваше комун-либерастките лъжи за “фашиста” ген. Луков. Светла му памет! Светът вече няма да е същият!

 9. https://faktor.bg/bg/articles/sriv-na-sayta-na-ruskoto-mvnr

  Руснаците не спират да се оплакват че влизането на Украйна в НАТО ще изправи Америка срещу Русия заради Крим. Ами да не го бяхте крали, бе!
  Звучат сякаш се притесняват че Крим ще им бъде отнет и най-вероятно искат гаранции това да не се случи.
  Едва ли Украйна и НАТО ще се съгласят Крим да остане в руски ръце за да има мир.
  Ако го направят Украйна ще е в НАТО много скоро.

 10. https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/02/17/4313524_rusiia_s_adaptirani_iskaniia_sasht_da_si_trugnat_ot/?ref=home_mainStory

  Ситуацията може да се оприличи със следното – убиец е сложил писолет на челото на жертвата и нарежда на пристигналият полицай да предаде оръжието иначе.. Сега вече ми стана ясно защо Украйна е обкръжена.. Мисля че този шантаж му е последният на Путин..

 11. симеон спасов,

  От това което видях и прочетох съм склонен да вярвам на украинците.
  Селото е много близо до линията и мисля че се вижда и на кадрите че стъклата на прозорците са сменени с найлон или нещо подобно. Тези хора са се подготвили. Бомбардирането там е ежеднение, не го пожелавам на никого.
  Ще бъде глупост от тяхна страна да оставят остъклени прозорци особено в детска градина.

 12. ок, разгледах и други снимки.. изглежда има стъкла по прозорците
  https://www.reuters.com/world/europe/shelling-breaks-out-east-ukraine-west-moscow-dispute-troop-moves-2022-02-17/

  Нямам обяснение но не мисля че украинците ще тръгнат да инсцинират и ще оставят съседните прозорци непокътнати.. доста дилетантско е и ще олекнат..
  Трябва да има друго обяснение.

 13. Вчера Клепоухия, Кривоносия, де, който пак забрави, че българското правителство НЕ е служебно, т.е. негово, използва отсъствието на премиера от страната и тръгна на обиколка из Южна България, за да критикува новото правителство, че нищо не предприемало срещу инфлацията и цената на тока и газа, но пък е уволнило безценното чеденце (Николайчо Павлов) на приятеля му и то без да го пита!
  Кривоносия напомни, че крайно време било това правителство да вземе решение за строежа на АЕЦ “Белене”, за да останела България на ядрената карта на Европа, въпреки че премиерът Кирил Петков ясно каза (при Цветанка Ризова) че АЕЦ Белене няма да се строи, защото е заробващо скъп и задълбочава зависимостта от Русия. Този “зор” на рубладжиите за изграждане на нови ядрени мощности моментално ще се изпари, ако се вземе решение, с цел да се спасим от руския ядрен монопол, да се диверсифицира производителя, като се използват евтините американски мобилни блокове и американско ядрено гориво. Тогава изведнъж щедро предплатените Руменовци- 3 бр., “възрожденците”, “патреотите” и какви ли не още дебилни руски ядрени лобисти, дето неперерывно шестват по медиите ни с проповеди за светлото ядрено бъдеще на България, ще станат страстни привърженици на възобновяемите (безядрени) технологии.
  А днес, в сутрешния блок на Нова ТВ бяха поканили двама лобисти на пРезидента, Алексей Пампоров и Слави Василев, да чистят имиджа му след вчерашната му излагация, като лицето Алексей Пампорав се опитваше да убеждава зрителите, че пРезидента не бил продажен рубладжия, а същински “натовски” генерал! 🙂

 14. Един репортаж на CNN от мястото на бомбардираната детска градина.
  Споделям го защото не можем да сме безучастни към съдбата на тези хора и страданията им (които са истински а не инсценирани)

  https://edition.cnn.com/2022/02/18/europe/ukraine-russia-news-friday-rebel-evacuations-intl/index.html

  Clarissa Ward е невероятен военен кореспондент който говори един куп езици.

  Personal life
  Ward was married in November 2016 at London’s Chelsea Old Town Hall to Philipp von Bernstorff, a fund manager, whom she met at a 2007 dinner party in Moscow.[21][22] They have two children.[23][24] Ward is fluent in French and Italian, conversational in Russian, Arabic[18] and Spanish and knows basic Mandarin Chinese.[20][25]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Clarissa_Ward

 15. виждам колективен напън да се проумее визията в детската градина. водкаджиите я поглъщат охотно, те не са от мислещите двукраки.
  а от мен жокера: дупката в детската градина показва ХОРИЗОНТАЛНАТА ТРАЕКТОРИЯ на снаряда. сиреч – това е танков изстрел. обяснението за стъклата, за футболните топки под дупката, което кой знае защо безуспешно търсите, е съвсем елементарно: СНАРЯДЪТ НЕ СЕ Е ВЗРИВИЛ, а е проникнал като кинетично тяло. сепаратистите, подклаждащи ситуацията в момента, действат ,без съмнение, под менторството на путлеристката армия и не е изключено снарядът нарочно да е бил с деактивиран взривател, защото без това, при едно загиване на 50 деца в детска градина НА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ, би докарало в селото вниманието на целия свят. че сепарите са идиоти и техните куратори също- идиоти са, но не чак толкова…

 16. тук и другаде може да си говорим , уви, без никакъв ефект, че белене не трябва да се строи, но пропускаме, че забавянето на тази московско-позитанска тъпотия, в родната ни България, има коварен наклон не в полза на здравия разум. а именно: в белене ВЕЧЕ, ОТДАВНА, си кротуват, добре опаковани, на сушинка, ИЗЦЯЛО ПЛАТЕНИ, двата атомни реактора по 1000 МВ, тихо докарани там, докато ние тук, в страната , си мерим простотиите. сега реакторите благородно стареят на острова, а активистите в храненето с московските рубли умуват кое африканско племе да излъжат да ги купи.
  аз пускам в публичното пространство, чрез блога на високоуважаемия г-н Иво Инджев, ИДЕЯТА двата реактора, струващи МИЛИАРДИ, /те са едни цилиндри по стотици тонове/, да се изправят и оформят като уникален за света ПАМЕТНИК, който ще има името “паметник на политическата глупост”, което, с уточнената му цена, ще привлича река от чуждестранни туристи от целия свят. без никакви други разходи, освен поддръжката на калдъръма до паметника.
  мисълта ми е: работата с белене е кофти! дано един ден да се реализира моята идея за паметника!

 17. да,снаряда не се взривил,просто болванка.Както не се взриви ракетата ХАРМ в Горна баня а причини само разрушения само от масата си и скоростта./след като не срешне целта-радиолокационната станция до 30 тина км заряда се деактивира./Провокацията тогава беше направена от радара ни над с.Клисура,който облъчва американския самолет,след изстерването на ракетата станцията се изключва и остава ракетата да се движи в направлението Горна баня с цел взрив и стоварване вината на НАТО.Ето такива ”Патриотични игри”

 18. @артилерист

  Позволете ми да не се съглася – сепаратистите СА идиоти.
  Само идиоти могат да си правят селфита с останките на пътническият самолет който свалиха.

  Да, от снимките се вижда че пораженията са по-скоро от кинетична енергия.
  Другият снаряд който пада пак там но на земята също мисля че не се е взривил.
  Очевидно са пуснати с цел да тероризират а не да започнат нещо по-голямо.
  Сега след като олимпийските игри приключиха (и руснаците изядоха бой от финладците) съм сигурен че снарядите ще започнат да избухват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.