Бързам да се вредя с честитка в аванс за юбилея на Петър Стоянов

Днес БНТ анонсира юбилея на президента Петър Стоянов, който навършва 70 години на 25 май. Взимам повод. Равнявам се по най-добрите и най-чевръстите. Щом е позволено за БНТ, защо и аз да не мога да поизбързам, че да се вредя сред многобройните желаещи?

Както е известно, личните ми предпочитания са на страната на Георги Първанов. Той ме освободи от остатъчните илюзии относно срастването на властта с проникналите в политиката и медиите пари. Благодарение на Първанов си върнах личната човешка и журналистическа свобода. Всеки път, когато след това съм скандирал по площадите “мафия”, съм го правил убедено. От личен опит и от сърце с конкретния образ в съзнанието ми.

Петър Стоянов не ме е освободил от нищо, но благодарение на Георги Първанов се чувствам свободен и днес да постъпя както искам без да се съобразявам с клишета и с т.н. политическа коректност.

Не че имам кой знае какво общо с живота и делото на Петър Стоянов-дай Боже и 100 годишнина да му празнуваме- обаче се присламчвам към инициаторите за отбелязване на неговия юбилей. Без съм част от съответния инициативен комитет. Не толкова с думи, колкото чрез огледалото за обратно виждане от личния ми архив ( без претенции за изчерпателност).

Най-напред: поздрав от съпругата ми Росица!

Останалото е от мен.

29 мнения за “Бързам да се вредя с честитка в аванс за юбилея на Петър Стоянов”

 1. Въпреки припомнянето на положителния му принос в “цивилизационния избор” на България, не ми харесва ПРЕКАЛЕНАТА (подмазваческа) начетеност, която Петър Стоянов демонстрира, по отношение на руската култура (литература), цитира я по-често от българската и всяка друга…

 2. Синът на граф Игнатиев – пратил Левски на бесилото, получава 2500 лв. месечна пенсия от Царство България
  Мая Георгиева

  “…През последната година станаха факт и нови документи, които недвусмислено разкриват руския дипломат като един от

  главните виновници за обесването на Васил Левски

  В Османската империя граф Игнатиев се радва на огромно влияние. Неслучайно там той е наричан „вицеимератор”, с който често се съобразява и самият султан. Отстраняването на великия везир Махмуд Недим паша е само поредното доказателство за неговото огромно влияние, изтъква историкът Янко Гочев.

  По тази причина османските власти приемат и неговите препоръки за състава на комисията, която трябва да води следствието срещу Левски. Българските представители, осъдили Апостола са били изцяло зависими от графа и директно са изпълнявали заръките му. Целта е ясна – обезглавяване на българското революционно движение и опит то да бъде подчинено на имперските цели на Русия. Още повече, че освен вижданията си за извоюване на национална независимост със собствени сили и средства, освен антируските си възгледи, Васил Левски

  изповядва и идеите за „чиста и свята република”,

  която руският царизъм не може да понесе.
  Изключително важен документ за антибългарската роля на граф Игнатиев е докладът му до княз Горчаков, собственоръчно подписан от него. Оригиналът беше открит преди година в архива на Патриарх Кирил, съхраняван в ЦДА. В него Игнатиев докладва самодоволно на княз Горчаков (държавен канцлер и министър на външните работи на Руската империя), че относно „процесът” османските власти са „последвали нашите съвети”, а „Софийското съзаклятие е получило задоволително решение“.

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-na-vseki-kilometar-sinat-na-graf-ignatiev-pratil-levski-na-besiloto-poluchava-2500-lv-mesechna-pensiya-ot-tsarstvo-balgari

 3. И тъй като много милеем за Просвета за 24 Май и т.н. Как ще коментирате , че Даскал предава Апостола?! Какъв Срам за България!!!

  “Истинският предател на Васил Левски не е поп Кръстьо, а тетевенският учител Иван Фурнаджиев, който отива доброволно пред турската комисия и дава подробна портретна характеристика на Апостола – описва мустаците му, леко издадения преден зъб.

  Това твърди Иван Лалев, историк, музеен специалист, директор на Регионалния исторически музей в Ловеч от 1991 до 2013 г. Книгата му „Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите”, базирана на документи, е опит да се установи историческата истина за живота и гибелта на Апостола. „Донасям, възнаградете ме!”, казва Фурнаджиев – има го в документ.

  Даскалът е заточен в Диарбекир, където умира.”

 4. Андрей,най-вече в Ловеч любители-историци са изследвали и стигнали до извода,ьче не поп Кръстю е предал Левски в Къкрина,а има други заподозряни.
  Втози дух директорът на музея в Ловеч твърди че учител от Тетевен е предал Левски,а не поп Кръстю. Имало и документи за това.
  Остава неясно: Защо тези документи не са публикувани.Как учител от Тетевен ще знае,че Левски ще бъде в Къкрина на тази дата и като е бил доверен на турската власт,защо са го изпратили в Диабекир,където умира.

 5. Господине, явно има цяла книга в която се отговаря на тези въпроси. Казва се че е дал описание а не местоположение къде е Левски. Ако турската власт е изфабрикувала нарочно такъв документ, за да пази някой Шпионин, въпроса е защо не са го показали , за да има фалшива следа. Не виждам причина да не вкарат Даскала в Диарбекир. Какво като е издал Левски. Даже така е по-добре отколкото да са му длъжни. Горчива съдба за един Глупак и Предател. Турците със сигурност са му се подигравали на глупостта.

 6. Имам чувството, че на днешния ден някои от управляващите (барабар с опозицията) биха предпочели вместо да си говорим дали Игнатиев е виновен за обесването на Левски, да си говорим дали Левски би намалил ДДС на хляба…
  Ако някой каже, че нямам факти за второто, да покаже факти за първото….

 7. ПП към последния ми пост: Има и друга версия за залавянето на Левски–станало е случайно.

  Честита годишнина,бат Петьо.Тези,които те избраха те поздравяват

 8. @SMS
  Надали съм изслушал всички “новини” за Дякона днес, но НИКОЙ не посмя да спомене, само да спомене, фактите относно съдействието на “графа” за обесването МУ!! И съучастието на “братска” Русия в това…., уви! Днешните ни “политици” са като вчерашните – ПОДЛОГИ и НАГАЖДАЧИ!!

 9. @Борис Петров

  Поздравления за коментара!
  А от мен – даже и съвсем случайно някой от интервюираните да се е “изпуснал” по темата за “графа”, бъдете сигурен – дежурната ГУМА на Цензурата моментално да го изтрила!
  Затова сме на 112-то място у нас, по Свобода на словото (свещената)…

 10. Стоянов беше добър президент, но не мога да му простя, че продаде втория си мандат на гоцэ, а впоследствие с неговото неадекватно лидерство (слагачество спрямо банкянската тиква) започна видимият упадък на СДС. В днешно време дава много интересни интервюта, но файда от това няма никаква. Преди няколко години го видях с дъщеря му в един софийски театър. Имаха вид на хора, които живеят в някакво друго измерение, нямащо нищо общо с родината, в която те не живеят. Живи и здрави.

 11. @ Борис Петров
  Да, прав сте, опитах се да изгледам колкото се може повече репортажи, преразкази, тълкувания, документални филми и артистични “пресъздавания” на събитията от онези трагични и подли времена поне по “основните” 3-4 телевизии.
  Направи ми впечатление, че навсякъде канят САМО анални лизатори – рубладжии, като Валери Тодоров, да ни “разясняват” събитята в Украйна, според когото Путин всъщност си бил свършил успешно работата, защото накарал света да говори за него. 🙂
  Днес телевизиите ОЧАКВАНО акцентираха предимно върху темата за предателството: ние, българите, сме били народ от предатели (“Говори сега” и др.). Доста сайтове пък припомниха само четиримата българи -“хаджипенчовците”, подписали смъртната присъда на Левски, но НИКОЙ не спомена, че това е станало под НАТИСКА на злокобния българомразец “граф” Игнатиев, селекционирал комисията, както и думите на Иванчо Хаджипенчович пред Захари Стоянов, че нали “графът” така казал и “ние осъдихме на смърт един нехранимайко, а по сегашному излиза, че ние сме прикачили на въжето най-доблестния син на майка България.”
  Потърсих в интернет още цитати във връзка с ролята на “графа” за смъртната присъда на Апостола, помня, че имаше много информация преди време, но се оказа, че в момента интернет е “ПРОЧИСТЕН” от цитати и документи за участието ТОЧНО на “граф” Игнатиев и “щастливите” му донесения до неговия шеф Горчаков ?!
  И “Some results may have been removed under data protection law in Europe” не може да служи за оправдание ТОЧНО на тези липси!

 12. г- н ИНДЖЕВ умно поднася, с изпреварване, адмирация за президента стоянов, а моя милост хитро възсяда тази ракета, надявайки се президентът стоянов да се зачете в блога на г-н ИНДЖЕВ и така да узнае МОЯТА “деликатна бележка”. а именно:
  – когато беше действащ президент, в интервютата с него, вечно сервилният журналистически слугинаж, напълно неволно, но заради личната си простотия, МУЛТИПЛИЦИРА в цялото българско общество, в традиционната българска лексика, един личен ЕЗИКОВ ДЕФЕКТ на президента стоянов. нека да го обясня така: нашето момче, петьо, като млад адвокат, папагалски копира, в смисъл, правейки се на интересен / без претенции – това е от младостта…/, едно архаично, вербално клише от речника на тежките стари адвокати – изразът ОТТУК НАСЕТНЕ. днешните млади не знаят, че в годините на соца, умните хора знаеха две клишета: че лекарите “като правило” пишат ужасно нечетливо, а за адвокатите, кой знае защо бе позволено да пишат словестни еквилибристики, които направо ти усукваха главата, като ги четеш.
  преди нашият петьо да се възкачи, никой в българия – в публичното пространство и в писаното на хартия, не употребяваше дефектния израз ОТТУК НАСЕТНЕ. като го слушах в поредицата интервюта, че употребява този израз, сякаш ми бъркаше в мозъка. нашето момче просто се излагаше. както и да е. няма идеални хора. и тогава се случи, което се случи : безусловно УСЕЩАЙКИ, че имаме нова, макар и дефектна, но ПРЕЗИДЕНТСКА ЛЕКСИКА , въпросният израз започнаха да употребяват тотално всички журналисти, а след тях и всичко куцо и сакато. уви, днес можеш да чуеш израза навсякъде, да го прочетеш написан от всички титуловани особи. а всичко тръгна, абсолютно категорично, от езика на президента стоянов. когато човек сглобява изречения, те са сглобени смислово и с логическо съответствие. ОТТУК НАСЕТНЕ е дефектно, невъзможно съчетание. ОТТУК означава МЯСТО. НАСЕТНЕ означава ВРЕМЕ. ако главата, която го сглобява, не усеща споменатата невъзможност, значи е , в една или друга степен, “пробита лейка”. правилното, възможно съчетание е : оттук нататък / понятия за място, пространство / или отсега насетне / понятия за време/ .
  за съжаление ,бедата вече се е случила. нашият петьо няма никаква вина. средата, която безкритично, а всъщност жадно попи един личен човешки дефект, е виновната.
  надявам се президентът стоянов да узнае за този свой “принос”, но и да не забравя, че има индулгенцията като адвокат. много здраве за рожденника! не сме се виждали с него откакто китарно купонясвахме до зори в квартирата му на партера на ул.”раковски”154. като студенти, разбира се!

 13. Левски се снимал, подарил едната снимка на Л.Каравелов, той я занесъл на руския консул в Пловдив. Сетне османската полиция я размножила в 500 екземпляра.

 14. Петър Стоянов, Филип Димитров, Иван Костов ще останат политиците, които върнаха България в Западния свят. Респект!

 15. Храбрите фини Фърлиха И те няколко съчки в огъня на войната. Биха на финала по хокей Мордор което за едва държащия се на кънки пут.ин и вся остальная сволоч е = на края на света.
  I love Suomi!

 16. Аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!

  ДНЕС СЪМ ФИНЛАНДЕЦ!

  БРАВО SUOMI FINLAND!

  БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!

 17. БРАВО ФИНЛАНДИЯ! И НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЗАТЪКНАХТЕ МРЪСНИТЕ УСТИ НА БОЛШЕВИШКИТЕ АГРЕСОРИ! КИЕВ ПРАЗНУВА ЗАЕДНО С ХЕЛЗИНКИ, ТУРКУ, СТОКХОЛМ, ЛВОВ, ВАРШАВА, ОСЛО И КОПЕНХАГЕН!

 18. Г-н Строгов , направо ми вземате думите от устата по отношение на езиковия боклук “оттук на сетне”.
  Но “авторът” не е П.Стоянов , който вероятно има вина за внедряването му в езика .
  Още две-три петилетки преди Президента , Кеворкян го пускаше в публично обращение “Всяка неделя”, не може да не помните .

  Поздрави и от мен за Финландия !
  Като пуснах телевизора тамън беше станало 0:1 . След това с помощта на финландските хокеисти ги обърнахме . Добре , че не се успах .

 19. Видях, че Иван Харизанов вече е дал линк към този анализ на Димитър Попов, но реших да заостря вниманието към него като повторя публикуването:

  Кирил Петков се размина с надеждите в НАТО
  Премиерът не успя да се еманципира от русофилите Румен Радев и Стефан Янев

  (Въпросът е ЗАЩО Кирил Петков не се еманципира от мъпетите на товарищ Мутрофанова, след като по Конституцията има това право и Парламентът го е упълномощил ! ? ОЩЕ НЕ Е КЪСНО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ПРАВАТА И ДОВЕРИЕТО, С КОИТО ГО Е НАТОВАРИЛ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!
  ОЩЕ УТРЕ БИ МОГЪЛ! Освен това останалите 3 партии в коалицията едва ли искат точно сега нови избори, защото никак не е сигурно, че ще “додрапат” до следващия парламент. Много възможно е да останат отвън.)

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-kiril-petkov-se-razmina-s-nadezhdite-v-nato

 20. @ Георги Харизанов
  Извинявам се, че те прекръстих Иван 🙂 Явно в неделя се събуждам по-трудно 🙂

 21. К’ъв тоа измислен “Виенски институт за управление на ядрените знания” (NKMI) с генерален директор Янко ЯНЕВ и що го интервюира AtomInfo.Ru ? Поредният дебилен ядрен лобист на руска хранилка?

  https://www.mediapool.bg/prof-yanko-yanev-aets-kozlodui-tryabva-zadalzhitelno-da-misli-za-novi-moshtnosti-news332468.html

  Дъртаците- рублофили винаги в подкрепа на ядрената индустрия. Обаче редиците им оредяват по чисто биологични причини. 🙂

  http://atominfo.bg/?p=22507

 22. @sms

  Няма проблем 🙂
  Но иначе, да – аз също харесах анализа на Д Попов
  Видно е че и той си е наложил 100 дневно ограничение да мълчи което за малко да спази 🙂
  Добре описва предизвикателствата пред КП и впечатленията които оставя за сега.

 23. Съжалявам, че трябва да се противопоставяна на много, които вероятно ще се чувстват национално обидени, но всред нас за голямо съжаление Може би ще срещна съпротива всред честните блогъри тук във форума ако с ръка на сърцето тук кажа, че за съжаление всред българите е имало и все още има прекалено много предатели, което характеризира една национална черта! Това може не чак толкова лесно да се докаже в по-далечната ни история, поради систематическото „прочистване“, което пак се дължеше предимно на БЪЛГАРИ ПРЕДАТЕЛИ. Подбудите са били винаги материални, защото срещу облаги и за да се възползват от протекцията на окупаторите ни, те са вършели това.
  В по-близката ни история предателите всред нас са също многобройни, но могат да се откроят значително по-лесно, защото все още има живи много свидетели на истината и просто не е така лесно тя да бъде замазана. Но и в този случай връзката с предателството пак е материална. От тук следва, че простотията и некадърността като присъща черта в част от населението е налична и с това може да се обоснове някакво мнозинство. И след като „народната култура“ е подложена на сриване, би трябвало да се очаква, че ако не се започнат промени в мисленето и действията на българите на национално ниво предателството като национална черта (защото то се насърчава), ще си остане непроменено.
  Вбесява ме чувството на отвращение, само когато си спомням как тълпи от този народ скандираха думата СМЪРТ, как имахме и „добри“ приятели, при някои дори и роднини които дежурно „пееха“, често пъти и неистини, за да се закачат на хранилката. И след като основна роля в тези деяния има простотията и некадърността, е необходимо само още едно качество- подлост, с което образът на тези действащи лица става пълен.
  Тук бих желал да обърна внимание на СТРОГОВ, който явно знае защо трябва да се (из)пише с малка буква. Господине, думата насетне вероятно е старобългарска и литературно е по-подходяща (защото както сам споменавате дефинира време) тя да се употреби вместо нататъка (защото времева форма „татъка“ литературно поне на мен не ми е позната).
  За мен, освен тук във форума, другаде почти не съм срещал да има изказвания с такава прямота и направо в очите за основните неща като престъпното премълчаване и прикриване на руската повеля (защото тя е противна на българските интереси), особено изграждането и поддръжката на паметници, мочове, както и подлизурщината относно наименования на градове, площади, улици, обществени сгради… на явни и доказани противници на България. Нима това не е проява на едно явно предателство, което е оставено да се шири навред? Какво все още се чака за да се обяви едно демонстративно изискване за незабавна промяна на тези РУСКИ артефакти?
  На тази наглост спрямо Украйна трябва решително да се противодейства, защото това е една страна на която руската намеса подобно като в България (дори и днес) й е дошла до гуша и желае да се отърси.

 24. То за това е цялата шумотевица с войските по границата,зашото Украйна ИСКА да се отърси от руското иго.Премахнаха над 2000 паметници на Ленин,изчистват си имената на села и градове откомунистически символи и убийци на народа си.А нашите управници се снишават по живковски,надявайки се на реставрация и реванш.

 25. Като стана дума за българския език, трябва да отбележа, че не се казва “днескашно”, а “днешно”, нито се казва “имам на в предвид”, а “имам предвид”.

 26. @Boris
  Това, което сте написали, е истина и отвращението Ви от предателството е справедливо, аз разбирам чувствата Ви, но хората се различават в емоционалните си реакции. На мен никога не ми е харесвало, когато някой българин нарича пред чужденци българския народ примерно “мърша”, “не сме народ ,а мърша” пък дори и да има основания да го каже. Ако ние сами не се защитим и не се уважаваме, няма кой друг да го направи, а в България има толкова много умни, талантливи и морално достойни българи, които не заслужават да ги слагат в един кюп с предателите и нищожествата.
  Емоционално споделям по-скоро казаното от Петко Каравелов: „Господа, в България не бият!“
  През 1891 година Петко Каравелов е осъден на затвор и журналисти от европейски издания научават, че бившият министър-председател е бил малтретиран там. На фона на слуховете за политическите гонения в България, които се носят из Европа, те очакват сензационни разкрития за методите на българското правителство. Поискват среща с него в Черната джамия, която тогава е превърната в затвор, и го питат истина ли е. Петко Каравелов казва: „Господа, в България не бият.“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.