Путин е сбъркал века и народа, върху който да упражни руските “освободителни” претенции

 

 

 

 

 

Мнозина смятат, че манията на Путин за величие го кара да се стреми да подражава на Петър I, Екатерина Велика или Сталин – великите завоеватели на чужди територии, превърнали Русия в огромна държава. 

Струва ми се по-вярно, че Путин, съзнателно или не, ще остане в историята като вулгарен последовател на  руската имперска претенция за покровителство над други народи, които “освобождава” от чуждия гнет. Никога няма да достигне териториалното раздуване на империята си, сравнимо с поглъщането на земи по времето на голямото руско завоевателно плюскане. Късчетата земя, които ръфа в днешно време, са не толкова териториални придобивки, колкото храна за егото на този дребен човечец с голям геополитически апетит, но с пигмейско по своите възможности за икономическо храносмилане. 

Стратезите и анализаторите по света, който така единодушно осъжда сега агресивните провокации на Путин, би трябвало наистина да приемат хвърлената от него ръкавица. Според нея съвременните процеси трябва да бъдат обяснявани с исторически аргументи. Наблюдателите ще видят, че Путин е просто едни имитатор, който нищо ново не предлага.

Претенцията му да освобождава угнетени братя по кръв без да признава правото  на национална идентичност на набедените от него в наши дни като вражески народи, е пряко повторение на подхода на имперска Русия спрямо българите през вековете. Особено в края на 19 век, когато империята най-сетне решава да ги\ни освобождава след дузина войни с Османската империя, водени близо три века преди това. 

Разликата с претенцията на Путин към Украйна (като мащеха на руско говорещите) е само в това, че българите наистина са били угнетени и национално потиснати, макар и по-малко, отколкото смачканите от московската власт руски безправни роби, съставляващи огромната част от населението на руската империя. Никакво украинско “робство” не се е случвало на руско говорещите в Украйна. Това не пречи на Путин да се представя за освободител на руско говорещите украински граждани.  

Самият факт, че Руската империя решава да припознае в края на 19 век българите само като славяни и православни, но не и като отделен народ от “славянското и православното море” ( доминирано от Русия, в което да се разтворят), е достатъчно показателен за истинските асимилаторски намерения на “освободителите”, за каквито се представят руските завоеватели на Балканите.

 

Путин надгражда днес тази руска традиция като направо обявява за руски цял един съседен народ със собствената история и държава, твърдейки, че тя била създадена от ( съветска) Русия. 

Ами че той може да каже всеки момент същото и за България. Нали тя възкръсва на картата след Руско-турската война и години наред гради своята държавност под прякото попечителство на руския държавнотворен диктат!

Нищо не пречи на Путин да си “спомни” този факт и да ни обяви за функция на руската воля, която трябва да бъде подчинена със сила. Нищо, освен НАТО ( за сведение на лигльовците у нас, които точат лиги да ги “освободи” от европейското робство дедовия им Иван). 

Пръв от героите на борбата на българите за национално освобождение осъзнава руското “освободително” вероломство и му се противопоставя със серия от пламенни статии Георги Раковски. Родоначалникът на българската борба за свобода е учител на Левски. Успешно му предава завета никому да не се молим за нашето освобождение.

Във връзка с годишнината от обесването на Апостола от телевизионните екрани у нас дежурни коментатори разсъждаваха обилно над този завет “никому” да не се кланяме. Беше явен путинофилски намек за нашата обвързаност в двата големи западни съюза. Така умуваха, че да избегнат отговора на въпроса кой е бил онзи през 19 век, на когото Левски не е пожелал да се кланя и как се е отразило това на гибелта му.

Не е била Америка, нито Брюксел, нали. Била е именно Русия.

Покойният професор Божидар Димитров обичаше да ехидничи в безбройните си телевизионни промивки на българските мозъци, че не 82-ра преносима американска дивизия е освободила България от турско. Е, сега точно тази дивизия пристигна в Полша, за да противостои на вековните “освободители” на съседни народи и държави.  

Това е истинското постижение на Путин: успя да консолидира украинската нация, чието съществуване отрича.

Ако малка България е успяла да устои на руската асимилация без съюзници през 19 век, то Украйна, една от най-големите държави в Европа с повече от 40 милиона население , 4 -та по природни ресурси държава в света, гарантирано ще постигне нещо повече с помощта на най-мощните във военно и икономическо отношение свои днешни съюзни.

Имитаторът Путин просто е сбъркал века и народа, върху който да упражнява манията си за величие. Има реална вероятност този път един съседен на руската империя и близък като кръв и език народ, само че болезнено свободолюбив, да освободи Русия от нейния душманин.

17 мнения за “Путин е сбъркал века и народа, върху който да упражни руските “освободителни” претенции”

 1. Не сте го чували, предполагам. Дано и в блус рая сега да се радват на блусмен остроумника Буги!

 2. Прекрасно изложено! Благодаря, Иво! Благодаря ти за всичко!
  Дано реалната вероятност се превърне в действителност.

 3. Във Франция, публични личности, вкл. и водещи политици се съмняват в психическото здраве на пут.ин а самият Бернар Анри Леви, акушера на арабската пролет в Либия и местният аналог като гражданин и аналитик на Иво заяви в прав текст, цитирам по памет, смисъла съхранен 1:1: “Оставете параноика да си счупи главата. Помагайте всячески на Украина и останалото ще се нареди от само себе си.”
  ввХУЙЛО страда отдавна от безсъница, по цели нощи чете руска историческа литература и “вангува” къде ще бъде позициониран. Вместо мумията ленин в мавзолея или само в гробището до кремълската стена. Налице са, И за мен това е най-обезпокоителното, много сериозни индикация, че е тежко и неизличиммо болен. Безумията от рода на: “При ядрена война те ще пукнат а ние в рая” са от поредицата-в живота няма случайности. Има неопознати закономерности.
  Ще да видим.

 4. Изрично предупреждавам, че линкът е към статия писана на уралският диалект на български с автор украинец. Много моля гнусливите да не отварят. Текстът е брилянтен и сал един Павел Тинков да го прочете аз ще съм честит.
  http://rusjev.net/2022/02/22/proczess-gnieniya-uskoryaetsya/#more-217628

 5. Украйна и свързания с Русия мит за „Рус“ на Путин
  Политиката на Кремъл убива „сънародници славяни“ и „събратя православни“ християни, тази война ще разкрие разпадащата се имперска структура

  Януш Бугайски, washingtonexaminer.com

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-ukrayna-i-svarzaniya-s-rusiya-mit-za-rus-na-putin

 6. @ Джентълмен ! 🙂

  Благодаря, благодаря за клипа, оправи ми мрачното настроение от новините тази сутрин ! 🙂

  Очевидно москалските примати в блатата си празнуват, по специфичен приматски маниер, “празДника на съветската армия”. Особено ме впечатли един примат на заден план, който подскачаше точно като стандартен представител на вида си, пляскаше с ръце по калта и издаваше ръмжащи, нечленоразделни звуци!

 7. Прави впечатление, че навсякъде Путин говори за защита на “рускоговорящите”, а не на руснаци. Какъв е критерият за “рускоговорящ” изобщо не е ясно. То и аз, чиста българка, мога да се легендирам по този начин, защото руския съм го учила от 3-ти до 11-ти клас, а учителките ми до една бяха все рускини, женени за българин. Ако товарищ Путин рече да ме спасява, ще го помоля да побърза преди последната сметка за парното, щото после тотално губя интерес.

 8. @Георги Николов:прочетох го,много е точно.Афганистан беше катализатора,сега дали няма да се окаже Украина.?Лошо,че ще има жертви..Като как ОРДЛО ше се разширят до административните си граници?

 9. @Джентълмен
  Прекрасно видео,което за сетен път ни представя в пълен блясък загадъчната и трудна за разгадаване руска душа.Единствено си мисля дали ,наричайки тези пропаднали физически и морално пияндурници павиани,не обиждаме незаслужено горките примати.
  @Georgi Nikolov
  Приятелю,благодаря ти от все сърце за публикуваната прекрасна статия на Виталий Рождаев!

 10. В “Референдум” определено липсваше Иво Инджев, но все пак се чу и здравият разум„ Дори Найденов ме изненада (направо си помислих, че говори така, за да ядоса Мая Манолова). И путиноманът (това хубаво Иван-Костово определение) не прояви дежурния плам… Все пак, като стар мърморко, ще кажа:
  Не съм журналист, мно ми се струва, че един от последните въпроси на Д. Чешмеджиева не беше много точен. Трябва да се пита не “Може ли да се преговаря с Путин?”, а “Може ли нещо да се договори с Путин, след като е потъпкал всички възможни досегашни договори?”
  Не съм социолог, но бих разделил въпроса “Опасявате ли се, че може да бъдем въвлечени във война с Русия” на две части: “Опасявате ли се, че НАТО ще нападне Русия и ние ще пострадаме (невинни)?” и “Опасявате ли се, че Русия може да ни нападне?”. Много ми е интересно колко от 26-те процента опасяващи се, са имали предвид второто?

 11. Към dkaraivanov:

  Подборът на събеседници в “Рефендум” показа, че не е невъзможно най-накрая путинофилите у нас да бъдат поставени, където им е мястото – поне в малцинство, ако не и в карантина.
  Иначе, понеже ме споменавате като отсъстващ, регистрирам тези дни засилен интерес за интервюта с моя милост от български медии ( сред които не са “големите телевизии”).
  Може да се изненадате, но и на Иво Сиромахов гостувах неотдавна. Това не стана широко известно поради ниската гледаемост на телевизията 7\8 заради рестриктивния достъп на аудиторията към нея чрез абониране.

  Опитвам се да не отказвам участие по темата, по която съм готов да говоря навсякъде, стига да не ми монтират двукраки путинистки заглушители насреща.

  Чак започвам да се затруднявам да съм на разположение и ( както казва тъща ми) да работя безплатно за заплатите на колегите си…Но правя каквото мога.
  При политолози,всякакви анализатори, журналисти и пр. коментатори на заплата нейде техният интерес е да рекламират с присъствието си в съответната интервюираща медия ръката, която ги храни. Не и в моя случай…

 12. Имам чувството , че всичко е за пари :((( путлер няма да напада Украйна , а в последния момент ще бъде миротворец на бяла армата и ще каже , че е предотвратил кръвопролитие между братя !!! А през това време , докато стане миротморец , цените на горивата ще си хвърчат, респективно печалбите на Газром !!! Добре си е направил сметката малкият човек от Кремъл :((( За съжаление , един отчаян самовлюбен психопат си има ядрена държава лична собственост :((((

 13. @ Симеон Спасов
  Благодаря за споделеното.
  @ Емил Илиев
  Приятелю, радвам се, че си на линия. И както Големият СТАМБО ни насърчаваше в аналогични случаи: Пиши по-често.

 14. г-н ИНДЖЕВ, вие пишете: “ако малка българия е успяла да устои на руската асимилация без съюзници през 19 век” и т.н. наистина, току-що извадени от юрисдикцията на османската империя, е нямало как да имаме съюзници. но сме оцеляли, точно тогава, изключително с помоща на британската империя.през 1877г руският военен корпус идва на балканите ЗАРАДИ СЪРБИЯ. ние дори не присъстваме в сан стефанския мирен договор като страна. руската окупационна администрация – това е официалното и название, описва трофейното население по нашите земи, слагайки му фамилни имена с руски окончания. следват фактите, които нещо се губят в нашите исторически книги : руската окупационна армия остава в ЗАДУНАЙСКАТА ГУБЕРНИЯ една, втора ,трета, четвърта година…и нямаше въобще да има българска държава, ако англия не заплаши русия с война, ако незебавно не си обере крушите от балканите. чак тогава окупаторите на земите ни, се прибират в русия, като ни оставят квитанция да платим 32 тона банково злато за разходите им през тези четири години. и ние го плащаме. всеки транш е гласуван от нашето народно събрание, ако ще си говорим за документи. та, ако не беше въпросната помощ от англия, бяхме вече в печката на “благите освободители”. англия не беше загрижена за нас, а за изгонването на русия от балканите, знаейки, че там щяха и да си останат. оцеляхме в 19 век без съюзници, но не и без външна помощ!

 15. Аз пък намирам доста смущаващи прилики между взаимоотношенията Русия-Украйна и България-Македония. И в двата случая се акценира на обща история на принципа ”бойлера е мой!”. И Украйна, и Македония искат да бъдат някъде другаде, но и на двете някой трети не им го желае. Нека не си правим илюзии че ако на власт в България все още беше един балкански дерибей с грандомански наклонности за величие и някой му подшушнеше нещо, нямаше да сме в подобна стуация спрямо Македония. Да не говорим за ксенофоби като Сидеров, Каракачанов, Джамбазки, Копейкин и т. н. безчет – такива сигурно вече щяха да са яхнали танка в посока Скопие.

 16. стана ясно как ОПДЛО ще разширяват границите си-чрез ракетни бомбардировки на украински градове,десанти по черноморския бряг/да се готви Камчия/Нашите червени генералчета дали им светна под фуражките,че това е ВОЙНА.

 17. Скъпи, ЖОРЖ!
  Сърдечно благодаря!
  Колкото до есето – брилянтно!
  Започнах да го обръщам на официален български и се отказах. Не става. Не е същото. Губят се иколоритността и живото звучене. Губи се тънката ирония, губи се гегът. Какво нещо са диалектите?!
  Бъди здрав, приятелю!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.