Западът прозря правотата на Ленин и Рейгън за енергийното “въже”, с което Русия се опитва го обеси

BP напусна “Росснефт”. Това е “ядрен удар” по руската стратегия на енергийния шантаж срещу Европа. Руската държавна корпорация олеква с 25 милиарда долара , на колкото се равняват акциите на най-големия инвеститор в Русия с дял от близо 20 на сто ( по-точно 19,75 %) в корпорацията. Това е най-сериозния отлив на инвестиции от Русия, свързан при това декларативно с руската агресия срещу Украйна

Германия преразглежда решението си за ядрената енергетиката като сигнал за откъсване от руската си газова ( относителна) зависимост. Това е вече достатъчно голяма промяна на фронта на енергийната война за независимост на Европа от Русия.

Но ако в случая с Германия този завой, както и спирането на “Северен поток 2”, нямат конкретен ефект върху динамичната ситуация, създадено от руската агресия, то оттеглянето на най-големия чужд инвеститор от Русия, каквато е Бритиш петролиум, удря моментално по руската икономика по силно от всякакви санкции с “далечно мерене”. Защото е на само загуба за милиарди за Русия, но и символ как се прекратява едно 30 годишно сътрудничество с мощния западен бизнес въпреки интереса на този бизнес да продължава да прави пари от добива и продажбата на руски енергийни източници. Това е прецедент, с разрушителни последици. Защото примерът най-вероятно ще се окаже заразителен.

Освен това не става дума само за конкретните загуби в милиарди. BP беше технологичен гарант за руската добивна промишленост, която не може да съществува без западните технологии. На икономическия фронт това поражение на Москва е не по-малко тежко от неуспеха на”светкавичната война” на Путин срещу Украйна.

Чак сега Западът започва да признава правотата на Ленин, който се подиграва на Запада, че продава на (болшевишка ) Русия въжето, с което да бъде обесен. Както и на Рейгън, който умоляваше Западна Европа да не се обвързва с това “въже” под формата на тръби с течни горива със СССР.

Западното прозрение вече се видя и на държавно ниво от решението на Канада да спре да купува петрол от Русия- стъпка, която също се очаква да повлече крак.

С други думи, прозрението на западния бизнес е още една огромна промяна в десетилетното статукво, “заслугата” за което е на Путлер.

 

7 мнения за “Западът прозря правотата на Ленин и Рейгън за енергийното “въже”, с което Русия се опитва го обеси”

 1. Късно снощи Макрон предупреди армията да не ce изключват сблъсъци с руските колеги каквито прецеденти вече е имало в историята. Рано сутринта икономическият министър Бруно льо Мер обяви икономическа война на RoSSia.
  И линк към статия изцяло покриваща И моето виждане.
  https://detaly.co.il/bajden-uzhe-pobedil-putina-udivlyaet-lish-kak-legko-emu-eto-udalos/?utm_source=opinionHP

 2. Рейгън беше мъж. Байдън се държи като страхливец. Вместо да обявят небето на Украйна за затворено.за Руски самолети. Има официална молба от правителството на Украйна. Дните си минават джуджето става все по нагло.

 3. Мести ли катуна пут.ин в бункера на Алтай нещата излизат от контрол.

 4. Мисля, че джуджето не само се сблъска с, но и го размаза товарният влак. Страшното е, колко човешки животи – руски и чужди ще повлече със себе си по пътя към ада.

 5. @ Mel
  Прочети линка от Г.Николов преди да пишеш глупости . Може да ти просветне евентуално!

 6. Путинска Русия е проказа. Затова към нея трябва целият свят да се държи като към прокажен.
  Никакви контакти по никакви поводи – без изключения.
  Няма бизнес, спорт, изкуство и т.н., които да правят изключение от тази политика.
  Тотална изолация, докато самите руснаци не го обесят като Мусолини и се появи руският Аденауер.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.