Украинската артилерия разгроми по невиждан досега начин руската край Миколаев

9 мнения за “Украинската артилерия разгроми по невиждан досега начин руската край Миколаев”

 1. Незнам колко българи подкрепят войната.Но мисля че руснаците които са арестувани на протестите против ПВО(путиновата военна операция)са повече.

 2. Артилерията сега е важна щото прехвалените руски авиатори се насраха и не можаха да постигнат въздушно превъзходство над Украйнската ПВО. Едно е да бомбардираш жени деца и опълченци в Сирия и съвсем друго да летиш над Украйна страна с действаща армия и ПВО. Няма въздушно превъзходство. Няма масивни полети над Украйна, няма самолетни бомбардировки. Ползват само ракети и артилерия. Причината е проста Украйнската ПВО сваля твърде много самолети и хеликоптери, засега 39 самолета и 39 хеликоптера. Путин не може да си позволи такъв удар на репутацията със потенциално свалени сторици самолети и затова не атакува масирано със самолети и хеликоптери. Само днес Украйнското ПВО свали 2 самолета СУ-25 и 4 атакуващи хеликоптера Mi28. Вчера един самолет близо до Донецк и един хеликоптер Ми8 опитващ се да спаси пилота. Обаче НАТО гледа и си прави изводите. Ще му се стъжни на жужето скоро.

  Добрата новина за свободния сват е че руската мечка се оказа чихуахуа. Ето този анализ на руските ВВС от 2021. Пилотите на Путин имат едва 90 часа на година, поне 150 са необходими за да правиш успешни бойни полети.

 3. Освен малкото часове полет, има сериозни съмнения, че след Сирия Русия просто нямат достатъчно ракети въздух земя , а за пускане на бомби и поддръжка на земята се изисква доста сериозна координация която ясно се вижда, че нямат. Изисква се много прецизна планировка да изчислят времето за приготвяне и полет на самолетите за да пристигнат точно в момента в който земните сили влизат в бой и точно тогава наземните сили трябва да изключат противовъздушните си оръжия. Повечето специалисти се съмняват, че руското командване има такива способности съчетано с слабата подготовка на много пилоти които не са участвали в Сирия инай-вероятно не познават дори теоретичните способности на свръх модерните си самолети. Ако няма такова планировка само си хабят горивото и се увеличава риска за приятелски огън. те вече и свалиха сами един самолет а няма да се учудя и някои от другите да станали жертва на приятелски огън. Точно тази слабост на русия позволява на украинците все още да изпълняват успешно въздушни акции.

 4. Уважаеми@Valko
  Въздушно превъзходство не се постига над ПВО, а над ВВС. Към настоящия момент въздушното превъзходство на руските ВВС е ПЪЛНО. Украинската ПВО беше унищожена още през първия ден на нашествието. Бомбардировки ИМА, не случайно Зеленски иска най-вече изстребители.
  За щастие, Украйна има ПЗРК “Игла”, поостарелите, но все още ефективни “Стрела-2М” и, слава богу, легендарните “Стингър”. Няколкото свалени руски самолети и хеликоптери са тяхна жертва.
  А “ето този анализ” е взет от абсолютно любителски сайт, занимаващ се основно с темата “What If”. Не беше ли редно да посочите това? Ентусиазмът е хубаво нещо, но не следва да приемаме желаното за истина.
  Г-н Инджев, съгласен съм, че има по-важни неща от това, да отговарям на коментарите, но, прощавайте, не можах да се сдържа. Изтрийте този пост, ако желаете, няма да се обидя и няма да го приема за цензура.

 5. Уважаеми @ Радостин Стефанов!
  Абсолютно никаква координация не се изисква!
  НЯМА специалист на тая земя, спосбен да изтърси такава дивотия!
  На пилотите не им пука за теоретичните възможности на самолетите,
  далеч повече държат на практичните!
  И к’ви въздушни акции на украинците, к’ви пет лева!
  Каква стана тя, полети насън и наяве!

 6. @ Г-н Стефанов,

  Във Сирия беше същото КЛАНЕ, както и в Украйна!
  Сринати градове, избомбени училища и болници, изпепелена земя!
  СЗО (колкото и да не харесвам тази организация) вече съобщи за множество жертви при бомбардиране на украински болници от кремълските ийероди…
  Не се надявайте, че сега ще е по-различно!

 7. Ц.Д:
  Не знам дали съм прав, но струва ми се, че “Стингъри” не достигат. Необходими са много повече!

 8. Уважаеми @ Павел Тинков.
  В самото начало на войната европейска страна (уви, не помня точно коя) дари безвъзмездно 500 броя от тях. Ще да са вече пристигнали и в употреба! Не вярвам да са ги изгърмели всичките, “Стингър” почти не пропуска! Байдън обеща лично на Зеленски ракети “Стингър” в рамките на военната помощ за Украйна. На път са, идват.

 9. Не съм сигурен, че на това му е тук мястото, но нека г-н Инджев прецени.
  Всички ПЗРК, навсякъде, при всички армии се насочват към целите си следвайки високата температура на двигателя и особено “факела” – огнения конус, бликащ от соплото (дюзата) на двигателя.
  Топловизор, термовизор – все едно как му казват , насочва се по топлината. Такава самонасочваща глава е на инфрачервена (InfraRed), база. Има много предимства, (затова и е избрана) но има и един недостатък – влияе се от друг топлинен източник. Ако сте виждали по новините как този или онзи самолет пуска след себе си димящи МАГНЕЗИЕВИ пиро-патрони, то той създава топлинна “маска” срещу такива ракети. Но има повече от една приципни възможности за “топлинен” захват. Ултравиолетовата (UltraViolet) глава се влияе от разстоянието и климата (облаци). Но не и пука за разните му там “топлинни капани” и “лазерни въртележки”. Е, FIM-92 Stinger има ДВЕ глави за самонасочване – инфрачервената закарва ракетата да самолета-цел, а там вече (на няколкостотин метра) ултравиолетовата “захапва” целта като питбул. И не пуска. Все. Конец.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.