Дали пък Китай няма да усмири Путин, който не може да откаже нищо на Пекин?

 

 

 

 

 

Кой може да спре руската агресия в Русия извън безумния сценарий за ядрена война?

На този въпрос в Австралия отговориха преди няколко дни така: само Китай може.

Не става дума за военни действия, макар китайците да имат зъб на северните си съседи още от съветско време, когато през март 1969 година между двете страни избухна въоръжен конфликт на остров Даман на граничната река Усури .

Ако не беше руската сдържаща ядрена сила, човек може да си представи с каква лекота огромната китайска армия би могла да завземе сега руски земи като се възползва от трудната ситуация на Русия, която изтегли от своя Далечен Изток и прехвърли към Украйна ключови свои боеспособни дивизии, оголвайки източния си тил.

Китай е толкова важен икономически и дипломатически фактор за международно изолирания Путин и неговия режим, че Русия трудно би могла да каже “не”, ако Пекин удари по масата и се обяви категорично за спиране на руската агресия срещу Украйна.

Засега Китай наблюдава въздържано бруталната руска авантюра в центъра на Европа. Но ето че позицията на Пекин започва да се променя и то не в полза на руския държавен тероризъм.

Министърът на външните работи на Китай Ва И вчера за пръв заговори за война на Русия срещу  Украйна. Това няма нищо общо с формулировката на Кремъл, според която руските войски осъществяват “специална операция “ на украинска територия. 

Междувременно китайските банки започват да въвеждат санкции срещу Русия, прекратявайки обслужването на сделки при закупуването на руски суровини. Китайските производители Xiaomi, Oppo и Huawei съкратиха двойно доставките на технологичните си продукти в Русия.  Интернет търговията на Али експрес с Русия към 10 март се осъществява в долари при курс на деня един долар за 165, 53 рубли. Това е убийствен срив на руската покупателна способност. 

 

 

 

 

 

Къде остана меракът на Путин за общ антизападен фронт на рублата с китайския юан срещу долара?

Остана някъде там назад във времето преди инвазията му в Украйна от 24 февруари. Така че, втренчени в центъра на Европа и в западната реакция, не бива да изпускаме от поглед какво се случва на Изток. На този фронт, да прибягна и аз към втръсналото на всички перефразиране на Ремарк, нищо не е спокойно. Нито е гарантирано, че Китай ще брани руския интерес, довел света до най-опасната криза от военно естество след края на Втората световна война заради руските ядрени заплахи.

21 мнения за “Дали пък Китай няма да усмири Путин, който не може да откаже нищо на Пекин?”

 1. Не вярвам китайците да се опитат да го спрат. За тях слаба Русия е подарък, който не могат да откажат. А в това отношение джуджето се постара много! Краят му ще прозаичен. След като олигарсите и чиновниците, които бяха на хранилка при него видят, че папкането свърши, ще го предадат в колет с панделка на трибунала в Хага, за да си измият ръцете и да се опитат да се спазарят със САЩ. Всякакви сценарии за затварянето на Русия по примера на С. Корея не отчитат факта, че това недоразумение съществува само благодарение на подкрепата на Китай. За Русия е ясно, че това няма как да се получи. В момента наблюдаваме срива на един анахронизъм под тежестта на собствената му несъстоятелност. За съжаление украинците ще платят сметката за представлението.

 2. Вчера в студиото на Первъй, в предаването на един от най-яростните пропагандисти и поддръжници на Путин, е имало драма. Участниците са нарушили bon ton и са се обявили срещу войната.
  А в китайската външна политика има специално отношение към т.нар. “ревизия на несправедливите договори”, в които руски териториални придобивки за сметка на Китай имат специално място.

 3. Отслабена и разклатена Руска империя е желателна за Китай,тъй като получава по-добри и по-печеливши позици при всякакви преговори и договори.Въпросът е колко време ще трае изчаквателно-сеирджийската позиция на Китай?

 4. Завчера гледах предпремиера на филма на Светльо Овчаров Второто освобождение в кино Одеон. Този филм трябва да видят всички българи – факти за руската окупация от държавния ни архив без коментар! Авторите възнамеряват да качат филма в Ютюб след премиерата, за да е достъпен за всички. Представям си какви филми ще се появят един ден, когато руските изверги ни върнат държавните архиви, пленени като ВОЕННИ ТРОФЕИ след двете окупации! Слава на украинските герои, защитаващи Родината си от руския окупатор!

 5. Питам, използвайки трибуната най-съдържателният политико-аналитичен Блог кога Емил Кошлуков ще се присети да даде думата на най-добрият разследващ журналист БЪЛГАРИНА Христо Грозев.
  Добросъвестен данъкоплатец Георги Николов Каракънев

 6. @Илиян Косев

  Сега плащат украинците, но после ще плащат руснаците. Както каза вчера един евродепутат, дори утре да падне режимът на путин, санкциите срещу Русия ще поостанат известно време, докато няма ясни знаци за необратима демократизация. 😉
  https://youtu.be/g4up13L3-cA

  Слава Україні!!

 7. Моят приятел Юрий Шмуклер, московчанин, демократ-учасстник И на барикадите срещу пуча на 19 август 1991г., световноо известен биолог и фен на първа линия на тамошният ЦСКА емигрира в Израел. Зарязва всичко, той всее още е И работещ пенсионер и на 70 год, “плъха” пут.ин, квалификацията е негова от мига когато го е зърнал за сефте. Малцина обичат страната си кат него Но путинизма не прощава никому.

  Долното е от него.

  Конфабуля́ции (лат. confabulari — болтать, рассказывать) — ложные воспоминания, в которых факты, бывшие в действительности либо видоизмененные, переносятся в иное (часто в ближайшее) время и могут сочетаться с абсолютно вымышленными событиями

  https://scontent-cdt1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275504943_4992447874166697_55452007481721734_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=hJDphMTACaAAX971beS&_nc_ht=scontent-cdt1-1.xx&oh=00_AT_yClQI-Ys_bm6R3OWye5WjvNVeM_b5RBkIOfQgFqoAfw&oe=622F5567

 8. КОД иска регистър на руски фирми и имоти, заради разширяването на санкциите срещу Москва!

  (Първо регистърът задължително би трябвало да бъде ревизиран за “случайно” пропуснати данни и след това по него да се провери дали тези фирми съответстват на изискванията на закона: да си инвестирал над 100 000 лева в българската икномика (което е смешно малко, би трябвало да бъде поне двойно, може да се приложи европейската практика) дали “предприемачът” е открил поне 7-8 работни места или само си е купил имот, което не е основание да има статут на “постоянно пребиваващ” и т.н. Законът трябва да се приложи СПЕШНО, заради войната в съседство, и неотговарящите на изискванията да бъдат веднага репатрирани! Така ИЗПРЕВАРВАЩО ще си спестим бъдещи трагедии, кръвопролития, разрушения и накрая, де факто, загуба на Българското черноморие, защото 99% от хилядите т.н. “постоянно пребиваващи” са спонсорирани от руската държава и службите й шпиони, терористи, отровители, криминални престъпници и наркопласьори.
  Най-сигурно би било, заради войната, ВСИЧКИ “постоянно пребиваващи” с руско или двойно гражданство да бъдат репатрирани обратно във “великата” ИМ матушка, а имотите им да бъдат изкупени на европейски търгове с участие и на българската държава, както в момента процедират други застрашени държави в ЕС.)

  https://faktor.bg/bg/articles/kod-iska-registar-na-ruski-firmi-i-imoti-zaradi-razshiryavaneto-na-sanktsiite-sreshtu-moskva

 9. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-spored-rodzhar-uotars-zapadnite-pravitelstva-razpalvat-oganya-na-voynata-kato-snabdyavat-s-orazhiya-ukrayna

  Интересно, нищо не казва за гангстерите Радич, Караджич, Младич, Милошевич…

  Поредният ПОЛЕЗЕН ИДИОТ!!! (заедно с Шрьодер, Шусел, Депардийо и останалите)

  И заради такива в момента гори тази война – те, с лакейското си отнощение към путиниския мир превърнаха Европа в слаба и безпомощна!

 10. Здравейте, Стопанино,
  Неколцина съфорумци (Българин, Чоки, VNA) дават линк с откритото писма на украинец, живеещ в България. Позволих си да го преведа, ако представлява интерес, ползвайте го. Ето и оригиналния линк със снимките: https://defence-line.org/2022/03/otkrytoe-pismo-bolgarii/. Респект – “АЭРОФЛОТ”

  Открито писмо до България
  Публикувано от: Gotelier Banderovec 10 Март, 2022
  Моя любима България! Мои добри българи! Вече достатъчно отдавна живея в България, за да я нарека “моя”, а българите – мои.
  Зная езика и обичаите ви. Празнувам вашите празници. Умея и обичам да готвя боб чорба, шкембе, капама, печени картофи с праз, яйца по панагюрски и още много друго. Ориентирам се в българските вина по-добре от доста жители на слънчева България.
  И имам да ви кажа и пожелая нещо.
  В моята страна, в моята Украйна сега се води война. Страшна война, такава война, каквато не е имало на планетата от 1945 г. Украйна бе нападната от руZZнаците. Това е именно война, а не “специална операция”, както дърдорят навсякъде руZZнаците.
  Вижте снимката. Това е Харков в момента. (Съжалявам, Стопанино, не знам как да я вмъкна в текста)
  РуZZнаците бомбардират и обстрелват мирните ни градове, разстрелват мирни хора, грабят и убиват.
  Ние задължително ще избием всички руZZнаци, които нахълтаха в земята ни. Военните престъпници, които обстрелват градовете ни и пущат бомби върху тях, няма къде да се скрият. Ще ги избием всичките.
  Знам, че войната е далече от вас. Че тази война не ви засяга особено. Но искам да ви предупредя. Чуйте ме.
  Вие, българите, много обичате руZZнаците. Наричате ги “братушки”. Гледате руZZка телевизия. Продавате на руZZнаците своята земя, апартаменти, домове. Позволявате на руZZнаци да развиват в България свой бизнес. В България вече има цели поселища на руZZнаци.
  Сега в България ще нахлуе поток от руZZнаци. При вас ще пристигнат стотици хиляди, ако не и милиони носители на отделната хромозома. И ето каква е прогнозата ми:
  Отначало руZZнаците просто ще се заселват в България. Те няма да изучават вашия език, нито ще следват културата ви.
  Послед руZZнаците ще се подредят, ще се вкоренят, ще свикнат с вас и вие с тях, и ще почнат да стават нагли. Ще ви наричат “цигани” или ще ви измислят друго обидно име, както измислят за вички народи.
  После руZZнаците ще почнат да изискват от вас особено, специално уважение към себе си и ще ви заставят да говорите на руZZки. Ще ви наричат “нацисти”, “националисти” и “фашисти”.
  А след това руZZнаците ще почнат да ви убиват. Заради това, че сте българи. Защото говорите на български. Затова, че умеете да правите вино, ракия и суджук. Затова, че просто ви има. Ще ви убиват и ще ви ограбват. Ще вършат онова, което вършат в момента в Украйна.
  Това е любимото занимание на руZZнаците. Да грабят и убиват.
  Вслушайте се в думите ми, българи! Някога, когато аз многократно повтарях на българските си приятели, че руZZнаците обезателно ще нападнат Украйна и ще поведат най-кървавата война в светя, никой не ми вярваше.
  Сега ви казвам на вас, българи – руZZнаците обезателно ще ви нападна и ще почнат да ви избиват.
  Българи! Гонете руZZнаците от земята си!
  Не ги пускайте в хотелите и ресторантите си!
  Не им продавайте недвижими имоти!
  Не им давайте им право на пребиваване!
  По никакъв начин! По никакъв, защото руZZнаците не са хора.
  Иначе след 5 или 10, или 20 години руZZнаците ще превърнат прекрасната ви земя и страна в кървава каша.
  Скъпи мои добри българи! Превеждайте тази статия на български език и я пращайте във всички български СМИ. Не повтаряйте нашите грешки!
  Ние ще избием всички руZZнаци, които нахълтаха на нашата украинска земя. Вече ги избиваме със скорост 1,500 руZZнаци на ден. Осакатяваме ги със скорост 4,500 руZZнака на ден. Вижте ни. Това ви чака и вас, защото пускате в дома си нечовеци. Чуйте думите ми.
  Слава на Украйна!
  Ние ще победим!
  Ваш Готельєр – бандерівець

 11. Китай брани собствения си интерес. В Ютюб канала на Марк Солонин, Вiктор Ковлюк отрича възможността Китай да нападне русия в Сибир, не защото нямат ресурсите да го направят, а защото имат по-евтини възможности за доминация в района. Дали пък няма да опитат да го придобият по безкръвен начин, срещу размяна на услуги? Пък и Япония се оглежда за Курилските острови.

 12. Руските сили удариха психиатрична болница в Изюм.

  (Тия буйстващи путинисти пак налитат на психиатрии, този път по-малка болница , само 330 болни! Жалко, че няма кой да ги заключи в изолатора вътре, защото точно там им е мястото! Там или в зоологическата градина, зад решетките в раздел “Хищници”- путинисти 🙂

  https://www.24chasa.bg/novini/article/11089779

 13. @АЭРОФЛОТ💙💛

  Благодаря за чудесния превод!
  Вече замина към десетина приятели…

  Поздрави!

 14. “Путин: СССР винаги е живял под санкции и е постигал успех”.

  Най-голямия успех на СеСеУсерето е, че се срина под тежеста на собствената си несъстоятелност!

  Пожелавам скорошен усрех и на раZZия и на руZZнацистите!

 15. https://faktor.bg/bg/articles/za-stryaskashtata-prilika-mezhdu-agresivnite-ideologii-na-rusofili-i-sorosoidi

  Вижте перфидното сравнение за помощта, което оказва на Украйна Полша и Унгария… Канов ги слага НА ЕДНА ПЛОСКОСТ!
  Перфидно, Канов, перверзно чак, “докторе”!
  Не ти прави чест!
  И каква съдебна “реформа” направи Орбан???
  Бетонира своите послушници…

 16. Русия винаги се е опитвала да има „приятелски“ отношения с Китай. Това обаче са глупости на търкалета, в които Путин и компания вярват само защото са заслепени от омразата си към САЩ и Западна Европа. Китай е древна култура различна от Европа и САЩ. Те могат да чакат. И нямат нищо против Русия да вади горещите кестени от огъня с голи ръце. И въобще не им дреме за Тайван, защото ако влязат в Русия те ще ползват територия и природни ресурси на УНИКАЛНО ниски цени. Причината е, че за да си спаси гъза от нов фалит Русия ще даде мило и драго, само и само да не преклони глава пред САЩ и НАТО. След това ще се САМОПРЕДЛОЖИ на Китай. И като краен резултат Китай ще получи Русия на тепсия.
  Китай приятели няма. И не иска да има. Особено такива като Русия.
  В настоящия момент Китай има огромни инвестиции в бившите соц. републики от състава на СССР. Дори има апетити към североизточните територии на Русия. Не афишира мераците си официално, но ще ги реализира неофициално – под формата на инвестиции. Процесът доста е напреднал. Дори имат военна база в Казахстан.

 17. Прегръдката между РуZия и Китай ще е прегръдка с пукане на кокали. Икономически гигант срещу джудже с ватенка. След което ще последва преминаване на малки групи китайци от по – над 10 милиона на брой в еднопосочно към РуZия, така тълкувам Валентин Вацев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.