Борисов трябваше да бъде арестуван като съучастник на Путин в подпалването на руската война срещу Украйна, а не да го атакуват оневиняващо както учителя му Тодор Живков 

 

 

 

 

Българската маргиналност и провинциалност на полето на голямата световна политика лъщи вече втори ден с факта, че темата за войната в Украйна беше изцяло запушена в медиите от туловището на арестувания вчера бивш премиер Борисов. Надигна се вълна от гербаджийско възмущение в защита на партийния бос, а фактът, че прокуратурата ( очаквано) защити своя бивш ментор и той напусна гордо ареста като жертва и морален победител се дължи изцяло на факта, че арестът наистина беше един закъснял изстрел. Не само не уцели в десетката, а подмина мишената. Може би дори да рикошира в краката на стрелящите.

Не става дума за юридическата страна на спора дали полицията е нарушила закона с този арест на Борисов и на две от най-приближените му лица, бившият финансов министър Горанов и пиарката му Арнаудова. Голямата грешка на опитите да се търси отговорност на бившия ни властник, който се разпореждаше еднолично в България по всякакви въпроси, е тъкмо изборът на тема, по която да му бъде повдигнато обвинение. В този смисъл се присъединявам към мнението за безсмислието на неговото арестуване, ако не и за вредата, който нанася като създава кауза на хора, които би трябвало да се срамуват от близостта си със злополучния арестант.

Музиката на Украйна

ДаотстъпимоттъпатаситуациякрачканазадидасеогледамекаквървикъмднешнадатавойнатанаРусиясрещусветанафронтанамеждународнитеорганизации? Вървикъмвсепо-пълнаизолациянаМосква. Имавръзкасначалотонатозитекст, нощеобяснякакваевкрая. 

След 26 години членство в Съвета на Европа, на 16 март 2022 г., Руската федерация беше изключена с единодушно гласуване на страните – членки от организацията по препоръка на Парламентарната асамблея на Европа заради агресията на руския режим срещу Украйна. Това на практика означава, че Европа отказва на Русия статут на демократична държава в организацията, която е най-широкият европейски форум. Без нито един глас против!

Още след окупацията на Крим през 2014 година Русия загуби мястото си в Г-8, където беше приютена след разпадането на СССР като морален жест на съпричастност на водещите 7 световни пазарни икономики към изпадналата в несъстоятелност огромна държава. Никой не би искаше притежателката на огромен ядрен арсенал да стане неуправлваема. Надяваха се на Запад да спомогнат за демократизирането на постсъветския мастодонт, но след руската окупация на Крим тези надежди се изпариха.

  Русия е блокирана по линия на Световната банка и Международния валутен фонд, изолирана е от системата за международни плащания SWIFT. Замразени бяха нейни валутни активи в западни банки на стойност 300 милиарда долара, половината от резерва на Путин, трупан за воденето на войната му в центъра на Европа.

Световните борси бягат гнусливо от търговията с желаните доскоро от тях руски суровини, включително от кървавото в очите на търговците руско злато – голяма изненада за циничните руснаци, които си спомнят с наслада как Западът лакомо поглъщаше сталинските златни кюлчета, в които беше претопено златото на стотици разрушени от болшевиките църковни храмове от всякакви деноминации. Бягат от Русия най големите западни инвеститори. Бягат и руснаците, които могат да си го позволят, за да избегнат несгодите на надвисналата неминуема икономическа катастрофа.

В Общото събрание на ООН Русия пребивава в невиждана с(р)амота. Когато руският представител Небезня се опита да каже нещо на микрофона, настава масов ексодус на представители на почти всички държави, членуващи в огранизацията. Самата Русия оттегли последния си проект за резолюция в Съвета за сигурност, в която се опитваше да прехвърли на Украйна несъществуващи вини. Даде заден ход, за де не лъсне изолацията й в този върховен орган, чиито решения ( за разлика от символичните по своята тежест гласувания в Общото събрание) са задължителни за изпълнение. Най-вероятно евентуалното въздържание на Пекин да подкрепи Москва се е оказало фактор, повлиял на руското решение да оттегли идеята си за ялова дипломатическа контраатака.

А защо се дърпа ( все повече ) Китай? Отговорът е очевиден. Кого да избере  за реален съюзник на терена на световната търговия държавата, която дължи забогатяването си на внедряването на западните технологии, инвестиции и търговията с развития свят? Съвкупността на БВП на най-голямата световна търговска организация, каквато е Организацията за Икономическо сътрудничество и развитие ( ОИСР), е равна на 63 на сто от световната икономика. Тя контролира 75 на сто от световната търговия. Нима Китай ще избере да се противопостави на ОИСР, където членуват само солидарни помежду си държави със споделена подкрепа за демокрацията и пазарната икономика ( заклеймяващи единодушно руската агресия), заради дружбата с джуджето Русия с нейните по-малко от 2 на сто от световната икономика? 

Малък, но интересен детайл е, че България, която не е част от престижното семейство на ОИСР, но много би желала да получи нейното признание и отворени врати за присъединяване, получи окуражаващ сигнал. Посолството на САЩ в София посочи на 3 март на сайта си, че Вашингтон е готов да подпомогне българската кандидатура. Това – за сведение на путинофилите у нас, според които България не бива да осъжда руската агресия защото това щяло да ни донесе само негативи. 

Няма да бъде лесно да ни приемат в този клуб на привилегированите демократични развити държави, защото решенията в него се взимат с консенсус. Като нищо можем да се окажем в позицията на кандидатстващата за ЕС Северна Македония – да имаме подкрепата на големи(те) и могъщи държави, но да се намери някоя паметлива столица, която да припомни, че България е една от двете страни в НАТО ( заедно с Унгария), отказала да помогне с оръжие на украинците да се защитят. Имаме горчив опит от блокирането на България за членство в Шенген с аргументи срещу българската неподготвеност да сподели равностойно със страните членки мерките и отговорностите по колективната сигурност – не на последно място поради корупцията от руски вид и произход, която ни залива.

Когато САЩ предлагат на разрушената през Втората световна война Европа своя план Маршал за възстановяване, съветските окупатори налагат забрана България да се възползва от тази възможност. Московските ни господари, които вече са заграбили всичко преносимо от българския икономически потенциал за 3 години окупация, не се застъпват България да получи статут на съвоюваща държава на мирната Парижка конференция независимо от факта, че десетки хиляди българи в униформа загиват под знамената на Червената армия в последната, най-кървавата фаза на войната. Освен морален заклеймяващ удар за България, това означава и задължение за съсипващи репарации, за които претендират Югославия и Гърция.

Сега възникват надежди за присъединяването ни към ОИСР, което да се позиционираме на обратния полюс на печелившите. Защото сме съвоюваща със Запада държава, макар и не съвсем. Този път “братушките” наистина ни помагат с варварството си Украйна, срещу което все пак, при всички опити за увъртане, България  се произнесе. 

Има символика във факта, че в днешния си вид ОИСР е преобразувана през 1961 г. върху основата на своя прототип Европейската организация за икономическа помощ, възникнала през 1948 година именно като инструмент за координиране в разпределянето на американската помощ.  

Иначе казано, българската солидарност с Украйна, въпреки всичките нашенски колебания при нейното официлно заявяване, ни издига на позиции, блокирани от много десетилетия заради бившата ни близост с Москва. Още по-грубо казано, очертава се да спечелим от страданията на Украйна, в чието задушаване с руската газова примка автократът Борисов взе дейно и ентусиазирано участие. Нещо повече, обслужването на руската стратегия по заобикаляне на Украйна като транзитна страна изигра решаваща роля за решението на Путин да нахлуе с войски в Украйна, след като си подсигури южното трасе през България за печелене на стотици милиони долари на ден от търговията с газ.

Да се върна на въпроса дали Борисов беше арестуван вчера основателно. Моят отговор е: трябваше отдавна да бъде арестуван, при това на съвсем друго основание. Престъплението му да прокопае ударно военно-стратегическата за Русия траншея през българската му бащиния, да я отбранява с измислени твърдения за някаква българска печалба от транзита след като плати руския проект с български милиарди, трябваше да го постави на международната подсъдима скамейка. И на българската щеше да е справедливо да се окаже. Вместо това му направиха услугата да го атакуват оневиняващо, почти както направиха преди 30 години с охранявания от него диктатор Тодор Живков. 

34 мнения за “Борисов трябваше да бъде арестуван като съучастник на Путин в подпалването на руската война срещу Украйна, а не да го атакуват оневиняващо както учителя му Тодор Живков ”

 1. Съдейки по резИлтатите от визитата на Лойд Остин страната ни “заслужено” се (само)маргинилизира в обозримото, само в него ли?, не се знае, знае ли се.
  Те победиха. Без кавички.
  Кой разбрал-разбрал.

 2. Ето това е символа на разхуярената руска армия, вижте ги добре.
  Два руски бляда натикани в яма от взрив на снаряд и друг руски бляд анхилиран от изстрел от РПГ.
  Безпомощни, жалки, разкъсани на парчета нещастници хвърлени от един военнопрестъпник във една война срещу цивилизацията!

 3. да,г-н Инджев,прекарването на заобикалящ Украйна газопровод е заслужаващо арестуването му деяние.Де факто,това е изпълнение на Путинският план за война с Украйна..Отделно трябва да се осъди хвърлянето на 3 милиарда на вятъра,защото транзитните такси няма да го платят и за 50 години.,а за газ след 20-25 години ще се говори както за въглищата сега.

 4. Хммммдаааа…. След почистване на Авгиевите обори в прокурВатурата бай Б.Б. трябва да бъде обвинен и съден за национално предателство!! А после и в Хага като международен престъпник (заедно с баба Меркел!), спомогнал(и) дейно за започване на войната от Раша в братската ни Украина (днес Соломон Паси каза, че се произнася с ударение на И)!!

 5. Едно към едно се приемам присъдата ти Иво. Май пред нас се разиграва друго действие на пиеската от “Сваляне на Живков”. Хорът на актьорите в кадър или зад кадър, пряко или косвено пее за това. пРезидентът, Елена Йончева, Нинова, Янев,Копейкин,”миротворците” в медиите и кръчмите..с фалшив патос превъзнасят “операцията” по детронирането на дебелака, чрез поставянето на пухена възглавничка под задника му като арест за кокошкарско деяние. Червен гарван красному гарвана око не вади. Тия по-горе бележат кървави точки от всичко. Свален е “пронатовския” им ББ, задимен е Остин и целта на визитата му, спряна е подкрепата за Украйна, спъната е България да измие лицето си от пропутлеристката си политика след Живков, насажда се неприязън към бежанците.Остава горните и русофилите да крикнат “бърз мир в Украйна” като предложат радикалната си “миротворческа” идея, която за сега таят в продажните си душички: – Да предоставим военната си помощ на Путин, за да очисти населението и инфраструктурата на Украйна по-бързо и така войната да свърши по-бързо. А вижте как помагат хората:
  https://youtu.be/utlPpa_qRAs

 6. Към Georgi Nikolov:

  Драги приятелю, ти може да се шегуваш за някаква “американска част от блога”, но утре това може да се появи като цитат, “доказващ”, че блогът е “американски”.

 7. Ето така заравят загиналите руски окупатори, като кучета:

 8. Сега разбрахте ли защо киро подмяната клекна бързо на нинчето и Тагарев не стана военен министър?
  Как мислите, ако Тагарев беше министър щеше ли да настоява и работи за даване на военна помощ на Украйна?
  И бонус въпрос, за кой всъшност работи киро подмяната?

 9. Напълно подкрепям всяко търсене на отговорност от предната власт за газовата примка около Украйна. Изненадан съм че в момента транзита през украйна върви на 102% от възможния капацитет. Но това е минало, ще го коментираме, разсъждаваме, ще се правят изводи.
  Но днес, разбирате ли днес, РРадев и простото киро ни извадиха от НАТО и ни вкараха в коалицията на Русия и Беларус във войната срещу Украйна. Днес България, Русия и Беларус са срещу Украйна. РРадев ще праща през посредници милиони на Путин. Ние се джафкаме за цирка на бясното куче Рашков или ГугЛена с неоспоримите доказателства за престъпленията на Борисов от Гугъл…
  Не съм фен на Боец, но днес в София те издигнаха плаката че България е в НАТО.

 10. Съзнавам, че не на всички ще се хареса това, което казва Андрей Илларионов, но все пак не е зле да се чуе какво казва той в интервю за чикагското радио на руски език:

 11. @висок,

  Отдавна следя БОЕЦ и съм им голям фен.
  Най-важното за мен там е че Георги Георгиев е принципен и достоен човек.
  Това което казва трябва да се чува от повече българи, но за жалост е заглушен. Заглушиха го дори и триото.
  Истински български патриот напълно наясно с вредата от русия и ползите от Европа!
  Да, знам, има много кал хвърлена по него.. и за жалост немалко се хваща.. Но Георги Георгиев е като танк.
  Както казва Манол Глишев, “Ако някой свали тиквата от власт и го набута в затвора това ще е само Георги Георгиев”..

 12. “Човек е това, което мисли. Всичко останало е материя.”

 13. До Харизанов. Имам постулат:
  Врагът на моя враг не ми е приятел!
  Скромен човек от провинцията съм, но както с костинбродските бюлетини, така и сценките с чекмеджетата за мен са измама. Уважавам вашата вяра и мнение.

 14. @The Rock
  Благодаря за видеата!
  Дали държавници като Стефан Стамболов ще имат отново шанс да поведат България????
  Напоследък ставам все по-песимистичен.
  Но, надеждата умира последна.

 15. @висок

  Напълно ви разбирам.
  Естествено че не може да сме напълно сигурни дали чекмеждето с пачки е негово.
  Проблема е че прокуратурата с действията си по-скоро засилва съмненията че е.
  Аз съм по-склонен да вярвам на Барселонската история.
  За жалост и там прокуратурата действа със същият чадър.

 16. @висок
  Нито Костинбродските бюлетини са измама, нито чекмеджето с Глог върху него, пачките и златото.
  Много бързо може да се провери от компетентните органи, тези кюлчета от кого са закупени.
  Колега е от Костинброд и със сигурност знам, че бюлетини извън необходимата бройка е имало, не са били бракувани, а приготвени за изпращане, приготвени за фалшификация.
  Народе????
  Кога ще прогледнете, бе хора?

 17. даа,друго нещо са милион бялетини в микробуси с двойни дъна,друго си е с машината-щрак и си в парламента и искаш да излезеш от НАТО и ЕС.

 18. Цитат: ‘ Русия е блокирана по линия на Световната банка и Международния валутен фонд, изолирана е от системата за международни плащания SWIFT. Замразени бяха нейни валутни активи в западни банки на стойност 300 милиона долара, половината от резерва на Путин, трупан за воденето на войната му в центъра на Европа.’

  Може и да греша, но цифрата не е ли 300 милиарда замразени активи? Предполагам, неволна грешка.

 19. Костинбродската афера беше чиста постановка, чиито главни герои впоследствие бяха щедро възнаградени за ефективната работа. Но чекмеджето с пачките и златото не беше постановка. След като цяла България ги видя, Буци излезе с прислугата си пред микрофоните да говори дълго, напоително и несвързано, а в очите му за първи път, когато говореше пред медиите, се четеше откровен страх. Той тогава за първи път се усъмни в собствената си недосегаемост от закона. Угризения на съвестта, безсъние и натрапчивата мисъл, че ще свърши в панделата го тормозят – иначе нямаше да старее така скоростно пред очите ни през последните две години.

 20. @висок

  Поне две американски лаборатории доказаха, че записите са автентични (не маниполирани) и гласът е на Борисов – Primeau Forensic и Beryl Audio Forencics Laboratory, Inc. С втората роботят ФБР, европейски и американски съдебни органи.

  Костинбродските бюлетини си бяха ИСТИНСКИ! Подготвени по палета с етикети по тях: Плевен, Варна, Пловдив… 350 000 бройки маколатура?! Хахде бе? Знаете ли, при тая най съвременна офсетова техника, способна да печати ценни книжа – пари, бандероли с холограма, акции, визи.. – такъв огромен процент брак е невъзможен, дори да искаш да го постигнеш?

  Да господине, нещата са по смръдливи, отколкото разумът може да приеме. Признавам, за нормален човек е трудно.

  Мой приятел дори ми каза, че всяка лаборатория, дори и американска (особено американска) може да се купи. Ама има и една френска (или белгийска, не помня). При това положение се отказах да споря, защото стигаме до адънена улица, до “яйцето или кокошката”.

  Слава Україні!!!

 21. @димитър

  Димитре, аз също смятам, че Байдън пипа меко в тая война на путин с Украйна. Иларионов е прав да го критикува, че за Афганистан САЩ са дали за 20 години 83 млрд. долара, по 4 млрд. на година. Докато първата сума, която Байдън одобри като помощ за войната в Украйна е била 350 млн. долара. В същото време малката Люксембург дава на Украйна 250 млн. долара. Мащабите са несъпоставими. Андрей Иларионов смята, че Байдън е грашка и при Тръмп е нямало да има война. Ето тук не съм съгласен с Иларионов. Защото дори Тръмп каза оня ден, че войната е била изненада и за него. Путин се бил променил много.. Така, че тук не съм съгласен с Иларионов.

  Но затваряне (поне частично) на небето над Украйна ТРЯБВА да има!.И никакви приказки, че това означава трета световна, бля, бля… Свалят се туски самолети в зоната, те ще стрелят също по натовски. Съотношението на силите ВЪОБЩЕ не е в полза на раззия, нито по количество, камо ли по качество. Доставките на тежки оръжия за Украйна ТРЯБВА да вървят. Достатъчно е да пуснат полски и холандски самолети и вижте резултата. И никаква война с раззия няма да бъде. Това има трябва на рашките на голия гъз. Но Байдън е мека китка. За съжаление, а гласувах за него.

  Слава Україні!!!

 22. @симпатизант/ка на ДСБ

  Да, спомням си.
  След излизане на снимките тиквата се покри.. Обикаляше по балкана, с джипката или по гербаджийски сбирки където журналисти не бяха канени. Буквално мина в нелегалност.. И това продължи някой и друг месец.. За парламент да не говорим, той там изобщо не стъпваше така или иначе..

 23. Ив.Терзийски,
  Прави Ви чест, че сте осъзнал, че гласуването за Байдън е било грешка. Не че Д. Тръмп е безгрешен, но все пак путин му имаше страха и не посмя да си прави експерменти по негово време. Аз гласувах за него, но вече се появиха и други достойни американци като Рон ДеСантис например и на следващите избори за президент не трябва да са нито Байдън, нито Тръмп. Доста им напредна възрастта, особено на първия, който каза, че ще допусне “minor incursion”! Видяхме докъде стигна това “незначително нахлуване”. Кремълското джудже явно се беше засилило да глътне цяла Европа, но не беше преценило, че ще си има работа с мотивирани армия и народ като украинските!
  СЛАВА НА УКРАЙНА И НА НЕЙНИТЕ ГЕРОИ!!!!

 24. @димитър

  Губернатора на Флорида трябва първо да преодолее тръмп на вътрешните избори. И ако го направи, има моя глас. Ако не – сори бро, но пак ще гласувам за демократ. 😉
  Няма шанс да гласувам за престъпник, разделил нацията, подкокоросал реднеците да влязат в Капитолия.
  И, не, путкин въобще не се страхуваше от тръмп. Просто пърдяха в едно гърне. Не забравявай кой каза, че путин е гений. За теб гений ли е? За мен е военнопрестъпник. Трябва да се определим правилно, за да можем да водим тоя диалог.
  Драго ми беше, Димитър.

  Слава Україні!!!

 25. @димитър,

  Как стана така че Китай и Русия изпревариха Америка в свръхзвуковите ракети докато на власт бе “силиният” идиот тръмп?

 26. Ив.Терзийски,
  Надявам се да го преодолее, но дотогава има още доста време. Има и други достойни кандидати, а може да се появят и нови.
  Относно кремълския ненормалник мнението ми е, че заслужава бесилка и нищо по-малко от това!
  Поздрави! И на мен ми беше драго.
  СЛАВА НА УКРАЙНА И НЕЙНИЯ ГЕРОИЧЕН НАРОД!

 27. @Ив. Терзийски,
  Понеже споменахте, че Тръмп е казал за путин, че е гений, ето Ви цялото интервю, което продължава повече от половин час.
  По-добре да чуем какво е казал някой от него самия, отколкото друг някой да ни разказва какво той бил казал, защото иначе се получава като едно време, когато тома томов ходеше из Щатите и после ни разправяше колко лошо било там и как белите биели негрите, пардон афроамериканците. Между другото и Илон Мъск трябва да е афроамериканец – нали е роден в ЮАР.
  Поздрави!

  https://www.clayandbuck.com/president-trump-with-cb-from-mar-a-lago/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.