През 19 век Русия преселва хиляди българи в Русия, а днес отвлича на своя територия стотици украинци

Световните агенции цитират кмета на украинския град Мариупол Вадим Бойченко да казва, че през изминалата седмица повече от хиляда жители, предимно жени и деца, са били отведени в Русия.  Мнозина от тях са се укривали в сградата на спортния клуб от непрестанния руски обстрел.

КАДРИ ОТ БЛИЗЪК БОЙ НА УКРАИНСКИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА МАРИУПОЛ СРЕЩУ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ

 

Кметът Бойченко сравни положението в най-пострадалия досега от руската агресия украински град със събитията от Втората световна война.

Отвличането на мирни жители в Русия обаче навежда и на друга, по-стара аналогия. През 1861 година основателят на българското национално-освободително движение Георги Раковски пише в своя вестник “Дунавски лебед” за руската практика хиляди българи да бъдат отвеждани в Русия след всеки руски военен поход на Балканите.

 

 

 

 

 

 

В “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите” Раковски възкликва:

“Всякога Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество и да ги преселва малко по-малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползувала се е от по-набожните и простодушни българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител.” 

Нищо ново под руското имперско слънце!

Музиката на Украйна

16 мнения за “През 19 век Русия преселва хиляди българи в Русия, а днес отвлича на своя територия стотици украинци”

 1. Москалите са ясни. Но мен ме измъчва един въпрос. Защо правителството отказа да се възползва от шанса да изпрати съветското ПВО в Украйна и да го замени с американските Пейтриът?
  Това е не само глупаво но и унизително за България.

 2. Запитване към читателите на ivo.bg:
  Бихте ли гледали Иво в YouTube, ако стартира канал?

 3. Към Кирил Петков: страхливецо, предайте веднага ракетите и скапаните МиГ-ове на Украйна, и всякаква продукция от “Арсенал”, Казанлък, която би им свършила работа.

 4. Папата днес.. иска край на тази “отвратителна” война.
  Къде са българските бездушни, “духовни” лидери?
  Отврат!

 5. Доживях! Благодаря г-н Инджев, благодаря. От десетилетие чета и коментирам измамата за робство, “освобождение”, за завлечените десетки хиляди българи като роби в руската империя, особено през 1828-9 г от ген. Дибич…. но нито в предаванията История по БНТ, нито някой допуснат да екран смее да каже тези неща. Дано повече хора прогледнат, че най-големия враг на българите е Русия. Вече 10 г имам един подпис: Русия е проказата на планетата Земя! Не упреквам руснаците или някакви хора, имам предвид обществено -политическото образувание- държавата Русия.

 6. Обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски пред кнесета на Израел! За такова обръщение към българския народ мечтая.

 7. Депутинизацията в света започна. След като Украйна постави извън закона проруските партии, а проруската пропаганда е обявена за престъпление, въпрос на дни е това да се случи във всички държави от световната антипутлеристката коалиция. Да, не става дума за ЕС или НАТО, или дори НАТО и ЕС заедно, а Световна Антипутлеристка Коалиция – нещо много по-мащабно и могъщо от антихитлеристката коалиция по време на втората световна война. Нас в коя коалиция ни е вкарала путлеристката диверсионно -шпионска мрежа ръководена от Мутрофанова и пРезидента?.
  …За жалост, ДБ пада към дъното с мяукането на Христо Иванов пред пРезидента, Нинова, Копейкин и путлерофашстките слуги в правителството.

 8. @Тротил за МОЧА
  С най-голямо удоволствие бих гледал евентуалния Youtube канал на г-н Инжев!
  Редовно гледам каналът на Асен Генов (“Контракоментар”) и мисля, че г-н Инджев ще се справи повече от успешно с тази задача.

 9. До Георги Харизанов:
  Защото Е бозайник от групата “евразийски лисугер”…😇

 10. До Беседващ:
  За да получите точен, ясен, изчерпателен и лесносмилаем отговор на поставения от Вас въпрос,
  достатъчно е да прочетете внимателно постът на уважаемия Любен Пандев, поместен тук в блога.

 11. нищо ново в руската империя-десетки села в Ставрополския крайз,завоюван след 1820-25 г са заселени с укрански села от Черниговска и Харковска губерний,а на тяхно место са заселвани от нечерноземните зони на Московията.М.С.Горбачов го потвърждава в своите мемоари..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.