Малката украинка Вера разплака публиката в Зала “България”

 

 

 

 

БНТ заслужават адмирации за факта, че излъчи в новините снощи репортаж от репетицията на музиканти ( и певци, не само инструменталисти, както се вижда от самия репортаж) от Софийската филхармония за благотворителния концерт “Музиката на Украйна” в помощ на украинските бежанци у нас и в знак на солидарност с украинските жертви на руската агресия. 

 

 

 

 

Прилагам по-долу връзка към излъчения репортаж. Снимките са от него.

Съпричастен съм със самата идея за този жест, който до момента остава единствен по рода си в България, доколкото имам информация. Бях сред просълзената аудитория, когато концертът беше открит с молба за мир в Украйна от едно прекрасно украинско момиченце.

 

 

 

 

Изпитах смесените чувства на участник в тази проява на солидарност, включително защото тя е единствена и не успя да напълни дори една софийска концертна зала . А и вечерта ми беше отровена от забележката на една продавачка на цветя. Когато я помолих да сложи синя панделка на избрания от мен букет, тя се поинтересува защо не искам да е лилава. Обясних и, че търся украинската символика, защото отивам на концерт, посветен на подкрепата за Украйна. Младата ( нормално изглеждаща ) жена  автоматично изстреля с назидателен тон да “внимавате какво ще говорите там, защото трябва да подкрепяме и Русия”. Стъписа се, когато й отвърнах, че не подкрепям убийци на деца и дори взе да се оправдава. Бях си платил букета и си тръгнах. Отказах да слушам оправданията на поредната жертва на пропагандата, в резултат на която много българи не могат да различат доброто от злото, убийците от жертвите и нападателите от бранителите на собствената родина. 

По добра ирония на съдбата тази вечер БНТ беше на страната на доброто.

В края на концерта не можах да сдържа емоцията си и подарих на детето букета, който бях приготвил да връча на съпругата си след сценичната й изява. За моя също толкова приятна изненада Роси се появи на екрана на БНТ с мнение срещу войната, каквото ми е забранено да изразявам от същия екран в ролята на коментатор и публицист.

 

 

 

 

Запознах се след края на концерта с малката Вера. Пожелах й много надежда и любов и тя разбра играта на думи. Възнагради ме с две възхитителни усмихнати трапчинки. 

https://bntnews.bg/news/ukrainski-deca-uchastvaha-v-blagotvoritelen-koncert-na-sofiyskata-filharmoniya-1189180news.html

“Тази вечер музикантите от Софийската филхармония свириха с талантливи украински деца, избягали от войната. Интересно е не само как се чувстват те у нас, но и как виждат света след като са видели бомбите в родния си град.

Вече половин месец 10-годишната Вера е в България. Бяга от войната заедно със семейството си. Днес в молитвите си е там, където грохотът от бомбите заглушава песните. В музиката търси и намира спасение от ужаса, който е преживяла в Украйна.

“Това е молитва към Бог – да защити Украйна и украинския народ. Искам да кажа на хората там да не се притесняват. Бог ще чуе молитвите им”, казва Вера.

Със стихове на Тарас Шевченко Никита отправя послание към всички украинци. Живее в България от септември, но всичките му роднини са в Украйна.

“За мен ми е много важно да предавам емоциите, които аз изпитвам, моята любов към родина”, споделя Никита.

Вярва, че както поезията ни пренася в един по-красив свят, така и концертът ще помогне на хората да забравят поне за малко преживения ужас.

“Посланието е воля на моята родина към свободата и украинци са мирен народ и те искат само да бъдат свободни.”

Идеята за концерта идва спонтанно, от квартет “Bella voce”. Решават да помогнат на бежанците – с това, което могат да правят най-добре – с музика.

“За нас музиката е спасение. Това е нашата работа. Трябва да си съберем мозъците, защото е много емоционален този концерт. С всеки изминал ден нещата не стават по-добре, стават по-зле”, обясни Росица Павлова-Инджева, квартет “Bella voce”.

А на сцената всички са по-обединени от всякога. Заради благотворителния концерт и каузата, която стои зад него – да има усмивки и спокойствие за украинските бежанци”.

13 мнения за “Малката украинка Вера разплака публиката в Зала “България””

 1. Дано някой се сети да приготви табла с жърто сини лентички и карфици…. на входа на всяко подобно мероприятие желаещите да си закачат украинското знаме на ревера. Дано.

 2. „Войната в Украйна причинява не само разрушения, не само страдания, тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа”. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с полския сии колега Анджей Дуда.
  Войната е която причинява – не Русия, не Путин!Виновна е системата за сигурност в Европа!
  Мръсно, подло копеле! Безскрупулен продажник!
  Чемодан! Вокзал! Москва!

 3. Някои си вършат работата с душа, сърце и професионализъм. Шапо!
  За останалите, петоколонци и полезни идиоти-ДГД и ПНХ.
  За “мълчаливото мнозинство” НИКАКВИЦИ снишили се заради които най-вече се случват И “СВО”-НИЩО!

 4. Концертът беше много емоционален и зареждащ. Видях украински семейства в публиката и радостта, с която слушаха своята музика. Благодаря “Bella voce” 💙💛

  И може би, когато става въпрос за воюване, и честото припомняне на войната за нашето първо освобождение, Украйна ни става още по-близка. Ще го съзнаваме по-силно ако поправим грешките в текста на паметните плочи (на катедралата Ал.Невски и другаде) и донапишем “с благодарност към братския украински народ”. Нямам точни исторически цитати свързани с броя на украинските войници, които са се били в 1877-8 г., ако знаете такива източници, моля да ги споменете.

  https://www.ideaist.eu/i-ukrainci-se-srajavaha-za-bulgaria/

 5. Всеки ден руSSнаZiте убиват по три деца!!! Днес също.. Иво, приятели дайте ми някакъв Viber или WhatsApp зa да ви пратя клипче с една, преработена за контрапропаганда, детска руска песничка, която русNAZZiте ползват за да демонстрират руZZката “миролюбивост’.

 6. До всички!

  На 24 март в София ще се проведе мирно шествие в подкрепа на Украйна. Датата не е избрана случайно, защото в четвъртък се навършва един месец от началото на войната, припомнят организаторите. Шествието ще започне в 18:30 ч. от площад ”Независимост”.

  https://segabg.com/hot/category-foreign-country/mirno-shestvie-za-ukrayna-shte-se-provede-sofiya-chetvurtukv

 7. Georgi Nikolov
  22.03.2022 в 14:48

  Адаш, предложение за маршрут.. след като шевствието мине покрай руското посолство ще е добре да свърши пред МОЧА с настояване за премахване му!!
  Преди това може да го боядисат в червено.. ще им отива на кръвожадниците..

 8. Жорш (Николов),
  Already done bro. Сенатор Дик Дърбин, Илиноис, беше писмено уведомен.

  Слава Україні!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.