Путин постига съветизация чрез деградация на собствената нация

Съветизацията на Русия върви ако не плана на Путин, който обяви разпада на СССР за най-голямата геополитическа катастрофа на миналия век, то по логиката на деградацията в живота на самите руснаци.

В руските социални мрежи се прокрадват забранени от цензурата съобщения за разни показателни в това отношение “дреболии”. Повечето засега могат да бъдат сложена в графата на фолклора с иронична стойност. Например за това, че в магазините в Русия изчезват…дамските превръзки, които по съветски образец се продават с ограничена бройка, но пък рязко нарастват продажбите на презервативи. Оставям коментарите на въображението на читателите.

Със санкциите на Запада се свързва и резкият скок на кражбите на автомобилни гуми, паркирани по улиците в Русия.   Разпространяват се снимки от съветски тип, в които се виждат леки коли “на трупчета” по руските улици.

 

 

 

 

 

 

Сред “жертвите” на санкциите в Русия вече попада и продажбата на мляко в картонени опаковки, които са по-евтини от стъклените. Например- в Новосибирск. Това даде повод на коментатори социалните мрежи да обяснят, че е на път да се върне познатата от съветската практика система да се купува мляко срещу върнати в специални складове стъклени бутилки. Кой е виновен? Ами Финландия, която спря да внася в Русия суровина, с която са се произвеждали досега картонените опаковки за млякото.

НА СНИМКАТА: Така беше в СССР

 

 

 

 

Същевременно пропагандата сервира на руските зрители лъжи, според които в европейските магазини се били изпразнили лавиците. За българския читател тук, който просто може да отскочи до най-близкия магазин и да се увери лично в лъжата за изчезналите продукти, това е очевидно. Но за бомбардираните с брутална пропаганда поданици на цар Путин не е толкова просто да преценят как ги мамят собствените медии. Единствената съпротива в условията на цензурата може да се види в социалните мрежи, в които доброволци на фронта на информацията снимат  и показват в реално време изобилието по рафтовете на европейски магазини.

Цензурата обаче не може да скрие фактите от живота на хората в Русия. 

Ръстът на цените накара руснаците да се запасяват с основен продукт, като захарта. Извиха се опашки и се развиха батални сцени по магазините. Засега в Приморие, където регионалният министър на търговията заяви в неделя за предстоящо показване на цените на захарта.  

Магазините вече не предлагат електроника с отсрочено плащане. Съобщението е на проправителствения “Известия”.

Не само млякото, но и соковете поскъпват заради ( споменатата по-горе) липса на основни суровини за производството на опаковки. И това се случва в държавата, която разполага с най-големия запас от дървесина на света, което за пореден път говори за неспособност на руската икономика да смели собствения си природен ресурс и да го превърне в търговско предимство, ако не и в облекчение за населението.

Още в първия ден на нападението срещу Украйна спадна рязко търсенето на жилища под наем. Това удря чувствително всички, които са инвестирали в този бизнес. Спадът по руски официални данни е 17 на сто.

Най-голямото летище в страната, московското “Шереметиево”, буквално опустя. Любителски кадри, разпространявани в интернет, показват невиждана картина на огромни закрити пространства на летището, на които не се вижда жива душа. По данни на административното ръководство, освободен е 40 на сто от летищния персонал ( около 6-7 хиляди души ). Изглежда, че освен международните полети, които бяха сведени до незначителен процент от броя на довоенните полети, вътрешните курсове също са ударени от военновременната криза.

Какво още предстои в държавата с рязко обезценената национална валута, блокирани международни банкови трансфери и прочее инфлационни бомби с часовников механизъм? 

Механизмът тиктака и няма как да бъде спрян дори в случай, че войната на Путин срещу Украйна спре веднага. Едно е сигурно: руските граждани ги чакат все по-тежки времена и също е въпрос на време това най-сетне да отрезви болните от дългогодишна пропагандна болни мозъци.

 

24 мнения за “Путин постига съветизация чрез деградация на собствената нация”

 1. https://segabg.com/hot/category-bulgaria/sakskoburggotski-opravda-avtoritarnostta-na-putin

  Поредното руско мекере се изказа.. колко трябва да си сбъркан да заставаш на страната на убийците на семейството си?!?
  А тезата че страната е огромна и затова трябвало здрава ръка съм я чувал и от колега китаец относно Китай..
  Пълни глупости разбира се..
  Америка и Индия не са малки държави, нито по територия нито по население..

 2. Според Политико, САЩ ще предоставят 100 тактически дрона Switchblade, които може да изменят развоя на войната. Това са самонасочващи се “умни бомби” за борба с наземни цели – пехота и моторизирана бронирана техника. Тежат под 3 кг, летят до 10 минути и са управляеми до 10 километра.

  В британската преса се появиха коментари на бивши високопоставени разузнавачи, които допускат Путин да бъде сменен с Бортников, за да може да се преговаря със Запада, тъй като с Путин вече не може да се преговаря. Не и със САЩ. Бортников беше от най-близкия кръг силоваци, но беше отстранен, след провала на данните за настроенията в Украйна, мотивирали войната.

 3. @Beal,

  Намирам го и на БиБиСи, изглежда вярно..

  Ukrainian military are reporting that a company that produces and repairs Russian tanks has suspended work at its plant in the central Russian region of Chelyabinsk due to a shortage of imported parts.

  In a statement posted to Facebook, the General Staff of the Armed Forces of Ukraine reports that manufacturer Uralvagonzavod has had to pause production at the facility “due to the lack of receipts of foreign-made components”.

  Ukrainian military information and consultancy company Defense Express reports that Uralvagonzavod provides the only plant that carries out the assembly of tanks.

  It goes on to report that the manufacturer routinely uses Western components.

  There are no reports referring to the Uralvagonzavod facility in Russian media and the BBC has not been able to confirm the information in the Ukrainian statement.

  Интересното е че правят съобщението си на фейсбук..

 4. киро подмяната да обясни 84-те процента.. тутакси..

  Атлантически Съвет / Atlantic Council of Bulgaria
  1 hr ·
  На 21 март 2022 г. премиерът Кирил Петков, цитиран от БНР, обяви, че 84% от населението в България в този момент не искало да изпращаме военна помощ на Украйна.
  „Ние все пак сме хора, които сме избрани от народа”, изтъкна министър-председателят.
  Атлантическият съвет на България официално пита г-н Кирил Петков:
  Вярна ли е информацията за тези 84%?
  На базата на какво изследване или проучване на общественото мнение се основават за тези данни?
  Кой е провел това проучване и кога?
  До този момент няма агенция, която да е обявявала публично подобни резултати или близки до тези.
  Следователно, или премиерът ползва някакво тайно проучване, или е бил подведен, или просто е излъгал!
  А може би става дума за проведено в Русия изследване, защото думите на Петков са в странно съзвучие с изказването на руския посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал “Россия 24”. Според нея, българският народ не подкрепял нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия.
  Посланикът спомена и че по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в България е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия, но пропуска да уточни, че става дума за около двеста кресливи докарани от цяла България путинофили.
  Възможно ли е една агенция да информира премиера и руското посолство за настроенията и общественото мнение на българите?
  В случая за даване на военна помощ на Украйна става дума за вземане на политическо решение, което е отговорност на правителството и на премиера, още повече, че то щеше да бъде в синхрон с политиките на НАТО и ЕС по отношение на войната.
  Очакваме Кирил Петков да обяви официално каква достоверност стои зад цитираните от него 84%!
  В противен случай, ще считаме това за хибридна фалшива новина.

  Атлантически съвет на България

 5. Товаришч Путин щял да издигне стена около руския интернет, така че руснаците да нямат достъп до глобалната мрежа. Както казваше един друг Първи – ха-ха-ха-ха-ха-ха! Нема пари, нема лабо’о! Още по-интересният факт е, че сървърите, на които се намират руските сайтове (и от които ще се управлява руският интернет), са “вражеска апаратура”, която респективно не е достъпна и ще остарее морално до година-две. Очаквам разцвет на контрабандата с компютърни части по Китайско-Руската граница. А може и да си ги внасят с други лупинги през трети страни. Едно е ясно, модерната технология ще стане с времето силно дефицитна и редовият руснак уверено крачи към каменната епоха.

  Тук е мястото да припомня култовия пророчески клип в ютуб. “Россия без вас ,американцев, проживет, а вьi без Росии – никогда!” Да видим сега! https://www.youtube.com/watch?v=MfRpJx3Q-mU

 6. “Какво още предстои в държавата с рязко обезценената национална валута, блокирани международни банкови трансфери и прочее инфлационни бомби с часовников механизъм? ”

  Предстои нейното закриване! По сигнал от Georgi Nikolov, последния да дръпне шалтера! Русия няма да липсва на никого, най-малко на руснаците!

 7. Този предизвестен апокалипсис изобщо няма да стресне нашите другари. Курнела и пРезидента са верни предатели и ще направят вскичко против интересите на България в полза на Путинистан.

 8. По тв “Сurrent time” току що изтече текст (в текстовата лента долу) че жител на Краснодар бил глобен, защото наплюл буквата “Z” на някакъв уличен банер 🙂

 9. Във връзтка с 84% българи против помощ за Украйна огласени от премиера Кирил Петков само да напомня: Следващия ден след началото на тази ужасна война същият се завърна от някъде и обяви – “Една трета от украйнската армия е в руски ръце”.
  Ако някои зависимости на премиера мотат да бъдат разбрани, то вредното огласяване на тези неверни данни не може да бъде оправдано. Така той поставя въпроса защо го прави и отговорът е крайно лош за него.

 10. В Русия са спрени заводът Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод, където се произвеждат и ремонтират танкове и други бронирани машини за руските въоръжени сили. Работата е спряна поради липса на необходимите компоненти.

 11. Точно когато си мислиш че РУСКАТА КУРВА РАДЕВ е достигнал дъното..

  https://www.mediapool.bg/prezidentat-predlaga-bulgaria-da-prati-kaski-i-bronezhiletki-v-ukraina-no-za-tsivilnite-news333667.html

  Ок сме да пращаме каски и бронежилетки.. но на цивилни само!?!
  WHAT THE FUCK IS WRONG WITH THESE PEOPLE?

  киро 84% подмяната няма ли да се изкаже?

 12. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31764592.html

  БОЕЦ, едни от малкото да не кажа единствените които водят успешни битки срещу гешефтурата..
  Осъдили са ги да плащат обещетение за клевети..

 13. Само да добавя за протокола. Пликчета И те стават кът. Сърце на място за темпераментните “косоглази”.
  “Моята” петиция до българите с американски паспорт.
  https://protectukrainenow.org/v

 14. Руснаците тепърва ще откриват нямането. И то не на “лиготии” като последен модел айфон или нетфликс, а на ключови неща като специализирани лекарства, части за техника, и софтуер.

  И всички глупости за локално производство са просто без коментар. Гледах една руска инфлуенсърка, която каза, че от цялото им родно производство на вносни сирена, само едно ставало. И това за сирене. А сега да пробват с менте софтуер за нещо като комбайн за няколко милиона.

 15. Г-н Иво Инджев, ще ми позволите ли да Ви изпратя документ, на посочен от Вас имейл адрес – ” Апел за човешки права” от 10 стр, с доказателства за нанесени репресии от страна на Китайкста комунистическа партия, върху невинни хора – пректикуващи Фалун Дафа Истинност – Доброта – Търпение. Искренно се надявам, че няма да останете безразлични към този въпрос, който касае човешки животи. Всичко е описано в документа.

  До седмица ще бъде ясно, на коя дата през Април месец ще се осъществи мирен апел пред Китайското посолство от съпрактикуващи Фалун Дафа, срещу репресиите за което ще Ви уведомя – Ако се решите да подкрепите човешките права по този въпрос, това ще е Велико Добро!

  Валентина Николова.

 16. Путин депутинизира съзнанието на руснаците. Сам себе си тика в гибелта. Така става когато се действа напълно неразумно, в пълно противоречие с разума – и истината. Ефектът е напълно бумерангов. Нали знаете какво става като се пикае срещу вятъра? 🙂

 17. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31764698.html

  Русоробите, български майцепродавци..
  Погледнете много добре снимката в тази статия.
  Това е специалната операция на вашата любима “братска” армия, “освободителка”.
  Кръвта на тези невинни хора е и по вашите крадливи ръце!
  Вие сте позор за България!
  Видов ден за вас ще има.

 18. Дъщерята на Желю Желев настоя България да осъди твърдо агресията на Русия
  Дъщерята на президента (1990-1997) Желю Желев – Станка Желева, настоя в отворено писмо до премиера Кирил Петков, че България трябва да заеме твърда и ясна позиция спрямо вероломната агресия на Русия над Украйна.

  “Като пълноправен член на ЕС и НАТО, България е длъжна да защити националните си интереси, а именно категорично да осъди това посегателство над Украйна, да заклейми режима на Путин, а всяка проруска дейност и пропаганда да бъде обявена за опасна за държавната сигурност на България, Европа, демократичната общност и нейните ценности”, подчертава Желева. Тя настоява също, че България трябва да изпрати незабавна военна помощ на Украйна дори само заради това, че там живеят 300 хил. наши сънародници, които “трябва да бъдат защитени”.

  Желева призовава Петков да покаже, че не го е страх да заяви на висок глас, че България застава на страната на “светлата сила в битката с Империята на злото, че не ви е страх България да изпрати незабавно военна помощ на Украйна, че не ви е страх от БСП – партията на националното предателство, ваш коалиционен партньор, която винаги е защитавала руските икономически и политически интереси и упражнява над вас постоянен политически шантаж.

  Че не ви е страх от президента Румен Радев, който така яростно се противопоставя на присъствието на войски на НАТО и който е просто един военен, учил по съветските учебници и се е клел във вярност на НРБ и Русия. Човек без идеи и визия, научен да изпълнява заповеди. И днес повече от всякога виждаме чии заповеди изпълнява той”

  киро 84% подмяната, чу ли бе?

 19. За този капут Кирил има специално място в ада..

  https://www.thedailybeast.com/vladimir-putins-holy-man-russian-orthodox-patriarch-kirill-pushed-for-the-eradication-of-ukraine

  Нали така радушка?
  Да, това е същият който ти тропаше по масата и вицето ти плонжира на цимента пред него от “уважение”..
  Тези главорези които се изживяват за “духовни” водачи са тези на които вие верно служите.. не и на България!!
  Народното събрание да се свиква и да разкарва тези предатели от постовете..

 20. Лошото е ,че руската пропаганда тече и в моемта,хора които са били принудени да се евакуират от мариопол към Русия със сълзи на очи говорят как отрядите на Азов са ги държали като пленници.не знам как тази информация стига до България,но проблемът е,че я има.Отделен въпрос са разни псевдосайтове и псефдопрофили разпространяващи лъжи.За президента нямам думи,а Петков според мен има много лоши съветници,мисля че е доста наивен.дали ще се еманципира не еясно

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.