Предпочитам да съм глас самотен, отколкото обработен и оборотен

София най-после се събуди за протест срещу руската агресия с подобаващо многохилядно шествие. https://btvnovinite.bg/bulgaria/mirno-shestvie-v-sofija-v-podkrepa-na-ukrainskija-narod.html

 

На два от досегашните общо три митинга в центъра на столицата в рамките на изминалия месец от 24 февруари насам бях принуден като говорител да констатирам с горчивина, че поражението от отравянето на българските умове с новичока на руската пропаганда е толкова голямо, колкото малко (беш)е присъствието ни на малкия площад “Независимост”. Едвам успявахме да запълним ограниченото пространство около фонтана.

 

 

 

 

Шествието от 24 март изми този срам от лицето на България. Но да попитам пак: къде е институционната солидарност с измъчената от руското изнасилване Украйна? Представителна ли е управата на града за настроенията на управляваните от нея граждани?

Отговорът се натрапва сам от факта, че сме единствената европейска столица на държава от  НАТО, в която по абсолютно нищо не личи властите да са съпричастни с украинската трагедия. Липсва каквато и да било символика, инициирана от владетелката с русофилските възгледи Йорданка Фандъкова и “евроатлантическото мнозинство”, доминирано от мимикриращите хибридни руско-атлантически гербаджии. Позорното им поведение е отговорът на това какво би станало, ако ГЕРБ по някакъв начин се покатери отново на върха на държавата. Ще стане същото, което става и в момента под диктата на червения шантаж. Защото с БСП са си лика-прилика  като два руски чипика – единият минава за ляв, а другият за десен. Маршируваха си и продължават да маршируват стабилно по руската писта.

Да напомня отново: европейските градове са украсени масово с украинското знаме, докато тук от държавната телевизия чуваме гласове, които порицават “развяването на чужди знамена”. Парижкото кметство добави украинския флаг на фасадата си към традиционните символи на града и републиката – жест, какъвто прави спрямо чужда държава за първи път в историята си. Защото съдбата на Украйна не е чужда за свободолюбивите парижани, чиито управници реагират адекватно на нагласите на гражданите, които са ги избрали.

Докато в Париж и Берлин осветяват в жълто и синьо своите отличителни за пред целия свят символи, като Айфеловата кула и Брандербургската врата, тук Фандъкова и нейното гербаджийско мнозинство все така осветяват МОЧА, светинята на съветската окупация и продължаващото и днес руско имперско натрапничество в центъра на столицата ни. И знаете ли защо? Не е само заради инерцията на съветофилството. От страх е също, че ако този ключов символ на чуждата окупация на България потъне в мрак, столичани могат превъзмогнат дългогодишната си апатия и ще посегнат на мрачния символ, който Първо районно на столичната милиция следи на специален монитор като обект от първостепенно национално значение, за да реагира със “спасителна” за МОЧА акция при всяко посегателство.

Наскоро проверих в разговор с офицер от това управление дали ще отрече факта, че МОЧА е специално наблюдаван  с цел незабавно реагиране на мобилни полицейски екипи. Не отрече. Само премълча многозначително. Тайната явно е срамна и за изпълнителите на руското нареждане. Не искам да споделям какво още сподели офицерът встрани от публичния ни диалог, за да не му навредя…

Ще рече някой, светът се тресе, дори и заспалата София се разтресе най-после, а този тук пак за МОЧА нарежда. Така е. Нареждам от години. Един журналист, предаващ на живо от шествието, каза нещо за своите зрители, което е по-добре да бъде декларирано от друг, а не от мен. “ Г-н Инджев, години наред ви обявяваха за много краен, за някакъв екстремист по темата за опасността от Русия, но се оказахте прав да предупреждавате”.   

Така е. “Оказах се”. Дори и в ситуацията, при която правотата ми се потвърждава по ужасно брутален начин от агресията на Русия, продължавам да се “оказвам” опасен за държавните ни медии. Останалите канали се бяха стреснали толкова в началото на руската инвазия, че изведнъж преодоляха “задръжките” си към моето коментиране. Но след това май ги стреснах пак с говоренето си. 

Не им харесва, че засягам теми като вината на българските медии за объркването на българските мозъци с инструмента на “другата гледна” точка, прераснала вече днес в гледната точка в полза на руските убийци на жени и деца в Украйна.  С тази гледна точка в развитие обстрелваха системно и масирано нашенските масмедии  своите потребители на медийно съдържание. В резултат днес се открояваме на евроатлантическите радари като мълчалив съучастник на убийци защо сме имали “специални исторически връзки” с Русия.  

А така се бяха шашнали, милите колеги, че в една от най-гледаните телевизии дори ми предложиха да започна свое предаване по повод “събитията”! Мина обаче близо месец и им мина. Не им трябва вече твърде радикален критик на Путин и на неговите местни колаборационисти. Бях се съгласил по принцип в нарушение на решението ми повече никога да не ставам лице на телевизия без да мога да контролирам евентуалното си обезличаване. Но след мълчаливия им отказ да осъществяват намерението си искам да им кажа да вървят при онзи руски кораб. Предпочитам да съм глас самотен, отколкото оборотен и обработен.

   

 

 

 

 

И още нещо искам да им кажа- те си знаят, към кого се обръщам. Написал съм го на английски ( защото те не разбират от български аргументи) на лозунг, с който участвах на митингите през 2013 година: “Няма да има прошка”.

30 мнения за “Предпочитам да съм глас самотен, отколкото обработен и оборотен”

 1. Гледали ли сте филма “Ну пагади”
  Възрастните вероятно да. Младите вероятно не.
  Е, така стана, че през 1991 г. царството на “Ну пагади” се разтури.
  За едни радост, а за други жал. И сега вълкът отново иска да прибере при себе си по-дребните животни, но те не искат.
  Той се опитва да ги убеди, че са род и, че трябва да го посрещнат с хляб и сол, но те не щат.
  Тогава той ще ги приобщи насила.
  ДАЛИ ЩЕ МУ ПОЗВОЛЯТ?!

 2. Чести и почитания, г-н Инджев! И ние предпочитаме да запазите качеството си пред това да увеличите количеството си.

 3. Струва ми се, че не е далеч момента, в кйто Китай ще реши да си вземе официално Сибир, в който и без това днес е доста трудно да срещнеш руснаци. Там китайците отдавна са мнозинство. Рускините масово се женят за китайци, защото те са работливи, не пият и не ги бият!
  Колко му е да спретнат един референдум от рода на този в Крим и … “прощай Григорий” !
  С техните камъни по техните прости и нагли глави!

 4. Г-н Инджев,

  Вие сте “straight shooter” както казват на Запад.. българският еквивалент на “право куме в очите”.
  За жалост в България подобни качества не са на същата почит както това е на Запад.
  България е страната на безкрайните увъртания, мотания и повдигане на раменете..
  Така че не съм изненадан от действията на тази телевизия.

  Първоначалната им реакция (да ви предложат предаване по темата) е подобна на поведението на Радев.
  Правят се някакви отстъпки за да се парира атаката за да не се изгуби позиция – когато опасността отмине с отстъпките се дава назаден.

  И сте прав за “No Mercy”. Трябва ни закон подобен на Украинският, лустрация не е достатъчна.
  Трябва затвор за всеки който е съдействал с московските фашисти през годините..

 5. Много рядко минавам по жълтите павета, а дори и тогава не се заглеждам особено около себе си. Вчера, по време на шествието ми направи впечатление една висока “колона”, разположена точно срещу двореца и осветена в жълто и синьо. Май се прожектираха и някакви кадри върху нея. Вероятно погрешно съм решил, че е дело на общината

  Видях в множеството и познати лица – Екатерина Захариева и Даниел Митов. Държаха се съвсем нормално, сякаш и те преди две години са протестирали. Още не мога да разбера как такива свестни на пръв поглед хора пристават на банкянската тиква!

 6. @димитър,

  Да, камикадзето ми допада.
  Разгледах и другите му видеа, има доста.
  Виждам че не си пада по Тръмп и не намирам видеа в които да е критичен към Байдън.
  Та, това не ви ли притеснява?

  https://www.youtube.com/watch?v=qt67O0QeYVk&ab_channel=kamikadzedead

 7. Правителството си приписа позитив заради митинга в подкрепа на Украйна.
  Добави и общи приказки с Байдън на тема корупция…

  Обаче все още не виждаме реална военна помощ!
  Даже напротив продължава да затъва в корупция: https://bird.bg/avdolyan-gemcorp-chemezov/
  Кога ще добавят генерал Решетников – водещия офицер на пРеZидента и Кoнела в списъка със санкции?!?

 8. Оригиналът на “Ставай страна огромная” на украиски.
  Слава Украине!

 9. Марк Солонин. Още в първите пет минути умопомрачително доказателство за бездънната посредственост на руската военщина начело с генералитета.

 10. Сега на ход е наш Трайчо Трайков когoто и ни най-малко не давам в случая заден ход през президетнската кампания през 2016г. наричах с право: “Не кандидат а слънце” да влезе в историята плюсово. Опаковайки МОЧА с цветовете на украинското знаме.
  Трайчо изпълни решениието на СОС от 1993г и сбъдни исканията на всички родолюбиви българи-МОЧА да го няма.

 11. Отворете линка, посочен по-горе от Beal (25.03.2022 в 11:18), за да видите как един ЧУК коментира войната в Украйна.

 12. @ДД

  В гърдите на тези не бият сърца а руски чукове.. изроди!

 13. Иво, от началото на войната гледам почти само украйнска тв – проекта Freeдом, и DW, BBC, CNN. Писах на СЕМ няколко пъти да забранят излъчването на Россия 24 в България, но дори отговор не получих. Подписах и подписката за спирането на руските тв. Усещането е плашещо от толкова много полезни идиоти в България, който са по-зомбирани от самите рашисти.

 14. По изключение се включвам в коментарите, понеже ми писна да слушам по хоризонт как разни икономически илитерати, разбиращи от икономика по-малко от лелките пред блока, напоително ми обясняват за газа – това, за петрола – онова и как Европа ще се срине, ако руZия спре доставките на тези двете неща.
  Тъй като и аз съм глас самотен, и аз говоря само глупости за бъдещето, които по една случайност после да вземат та да се сбъднат, но пък съм с магистърска степен по икономика и с разни други дипломи (това е за троловете, да се комплексирато още повече, че са необразовани), ще ви кажа следното:

  Икономиките на страните от развития Запад (не като география, а като философия) не работят така, както троловете по хоризонт ни обясняват. Не са газът или петролът онези неща, които движат западните икономики. Двигателите на развитите икономики са свободата на предприемачеството, свободата на придвижването на стоки, капитали и хора (с техните идеи, с риковете, които поемат, с безумните начинания, превръщащи се понякога в иновации и т.н.).

  В този смисъл, ако в момента газът и петролът от мордор секнат тази нощ, ще настъпи временна криза, но тя бързо ще бъде преодоляна и почти няма да бъде усетена, защото Западът има резерви, които ще използва, докато КАПИТАЛИТЕ се пренасочат. КАПИТАЛИТЕ, които ще се освободят, веднага ще се насочат в сектори, които са с огромен потенциал и в момента имат нужда от КАПИТАЛИ. Такива са високите технологии, синтетичната биология, екологията, преработката на отпадъци, добив на енергия от слънцето и други.

  Газовите доставки от сибирската империя на злото, наред с всички останали доставки от същата, предизвикват концентрация (около 40% доколкото чувам по радиото) на КАПИТАЛИ в определени икономически среди (един доставчик и един или малко на брой купувачи), едновременно с това и концентрация на корупция (Меркел кога ще я почвате тука?) в други, този път политически, среди. Тази концентрация на КАПИТАЛИ, подкрепена от политическата корупция, осигурява безгрижен начин на живот на свързаните с този сектор малко на брой лица, БЕЗ ТЕ ДА СИ ДАВАТ НЯКАКЪВ ЗОР за парите, които изкарват – милиони на ден. Такъв начин на правене на пари НЕ Е полезен за Запада и противоречи на принципите на свободното предприемачество. Този модел на правене на бизнес е ВРЕДЕН за Запада!
  Защо е вреден?
  Защото концентрацията на КАПИТАЛИ в един или няколко субекта, които НЕ ДОБАВЯТ стойност и не ПОВИШАВАТ благосъстоянието и богатството на обществото, води до отлив на КАПИТАЛИ от други сектори, които биха били МНОГО ПО-ПОЛЕЗНИ за стопанството като цяло, а от там и за хората.
  Освобождаването на тези КАПИТАЛИ, в случай че газът и петролът от Z-land просто секнат, ще даде възможнот на притежателите им да ги пренасочат към онези сектори, които биха им се сторили най-обещаващи. Тези КАПИТАЛИ няма да отидат на куп отново в газ и петрол, това е 100% сигурно.

  Ето така работи икономиката, казано с много малко думи, по отношението на газа и петрола, идващи от … онова място. На мястото на газ и петрол, оцапани с кръвта на децата на Украйна, ще се появят съвсем нови и многообещаващи източници на енергия, които сега са лишени от КАПИТАЛИ за своето развитие. А политическите корупционери – това е дна доста разпространена професия и в ЕС, за съжаление (пак да питам за Меркел?) – те ще трябва да полежат по затворите, като преди това надълго и нашироко обяснят от кой, колко, за какво и как.

  Ако газът и петролът бяха в основата на просперитета, онази северна кочина трябваше сега да е най-благоденстващата страна на планетата, а Люксембург да не съществува… Иска ми се да чуя някой тъп, необразован и комплексиран трол как ще ми обясни защо това не е така. Знаете, че умирам за глупости.

  И още нещо.

  Напоително от националното радио ме заливат с “аргументи”, че Украйна не може да спечели тази война.
  Напомням на “анализаторите”, че и Франция не можеше да спечели онази война, т.нар. Втора Световна. Дори Екзюпери, малко преди Франция да спечели онази война, пише, че няма начин 40 милиона фермери да спечелят срещу 60 милиона инженери. За съжаление той не доживя да види, че може и че Франция всъщност печели тази война.

  И това стана ето как:

  Номерът е да не се предаваш!!! Да не се отказваш!!! И да имаш приятел (както пее Стинг) who’d lay down his life for you and die.

  Поздрави на всички!

  Шапо̀, г-н Инджев! За това, че не се предавате и не се отказвате. И със сигурност имате такъв приятел, както пее Стинг, или поне се надявам да е така.

 15. Лидерът на свободният свят е в Жешов, на един хвърлей от Полско-Украинската граница – сред своите войни, сред бежанците..
  Къде е джуджето? В дълбок бункер разбира се.. и луксозен също така..

 16. Днес Цветанка Ризова пак беше поканила нещастника Копейкин (очевидно по нечие настояване) да коментира митинга в подкрепа на Украйна. Копейката настояваше по медиите да се представела и другата гледна точка -на Русия, която била всъщност и гледната точка на българския народ ! А митингът бил на украинци, които живеят у нас и на бежанци от Украйна, не бил на българите. “Възраждане” подготвяли и мероприятия, за да възпрепятстват идването на натовски войски в България. (Добре че копейката предупреждава, за да има възможност МВР да реагира адекватно и да ги прибере овреме, за да не ни излагат пред съюзниците!) Копейката поиска и оставката на правителството, защото нямало право да говори и действа от името на българския народ. (Вероятно искаше да намекне, че само Той, н.в. Копейкин, с жалките си 4% и то спечелени с изборна измама, има правото да говори и действа от името на българския народ. 🙂 Въпреки че министърката Нинова твърдяла, че България не е изнасяла оръжие за Украйна, те от “Възраждане” си имали свои източници на информация и доказателства, че износ е имало и вече я били я предоставили.

 17. Информация за мераклийте да върнат по-бързо геройкото на власт:https://www.youtube.com/watch?v=m3vudOcSgPU
  Бойко Рашков също показа заявлението на геройкото за напускането на МВР поради нежелание да се деполитизира.
  В BIRD.bg може да се види информация за фейка пуснат от “галъп” , че К. Петков е казал, че 80% от българите са били русофили.
  Вчера на митинга в подкрепа на УКРАЙНА разговарях с подходящите хора за скандала с подписаното споразумение за голямата инвестиция и ми беше казано, че ако се окаже вярно това ще бъде спряно.

 18. @E.GAVRILOV

  Надувката Бакалов откога е меродавен източник на истината?
  киро 84% подмяната е бил казал че 84% от българското население не иска да се праща военна помощ.
  Атлантиците го помолиха да посочи проучването на което е базирал това изявление.
  Досега не съм срещал киро подмяната да е казал че това е фейк – до тогава – НЕ Е ФЕЙК!

  Много хубаво че “подходящите” хора ще спрат спорната инвестиция..
  Проблемът е че тия хора май не са много “подходящи” да правят подобни сделки от името на народа при положение че не са си свършили домашното.. или “работата” както обича да се изразява киро подмяната..
  Или просто са се надявали че и журналистите няма да си я свършат и номера ще мине?

 19. “”Културата на отмяната” се превърна в отмяна на културата. От концертните афиши премахват Чайковски, Шостакович, Рахманинов. Забраняват се книгите на руски писатели. За последен път такава масова кампания по унищожаване на неприемлива литература проведоха преди почти 90 години нацистите в Германия”, добави Путин.

  “Култура на отмяната е публичен остракизъм, бойкот и дори пълно мълчание, забравата на очевидни факти, книги, имена на исторически и съвременни обществени дейци, литератори, и просто хора, които не се вписват в съввременните шаблони, колкото и абсурдни да са те в действителност – обясни руският президент. – Сега се опитват да отменят цялата наша хилядолетна страна, нашия народ. Говоря за прогресиращата дискриминация на всичко, свързано с Русия. При пълното съдействие, а понякога и насърчаване от страна на управляващия елит”.”

  https://segabg.com/hot/category-culture/putin-posledno-nacistite-germaniya-unishtozhavaha-taka-kulturata

  Копай, копай, шибаняк.. ти доскоро не обясняваше ли че една цяла нация не съществува?.. па си ревнал тук за една култура..

 20. Жив и здрав да сте господин Инджев и всички хора около вас!
  Продължавайте да сте морски фар в тази робска мъгла!

  МОЧА ке падне!

 21. не, спирам.. отказвам се да следя политическият живот..
  Вчера тиквата се сравни с Навални..
  Днес мутрафанова настоява за благодарност за построеният турски поток през България..
  Няма смисъл, мислех че политиката е сериозна работа и се прави от сериозни хора..
  Ако искам да гледам клоуни.. ще отида в цирк..

 22. трябва да си много не добре с горния етаж,за да кажеш”хилядолетна история”

 23. съжалявам,че не дойдох,но ”шенкелите”не държат,а съм и батко на г-н Тинков.

 24. Огромно Благодаря на Иво Инджев, че отстоява позициите си , за страхотните анализи.Ако беше в САЩ сигурно и Пулицър би имал.
  Благодаря и на коментаторите.Приятна е компанията тук – много..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.