Нинова се оказа главнокомандващ на България, а подчинените и ИТН, ПП, Петков и Радев й козируват

Нямам съмнение в автентичността на казаното от украинския посланик в Германия Андрей Мелник за очакванията на Германия Русия да прегази нападнатия украински съсед за няколко часа. Това е заявила Кристиян Линднер, министър на финансите на Германия, в разговор с Мелник, цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung, който се е състоял веднага след началото руската инвазия на 24 февруари.

Нещо повече, това мнение на Кристиян Линднер, едва ли е било само негово. Явно заразата с руска пропаганда и дезинформация ( на институционално ниво) е била доста силна и в Германия, щом в първите часове на руската агресия тамошните медии не смееха да я нарекат агресия. Точно като българските и те представяха агресията като “конфликт”, “случващото се в Украйна” и т.н. 

Да, у нас премиерът Петков и президентът Радев изразиха очаквания за бърза победа на Русия “до дни” подобно на Кристиян Линднер. При това го направиха публично, а не на конфиденциална среща с украинския посланик.

Но приликите с нашата действителност свършват с това. Защото Германия много бързо коригира мерника си. Да не кажа “светкавично”, направо “блиц”. Изненада света, украинците и себе си май дори. Спря сама “Северен поток” 2 , което САЩ искаха безуспешно от нея толкова години. Подкрепи изключването на Русия от системата за разплащания SWIFT , което категорично отказваше преди. След това Берлин наруши една от най-железните константни величини в своята външна политика никога да не предоставя военна помощ на държави , замесени във война. За обрата в германските медии, илюстриран например от най-тиражния вестник в страната “Билд”, който прескочи неписаното табу да не бъде сравняван нацизма с рашизма, вече писах.

Това е Германия в развитие. Шеметно. До такава степен, че от страна, която предизвикваше силно разочарование и раздразнение в Киев с пасивната си позиция преди войната, вече се превърна в държава, която преговарящата в Турция украинска делегация сочи като желан от Украйна гарант за изпълнението  на евентуално споразумение с Русия.

Както се случи по аналогия тук? Никакъв подобен напредък няма от българска страна. Всичко, което знаем за контактите с Киев, е че премиерът Кирил Петков е води “конструктивен” разговор с президента Зеленски.” Конструктивен” на дипломатичен език означава най-малкото, че различията между двете страни остават, но се съгласяват да не акцентират върху тях.

Медиите у нас постепенно коригираха тона в полза на истината, че стана дума за руско нашествие. Някои от тях първоначално дадоха думата дори и на коментатори, като моя милост, които години наред бяха държани в медийна изолация, за да не би да кажат крива дума за Путин и за неговия български подизпълнител на страгетията по задушаване на Украйна, специалист по обслужване на руската газопроводна стратегия Бойко Методиевич. Но след първоначалния шок, когато им беше важно да се разграничат от Путлер, ентусиазмът в разграничаването постепенно взе да изчезва от телевизионните екрани. Телевизиите се върнаха към обслужване на “другата гледна точка” на путинофилите, които за кратко бяха поизчезнали от телевизионните студия.

Премиерът Петков и президентът Радев не си направиха труда да обяснят защо бяха толкова убедени в светкавичния успех на рашисткия блицкриг.  Главнокомандващ във властта в България, който дава тон за отношението спрямо на руската агресия на 300 километра по права линия от нас, се оказа вицепремиерката Корнелия Нинова. Тя определи предоставянето на военна помощ за Украйна като червена линия и всички останали  фактори във властта, със забележителното изключение на министъра на финансите Асен Василев, козируваха на практика на Нинова, изпълняваха и продължават да изпълняват нейното указание. Дори и единствената доказана евроатлантическа политическа сила в управленската коалиция “Демократична България” едва днес се реши да призове да бъде предоставена военна помощ за Украйна.

Шантажът на Нинова, който заплашва с разпадане на коалицията, е удобно прикритие, но на мнозина от нашите управленци им личи твърде явно, че те го използват за оправдание на собствената си “червена линия”, която е продължение на политиката на ГЕРБ и нейния незабравим вожд “да не дразним Путин”. 

 

С изненада чух от онзи ден от няколко метра разстояние, докато си чаках реда да седна на неговия стол в предаването “Лице в лице”, че и регионалният министър Гроздан Краджов бил против това да даваме оръжие на Украйна. Било негово лично мнение. Понеже го познавам доста отдавна, а и от предварителния ни разговор преди предаването не останах с впечатление да е станал “путинофил”, си позволявам да се усъмня доколкото наистина е само лично това мнение. То ми прилича много на мнението на Тошко Йорданов. Като сценарист на Слави Трифонов ме нарече на 18 март 2014 г. “русофоб” и се опита да ми обясни, че Крим си е руски, пък и случаят с неговото анексиране бил същият, като казуса с Косово. Цитирам част от от резюмето на сайта на предаването:

Тошко Йорданов попита Иво Инджев дали позицията му не е такава, защото е русофоб. Журналистът отговори, че не е русофоб и че всъщност терминът „русофоб“ е измислен от русофилите. „Русофилите са подкрепяли всичко, което е срещу онази патриотична кауза на Обединяването на България, техните противници са се наричали „националисти“, а не русофоби по онова време(времето на Съединението).https://www.slavishow.com/иво-инджев-18-март-2014-г/https://

Тъй че явно става дума за позиция на партията ИТН. И се питам как е възможно толкова успешно изкласили на вълната на вярата за промяна партии, като ИТН и ПП, да се окажат толкова непроменливи величини в българската политика именно по темата за устойчивото русофилство, което днес е претърпяло грозната мутация като путинофилия. За БСП е ясно. Тях не ги е срам. Но ИТН и ПП явно се срамуват, но на практика на БСП козируват. 

Казано иначе, Нинова лъже, че страната ни ще бъде въвлечена във война, ако помогне с патрони и снаряди да Украйна, макар 28 страни от НАТО да го направиха отдавна и въобще не с въвлечени във войната на Путлер. Че и неутралните Финландия и Швеция също предоставиха оръжие на украинските борци са свобода. А останалите, които повтарят лъжата й, признават лидерството на БСП в областта на узаконеното лъготене и се присъединяват към него.

КОЛАЖ: Фейсбук

 

 

 

 

 

Така че позицията на Германия не може да бъде сравнявана с тази на България по простата причина, че тя ескалира неимоверно в полза на справедливостта, докато българската мимикрира и се гримира по стандартите на Нинова.

 

43 мнения за “Нинова се оказа главнокомандващ на България, а подчинените и ИТН, ПП, Петков и Радев й козируват”

 1. С едно допълнение – България има политически интерес да помогне сега на Украйна защото имаме българско малцинство там и ако сега помогнем ще имаме политически дивиденти когато войната завърши. Имаме предостатъчно руски модел оръжие и муниции в резерв, завода Арсенал произвежда също, отгоре на това тук говорим не за подарък, а за продажба с печалба през фонда от 1 милиард на ЕС предназначен за това. Икономически и политически интерес.

 2. ДГД на кУрнелия и вся остальная рублофилская сволочь.
  И нашите Ора от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ най-сетне да се вземат у ръце, еле, след като шефовете ѝ си решиха, каквото и да означава това, лидерските проблеми, и да заемат на мах проукраинска позиция. As soon, as possible.
  ТТ да опакова МОЧА в цветовете на украинското знаме. As soon, as possible.

 3. Еха, как хубаво ги шамароса. Заслужават си го. Бях на тръни, но ДБ макар и със закъснение се задейства. Момент точно за разнопосочни мнозинства. Но противниците сигурно ще се скрият зад гласуваното под рекета за БЮДЖЕТА и няма да го допуснат за “ново” гласуване в НС.

 4. Да Иво. Очевидно “червената линия”, която не е червен конец за здраве, а червена, кървава писта по хлъзгав склон, по който червените пързалят България към поредната национална пропаст. Очевидно Е равенството между русофил=червен=сталинист =путлерофашист=наZист= нашиSSт=военнопрестъпник= престъпник срещу човечеството=дехуманизирано двукрако. Дълга трансформация, негативна мутация на русофилството от съня за “Дядо Иван” освободител до дебългаризиране и окончателно обезчовечаване. Русофил сега, означава човекоподобно, което не желае да схване елементарната разлика между истина и лъжа, между справедливост и несправедливост, между насилник и жертва, между нападател и защитаващ се. Това е българското русофилство – жертва и майка баща, и жена и деца, род и родина ако трябва да избира между тях и поредната трансформация на чудовището руССия. Кървавата писта е оградена с РОСКОМНнадзираващи от пРезидент, парламент, правителство, служби до най-ниZкото – медии, култура, образование, религия, държавна администрация, които бутат обратно на пързалката дори и искащите да предупредят за пропастта.

 5. Ако ИТН и ПП са разумни и милеят за България,подчиняването на Нинова е стратегическа грешка. Ето защо:
  Числото 84% е отвратителна измама,защото мнозинството българи знаят кой им е приятел и кой враг.
  Нинова шантажира тъй като има подкрепата на мнозина силни на деня путинци.
  Ако напусне коалицията Нинова ще получи съкрушителен удар при нови избори.Тогава маските й ще са паднали окончателно.

 6. Не ви ли се струва, че е време, за сведение на органите, да се публикува нарочен, поименен списък на очевидните агенти на путлеристка русия, ниво по ниво.Както украинското контразузнаване направи. Дано тогава някой от близо 500-те “независими” български прокурори се сети, че освен да брани шефа си, неговото основно задължение е да прилага Закона за да защитава България и гражданите и!

 7. За съжаление всичко е точно така и няма изгледи да се промени…

  Само една корекция – Кр. Линднер е мъж (а не жена) и е председател на коалиционния партньор на ГСДП – Свободната демократическа партия.

 8. И сега какво излезе?
  Т. нар. “Методиевич” подкрепя идеята да помогнем на Украйна с оръжие, а хората, от които чакахме промяната, са против и изпълняват нарежданията на БСП…
  Има ли някой учуден?

 9. @Beal

  Да, но от Методич в момента нищо не зависи, защото той дори не е депутат. Когато от него зависеше нещо, той строеше с български пари на Путлер газопровод, който да заобиколи Украйна и напъждаше НАТО да стои надалече от лодките и платноходките в Черно море, което междувременно Путлер усилено милитаризираше (с мирна цел, разбира се).

 10. Твърде показателно е това, че никой не прави опит да разкара подкрепящата терориста Путин комунистическа партия от властта в България. Коалиционните партньори ги интересува само келепира.

 11. Историческа грешка е отказът ни да предоставим военно техника и оборудване на Украйна. Дори не става въпрос да и дарим тези оръжия. Те са готови да ги заплатят. Политиците ни пеят в глас с акорда зададен от Митрофанова и шефовете и, че видиш ли това би ни направило част от конфликта. Казвал съм го, но ще го повторя – Турция доставя на Украйна едно от най-ефективните и оръжия и не е въвлечена в конфликта. Нещо повече, това не е и пречи дори да бъде страна посредник и домакин на мирните преговори. Този казус беше лакмус за родния политически зоопарк. Видя се много ясно чии задни части са червени и чии не.

 12. Той “Методиевич” подкрепя идеята, но ако влезе да се гласува в парламента ще подвие опашка мишока.

 13. § Beal: Много умно, господине! За да е още по така шик, изказването Ви трябваше да завърши с горещ призив да си върнем на власт “т.нар.Методиевич”.

 14. Да не би да се сбъдне мечтата ми, изнудването да обърне посоката си – или оръжие за Украйна, или правителството пада? И да видим другите евроатлантици (босфорски и банкянски) що ще чинят?
  @Beal
  И аз се изкушавам да бъзна форума по този повод, но май е по-добре да изчакаме гласуването. Не толкова за да не станем за смях, колкото да не урочасаме работата, Че нещо хич не му вярвам на с основание наречения Методиевич…

 15. Мене и друго ме боли – голямо треперене и треперят на тази Русия, голямо извиняване пада че казали две думи в страни от протоколната реч!
  Пред очите ни руснаците изтребват цивилно население по най-варварски начин, пускат кадировци и и всякаква измет от Либия и Сирия срещу заплащане да вилнее из града, наречен на Божията Майка – Мариупол, а ние (от НАТО) сме загрижени, дълбоко загрижени, възмутени, и дълбоко възмутени! И се измъкваме с това, че Украйна не била в НАТО. Питам се, ако орките бяха нападнали Швеция, Финландия, или Австрия, това безумие щеше ли да продължава?

  Тези дни долетя благата вест, че Столтенберг се отказал да оглави централната банка на Норвегия и решил да остане начело на НАТО още една година. Ами да беше я оглавил! За какво ни е счетоводител начело на Алианса! Повече работа щеше да върши в банката!

 16. В момента в предаването “Лице в лице”, костадин ангелов се закичил с украинската лентичка и го дава много загрижен за Украина?! Чудя се само защо Цветанка Ризова не му зададе въпроса с каква цел неговата партия като беше на власт, изгради цял газопровод с наши пари с цел да се заобиколи същата тази Украина, за която днес са толкова “загрижени” гербаджиите като този и шефа им в Банкя. На всичко отгоре се опитва да цитира според него Димчо Дебелянов “Дорде е мъничка змията да й отрежем главата”?! Нито цитатът е от Димчо Дебелянов, нито пък е верен!
  Отврат!!!

 17. Безкрайно съм благодарен на Нинова, че успешно закопава партията си. Скоро ще се борят да минат 4%-та бариера. Но не мога да свикна с идеята, че са част от коалицията, която се очкава да направи промяна. Знам, че не съществува по-добър вариант, но в такъв критичен момент БСП са във властта и продължават да играят мръсната си роля. Добре, че е от нас нищо не зависи, но можеше да е иначе!

 18. @Иванка

  Г-жо, за разлика от мен, вероятно никога не сте си имала работа с психопати. Ако ви се беше случвало едва ли бихте се чудила на начина, по който се комуникира с Путлер – психопат с неограничена власт. Единственото, на което можем да се надяваме е, че той има прекомерен инстинкт за самосъхранение – в противен случай заминаваме всички заедно с него, дори кУрнэлия, прэЦЕдентчето, копэйкин и всички останали полезни идиоти по широкия свят.

 19. Публичната изцепка на Елена Гунчева е без съмнение съставомерна, съобразно действащите закони в страната ни. Някой може ли да предположи по какви причини до момента нито Прокуратурата се е самосезирала, нито някоя държавна институция или политически субект са я сезирали?

 20. Когато България участва с войници ( не с оръжие и/или боеприпаси) в Афганистан и другаде, нямаше проблем и не бяхме нацелени като врагове; Сега обаче, когато става дума за “матушката” Русия нашите национални предатели, начело с преЦедента надигнаха вой..

 21. До Иванка:
  “Питам се, ако орките бяха нападнали Швеция, Финландия, или Австрия, това безумие щеше ли да продължава?”
  Не, нямаше да продължава, защото щяха вече да са прегазени /не разполагат с жертвоготовни украинци!/.
  А НАТО щеше да си трае, щото ще разсърди Путин, той ще натисне копчето и така Алиансът ще предизвика глобална война. А и не се знае дали пък в Австрия нямаше да се намерят посрещачи с китки в ръце /те нямат традиция с хляб и сол/.
  Така или иначе Ш, Ф и А не са ни грижа – Путлер си иска соцлагера. Лошото /за някои българи/ е, че България е в кръга на претенциите му. Добре, че ни управляват храбри витязи и си имаме мощна авиация от мИГ-ове, бронирани петдесет и петици от миналия век и специален батальон /роден наш!/, които ще сразят всеки враг, без разни там чужди НАТО-вци!

 22. Бях си прекръстил ПП на “Продължаваме Подмяната”. Вече се налага следващо преименуване на “Продължавай Путиниадата”. Бях споменал, че ПП са зайчета от ръкава на Рaдев. За съжаление това си остана така. Само учудването ми расте постоянно, как хора нерусофили, от време на време политически се “отъркват” в Радев.
  За ДБ – как изборният им резултат след акцията в Росенец от 12% падна на 5% пак поради политическо се “отъркване” в Радев. Това ме кара да се съмнявам дори, че “Росенец” е било нещо нагласено. Само пълно политическо изолиранена всички русолизи (вкл. и културните любители на “руската” култура) ще ни спаси.

 23. румен овчаря се е изказал.. капуткин бил зевс..
  Абе колко трябва да си сбъркан да се напъваш и оправдаваш братоубийствата на този касапин?
  Тази журналистка що не го пита в студиото “А бе ти човек ли си, бе?”
  и ми говори за договори рускта курва овчаров.. мински споразумения..
  Абе капут, кой подкукороса Донбас да иска независимост веднага след Майдана бе и изпрати нужните хора от русия да го направят?
  Кой също се подписа в разни договори с които гарантира териториалната цялост на Украйна бе, смръдлива руска ватенка?
  И кой ни убеждаваше в продължение на седмици и месеци че няма да нападат Украйна бе, изрод?
  Аман от безродници, аман от получовеци, аман от руски слуги!!!!

 24. Иван Стойков,,вие от Блиц ли се информирате? Че там 90% са путлерастски лъжи. Вижте снимката която са дали е малоумна. Униформени арестували разгащен, но не с полицейска униформа.

 25. Към Иван Стойков – Блицавият ти линк не е за тази аудитория. Подходящ е за Нинова, Борисов, Радев, Копейков, Сидеров и др. подобни обитатели на руската политическа кочина у нас.

 26. @Иван Стайков

  Абе адаш, немой така бе. Това блиц, пик, труд се заобикаля. Аз от там и времето не чета, ти за политика се информираш. Имай милост, малко хигиена…

  Слава Україні!!!

 27. нищо важното е че сина и учил и работти в омразните САЩ на доста престижни места

 28. Здравей, ЖОРЖ!
  Ти ме развесели!
  Това спецпрокуратурата била голямо нещо… Постъпили били сигнали от граждани…
  тя щяла да провери… и още бла-бла-бла!
  Отчетоха се “експертите” и … проверката приключи – забравете.
  Да се чуди човек от къде да започне да изчегъртва и колко да е дълбок кюртажа!
  Надеждата ми е в Украина! И в окончателния разпад на Педерацията!
  Бъди здрав!

 29. В БСП е в ход разкошна ниновизация.
  Ако на следващите национални избори резултатът на БСП падне под 10%, лидерът на партията трбява да бъде номиниран за Нобелова награда за мир.

 30. Психопатът презира меркели, макроновци и Байдъновци, който му играят по свирката и лазят пред него. Какво постигнаха с това, че приемаха осъдителни резолюции с дълбоко възмущение през последните 22 г? В Приднестровието, в Чечня, в Грузия, в Крим, той си правеше каквото си иска, а те флиртуваха с него. Освен това имаха глупостта да задушат енергийно Европа само с руски газ ( особено великата немска икономика, дето ще рухне веднага, ако и врътнат кранчето – българската изобщо не ми се коментира).

  Спомняте ли си руския самолет, който навлезе във въздушното пространство на Турция и беше свален за секунди? Какво последва? Ни дума, ни вопъл, ни стон – пълно снишаване на джуджето. Страх. Той разбира само от бой по мордата.
  И да – не само той има ядрено копче.

  Реките кръв, които той пролива днес, лежат и на техните съвести – на същите меркели и макроновци. Украинците показаха на целия свят, че армията им не е толкова непобедима. Ами ако бяха пропуснали орките през територията си? Нямаше ли така или иначе да са на прага на НАТО? В момента с Украинската Кръв се плаща удобството на немските и френските граждани да гледат войната с пуканки пред телевизора – и сакън да не останат на студено! На вас не ви ли е неудобно! Аз не мога да се побера в кожата си!
  Поклон пред Героите на Украйна!

 31. @Павел Тинков

  Абсолютно съгласен!
  В първите дни от нахлуването в Украйна това бяха и моите мисли а именно – Украйна ще извоюва свободата си веднъж и завинаги от орките и в процеса ще ги спаси и тях и България.
  Видно е че ние тук сами не може да се оправим а още по-видно е че корумпираме и Европа и от нея също няма голяма полза в тая посока.
  Слава на Украйна!

 32. @Val и @Ив.Терзийски
  Здравейте! Чета редовно тук, но почти не пиша. За съжаление линкът е от Блиц, които и на мен са ми неприятни. Но дружаде го няма. Вчера информация за това излезе в испански сайт. За съжаление след по-малко от два часа изчезна. Така се случва в испанските медии от началото на войната:. Преди 2 седмици се прибрах от Испания и, повярвайте, цензурата е тотална. От приятел, който живее в Португалия, разбрах, че и там е така. Въобще не става въпрос за някаква подкрепа за Русия, а за пълната информационна завеса за зверствата на нацистите.
  Всъщност това, което имах предвид, е, че на украинците и без друго им се събра много – не им стига Путин, ами и от свои понасят унижения.

 33. Имах предвид комуникацията на Запада с Путлер, след като започна войната. Защото на Запад никой не е вярвал сериозно, че ще се стигне до нея. Тя е несъвместима с тяхното различно, прагматично мислене: “ти имаш газ, аз имам пари и нужда от газ – хайде да си сътрудничим”. Това, което не мога да им простя е, че продължиха с това мислене дори след като Путлер нагази Крим и сега научиха по най-трудния начин, че е било самоубийствено да стоят с широко затворени очи през 22-те путлерови години. Да се надяваме, че поне трайно са си взели поука и ще направят всичко необходимо да намерят алтернативи на проклетия руски газ. И за мен е трудно поносима мисълта, че храбрият украински народ в момента плаща жестоката цена на късогледата бивша политика на Запада и на фашистката настояща политика на кУрнела. Както каза Елисавета Белобрадова вчера при Кулезич, в момента се пише история, в която България има опасност да влезе като отказалата да помага Украйна да не бъде унищожена. СРАМ!!! https://eurocom.bg/show/chestno-kazano/14009

 34. Павле и така е и не е така. Досега няма казус по който-аж, 35 посланици и то съвсем не маргинали да държат на къса верижка правосъдието ни. Шлюхата ег е пътник. Изгоря завалийката. Колото и да е тя по сърце на главният Каскет на републико наша, здравей.
  Да сме живи и здрави, времето ще отсъди кой крив, кой прав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.