“Измамата Сан Стефано”( “от русификацията на България” до “денацификацията” на Украйна) набъбна с 50 страници в ново издание

Речено, сторено: второто преработено и допълнено издание на “Измамата Сан Стефано” , с подзаглавие “ От русификацията на България до “денацификацията на Украйна”, вече е на пазара. На пазара на идеите, бих предпочел да кажа. Но е факт, че вече е в книжарниците.

Новото издание е набъбнало с 50 страници, макар, че се постарах да съкратя не малко текст ( единствено за сметка на текстовете на английски и руски език в изданието от 2018 година).

 

 

 

 

 

Смея да твърдя, че това е първата книга, която излиза в България с авторска гледна точка по кървавите следи на руската агресия срещу Украйна. За чужбина не мога да съм сигурен, макар да се съмнявам някой колега по перо да ме е изпреварил. 

Реших се на тази дързост заради аналогиите между руските измами от 19 век, предназначени за българите и приликата им с измамните аргументи на сегашната война на руския диктатор Путин срещу украинските народ. 

Дадох си сметка, че този факт няма да се промени с нищо, каквото и да се случи по-нататък на полето на войната. Путин не може да я спечели, това е ясно. Има основания вече да се прогнозира, че загубите, които Русия тепърва ще понесе, могат да се окажат фатални за нея, подобно на загубите на СССР в Афганистан, понесени за далеч по-дълъг период от време.

При такава яснота по тези два въпроса реших, че няма нужда да чакам благоволението на руския режим да спре войната, за да започна тепърва да пиша “по спомени ”.  

Редовните ми читатели няма да се изненадат нито от позицията ми, нито от конкретните текстове, повечето публикувани в ivo.bg. Но аз и не целя да изненадвам някого.

Съжителстването на новите текстове с предишните от “ Измамата Сан Стефано”, писани преди 4 години, е нещо, което ми хрумна спонтанно. Но не е случайно. Постоянството, с което си служи Империята на злото, за да причинява нещастия на други народи, трябва да се помни и изобличава.

 

10 мнения за ““Измамата Сан Стефано”( “от русификацията на България” до “денацификацията” на Украйна) набъбна с 50 страници в ново издание”

 1. Господин Инджев, радвам се, че книгата вече е налична. Ще има ли премиера, дали сте планирали?

 2. Пожелавам Ви Успех! / в който и не се съмнявам/

 3. Още утре отивам да си я купя, нямам търпение да чакам куриер.
  Иво, би ли споделил инфо какво спортуваш? И те редувам се, като спортуващ човек.
  На тази книга ѝ е време да влезе учебната програма на учениците.
  Баба Яга Нона Йотова – пашла нахуй!

 4. Първият българин, който разбира, че Сан Стефано е менте е Наум Спространов, първи братовчед на прадядо ми.Тогова, както и сега, имперското самочуствие на рушняците не им дава възможност да се” самоунижат” и да научат езика на братския български народ. Полиглотът Наум,по длъжност драгоманин при Хитрово в Солун, превежда френкия оригинал на договора на руски и османотурски. В писмо до Ангел Спространов, споделя, че реално освобождение на Македония няма да има, думата България в договора не съществува, България е лишена от пристанища като Варна и Бургас. Не е знаел за Рамщадските съглашения и тези с Британската империя. В знак на протест към цялостната имперска политика към Българска Македония отказва поста руски консул в Солун и става протестант.Когато за първи път се видях с братовчед ми Славчо Спространов през 1992, той ме попита учуден защо в България се учи задължително руски, нещо смотолевих за благодарност, култура и т.н. Той каза”Нас НЕ ИСКАХА” да освобдят, не дължа благодарност никому!”

 5. В бункера на Зоро
  31 Март 2022 автор Г-н БАЛЕВ

  От бункера се разпорежда Зоро
  и снася мир, и драска знака Z;
  очите му изскачат с триста зора –
  той снася мир във чуждия клозет.

  Напъва се, мащабно разсъждава:
  та искат ли руснаците война?!
  Той мисли вместо цялата държава
  (включително съседната страна).

  Дали да искат или да не искат –
  той трябва сам за всички реши,
  а те пък трябва зъбите да стискат
  и да напрегнат своите плещѝ.

  И тъй като е прекалено умен
  (и богобоязлив като игумен),
  решава да наложи траен мир –
  с цената на победата на Пир.

  Започва да гърми и да трещи
  избива баби, дядовци и внуци;
  припада майка, бебето пищи,
  родено между бомби и боклуци.

  Така е то, мирът и красотата
  изискват жертви, просто няма как;
  набий си тая мисъл във главата:
  ще има мир за всички нас до крак!

  https://segabg.com/hot/category-then/bunkera-na-zoro

 6. Чета първите страници на вашата книга (Измамата Сан Стефано – новото издание), господин Инджев и по-специално извадката от писанието на митрополит Методи Кусев, споменаваща генерал Радко Димитриев. В Пловдив има такава улица. От едната и страна има военно поделение на пехотата, а в края ѝ – на парашутни войски. От половин година го псуват този генерал и улицата всички живущи на нея, барабар с военните и бакшишите, защото е в ремонт и в застой по бюрократични причини. Иронично, но факт…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.