На Русия й предстоят “интересни времена” ( според китайската формулировка що е то проклятие)

Днес е 1 април и в деня на шегата оставям на сериозните експерти да обясняват какво означава за момента поредният ултиматум на Путлер към нас, враговете му на Запад. Този път иска да му се плаща в рубли, каквито никой няма в нормалните държави, целейки най-малкото да стабилизира инфлационната си валута.

Броите ли кое поред нарушение на международните договори ( от най-едрите) извършва по този начин московският режим? 

Да спомена само два от тях досега: Меморандума от Будапеща, с който през 1994 година Русия пое ангажимент да гарантира националната сигурност на Украйна, след което е я нападна. Същото направи, и когато прегази с танковете си в Украйна на 24 февруари Минските споразумения, гарантирани както и документът от Будапеща от западни държави. С други думи, измами не само Украйна.

Големият въпрос е дали Западът си научи най-сетне урока, че на Москва не може да се вярва при никакви обстоятелства. Допускам, че това е причината, поради която САЩ на пръв поглед изненадващо отказаха да стават гарант за евентуално споразумение за прекратява на руската война в Украйна. Ако е така, това американско решение е напълно разбираемо. Как да се вярва на системен лъжец, като Путин, че отново няма да прибегне до измама.

Сега да се запитаме дали и кога западните икономически санкции ще проработят и колко ще издържи Русия в режим на изолация от развития свят. Има ли тя изобщо ресурс за война срещу огромния сумарен ресурс на Запада? Само САЩ приеха военен бюджет за следващата година от  $5,8 трлн. От тях  $813 млрд отиват за отбрана. С други думи Америка ще отдели за отбрана около три пъти повече отколкото е целият държавен бюджет на Русия от $250 млрд.

Санкциите, казват в Москва, не можели да поставят Русия на колене. Нима? Те вече успяха другаде. Например навремето доведоха до ликвидирането на режима на апартейда в Южна Африка. Вярно, отне 12 години, докато това се случи, но стана в крайна сметка. Ами Иран, който винаги е бил в десетката на най-големите производители и износители на петрол и изпреварваше съперника Ирак по този показател? Сега е на 33-то място в резултат на западните санкции. Ирак се радва на завидното трето място в света по износ на петрол ( след Саудитска Арабия ( 17 на сто от световния износ) и Русия ( с 11 процента до момента).

Нещо подобно на Иран и Венецуела я чака и Русия. Днес вече никой не иска да купува петрола й, а хранилищата за тази суровина на руска територия преливат. Да, за природния газ е по-трудно Русия да бъде бойкотирана в Европа, но и това ще стане. Германия, най-големият потребител на руската суровина на континента,  задейства извънреден режим за газоснабдяване, готвейки се за вариант, при който Москва спира доставките. Значи не е е невъзможно!

Като споменавам Германия, тя е достатъчно ядосана и изтрезняла, за да ускори възможно най-много програмата си за разнообразяване на източниците си за производство на електроенергия с цел да се откачи от руския енергиен шантаж. И без това е водеща в света на това поприще. Ще бъдем свидетели на всякакви мерки от технологично и икономическо естество, които в близко бъдеще ще отдалечат германската държава от ръба на икономическата пропаст, с която Путлер я заплашва. А един ден Русия, която реже клона, на който седи, ще осъзнае, че е заклала кокошката, която й снася златни яйца, но лъжливото кремълче няма да има вече инструмент за натиск.  

 

 

 

 

С Украйна, колкото и да пострада, ще се случи точно обратното. Държавното западно подпомагане на страната и сега е впечатляващо. Американският Сенат току-що одобри още спешна помощ от $13.6 млрд спешна помощ за Украйна.

https://nytimes.com/2022/03/09/us/politics/house-emergency-aid-ukraine.html

Да погледнем бегло хилавите възможности на Русия на икономическия фронт в сравнение с могъщия  частен бизнес само в САЩ и само на три американски компании. Капитализацията на всички руски компании на Московската борса, взети заедно,  е 450 милиарда долара. Това е два пъти по-малко от стойността на Tesla, 4 пъти по-малко от цената на Google и 6 пъти малко от борсовата стойност на Apple.

Колко до отговора на въпроса кога Западът ще отмени санкциите си срещу Русия, не мога да предвидя бъдещето. Но мога да дам пример от миналото. Прословутата  американска поправка “Джаксън – Ваник” наложи през 1974 година санкции на СССР ( при възходящ ръст на съветската икономика и несравнимо по-голям икономически потенциал, в сравнение със сегашния на Русия). Поправката беше отменена едва през 2012 години, т.е. 38 години по-късно.  

Сегашните санкции срещу Русия са толкова много, че дори да бъдат отменяни по една на всеки месец, това ще отнеме 20 години. Ще бъдат интересни времена за Русия, както казва китайската поговорка, според която е проклятие да живееш в интересни времена.

26 мнения за “На Русия й предстоят “интересни времена” ( според китайската формулировка що е то проклятие)”

 1. Ще се върнат в 80-те години, но с тази разлика че сега ще е по-мъчително за хората, защото те вече знаят как се живее на Запад, много от тях са свикнали със западните продукти, както и да пътуват. Някои мои познати от IT сектора вече напуснаха Русия. Отидоха в Турция, Армения, Грузия, Сърбия. Всички до един презират Путин и режима му. Но предолагам, че това не са мнозинството от хората. Явно за повечето руснаци е по-важно страната им да е голяма и страшна, отколкото да живеят добре гражданите и.

  Нещо в страни от темата. С моя колежка, която е украинка направихме това проучване, което показва най-търсените продукти и лекарства в Украйна откакто е започнала войната.
  https://thrivemyway.com/ukraine-google-searches-supplies/

  Надявам се да е полезно това на тези, които възнамеряват да направят дарения.

 2. Постулат: Русия е проказата на планетата Земя!
  Санкциите трябва да са до дупка, докато тази Империя на злото престане да съществува. Дори ако трябва да се раздроби на 23 държавици.

 3. За плащането на газа. Последните дни в нашите СМИ се написаха толкова лъжи и манипулации, ча почти всички хора бяха подведени, че ще ни трябват рубли. Не, не ни трябват. Всички консуматори на руски газ по тръбите ще си плащат както досега с валутата според договора в Газпромбанк. Там под руска юрисдикция валутата ще се трансформира в рубли и превежда на фирмите вкарващи газа в тръбата. Целта е да се стимулира вътрешното в Раша търсене на рубли за стабилизиране на курса в Русия!! Така руските фирми няма да получат валюта, а само рубли. Това нещо го играхме в България в средата и края на 80-те. Помните ли валутните приходи по второ направление как се обръщаха и заверяваха по сметките на предприятията износители?
  На европейските консуматори на руска газ рубли няма да са нужни. Това е скромното ми мнение.

 4. Публикувам на части, защото при дълъг текст се закрива бутона “публикуване”. На стар лаптоп съм

 5. Нинова им разправяше да не дават оръжие на Украйна, ама кой да слуша….
  Пак в нея ми е надеждата, че барабар с Р. Овч. ше постигнат много изгоден курс на рублата…. А и Р. Гечев сигурно не е забравил как се работи с преводни рубли… Късметлия сме, демек, че тези интересни времена ни завариха с професионалисти на кормилото… Важното е да не им пречим да се снишават…

 6. Предполагам повечето посетители на блога си спомнят “Кореком”,а от там и официалния(банков) курс -лв./ $ през комунизма -под левче за 1$..,та нещо такова си заформя ватата-нисък курс но за сметка на това се търгува х3 и то само на черно.

  Слава на Украйна!

  Поздрав за всички читатели на блога!

  Леся Никатюк-“Нова біологічна пісня. Сіла птаха”

 7. @висок,

  рашата е рак..
  Заради пропагандата се раждат клетки (хора) които са ненормални и започват да атакуват нормалните такива.
  Предполагам че в момента сме свидетели на провеждащо се лечение.. химиотерапия.. или по-скоро санкциотерапия..
  Между другото, подобни ракови образувания се получават и други общества където има пропаганда или зомбиране.. 40% от американците подкрепящи Тръмп донякъде влизат в категорията..

 8. Колко да са интересни? Ще се върнат в някаква версия на СеСеРе. И без това масово носталгират по него . Тъкмо ще си припомнят “добрите стари времена”. Даже нашите русофили ще им ходят на гости, и заедно с руските си домакини ще въздишат по съвеЦката “цивилизация”.Да,да руснаците сериозно наричат СССР цивилизация!

 9. Русия е кочина, в която е много трудно да не оскотее човек. Горко им на десетките поробени народи. България беше 45 години в периферията на тази кочина и така оскотяхме, че не съм сигурен, че пак ще се очовечим.

 10. Колко да са интересни? Ще се върнат в някаква версия на СеСеРе. И без това масово носталгират по него . Тъкмо ще си припомнят “добрите стари времена”. Даже нашите русофили ще им ходят на гости, и заедно с руските си домакини ще въздишат по съвеЦката “цивилизация”.Да,да руснаците сериозно наричат СССР цивилизация!

 11. https://offnews.bg/politika/ministarat-na-otbranata-tova-koeto-imame-ne-vizhdam-kakva-rabota-bi-773653.html

  Чехите днес преизовават руските димпломати в страната им да спрат подкрепата си за капуткин..
  И изпращат 60 бронирани машини на Украйна, без да се притесняват че ще бъдат “въвлечени”..

  В нашата татковина има поредната мимикрия.. сега ни убеждават че това което сме имали нямало да свърши работа на украинците да се отбраняват..
  Което повдига интересни въпроси.. от рода на – “Добре тогава, що не информираш правителство и парламент че въоръжението ни за отбрана не става?” Нали уж си “министър на отбраната”? За какво ти се плащат народни пари?

  Чехите:
  “Колеги, умолявам онези от вас, които имат съвест и които поддържат способността да разпознават злото: напуснете този кръг от съучастници”, се казва в писмо, публикувано първо в Twitter, а след това изпратено до “Ройтерс”. “Призоваваме ви, тези с морал и добри сърца, да напуснете този потъващ кораб, който само привлича гнева на свободолюбивите хора по целия свят”, се добавя в него.

  Кога България ще заговори на руското посолство по този начин?

 12. Висок,
  Използвай табулацията и ще отидеш на “публикуване”, колкото и да е дълъг текста ти.
  Мисля че е време всички да спрат да купуват руски газ и нефт. Това е добър начин да ги накарат да се молят да им купят ресурсите. И понеже няма да продават и картела ОПЕК+ ще се разпадне, което ще свали драстично цените, когато руслямците почнат да продават евтино за да заобиколят някоя санкция.

 13. Книгата я има налична в книжарницата на бук трейдинг на ул. “Нацист Игнатиев” – закупих един брой.
  На тази хубава улица, кога ще ѝ се сложи истинско име, което да не ни обижда?

 14. Кога ще доживея да видя с чукове да разбиват паметниците на червената армия в България??? Лукойл не трябва да е руска. Национализация и продажба. Стига руско робство и мръсен бензин и нафта!! Събуди се народе !!!

 15. Под натиска на бурния западен вятър, придружен с пороен дъжд, орките събрали се пред министерски съвет бяха разбити и се разбягаха като хлебарки. Имало “православен” господ.

 16. https://youtu.be/CYSKEw3Vpd4 Юрий Швец – За грешките в надценяването на руската армия и подценяването на украйската от аналитичните центрове на американските разузнавателни служби.Тази грешка накара САЩ да преосмислят в движение стратегията си за войната, от очакването на бърза руска победа и подготовка за водене на дълга и кървава война, към победа на Украйна над Русия.Бавничко, но САЩ вече се ориентират към активизиране на американския и европейски, натовски и западен отбранителен потенциал за осигуряване на военна победа на украинската армия над орките на терена и принуждаване на Путлер на капитулация.Не към оставяне на руснаците на някакъв приличен военен изход или към подаряване на путлерко на някаква символична победа за пред публиката му, а на разгром и на армията му, и на режима му.Прилича ли ви на условието за безусловна капитулация на хитлеристка Германия?Скоро ще заприлича, ако генералите на путлерко не се усетят и не го махнат.За което много ще съжалявам.Защото това ще спаси Русия, руснаците, рублофилите и “полезните идиоти” от спасителната за тях принудителна депутинизация и деNAZIификация.Путлерките ги чакат “наистинаинтереснивремена”

 17. Към Росен:
  Да. Ще въздишат, ще се наливат с “мерзавчик” / нетърпимо вонящ руски самогон/, ще замезват, душейки едно и също коматче вкиснал ръженик и ще припяват, облени в сълзи:
  “Мы за ценой не постоим …”

 18. @БожиДъжд

  Имаме уникален шанс за събуждане на народа от червеният кошмар.
  За жалост бранителите му като че ли са били подготвени за тези събития и като истински матрософци бранят митология и статукво – визирам нинова, радев, янев, сегашният зализан министър на отбраната и т.н.
  Не може да се каже и нищо хубаво за уж про-европейски настроениете ДБ, мълчат самодоволно на министерските местенца..
  А точно разбиване на руската митология за история, паметници, освобождения, братство и какви ли не други глупости и лъжи ще даде най-силен тласък за развитие на обществото ни.. ще се освободи от паразитизма наложен от орките толкова характерен за тях..
  Събарянето на МОЧА и Альоша автоматично ще доведе до 50% намаляване на корупцията в страната ни.. ей така за един ден!!
  Орките не могат да градят, те могат само да грабят.

  Поздрави!

 19. Благодаря, г-н Пандев.

  Физиономията на Швец ми бе позната но сега разгледах малко повече за него.
  Не знаех че е бил партньор на отровеният Литвиенко.
  Попаднах и на тази интересна статия на Гардиън където той твърди че Тръмп е бил разработван от КГБ в продължение на 40 години.

  https://www.theguardian.com/us-news/2021/jan/29/trump-russia-asset-claims-former-kgb-spy-new-book

  Няма да споменавам имена на наши съблогари тук за да не звуча като трол но е хубаво да се чуят думите на Швец относно Тръмп..
  Можем само да се радваме че в щатите в момента президент не е той.

 20. Като гледам какво се случва в небето на Белгород, смятам че през октомври можем да гледаме капитулацията на Русия на червения площад!
  Едни знамена да се хвърлят по паважа и един мавзолей да гръмне!

 21. Не живея в София но би трябвало да не е проблем 10 000 да излязат с чукове и да потрошат всички червени камънаци възхваляващи Червената Богохулна Сган

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.