Какво показа второто голямо шествие срещу руската агресия в София и какво не показаха медиите от него

ОБНОВЕНА В 0. 15  ч. на 8 април 2022 г.

В София се състоя на 6 април второто голямо шествие от началото на руската агресия срещу Украйна. Беше първият многохиляден митинг пред МОЧА  на това възлово място за протести срещу руския постколониализъм у нас откакто има граждански акции, призоваващи за демонтирането му ( плакатът е на големия български художник и аниматор Тео Ушев). 

 

Докато шествието, състояло се в светлата част на деня, беше отразено масово от средствата за масово информиране, то небивалият по своята многолюдност митинг по тъмно пред МОЧА за пореден път стана жертва на медийното затъмнение. Да сте прочели нещо ( в резюме поне) от онова, което казахме на микрофоните там и което не попадна в телевизионните репортажи ? ( Днес, за чест на “Дневник”, публикуваха речта на Давид Джамбазов).

Хората извън митинга така и не разбраха, че известният  журналист от БНТ Георги Ангелов е напуснал комфорта на “неутралитета” на журналист от държавната медия и се изправи пред множеството с ясна позиция срещу руската агресия.

Спазена беше традицията на МОЧА да бъде отреждана специална маргинална роля в поредицата от събитията, свързани с протестите в София. Какво ли не сме организирали през годините, включително и концерт с руска класическа музика на живо през април 2012 година, за да да опровергаем обвиненията срещу нас в “русофобия”. Но не и не : няма и няма “медиен интерес”!

НА СНИМКАТА ( авторска):  Заедно със съпругата ми четирите ми дъщери на концерта


 

 

 

 

Ако си мислите, че преувеличавам ( параноично като активист за демонтирането на МОЧА), грешите.

Повече от месец в София има протести срещу руската агресия. Общо 5  са досега на брой. И всеки път се намират представители на властите, които да предупреждават организаторите да не допускат акции срещу МОЧА. И това е валидно само и единствено за МОЧА в столицата. Допустимо е навсякъде другаде, вкл. пред руското посолство, но не и пред МОЧА

Не става дума просто за опасения от “вандализъм” срещу  най-сакралното капище на рашизма в България. Ако имаше такива подозрения многохилядното шествие нямаше да бъде допуснато пред огромните стъклени витрини на Руския културен център, безкрайно по-уязвими за бързи и яростни посегателства от страна на гневни демонстранти, отколкото е каменната цитадела на рашисткото влияние.

Причината е друга. Властите ни, които се опитват на куц крак да влезнат в крак с ядосания от руските зверства в Украйна западен свят, се борят да обслужват остатъците от рашисткото влияние. МОЧА е неговата главна крепост. Рашисти са ме предупреждавали персонално през годините, че “ще се стреляме” заради МОЧА.

Нашите леко разколебани колаборационисти спасяват отломките от имперското влияние в България от пълен крах, допускайки само половинчати преименувания по модела на други западни градове, но всъщност на места в София, които не съответстват чрез своята градоустройствена невзрачност на гръмкото иначе название “Героите на Украйна”. Продължават да правят всичко възможно да не дразнят Путлер и неговото озъбено лице у нас, лицето Митрофанова.   

Ето защо не бяхме допуснати до подстъпите на МОЧА при самите стълби в подножието му. Бяхме ограничени в близката до шосето ивица на (повече) от “почетно” разстояние от самия МОЧА. 

А защо медиите спестиха тази заключителна част, в която трима от нас бяха поканени от организаторите да говорят, оставям риторично на въображението на обръгналите читатели. Постоянните сред тях в този блога знаят, че нямам навика да преразказвам къде какво съм казал.

Ще направя изключение. Смятам, че бях конкретен с призиви, които бих искал да не остана само в ушите и душите на присъствалите на митинга, които бяха хиляди (видеозаписът, направен от дъщеря ми с доста стария ми мобилен телефон, може да не добър, но поне подкрепя визуално онова, което изреждам по-долу).   

IMG_7838

2IMG_7838

-Призовах правителството незабавно да конфискува определената от самия руски външен министър Сергей Лавров като най-голяма база за разпространяване на руско влияние в света . Намира се край Варна в курорта “Камчия”. Припомних, че тази база беше създадена ( корупционно, повече от всеки друг руски проект в България ) уж за московски деца, но днес там трябва да бъдат настанени прогонените от руската агресия украински майки с децата им.

-Призовах журналистите и публично говорещите  хора у нас да не свързват най-красивата дума в българския език ВЪЗРАЖДАНЕ с най-грозното рашистко явление в българската политика днес. Защото става дума за нашистки рашисти. Те не се посвениха да призоват Путлер да бомбардира София и дори предложиха за целта да изпратят координати.

-Призовах онези 35 посланици на западни демократични държави, които се възмутиха основателно от този призив за руска агресия срещу България, да напуснат своя неутралитет спрямо неравната ни битка срещу рашистката символика. Водим я на два фронта.

Веднъж срещу руските нареждания българската полиция да следи специално изявите на МОЧА и да арестува всеки българин, дръзнал да му посегне.

Втори път срещу вътрешния фронт на рашистите у нас, които си позволяват да веят символиката на руската държава-убиец на украинци. Ето защо призовах съюзниците ни да отворят втори фронт в наша подкрепа за битката с Путлер, както направиха през Втората световна война срещу Хитлер. 

-Призовах общината да спре позорното осветяване на МОЧА. Докато европейските столици са декорирани в жълто – синьо и осветяват своите най-представителни забележителности в тези украински цветове, ние тук продължаваме да глорифицираме с прожектори МОЧА.

Иронично предложих на общината да обоснове спирането на това позорно осветление със скъпия ( благодарение на руския енергиен шантаж) ток, ако не смее да се оправдае с друга причина.

Всичко това чуха и приветстваха присъстващите хиляди участници в митинга, но не и стотиците хиляди българи пред телевизорите. Обещавам при първа възможност, ако ми се предостави такава, да повторя призивите си от телевизионния екран. Няма да е просто повторение, а първо откровение за огромното мнозинство от зрителите.

И още нещо не се разбра, дори и от масата присъстващи на митинга. Имаше агресия  спрямо моята личност от познат от други подобни ситуации провокатор. Той не за първи път се внедрява като случаен гражданин на подобно събитие и се опитва да ме провокира. Поиска от мен да му дам микрофона ( с който не се разпореждах,  беше  ми предложен от организаторите). Искал да ми зададе два въпроса. Какви биха били те, стана ясно от призива му да се засрамя от това , което съм казал. Наложи се  ровоаторът да бъде изтласкан от подстъпите на трибуната, на която напираше да се качи.

НА СНИМКАТА: ( “Дневник” ) се вижда провокаторът с черната шапка и очилата в долния десен ъгъл. Причаква ме край трибуната.


 

 

 

И други са ме дебнали. Качулат велосипедист ме настигна на връщане от митинга, хвърли ми в краката стотинки. Изсъска с тях да си купя трактор (?) и да си ходя в Украйна. Омете се толкова бързо, че не успях да го попитам дали тракторът трябва да послужи за изтегляне на още руски танкове, каквито още в началото на войната украински фермери започнаха да влачат след бягството на екипажите им. Или може би се очаква да помагам при заравянето на убитите руски окупатори, за които украинците казват, че наторяват с хиляди днес техния чернозем?

Свикнал съм. Подобия на споменатите безименни храчисти ми храчат в краката при разминаване по софийските улици, подвикват ми “предател” от бързо преминаващи автомобили или “просто” се опитват да ме убият с поглед. Един рашист дори, както казах и от телевизионния екран, заплаши да ме заколи на момента.

Това са рисковете да бъдеш на страната на жертвите на рашизма и да не се спотайваш  пред онези от тях, които се опитват да те сплашат. Нормално е като за държава, в която толкова години се смяташе за  приоритет да бъде поощряван екстремизмът на рашизма, а хора с обратната позиция бяха заклеймявани и маргинализирани като екстремисти.

40 мнения за “Какво показа второто голямо шествие срещу руската агресия в София и какво не показаха медиите от него”

 1. г-н Инджев, за МОЧА трябва малко тортил и тогава ще бъде отразена подобаващо по медиите..
  След случващото се в Краматорск мисля че вече е крайно наложително за тортила..

 2. Крайно време е храмът и площадът пред него да бъдат наричани “Св. Св. Кирил и Методий” ! Да престанем да го изписваме на името на онзи руски варварин!

  Слава на Украйна! Слава на героите! 💙💛

  Тротил за моча!

 3. БОГ да ви благослови господин Инджев……

 4. Браво! Вие днес сте гордостта на чистата и свята България, за която говореха Левски и Раковски!

 5. Благодаря за звуковия файл , г-н Инджев ! И за преразказа . Всъщност ние бяме в самия край на това огромно шествие и пристигнахме на моч-та , когато звучеше “Червона калина” . Много нещо има да се промени след тази руска свинщина / това дори не е “война” вече / по света и У НАС !!! И клакьорите на рашизмо-путлеризма би следвало не просто срамно да зарият носове в земята ,черната … но щом не знаят какво е СРАМ и ПОКАЯНИЕ , поне ДА НЕ ПРЕЧАТ да направим отново от страната си загубеният земен рай . Загубен още , когато родителите ми са били бебета при налуването на руските окупатори .

 6. Руските изроди за ударили ж.п. гарата в Краматорск, а на ракетата със собствените си ръце са написали “За децата”, е няма такива подчовеци.
  https://frognews.bg/novini/nad-30-ubiti-pri-raketen-udar-jelezopatna-gara-ukraina.html
  https://twitter.com/lapatina_/status/1512352918900461571?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1512352918900461571%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ffrognews.bg%2Fnovini%2Fnad-30-ubiti-pri-raketen-udar-jelezopatna-gara-ukraina.html

 7. Баба Ванга казала, че русия ще спаси света, обаче Аз си мисля, че това няма да е московската а Киевската Рус. Гледах оня ден как Папата целува украинското знаме. Ние трябва и ръцете и краката да им целуваме на украинците, че ги има и че спират ордите на Беса, който живее в малкото джудже. Велик е този бяс и много силно мрази света но Господ е по-силен от господарите на този свят. И докато има Христови деца тук, този свят ще оцелява. Не случайно Господ основа Църквата си преди 2000 години. За да спаси Земята и да спаси всеки човек, който съживи духът си и поиска да учи за Великата Любов и Мъдрост, идващи от Божието Царство и неговия Създател. Земните богатства са една тежка илюзия и измама с която Падналите приспиват всеки Божи дух, който живее в земно човешко тяло. То се дава за карма и за учение но много много от нас са слаби, за да го повярват и разберат. Те просто не вярват, че духът им е създаден от Най-благородното и Мъдро Същество, което ни Обича със съвършенна Любов. Същество, което знае всички наши прераждания, мисли, желания и мечти. Те не разбират че това Съшество иска нашия дух да се освободи от кармата да се преражда в друго тяло и да бъде принуден да живее в студен самоизяждащ се свят. Това Същество Татко Бог иска ние да живеем щастливо в неговия свят но само тези, които го повярват, изчистят сърцето си и запалят в себе си Божията любов ще бъдат готови за това.

 8. Има установени лица във връзка с надраскването на паметника на Съветската армия в Добрич, научи Про Нюз Добрич от директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Явор Колев. По думите му са им снети обяснения и случаят е докладван на Районна прокуратура /РП/ в Добрич.

  Припомняме, че мемориалът, който се намира в Градския парк „Свети Георги”, осъмна на 6 април, нацапан с червена боя. Изписана бе буквата Z, както и надписи „Катин 1940”, „Буча 2022” и „82 години кръв по ръцете”.

  Действително има заподозрени лица, установени са от органите на МВР, каза за Про Нюз Добрич прокурор Павел Любенов от РП-Добрич. Той уточни, че случаят му е бил докладван вчера. Вече има определен наблюдаващ прокурор.

  С две думи: когато става въпрос за паметници на убийци и окупатори, отговорните български държавни служители са на път да счупят световните рекорди по разследване и разкриване на “подривните елементи”.

  Де да бяха така усърдни и когато творци си представят книгите в регионалната библиотека на града.

 9. трябваше да се преименува хотел ”Москва” на Киев или Украйна.

 10. В случая организаторите, дето изтикаха храчисткото добиче встрани, си свършиха добре работата. И поне опазиха микрофона от него.

  Удивително е обаче, че лица и организации, които по подразбиране трябва да са в обектива на службите и са заплаха за националната сигурност, продължават да се радват на всячески комфорт. Напр. уволненият през 1981 г. за кражби и шизфрения с-на Дончо Русев Русев, под.26200-Айтос на БНА. Същият е “йеромонах Владимир” от манастир “Св. пророк Илия”, с. Велчево, Великотърновско; той е и “подп. Валтер Калашников”, той е и “БНО Шипка”. Въпросният продължава да си организира лагер-сборове на въоръжени про-путКиняшки шайки в района на х. Върбишки проход, Шуменско. И никой не го закача. Повече тук:
  https://frognews.bg/novini/trevoga-paravoenna-proputinska-organizatsiia-provejda-uchenie-orajiia-vlastta-spi.html

  Ако вместо линкът се отвори началната страница, вж. архив “Новини”.

  Чудя се дали ГДБОП, ДАНС и м-р Рашков ще се събудят най-сетне, ако група патриотични резервисти открият в района свободния лов на национални предатели, със свои средства и превоз, ей тъй, заради купона. както преди дни ми предложи един стар аскер-аркадаш…

  Респект, Стопанино!

 11. киро подмяната, радев, нинова, симов, волгин.. срам за всички вас!

  https://twitter.com/eduardheger/status/1512386024399376389?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1512386024399376389%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Fukraine-russia-news-live-new-sanctions-putin-war-crimes-nato-bucha-latest-12541713

  Словения праща S-300 .. не каски..
  На вас ви плюят в лицата а вие се правите че вали..

 12. По всичко личи че се отива в задънена улица, към една ситуация в която ще имаме един много по-голям “Израел“ с размерите на Украйна и то с неизмеримо по-малки възможности за защита и една още по-несъизмеримо гигантска “ивица Газа“ с размерите на една седма част от сушата на Земята обгърнала я от почти всички страни. Допускам истинските Герои на Украйна с несломимия дух и стремеж към свобода и независимост (какво тук значат само защитниците на Мариупол!!!) и въоръжени с най-съвременно западно оръжие, но често закъсняващо по време и недостигащо необходимата мощ все пак да отблъснат путлерските орки назад към границите от 23 февруари или дори от държавната граница от 2014. Същевременно не ми се вярва с оръжието с което разполагат да могат да ги изтласкат и от Крим, а пък че ьуzzия ще спазва някакви каквито и да било примирия или договори въобще никакви илюзии не може да се хранят.
  И какво се получава – че украинците ще продължават да живеят с непрекъснатия вой на сирените и всекидневното криене по мазета и убежища, ракети ще хвърчат постоянно или периодично и няма да са сглобени по бедуинските мазета и гаражи тип “Made in Gaza“ а доста сериозни, свръхзвукови и мощни и никакъв Iron Dome няма да може да ги неутрализира ( това ни го обясни най-подробно Марк Солонин който е преди всичко ракетен инженер с богат опит и аз му вярвам)???
  И по-нататък се получава и че никакъв “План Маршал“ няма да може да заработи, защото кой ще инвестира в Украйна ако хвърчат ракети ??? И такива ходове водещи ни към тази задънена улица са още един куп и Западът противопоставя на всичко това едни много пресметнати, безкрайно обсъждани и измъчени, но все още мизерни стъпки започвайки от “дълбоките загрижености“ , преминавайки през “горещите заклеймявания“ и стигайки до откровеното късане на ризите от възмущение и погнуса. И всекидневните вече санкцийки дозирани с капкомер……
  Не знам как я мислят стратезите ни от Алианса, но пак от тях знаем, а и видяхме неведнъж че без “Boots on the ground“ не става!!! Да видим кога ще се решат на нещо по-сериозно или очакват не само военните действия и разрушенията, но вече и гаврите с мирното население и изнасилванията на жени и деца да станат масови и мащабни!?!?
  А ако се продължава да се пристъпва както досега сякаш натам отиват нещата…
  А от родната световно провинциална територийка, населена с безбройни стада безгръбначни рашисти си знаем какво може да очакваме – това което подобава на световни рекордьори по снишаване, навеждане, надупване и накрая безропотно просване като изтривалки пред государя да си изтрие добре сапогите. Нищо друго.

 13. Горд съм, че има такива човеци като вас г-н Инджев. Бъдете здрав. Ще ви подкрепяме с каквото можем.

 14. Остатъците от “отровното трио” съвестта че бяха дупе и гащи с маямата явно ги е налегнала..

 15. Тия дни Евгени Дайнов публикува две аналитични статии, където добре обрисува плановете на Путин за дестабилизиране на ЕС и НАТО, и България.Нужна е и третата статия по темата, в чието основно съдържание да бъде персонално-техническата част на плана Решетников за преврат в България, “зачистка” на демократичния елит /както планираха за Украйна/ и изваждането и от фронта на демокрациите срещу РуSSия.Подготовката за превръщането и в активен руски кон в ЕС и НАТО започна заедно с тази на Русия, в синхрон с подготовката и за война в Украйна; извърши се подмяна на управляващия елит на страната ни с такъв на Путин. Инсталиран ни бе пРезидент; той дестабилизира политическата система; поредицата избори доведоха на власт русофилски партии; завладяна бе БНТ; на основните държавни, медийни и други позиции за влияние останаха или се сложиха путинисти; в НС се вкараха главно проруски партии, а личностите в държавния апарат се отсяха с оглед максимална полза за руското настъпление срещу Запада. Но! Украинците ни спасиха с героичната си съпротива. Путин се провали. Нашисти останаха без “център” я карат по остарелите предвоенни инструкции. Нищо добро…

 16. А ето така украинците намират руските мародери и им обясняват какво следва:

 17. На 69 съм. Животът ми премина в общесво от ентусиазиран строеж на социализма, през развенчаване култа кам Сталин, Червенков, Югов, Мао,Енвер Ходжа, Тито и вся остальная комсволочь! Периодиката е малко объркана. Строихме комунизъм и като междинен етап-РСО. Получихме Живков, и фамиля, луканов и бандитски преход социализъм-пазарна икономика. резултатът е : крадливата мърша Нинова, Копейкин; Сидеров; лалугерът Славчу Учиндолски ;тупан-баши Бойку методиевич… Пак сме не на дъното, а 4-5 нива по-долу! Вън мръсната мърша Митрофановна от България!!!

 18. ние ще пратим чадъри и дъждобрани-защитни средства срещу наближаващите пролетни дъждове…

 19. Попитали Радио Ереван:
  -Кои са тези 2 държави, които през 21-я век са нападнали, окупирали и проявили масов садизъм спрямо мирните жители на териториите на 2 други държави?
  -Русия и Ислямска държава (каква компания)!

 20. Към Георги Харизанов:

  Явно омразата Ви към “киро промяната” май минава границата на нормалността, щом като и в акцията с боята върху входа на руското посолство виждате “дупе и гащи”.
  Трябваше ли да се самозапалят, самоубият или нещо подобно, за да признаете, че Хаджигенов и Бабикян имат автентична позиция срещу руската агресия?
  Ами елате тук и напрвете нещо по-зрелищно, стойностно и саможертвено!

 21. Дотам са я докарали руснаците, че Гиркин се подиграва грозно на хората на Кадиров:

 22. 🇺🇦 Ukrainian Song – “Марш української армії” [English Translation] Slava Ukraini!

 23. Малка поправка към съобщеното от г-н ГХ: Словакия , а не Словения, е предала на Украина ПВО С-300. Дали и в България има С-300, които биха помогнали на Украинската армия?

 24. Възхищавам ви се! Радвам ви се! Завиждам ви и ми е болно, че не мога да бъда отново пред МОЧА с вас, както някога!

 25. Към Христо:

  Благодаря Ви за информацията и на “Дневник”, че разбива медийната омерта, валидна дори за сайтове, като Фактор, където споменаването на моето име е обект на гербаджийска анатема. Защото ГЕРБ иска вече да надвика всички, които години наред говорят на висок глас за руската заплаха, но щом това са гласове, които сочат вината на ГЕРБ да имаме облъчено с путлеризъм общество, захлебилите на гербаджийската хранилка се съобразяват с тази анатема.

 26. тоя идиот копейкин верно ли е щял да дава координати за бомбардиране на София?? Няма ли кой да му посини грозната мутра в парламента?? Поне някой, който все още се мисли за мъж и за Българин. Къде сте бе г-да Прокурори, Денсаджии и т.н национални власти?? Къде оставихте честта и националната си гордост?? Ами Летеца РР. Не те ли е срам, като погледнеш портретите на Левски и Ботев в кабинета си? Как мислиш те дали щяха да го гледат кротко тоя идиот така да развява на фашистка държава знамето и да дрънка такива глупусти защитен от депутатския си имунитет??!! Хайде да си представим, че това Изпълнение се случи в любимата на Копейкин държава на червения площад. Нали Копейкин им е фен на рашистите. Дайте му това, което би му се случило там ако развее украинското знаме и заплаши с бомбардировки москва.

 27. Към БД:

  Написа го в мрежата депутатката Елена Гунчева, която предложи да даде и координатите на “Мустафата”, т.е. на американското посолство, след като ударят сградата на Министерския съвет, т.е. центъра на София.

 28. Народ отнасящ се с животните като с хора, не може да бъде победен и подчинен.
  💙💛 Слава Україні! Героям слава! 💙💛

 29. Съдбата на украинските хора ме покърти дълбоко. Изобщо, справям се трудно с това зло, което се стовари върху тях. Дори прочетеното не ми помага, макар обяснението да лежи някъде в страниците, написани от Пушкин, Гогол, Достоевски, Бердяев, Соловьов, Платонов, Ерофеев (Венедикт), Варлам Шаламов, Солженицин, Бродски. В прав текст тази война и това зло бяха предречени от Валерия Новодворская. Този светъл ум липсва на света сега. Липсва Наталия Трауберг. Как ли са живели толкова просветени хора в това толкова непросветено пространство. Когато започна войната, един колега ми каза, че ако бяха чели тези автори, не биха стигнали до тук. Никой не би стигнал до тук, ако познаваше дори само два разказа, написани от Чехов. Така ми каза. Трудно гледам и изобщо не гледам кадри на насилие и жестокости, защото не ги понасям. Странно е, но и аз, като по-горе пишещия г-н Личовски, си помислих, че този народ не може да бъде пречупен, в момента, в който видях кадрите с украинските момичета, деца, жени, старци и мъже, гушнали домашните си животни. В българския език думата произлиза от “живот”, в другите европейски езици – от латинската дума за “душа” и “съзнание”, което обяснява всичко. Поне за мен.

 30. @Мария
  И с мен е същото, в първите дни на дивашката агресия не можех да заспя от възмущение при непоносимата мисъл, че в този момент близо до нас умират невинни хора, деца, майки, старци…
  За съжаление, аз съм от тая “порода”, която ставайки свидетел на несправедливост, без значение лично срещу мен или срещу околните, вместо нормалната реакция на съпротива, да изпадам в нещо като ступор, мрачна депресия, а би трябвало (и би било справедливо!) подобни антицивилизационни “феномени” да предизвикват ответна реакция на съпротива на злото – на жестокостта с жестокост, на смъртта със смърт. Това е начинът да се спре едно ПРИМИТИВНО зло.
  В къщи имаме традиция преди сън да си пускаме някоя хубава стара комедия (вместо чашка отпускащо нервите питие) но след началото на руските зверства в Украйна мълчаливо прекъснахме тази традиция, защото на всички ни се струваше кощунствено и противоестествено да се смеем и забавляваме, докато хората в Украйна са подложени на незаслужени, безчовечни страдания.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.