Украинците са днес като вчерашните британци: сами водят войната срещу най-голямото зло на света, но също ще го победят

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се озова днес в обсега на руските ракети в украинската столица Киев.

 

 

 

 

 

Не си приписвам авторството на аналогията, но е очевидно: днес Украйна е това, което е била Великобритания, останала сама във войната си на оцеляване срещу най-голямото зло на света. Война, за която малцина са вярвали, че британците ще спечелят като издържат на хитлеристката агресия, но накрая Великобритания триумфира като победител. 

Такъв е случаят с Украйна днес. На бойното поле е сама срещу най-голямото зло на планетата. Както Великобритания през онези години Украйна разчита днес на помощта отвъд океана, но и на европейските съюзници.

Никак не е случайно, че днешната Великобритания е водеща сила сред европейците с пряката си подкрепа за Украйна. Тя разпознава себе си в историческия контекст на войната, която разпали новият фюрер, претендиращ да наложи със сила своя ред на света.  

Още аналогии? О, да. На лидерско ниво. Водачът на британската нация по онова време Чърчил отказва да бяга от жестоко бомбардираната столица Лондон. Това направи и водачът на украинската нация Зеленски. 

Чърчил е имал храбростта да напуска бомбоубежището и сред руините и пожарищата да се показва между сънародниците си.  Зеленски – също.

Чърчил, за разлика от побратимите Хитлер и Сталин, е рискувал да посещава горещи участъци от фронта, на който се сражават британските военни. Зеленски направи същото в подкрепа на бойния дух на украинците.

Ето защо лидерите на западния свят, за чиято свобода се сражават днешните …британци, започнаха да пристигат на крака при днешния Чърчил, олицетворението на съпротивата срещу заплахата за съвременната цивилизация. Вчера в Украйна бяха високопоставените представители на ЕС Урсула Фон дер Лайен и Жозеп Борел. Днес е Борис Джонсън. Не е далеч денят, когато в Киев ще има световна среща на победителите над рашизма. 

След като САЩ възстановяват програмата си от времето на Втората световна война “Ленд-лийз” в подкрепа на Украйна, каквато никога след това не са реанимирали при какъвто и да било конфликт на земята, изходът е предрешен. Въпрос на време и-уви- на още украински жертви е, кога ще бъде скършен гръбнакът на путлеристката мечка.

Духът на украинците показва, че те няма да се поколебаят искат ( както Чърчил на времето казал на Рузвелт “оръжия, оръжия, оръжия”, същото заявява и Зеленски ). Най-новото проучване на общественото мнение показва, че 91 на сто украинците са уверени в победата на своята страна. Само 8 на сто се колебаят и едва 1 процент не вярва в тази победа.

Малката във военно отношение Великобритания ( спрямо нацисткия райх, погълнал половин Европа), победи в крайна сметка. Така ще стане и този път: малката по отношение на руския военен динозавър Украйна ще повали чудовището. 

Да му мисли голямата Русия. Чака я позора на следвоенна Германия, без да има вероятност да повтори германското икономическо чудо след военното поражение, станало възможно отново благодарение на помощта отвъд океана. За нея Русия може да забрави за поне едно поколение напред.

 

22 мнения за “Украинците са днес като вчерашните британци: сами водят войната срещу най-голямото зло на света, но също ще го победят”

 1. Точно на място! Речта ти пред митинга също е заредена с волята за победа на цивилизования свят над рашистката чума изскочила от леговището си. Копейкиновците у нас/пРезидент, Нинова, Орко Копейкин, ББ, Духан и прочие решетниковски агенти и обезчовечената им глутница поддръжници/ са екзекуторите на човещината в България и техните капища трябва да се разтурят! МОЧА трябва да се събори. Рашистите вън от властта! Любо

 2. Mark Solonin

  08:44 новые экономические недосанкции
  16:39 и всё таки они приехали (батарея С-300 из Словакии)
  17:32 новый ленд-лиз и что это меняет (спойлер: ничего принципиального)
  27:23 война в воздухе (у противника заканчивается высокоточное оружие)
  30:22 подтвержденные потери танков противника

 3. “Украинците са днес като вчерашните британци: сами водят войната срещу най-голямото зло на света, но също ще го победят”
  +++++ поклон пред таланта на автора.
  А милата Европа май си отваря очите. За 48 часа пред Зеленски се строиха Урсула, Борис Джонсън, австрийски канцлер, словашки премиер…..всички дават всичко което могат…. Едно ново поколение ще ваучат що е Ленд-лийза и как побеждава врага на цивилизацията.
  У нас Нинова се кълне, че няма да пусне нито един патрон за Украйна. А нашите “десни” водачи отново я подкрепят! Да споменавам ли имена?

 4. Что такое русский народ:
  «Народ равнодушный до наименьшей обязанности, до наименьшей справедливости, до наименьшей правды, народ, что не признает человеческое достоинство, что целиком не признает ни свободного человека, ни свободной мысли». – Александр Пушкин.

 5. Cвършено е с блатните павиани – премиерът Джонсън е успял да убеди всички НАТО лидери да се даде ЦЯЛОТО нужно тежко оръжие, което Украйна би искала – NАТО states agree to supply heavy weapons to Ukraine, https://www.ft.com/content/1c0e6e15-c8fe-4a84-99dc-12b6836bf0f4. Е, това е “Файненшъл Таймз”, не РТ или СКАТ, може да му се вярва. Не разбрах каква е била позицията на прэмиера ни пUTKOB, но първите британски танкове “Чалънджър”, според “Джейн Дифенз” най-добри в света, се товарят в понеделник. А министърката на външните работи на UK, г-жа Лиза Тръс, казва буквално, “Имаше подкрепа … да доставим ново, по-тежко оборудване … в отговор на новите заплахи от РуZия. Споразумяхме се да помогнем ВСУ да преминат от СССР-оборудване към стандартното за НАТО” (Преводът ми е леко дърварски, моля за извинение). Така че капуТлер капут! Аре хаирлия!

  РS А на шествието бе и др. владимир чуков, “вместе с супругой”. Помиярите вече се ослушват за нова копаня с цвик!

 6. От мен две аналогии. Ни най-малко не предендиран за авторство.
  Украина днес е България през Балканската война. Над половин милион емигранти напуснали страната след разпадането на ссср 1.0 се върнаха в родината си непосредствено след 24.02.2022г.
  Колкото до агресора, той е реинкарнация на Ислямската държава. Новите варвари 2.0.
  Слава на Украина! На героите слава!

 7. Възникна втори център на Западна Европа – Киев.
  България сега свети ярко източно-руzzки между двата нови цивилизационни центъра като
  червен маймунски задник. Представям си как ние изпращаме на Украйна бронежилетки,
  но само за ползване от мирното население и контрола за спазване
  на това изключително “хуманно” правило е възложен на руZZката
  армия лично от Нинова със любезното съдействие на Радев.

 8. Сега нещата се развиват по-бързо. Тогава на САЩ са им трябвали година и половина, за да подпишат лед-лизинга, а сега месец и половина. И слава Богу, защото днес между жертвата и агресора няма канал (нищо че руските гащници не са вермахта).
  Чух, че 37% от анкетираните в САЩ подкрепят изпращането на войници в Украйна, за да се спре избиването на цивилни. И това в изолациониска Америка, която влиза в двете световни войни, след като е нападната. У нас 65% са за ненамеса в конфликта, а 30% подкрепят оказването на помощ (сигурно и само с каски). И това в състрадателна България, спасила евреи и приютила арменци.
  Да, нациите търпят развитие… Но хич не ми харесва посоката на нашето развитие…

 9. @Val

  Да бе Val, това с каските и бронежилетките..?! Толкова нелепо звучи. То вярно, военните не са особено интелигентни, ама би трябвало да се усеща ген(??) Р.Радев, когато дрънка глупости. Барем малко от малко да се усеща. Божем е генерал от ВВС, не ли(д-р.Т.Ф)?

  Слава Україні!!!

 10. На 26 февруари руските нашественици нахлуха в територията на чернобилската АЕЦ. Дни по-късно, след ожесточени боеве украинските защитници бяха принудени да отстъпят под натиска на многократно превъзхождащия ги по численост и техника враг и се оттеглиха, оставяйки района на централата изцяло в ръцете на окупаторите. Слава Богу, на руското командване му стигна акъла да съобрази, че трябва да запази живота на украинските специалисти, обслужващи централата и да им предостави възможност да упражняват необходимите контрол и управление, за да се избегне угжасяваща авария и ядрен апокалипсис.
  Тъпите орки обаче, в намерението си да задържат завоювания обект, започнаха да се окопават. В района на т.н. „Червена гора” /радиоактивна зона А/ бяха прокопани километри транщшеи с дълбочина от 80 и повече сантиметра. Орките ровеха без каквито и да било защитни средства в радиоактивната кал, оставайки там на позиция „до второ нареждане”. Всезвестно е, че в същия район, по време на аварията са загробвани огромни количества ВРО и радиоактивна пепел. Закъснели изследвания установиха, че на 40 см под почвения слой радиоактивното лъчение превишава от 80 до 160 пъти допустимата норма, като с увеличаване на дълбочината нараства почти експоненциално! Отделно от това, интензивно сновящите автоколони и верижни машини вдигаха във въздуха и разнасяха на десетки километри радиоактивния прах!
  Преди два дни британската преса съобщи за първия починал руски войник от радиоактивното заразяване. Експертите са категорични, че всички орки, пребивавали повече от 30 дни в горещата зона, са вече осъдени на мъки и агония, предизвикани от страшната лъчева болест!
  Настанилото се окупационно подразделение продължава да държи обекта в свои ръце, в отсъствие на каквито и да било защитни мерки на личния състав…
  „Так держать!”… „Бабы сново нарожают.”

 11. Към “АЭРОФЛОТ”:

  А на мен ми си стори, че на площада преди да започне шествието, видях младия депутат Божанков от БСП. С черно костюмче, бяла риза и черна вратовръзка. Доста траурно изглеждаше на жълто-синия фон. Ако не съм го сбъркал ( защото не претендирам да познавам особено добре депутатите от БСП).

 12. Възхитена съм от Вашия коментар:честен, смел, много даровито написан, много професионален, възвисяващ духа. Българите дълго време са мачкани, имат силна нужда да бъдат насърчени. Дано 35 -те посланици да ни подкрепят.
  За съжаление разчитам на пенсия под минималната работна заплата и допълнителните ми доходи от имоти от дълго време се ограбват. Вярвам, че скоро нещата ще се променят. The best is yet to come!

 13. Войната в Украйна никак не е случайна. Тя е резултат от много тежка Космическа битка в друго пространство и време, резултата от което се проявява в по-низшето 3 мерно земно измерение. Тази война там вече приключи но сега ще я видим тук на земята. Другото, което искам да кажа е, че Червената Сган не случайно избра за свой Враг N1 Нашия Вселенски Цар Господ Спасител, Неговата Църква и неговите верни деца и ученици. Не случайно Комунистите и сега си назначават Ченгета за Патриарси, Но те са осъдени да виждат своята гибел. Всички Комунисти в България видяха как рухна империята им. И още ще видят, колкото и да се кичат с големи и златни кръстове, защото Господ гледа, какво има в сърцето и как то се проявява а не дрънкулките на дебелия им врат. Искам да кажа нещо и на тези, които казват, няма го Господ, щом ни остави да горим в пожара на войната. Моля ви разберете, че на никой не му е лесно. Тези войни ще ги има, докато настъпи времето за Божия Съд. Тогава Господ ще си отдели неговите си ученици, които са му останали верни и ще им даде Спасението, за което им е говорил. Дотогава Битката с Тъмните ще продължи във цялата Космическа вселена. Всеки е длъжен да се съобразява с това. Земята е само една много малка прашинка от Божията вселена. Войната с Падналите е вселенска а не само земна. Господ е длъжен да даде време (много прераждания за човека), всеки в тази Вселена да се прояви за добро и за лошо, защото избора на Господ, кой ще живее извън този свят, трябва да е справедлив и е за винаги.

 14. Време е за оставката ми от Обществения съвет на БНР след последното предаване на Петър Волгин, обяви днес оперната певица Александрина Пендачанска.

  Типология на путинизма в България
  Тя публикува текста на оставката си до генералния директор на националното радио Милен Митев, в който разяснява мотивите си. А именно – че въпреки настояването на Съвета дезинформацията и пропагандата в предаванията на Волгин да спре, промяна няма.

  “Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио”, пише Пендачанска.

  От началото на пандемията дългогодишният водещ с всеизвестна русофилска позиция Петър Волгин не защитава просто Русия, но и руският диктатор Владимир Путин и неговия режим, и често повтаря дословно опорките на руската пропаганда.

  Волгин: Щом си русофил, може да попаднеш под ударите на закона
  Ето и пълният текст на оставката на Пендачанска:

  ДО
  ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР
  Г-Н МИЛЕН МИТЕВ

  Уважаеми г-н Митев,

  Моля, считано от днес, 10 април 2022 г., да приемете оставката ми като член на Обществения съвет на Българско Национално Радио.

  След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио.

  В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната – агресор и престъпния режим на президента ѝ, Владимир Путин.

  С уважение,

  Александрина Пендачанска

  10.04.2022 г.

 15. Най -голямото зло ни е върнало западните покрайнини и беломорска тракия,а СССР какво ни е дал?
  Историята се пише от победителите и врага винаги се изкарва по черен отколкото е.Във филмът “На всеки километър ” немците са показани грозни,нечистоплътни, а руснаците изрядни, чисти,спретнати. Всички знаем,че истината е точно обратната.
  Хитлер до последно се е опитвал да привлече Англия на негова страна – според всякаква военна и тактическа логика,в противен случай би тръгнал първо да завладее нея,а не Русия
  .Това ,че Великобритания е била “сама” хахахах ме разсмя. След провала на Мусолини в Гърция и ненужният Пърл Харбър, вместо японците да нападнат Русия, Германия е тази, която остава почти сама срещу целият свят.
  Относно Чърчил – от тримата Хитлер, Сталин и Чърчил, Чърчил може да е най-малко зъл,но той е този който е мразел България най-много .По подобие на сърбите, които след яденият от нас бой ни мразят неистово, така и англичаните след битката при Дойран. Сравнението Чърчил – Борис Джонсън е нелепо,а още по нелепо е да се дава Чърчил за пример за смелост и е обидно спрямо жертвите от бомбардировките над София. Списаревски би трябвало да ни е пример за смелост на нас,българите.
  Освен това Чърчил,именно поради личната си неприязън към нас ни хвъля в устата на звяра и ни обрича следващите 45години комунизмът в България да е най-зловещият в Европа.
  Съвременната Великобритания също даде своят принос за дестабилизация на Европа чрез излизането от ЕС.Тя обвиняваше многократно ЕС в липса на демокрация и какво ли не.Това ,както и бунтовете в Каталуния за отделяне от Испания, изборът на Тръмп, Борисовите тръби,мафиотите на Берлускони, всичко това беше в полза на Путин .Вместо да се вслуша в съветите на Каспаров,Западът беше оставил Украйна преди войната сама срещу целият свят,с един единствен злочест брат по съдба – Грузия, по подобие на Германия от втората световна, а не на Великобритания.
  Ако в Сащ не беше станал Байдън президент,войната в Украйна щеше да е приключила по подобие на тази в Крим и Путин вече щеше да е в Молдова…
  Байдън е този,който обедини ЕС и се опитва да поправи стореното от Великобритания и Рузвелт е допринесъл повече за спирането на Хитлер от Чърчил…

 16. Към Георги:

  Направо се чудя как пропускате още една любима опорка – за знака на равенство между МОЧА и паметника на ( реално загиналите) американски пилоти, миниатюрен, исторически правдив като отглас от истински събития и разположен практически на терена на американското посолство, а не доминиращ заплашително над центъра на столицата.
  Да, бомбардировките над София са най-гадната част от войната за нас. Не случайно Сталин интригантски ги поощрява, след като съюзниците сондират мнението му. А то е, че е добре на българите да се преподаде урок. Истинската му мотивация е да настрои българите срещу Запада и както се вижда, успява в това начинание и до днес.
  Имаме всички основания да скърбим за жертвите и разрушенията от бомбардировките,но нищо не може промени фактите от голямата картина. А тя е, че България, уви, е била съюзник на Германия и единственият фронт, на който воюва срещу съюзниците, на които обявява война, ( за разлика от случая със СССР, с който поддържа дипломатически отношения), е в небето над България. Повечето свалени от българската ПВО отбрана са се връщали повредени германско-румънската ПВО при бомбардировките на германските нефтени полета в Румъния. Апропо, въпреки дипломатическите си отношения със София Сталин праща съветски самолети с разузнавателни и диверсионни цели над редица обекти в България, някои от които също са бомбардирани.

  Опитвам се да бъда кратък спрямо трактата, който тук предлагате под формата на коментар, но не мога да подмина насмешката над историческия факт, че Великобритания наистина воюва сама срещу Германия до юни 1941-ва. И не е вярно, че Германия остава сама след капитулацията на Мусолини – има си куп сателити, участващи със своите армии във войната до нейния край.
  Колкото до личната храброст на Чърчил, той е проявил такава още като участник в англо-бурската война, когато е пленен и успява да избяга от затвора и да се върне в Англия. И да, наистина е поемал рискове, посещавайки на фронта британски позиции през Втората световна война, дори и по време на германските бомбардировки се е случвало да напусне бомбоубежището и да следи обстановката от покрива му.
  Можем да си (го) мразим, но не можем да отречем фактите.
  А и още нещо, не съм сравнявал Чърчил с Борис Джонсън. Това вече е пряк опит да лъжете читателите ми.

 17. към Георги:

  Не знам кой и за какво ви плаща, но не се справяте добре!

  1. В колекциите, даже и на българските филателисти, има т.н. Български Паунд, който Чърчил е щял да въведе веднага след влизането на британците у нас! Този факт е много показален и обезсмисля изцяло вашата теза.

  2. Не знам дали знаете, че 5 от бомбардировачите, бомбардирали София са руски! След тези бомбардировки руснаците продължават сами, вероятно от “братска любов”, да бомбардират други наши градове самостоятелно, тоест без “сатанинската намеса” на Чърчил!

  Ако работехте за мен – бих ви освободил!

 18. Към Иво Инджев :
  Как е сама Великобритания,бе г-н Инджев ?Сащ кога са ги изоставили?Полша не се ли е борила срещу Хитлер? Франция не е ли била срещу него преди да капитулира и много други.
  Относно смелостта на Чърчил, то и Хитлер е показал смелост през първата световна война. Е и?!?!Това критерии за какво е ?Те и тези дето са карали самолетите на 11ти Септември са били смели, но добродетелни ли са?
  Чърчил носи съществена вина затова България да бъде оставена изцяло под руското влияние след войната. В Югославия живееха незаслужено 45 години по добре и по свободно от нас ,а днес се вижда колко по инатлив и комунистически народ са всъщност .
  Чърчил има фашистки предразсъдъци и множество обидни изказвания спрямо нас,българите. Трябвало е в Ялта ние да попаднем под английско влияние, а не нашите съседи.Ако не беше Чърчил ами някой като лорд Солзбъри например… Българинът никога не би си избрал комунизма без оставането на Червената армия до 1950г у нас. Сам знаете това.
  Не така стоят нещата със сърбите.
  Относно Борис Джонсън – статията започва с “Борис Джонсън се озова в обсега на руските ракети”,по надолу пише “още аналогии” и следва примерът за храброст на Чърчил. Може да не е директно, но аз го тълкувам като пример за храброст проявена и от двамата и тънък намек,че Путин не е проявил такава.

 19. Към Тодор Тодоров (малко прилича на Тошо Тошев).Не знаех,че пет от самолетите са руски и не знам какво е филателист .Това няма нищо общо с моят коментар.Не харесвам Чърчил и смятам, че Великобритания не е била сама във войната. Това е всичко,което исках да кажа. Гордея се със смелостта на нашите военни и не смятам, че е трябвало да бъдат избити от народният съд като кучета – по жестоко от Нюрнбергският процес, без съд и присъда. И да – този дето ми плаща скоро ще ме уволни, защото вместо да бачкам ,аз се боря за демокрация и пиша по форумите…

 20. Към Георги:

  Абе, господин Георги, явно не разбирате от думи и факти. Великобритания Е сама до въвличането на СССР, който подпомага с огромни доставки от суровини и материали Хитлер да води войната на унищожение срещу Великобритания. А САЩ са неутрални и дори потапянето на американски кораб от германска подводница не изважда Америка от неутралитета й до самия Пърл Харбър от 7 декември 1941 година.
  Едно е да не харесваш Чърчил, друго е да отказваш да приемаш историческите факти.
  Ама като гледам май си харесвате СССР и Германия, която ни е “дала нещо”.
  Поради което прекратявам кореспонденцията – с човек без елементарна представа от история не може да се спори за история.

 21. към Георги:

  “Не знаех,че пет от самолетите са руски и не знам какво е филателист .Това няма нищо общо с моят коментар.”

  Лъжете се, че незнанието няма нищо общо с вашия коментар – коментара ви е построен изцяло върху незнанието!

  Четете, преди да пишете! Иначе ставате за смях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.