Всички обичаме народа, но отказвам да му се подмазвам

Кой не обича Народа! 

Най-много му се кълнат в любов народниците избраници. Никои все пак признават с половин уста, че обичат най-вече частта от народа, която го овластява да го представя. 

Ще се опитам да опонирам на лицемерието, което блика от клетвите в любов на целокупния народ. Деликатно, както се полага , когато не са ти делегирани права да говориш от нечие друго име, освен от името, което си изградил.

Явявал се съм се на избори, но само пред изключително взискателни избиратели. Ще обясня после защо се захващам с риска да си навлека упреци, че се самоизтъквам.

През 1990 година бях избран за изпълняващ длъжността Главен директор на БТА  от Общото събрание на БТА с огромно мнозинство. Колегите ме избраха да управлявам, докато се задейства по предвидения от конституцията механизъм за назначаването ми за титуляр ( блокиран от правителството на Луканов и неговата партия БСП ). 

Комплиментът, произтичащ от този избор, състоял се на моите 35 годни в качеството ми на репортер ( най-ниското ниво в йерархията), беше в това, че за мен гласуваха колеги, които ме познаваха по-добре от повечето ми роднини. Никого не съм агитирал и никой друг не се кандидатира, макар в БТА да имаше много врели и кипели в журналистиката колеги. Мнозина от тях имаха и управленски опит- за разлика от мен. 

През 1993 година беше въпрос на предварително съгласувана процедура да стана Заместник-председател на Организацията на европейските информационни агенции. За първи път тази европейска медийна институция щеше да има представител на Източна Европа на такъв висок пост. На предишната годишна среща на организацията в Цюрих през септември 1992 г. оттеглих моята номинация за поста, издигната от представителя на Чехия ( известен антикомунистически дисидент, близък приятел на легендарния Вацлав Хавел) и подкрепена от половината присъстващи директори на европейски агенции, за да не се разцепваме по линията Изток-Запад. 

Жестът ми беше приет с аплодисменти и ставане на крака. Присъставащите се съгласиха да заема този ротационен пост на следващия конгрес ( традиционно провеждан в Цюрих) през 1993 г. Директорите на 4 западноевропейски информационни агенции се погрижиха в началото на 1993 година да ме номинират официално. Пазя си писмата с техните подписи. Но бях междувременно “отстранен” от БТА през лятото на 1993 година с решаващото парламентарно гласуване на БСП. Не знам кой е бил избран на мое място през септември. Но знам, че протежето на ДПС Стефан Господинов, което реваншистки беше назначено за шеф на БТА, дори не си е направило труда да уважи с присъствието си форума в Швейцария. Ще да му е било малко неудобно, а и преводач трябваше да води със себе си.

На конгреса на Асоциацията на европейските журналисти АЕЖ в Атина през октомври 1993 година получих овациите на стотици колеги от Европа в знак на солидарност и на съпротива срещу политически мотивираното ми уволнение в България като директор на БТА. Пожелавам всекиму такава награда като признание от подобна международна аудитория.  Беше също вид гласуване ( на доверие ).    

През 1994 година бях избран за Вицепрезидент на АЕЖ на конгреса в Хелзинки. Беше избор на европейските журналисти, а не запазено място за България, “квота” по препоръка на българската власт, която през годините по-късно имаше проблеми да наложи кандидатите си за полагащо се на страната ни място поради критичното гласуване на европейците. 

Имам честта също доста читатели да посещават блога ми. Безпристрастната електронна статистика регистрира повече от 52 милиона прочитания на хора, обърнали внимание на личната ми гледна точка в ivo.bg, изразена в над 8 хиляди собствени публикации. 

Обяснявам сега защо се “обяснявам”, както се казва на български казармен език.

Позволявам си автобиографичния лукс като реакция на позицията на многобройните говорители от името на народа, на общественото мнение и на избирателите. Не им оспорвам това право на гордите народни избраници. Такъв е принципът на демокрацията.  Измислен е от древния мъдрец Солон ( ок. 634 – 559 г. пр. Хр ), за да се даде право на всички ( изкушавам се да кажа на “плебса”, но смятайте, че не съм го казал) да участват с гласа си в управлението, за да се тушира вечното недоволство на мнозинството от управляващото малцинство на аристокрацията.

Ще кажа само, че съм благодарен на аристокрацията, която ме е избирала и че никога не се подмазвам на целокупния народ. Знам, че без такова подмазване човек не може да постигне успех в политиката и това е една от причините да не желая да участвам пряко в нея, освен като коментатор и анализатор, запазвайки правото си да не се харесвам на “населението” и “народните маси “. 

Днес, две седмици след появата на обновеното издание на книгата ми  “Измамата Сан Стефано”, с подзаглавие “От русификацията на България до “денацификацията” на Украйна”, тази аристокрация ме е класирала на първо място в графата нехудожествена литература сред най-търсените по книжарниците книги в една от веригите книжарници ( “Хеликон”) и в челото на още няколко класации на други вериги. Случваше се и с предишните ми книги, общо 9 на брой вече, но проверката на тази постоянна величина днес ми е особено важна. Тя е нещо като подарък за рождения ми ден чрез потвърждението, че съм на прав път.

НЕХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

233895_b1. Измамата Сан Стефано (второ преработено издание) от Иво Инджев

2. Моята кухня. Здравословни рецепти от Силвена Роу

3. Четирите споразумения: Толтекска книга на мъдростта от Дон Мигел Руис

4. Скитник в мрака. По стъпките на Вълчан войвода и неговото злато от Ирена Григорова

5. Боян Мага. Мистерии български (юбилейно издание), Подбор и съставителство Галина Владимирова

6. Гурме бебе. Моята Кухня от Силвена Роу

7. Измамна реалност от Стойчо Керев

8. 50 невероятни загадки от Слави Панайотов

9. Геополитика и геостратегия от Алексей Вандам

10. Тънкото изкуство да не ти пука от Марк Менсън

 

Ако текстът ми изглежда като сантиментално откровение, отдайте го на възрастта ми, която нараства с година след два дни. С времето човек се научава да цени приятелите си повече с разума на дълго изгражданата и еволюирала ценностна система, отколкото с младежкия си ентусиазъм.

Още: https://www.actualno.com/interview/ivo-indjev-za-paralelite-mejdu-rusifikacijata-na-bylgarija-i-denacifikacijata-na-ukrajna-video-news_1738121.html

19 мнения за “Всички обичаме народа, но отказвам да му се подмазвам”

 1. Поздравления, Иво, за първото място!

  Много благодаря за точните думи и анализи, както винаги – те са светлина за духа ни.

  Колко бързо мина една година само, и колко бе разтърсваща. Дано това сътресение ни оттърси от калта и след него да се възродим по-чисти и истинни, като примера който ни даваш.

  Илиян 💙💛

 2. Нашичките дребни човечета, налазили политиката, като че ли е на майка им баницата, така и не разбраха, че е по-важно народа дали ги обича и че за това трябва много да се потрудят. Който обича, винаги жертва себе си а те какво са жертвали в името на народа си, без който ще са господин никой?? Гледам сега Слави се запънал за своя ковчежник Каримански и плаши с избори. Герб и те подхилквайки се злорадо, като хиени, чакат да се нахранят от трупа на управляващата коалиция. Мислят си, ще оттървем кожата на бойко. Това ли са обичливите ни политици?? Дето обичали народа??

 3. Поредната книга , с която г-н Инджев разобличава примитивният фашистки империализъм на Московията!
  Но все пак, да не забравяме, че не трябва да ни е яд на московските въшки, а трябва да ни яд на нашите гниди, нали!
  Така че трябва да изхвърлим большевишките фашиски рублояди от БСП – кУрнелия ниновНа и румен геЙчев, които спират военната помощ за братска Украйна!
  Трябва да припомним , преди повече от 20 години България предостави военна помощ на Македония, и тогава България беше в фалит след управлението на Виденов и румен геЙчев!
  ОДС и Ив.Костов и Петър Стоянов подариха стотици танкове и гаубици на Македония!
  Освен това и Украйна даде десетки бойни хеликоптери Ми-24 и самолети Су-25 на Македония, преди 20 години.
  Тогава България беше във фалит, и не беше член нито на ЕС , нито на НАТО!
  И въпреки това нямаше никакви опасения , че ще участваме в гражданските войни в бивша Югославия, нали!!!
  А сега опасност от предоставяне на военна помощ за Украйна е много по малка , защото членуване в ЕС и НАТО!

  Но сега кУрнелия и геЙчев, спират помощта за Украйна!
  Още повече , преди 25 години БСП подкрепяше военният престъпник Милошевич!
  БСП, Любен Беров, Виденов, румен
  геЙчев, Мутригруп и другите ченгесарски мутри нарушаваха ембаргото в бивша Югославия и предоставиха милиони тонове контрабанда гориво и оръжие за Милошевич. И по този начин продължиха с 10 години войните в бивша Югославия.
  А сега

 4. Към Илиян:

  Илияне, благодаря ти, приятелю, че се появи във форума. Твоето мнение ми е ценно!

 5. Благодаря, че ви има, г-н Инджев. Бъдете здрав и все така свободен.

 6. А сега членуваме в ЕС и НАТО и опасността за нас е много по-малка!
  И въпреки това кУрнелия ниновНа и румен геЙчев не искат да дадат оръжие за Украйна!
  А преди 25 години помагаха на военният престъпник Милошевич да избегне ембаргото!
  БСП, Беров,ДПС, доган, Виденов, румен геЙчев, Мутригруп и другите ченгесарски мутри доставиха за Милошевич милиони тонове гориво и оръжие.
  И освен че помогнаха на Милошевич, БСП и ченгесарски мутри получиха милиарди долари, от нарушение на югоембаргото, които откраднаха, заедно с техните главатари от кагебистката мафия и Ельцин!
  Така че въпреки милиардите , които получиха от ембаргото, Виденов

 7. Така че въпреки милиардите долари, които получиха от нарушаване на югоембаргото, Виденов и румен геЙчев фалираха България и банките, което показва ТОТАЛната некадърност и некомпетентност на Виденов и румен геЙчев!!!
  И когато Виденов и румен геЙчев бяха изритани от властта , тогава ОДС ,Иван Костов и Петър Стоянов помогнаха на Македония с НАПАДАТЕЛНО оръжие!
  Освен това те спряха самолетите на Путин за Косово и помогнаха за спиране на войните в Югославия!
  По този начин ОДС и Костов вкараха България в ЕС и НАТО, и предотвратиха войната в Македония, и спряха войните на Милошевич!
  А сега Ниновна и геЙчев искат да продължат да подкрепят туПин, както навремето помогнаха на Милошевич, вместо да помогнат на Македония и Украйна!

 8. Поздравления, г-н Инджев💙💛!

  За смелостта Ви и за заслужената обич и уважение от читателите!

 9. Ето линк , който показва доставени те оръжия за Македония:

  https://armymedia.bg/2020/11/22/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

  А сега да си представим , че преди 20 години ни управляваха болшевиките фашисти БСП, или ченгесарските чекистки чалгари от ИТН , или Борисов, Станишев, Доган, Кобурга, Ниновна, геЙчев, дали щяхме да дадем дори отбранително оръжие за Македония???
  Дали щяхме да сме членове на ЕС и НАТО???
  Нямаше да имаме нищо , ако не бяха ОДС, Иван Костов и Петър Стоянов, които ни вкараха в ЕС и НАТО, помогнаха на Македония и спряха Милошевич , спряха Ельцин и туПлер преди 23 години!!!

  Така че сега трябва да повторим прецедентът с подареното оръжие за Македония, и да дадем на Украйна
  огромно количество боеприпаси и оръжия от залежаващите запаси на българската армия, иначе в близките години те ще се превърнат в скрап!

  Слава на Украйна!!!

 10. Крейсер “Москвa” принял отрицательную плавучесть и скрылся под водой. В строгом соответствии с утвержденным заранее планом!
  На очереди белокаменная Москва – столица педерации!

 11. Относно видеото: дали наистина „добър ден“ е порусначен израз или е изявено влиянието на западните диалекти, където ударението е доста различно от т.нар. книжовен български?

  Все пак преди опростачаването на езика ни с комунистическата „реформа“ е имало по-широка представителност на диалектите и не случайно старата диаспора е-ка — прословутото „вервайте ми“, за което полуграмотната журналистическа гилдия взе мадридския мошеник на подбив.

 12. П.П. Само допълвам , че не трябва да забравяме чекисткият шапкар- ()РЕЗИДЕНТът радев, заедно с неговият подчинен шапкар- стефан янев.
  Долу чекистката милиционеро-ченгесаро-шапкарска ШАЙКА!!!
  Долу чекистките путлериоти от Израждане, МВРО и атака!
  Слава на Украйна!!!

 13. Поздравления Иво!!!
  Още един нагледен пример си за отровната роля на рублоядите бесепаро-гебаджии в БГ демокраДСКОто недообщество. Ето пък един контра-пример, където МЕРИТОКРАЦИЯТА действува и тържествува във вид на произведени хиляди тонове кайма примесена с болтове и ламарини в каквото бе превърната армията на североизточните орки, самоизтитулували се като “втората по сила армия в света“…

  https://nv.ua/ukraine/events/valeriy-zaluzhnyy-stanet-legendarnoy-figuroy-v-istorii-ukrainy-perevod-politico-novosti-ukrainy-50232629.html

  Искам да кажа че ако не беше тази отровна роля щеше да имаме сега и Журналистика (с главна буква), и Достойно място по свобода на словото (а не 111-то), и нямаше да имаме решетниковските пионки във вид на облечени в лъскави доспехи генерали-посерковци като боко-тиквата и пРезидента, и нямаше да се срамуваме отново заради произхода си щото не щем да помагаме на зверски нападнатата Украйна и още много много неща…

 14. Чета Ви години наред и имам някои Ваши книги. Благодаря и бъдете здрав и вдъхновен!

 15. Гледайте сега по бнт и другите “свободни” телевизии как работи ПРОПАГАНДАТА…Това покрай “спасяването на моряците” ни…Само гледайте..урок по хибридност…и ПОМПАНЕ рейтинга на иzраждане.

 16. Поздравления за автора на книгата и народа, това си е реклама., от топ 10 заглавия избира две свързани с измама, която вече може би няма като заклинание да се повтаря. Днес народното събрание гласува, закриха Специализираният съд и прокуратура, бе тепиха на ГЕРБ и ДПС, там противниците си закопчаваха, биха и потискаха. По пътя си кой колко е пострадал, той знае, все пак дано е пример към който по една, друга, трета причина си трае.

 17. Не виждам, как бих могъл да заобичам плебс /природонаселение/, който си преизбира и овластява изроди като румен гечев, бойко борисов, сидеров, коста копейкин и румен радев, вместо да ги прогони с камъни, както подобава.
  Народ, който не различава добро от зло не заслужава нито добруване, нито уважение!

 18. Всяка една добавена година към егото на юбиляря е един принос в наша полза, защото това съществувание ментално обогатява нашия дух. Моите най-сърдечни пожелания към Вас за здраве и живот, господин Инджев!
  Под народ съм научил от времето на комунизма, когато започнах да изграждам образоваността си, да разбирам тези неособено просветени маси, които избираха и адмирираха ръководителите на страната. Всички до един натъпкани с простотия, фалш и некадърност, която се стремеше и изплуваше на повърхността.
  Това което сега научавам, благодарение на Вашият основателен ретроспективен поглед, господин Инджев, е едно щастливо допълнение към знайните ви качества, което ние (моя милост и подобните, не чак толкова осведомени, поради липса на възможност) можем да прибавим към обликът на личността Ви.
  Това, че всеки ден Ви посещаваме е едно многократно доказателство, че тогавашните ви избирания са били направени дори и без Ваша инициатива. Високата оценка Ви е принадлежала и тя е била направена от тези, които наистина могат да я направят. Така, както сега ние я правим по собствено усмотрение, подтикнати от собственото си желание на съпричастност към каузата на свободата и либералитета, които Вие блестящо излъчвате! (и макар, че не сте съгласен, поне аз бих желал да Ви видя на преден план в дейните редици на едно ново ръководство)

 19. Все пак има двама души – журналисти, на които вярвам: Иво Инджев и Михаил Вешим /в-к Стършел/ или обратното, на Вешим и Инджев. ЧРД Иво и дано повече истински хора прочетат , написаното от Теб !
  С уважение Румен.
  П.П. Наложи ми се да пътувам тези дни с бърз влак Сф-Рс-Сф. Във влака и на гарите разговарях с много жени с деца – бежанци от Украина/не Украйна!/, които потвърдиха прочетеното от мене за зверствата на руските войски там.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.