Какви са измеренията на руската загуба на “Москва”

 

 

 

 

Пожарът, който ( едва ли не по случайност) възникна на борда на руския флагман “Москва” вече е категорично потушен от морската вода. “Москва” е на дъното, както и “специалната операция” на Путлер в Украйна. Най-зрелищният украински удар по руската военна машина не се измерва само в пари, които достигат повече от милиард долара загуба, като към себестойността от 750 милиона долара на кораба се добавят и неотдавнашните му ремонти за още поне 300 милиона ( по-най-сдържани оценки, защото има и изчисления на специалисти за загуба на стойност 2 милиарда долара). 

Най-краткото описание на ефекта от украинския успех е: катастрофа за руските въоръжение сили, за тяхната боеспособност без морската подкрепа на кораба, който се предполагаше да играе възлова роля при евентуален морски десант в Южна Украйна, катастрофа за морала и престижа на “втората най-силна в света” и на самия Путлер, който обичаше да се снима на борда на “Москва”.

За да стане ясен мащабът на поражението ще прибягна до паралелите, които прави Аркадий Бабченко в своя блог. Ветеранът от войната ( на Путин) в Чечня припомня, че главната гордост на руския флот е имал предназначението да унищожава с ядрени бойни глави самолетоносачи и техния ескорт. https://news.obozrevatel.com/vojna-v-ukraine/odnim-vyistrelom-ukraina-izmenila-pozitsii-rf-v-chernom-more.htm?_ga=2.229049756.1248235573.1646771675-1357985103.1646771624&_gl=1*9gxr2c*_ga*MTM1Nzk4NTEwMy4xNjQ2NzcxNjI0*_ga_JBX3X27G7H*MTY1MDA4NTI3Mi4zMDMuMS4xNjUwMDg3MTE4LjMw

Екипажът от 500 души отговаря на стандартната численост на един батальон на сушата. Намиращите се на борда на “Москва” 64 ракети с-300 са равни на три ракетни дивизиона с наземно разполагане. Има(ло е) още 16 ракети “Вулкан”, които съответстват на един дивизион “Искандери” – ако са без ядрени глави, а ако са снабдени с ядрени бойни глави те съответстват на 260 бомби, като пуснатата над Хирошима.

На борда е имало също две установки “Оса”, равни на взвод на сушата. Имало е двуцевна оръдейна установка, калибър 130, чийто еквивалент са две артилерийски установки на сушата, както и 30 милиметрово оръдие  с шест ствола, сравнимо с два взвода БТР-4. А също така две торпедни установки с шест цеви. И още: реактивна установка за стрелба по катери, сравнима с “Град”,  радиорелейна станция, съоръжение за вертикално излитане.

На борда на “Москва” по право и по задължение се намира(л) командирът на съединението или обединението на войските в района, т.е. това, което сухопътните войските наричат щаб, а на флотски език е ФКП ( Флагмански команден пункт). В превод на сухопътен език това е щабът на фронта с офицерите за свръзка между взаимодействащите съединения и части ( кораби), флота, сухопътните войски и авиацията.

Количеството желязо, което е вложено в кораба с водоизместимост от 11500 тона, се равнява на  250 танка. Останките от тях и от другите унищожени железа, както и труповете на убитите, биха покрили бойното поле- и не едно.

И всичко това разрушение украинците постигнаха с една отвличаща маневра на безпилотни самолетчета и две точно премерени ракети “Нептун”, изстреляни от брега!

Това е истинска военна катастрофа на Русия, която се лишава от прикриването на прехвърлянето на десант към Бердянск и от противовъздушната отбрана на корабите, участващи в блокадата на украинския бряг. Без “Москва” това вече няма да е възможно. Поставената от Путлер цел да бъде осъществена “втората част от специалната операция”, която предвижда да бъде  превзет град Одеса, е обречена на провал. 

 

 

 

 

 

 

С един изстрел Украйна промени съотношението на силите в района.

 

27 мнения за “Какви са измеренията на руската загуба на “Москва””

 1. Измеренията са че въпреки Фалшивите молитви на Ченгето Кирил, Господ ясно показа на джуджето, да си събира боклуците и да се връща в дупката си.

 2. Измеренията на руските загуби май са неизмерими.

 3. Честит рожден ден, г-н Инджев! Бъдете здрав и все така остър,kakto i аналитичен в есетата си! В това гнусно журналистическо блато,творците със съвест и интелект са малко, важното е гласът им да е силен! Дерзайте и чакаме нови късчета истина, разкъсващи мрака на руския слугинаж!

 4. “Руская машинка – хорошая ламаринка”, шегувахме се като деца по повод ръчните часовници, на които пишеше: “17 камней”. Не им била реагирала корабната защитата….

 5. Започвам да подозирам лицето Иво ИНДЖЕВ в особено топли отношения с Путлер Ленинградски!
  То бива рожден ден, ама пък чак толкова!…
  Все съм чувал за огромни и скъпи подаръци, но за крайслер на стойност повече от милиард долара, при това без стойността на мунициите, не съм чувал! И да го пратиш на дъното само , за да поздравиш “някакъв Иво Инджев” с ден рождения?! Арабските шейхове зеле да ядат!
  🙂🙂🙂

 6. Chestit rojden den!Badete zdrav!Vazhistavam se na bezkompromisnito Vi pero,na vinagi tochniya i navremenen analiz.

 7. Към Павел Тинков:

  Още с руския цар си бях гъст, когато позволи да си напишем конституция на 16 април 1879 г.

 8. за много години,г-н Инджев,да сте жив и здрав и всяка седмица да Ви виждаме по телевизионния екран да казвате истините .

 9. ЧРД на Стопанина на БЛОГА НИ. Моят виртуален подарък за Иво е последната “политинформация” на Марк Солонин.

 10. “Русия заплаши САЩ с “непредвидими последици”, ако предоставя оръжие на Украйна”

  Дръпнало им се е лайното но блатните павиани, защото много добре знаят, че ленд-лийза печеле войни!

  Даже и с помощта на САЩ Русия стигне до Берлин със закъснение – за това си имат и отделен празник.

  Вместо да плашат гаргите, блатните павиани по-добре да си изплатят ленд-лийза към САЩ (1 долар не са изплатили! до момента), защото много скоро ще им трябват помощи, за да оцелеят физически!

 11. Честит Рожден Ден г-н Инджев ! Здраве и дълголетие Ви пожелавам ! Продължавайте да бъдете едно от знамената на обективната журналистика в България,защото всички ние имаме нужда от хора като ВАС !

 12. Един видеоподарък и от мен:
  https://www.youtube.com/watch?v=53Ld91fnefM
  Този рошльо в Буча пазил разстреляната кола на стопанина си 2 седмици. Полицаят от ТО признава, “Исках да си го задържа, избиха цялото ми семейство, поне той ще ме посреща след дежурство”. А стопанинът (загубил снаха си и жена си), му казва, “Вече си част от семейството”. Е, може ли хора, които така се държат с кучетата и помежду си, да бъдат победени от блатните диваци?

 13. Честит Рожден Ден г-н Инджев! Желая Ви здраве! Нужен сте ни!

 14. Поздравления за рождения ден на стопанина на блога и от мен!
  Да сте ни жив и здрав, г-н Инджев!!!
  Да ни информирате и да анализирате събития с блестящия си стил и почерк!!!

 15. Честит рожден ден! Поздравления за класирането на книгата. Днес я купих. Сигурно нашистите гаZ пикаят, че не могат да я забранят или конфискуват. 💙💛

 16. Москва утонула / Жириновский умер / Краматорск, Буча, Ирпень и другие подвиги орков.
  Сборная бомжей на войне!

 17. Папа Франциск💙💛 осъди войната, поздрави с Христос воскресе” на украински💙💛. “В този мрак на войната, в нейната жестокост, се молим за вас и заедно с вас тази нощ. Молим се за всички страдащи. Можем да ви дадем само рамото си, нашите молитви”, каза папа Франциск💙💛 и добави, че “най-голямото нещо, което можете да получите е възкресението на Христос”, произнасяйки последните три думи на украински💙💛.

 18. Към Слава Украiнi:

  Чувал съм твърдения на хора които са ме спирали по улиците, че мои книги са били изкупувани с цел да ги няма в книжарниците и са били унищожавани. Не мога да потвърдя тази информация, но знам със сигурност от наистина достоверен източник, че през 2010 г. подставено лице като собственик на двата мезонета на Първанови в кв. “Гоце Делечев” в София, подарени от оръжейния търговец Манджуков, е пращал служители на фирмата си да изкупуват книгата ми “Президент на РъБъ” не само в Перник, но и в София. Което предизвика издателството да направи допечатка поради засиленото търсене и изкуствено създадения дефицит.
  Дали са си направили извода колко е тъпо да стимулират допълнителното отпечатване на книгите ми като се опитват да ги унищожат? Не знам, но всички знаем, че рашистите са способни на всякакви тъпотии.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.