В Берлин обсъждат премахването на съветските танкове от мемориала в Тиргартен

Организацията на Християндемократическия съюз на Германия в Берлин предлага да бъдат премахнати съветските танкове от мемориала в Тиергартен., съобщава германското списание “Шпигел”. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/berlin-cdu-will-russische-kriegspanzer-in-der-stadt-beseitigen-a-929a30b5-0624-4c44-9491-f9a827f36a1e

Щефани Бунг, заместник-председател на ХДС  в столичния парламент, изтъкна, че ситуацията с ангажимента на Германия да съхранява в досегашния му вид мемориала се е променила. Тези танкове днес символизират не само освобождението на Германия от нацизма, но и руската война срещу Украйна, което руши основанието за съществуването на мемориала в сегашния му вид, заяви Щефани Бунг в берлинската палата на депутатите.

НА СНИМКАТА: Неизвестни извършители, които властите отказаха да издирват с аргумента, че не са навредили на мемориала, покриха с огромни украински знамена двата танка пред съветския мемориал в Тиргартен

Предложението ще бъде обсъдено в местния парламент, където мнозинство имат левите сили. Каквото и решение да бъде взето, безпрецедентен е самият факт, че системната партия ХДС наруши със самото повдигане на въпроса още едно дългогодишно табу в германската политика, която се придържа към правилото да не дава поводи страната да бъде обвинявана в реваншизъм спрямо поражението на нацистка Германия във войната.

За България, където имаме в центъра на София Монумент на окупационната червена армия МОЧА с размахано оръжие, германският прецедент е от голямо символично значение. Нещо повече, ако последваме германския пример ще трябва да бъде обърнато подобаващо внимание и на втория съветски монумент в столица на бул. “Черни връх”, където е изобразен червеноармеец с автомат, насочен директно срещу прозорците на околните жилищни сгради.

 

 

 

 

 

 

За отбелязване е като сравнение, че в огромната столица на държавата, на чиято територия са загинали стотици хиляди червеноармейци, има три съветски мемориала – в Трептовпарк, Тиргартен и в Панков-Шенгол. В многократно по-малката по територия и население столица на българската държава, в която няма нито един убит от българите червеноармеец, има цели два Монумента на окупационната червена армия, които, отгоре на всичко, имат агресивен вид, за разлика от случая с Берлин, където скулпторите скърбят за жертвите, а не заплашват с оръжие, както е в София.

4 мнения за “В Берлин обсъждат премахването на съветските танкове от мемориала в Тиргартен”

 1. Както е тръгнало, скоро България ще бъде единствения резерват на хитлеро/сталино/путлеро-фашизма в света. Хората от цял свят ще идват да зяпат на българите като на изкопаеми от времената на диващините, а на паметниците на злодеите като на дюлгерски произведения на някаква порода хомоподобни нашисти.

 2. Неведоми са пътищата Господни и винаги сметките на тези, които си мислят, че могат да принудят хората да живеят в тяхна полза излизат криви. Вземам повод от великденските празници да обърна внимание, как лошите ученици на историята постигат обратното на това което са захванали.
  Понеже синедриона е видял в Исус заплаха за своята власт, намериха като печеливша стратегия да го наклеветят пред властите, да го убият и да я карат по тяхному. Вместо това, създадоха най-представителната религия в света. Путин искаше да скърши стремежа на Украйна към свободния свят, а вместо това оцапа лика на Русия, направи я за резил и издигна Украйна на громна висота в очите на света. Докара и НАТО там където най-малко искаше: вкара Швеция и Финландия. Защото е чел само учебниците на КГБ. Да беше чел дядо Вазов, да разбере, че “не се гаси туй, що не гасне” и “лучата, що я днес тушите, тя на вулкан ще да прерасне”.

 3. Присъединявам се изцяло към мнението на Генерала.
  В България според Димитър Талев ще умре последният комунист на планетата. Нещо повече, определено вече сме Резерватът на путлеризма извън границите на Мордор.
  Ехооооооо, Трайчо Трайков докога ще се разсейваш.
  Долу МОЧА-вците.

 4. В ГЕрмания има много българи, при това далеч не случайни хора, а все учени, с добър немски и някои с научни титли, които се занимават с някакъв вид транспортиране на всякакъв вид имигранти по линия на някави програми за приобщаване и установяване в Германия под формата на студенти и подобни. Не знам кой финансира всичко това, но ми се струва, че под формата на официални програми на германското правителство разни подобни доценти и учители по немски угаждат на новия Хитлер – Адолф Путлер , джуджето от Москва, за такъв случай разбрах от една учителка по немски в колеж в Бавария, която преподава Немски като втори език и води студентите си в Тиргартен в Берлин на екскурзия, да им покаже паметника на Альошката с момиченцето, а на въпроса на студент колко милиона деца и жени а изнасилени от АЗИАТСКИТЕ ОРДИ, тази учителка им отговаря, милиони, но вижте колко ТОПЛИ И ЧОВЕШКИ СА ОЧИТЕ НА АЛѝОШКАТА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.