(Ще) има още украински изненади за Русия

Беше сравнително лесно на базата съществуващата информация да обобщя с какво Украйна успя да изненада Русия. https://ivo.bg/2022/04/15/украйна-пак-изненада-русия-и-света-а-бъ/

По малко забележима е забележителната изненада, която Украйна постига като антипод на Русия на световната сцена. Колкото повече хора и държави се отдръпват от Русия, толкова повече симпатия и подкрепа печели Украйна. Вместо да я принизи или дори унищожи, руският нацистки режим превърна Украйна в страна мъченик и в пример за национална храброст пред бруталната военна сила на многократно по-силния враг Русия.

НА СНИМКАТА: Германци протестират пред Райхстага след руското клане в Буча – у нас тази форма на протест беше упражнена от един българин пред Руския културен център на София 

 

 

 

 

 

Традиционно неутралната Финландия, както и пацифистката от повече от два века Швеция, сериозно обсъждат присъединяването си към НАТО. Заради Украйна.

Дори в Швейцария, която е нарицателно понятие в света за неутралност, настроенията в полза на НАТО за пръв път надхвърлят значително скептицизмът по темата. Швейцарците обмислят засилено сътрудничество с НАТО и присъединяване към натовската система “Железен купол” за охрана на своето небе. Заради “ставащото” в Украйна. При това за засилване на сътрудничеството с НАТО се произнасят предимно левите партии в Швейцария.

Персонални жестове на съпричастност от видни личности по света придават допълнителен (от)блясък – негативен за Русия и позитивен за Украйна. Във Великобритания министърът на транспорта Грант Шапс приюти в дома си украинско семейство от три поколения, заедно с кучето им Макс. 

Богат швед си продаде яхтата, за да закупи и дари линейки на Украйна. Лично закара една от тях.

“Мислех си, че знам какво е храброст. Докато не видях Украйна”, пише на голям екран пред входа за метрото на станцията в Манхатън в Ню Йорк.

Украйна е на пиедестала на моралното превъзходство и възхищението на цивилизования свят, а Русия е на дъното, от което ще й трябват поколения, за да изплува. Британският “Таймс” осмя с карикатура опитът на руската пропаганда да скрие истината за потопения руски флагман “Москва” ( на най-тежкото военно поражение на Русия във войната водещият руски канал посвети в централните си новини 28 секунди, а руските военните инсценираха с видео без звук строй на стотина моряци в Севастопол, уж спасени от ” Москва”).

 

 

 

Вместо да “денацифицира” Украйна, в която крайнодесните дори не са представени в парламента поради ниската им популярност, Русия нацифицира себе си и образа на страната пред света. И заедно с това дерусифицира Украйна далеч, далеч по-бързо, всеобхватно и радикално, отколкото руската пропагандна вменяваше, че Украйна осъществява злонамерено преди нахлуването от 24 февруари. 

Преподаването на руски език в Украйна се превръща наистина в проблем, но благодарение на това, че всичко руско стана токсично за украинците, включително и за много от онези самоопределящи се като руско говорещи около 10 милиона украинци. Изненада за Русия е, че в Украйна тече бърза и радикална доброволна украинизация на хиляди хора с руско самосъзнание, които не желаят да се идентифицират с руските агресори и предпочитат да се определят като украинци. 

Украйна, най-близката страна до Русия по език, вяра ( сред православните), традиции, обичаи, обща история заличава в момента всякакви руски следи. В Иваново-Франковск спешно преименуваха 28 улици, кръстени на руски писатели, учени, поети. Подобен процес тече навсякъде. Свалиха от пиедестала бюста на “свещената крава” от Втората световна война – маршал Жуков, чиито руски потомци прилагат днес в Украйна касапската му военна тактика да не бъде жален ничий живот в името на победата.  

 

 

 

 

Има и украински изненади, които са в графата на куриозите. Желаещите да се бият украинци трябва днес да платят подкуп, за да ги вземат в армията. Ако се вярва на публикации в мрежата, подкупът достига 1000 долара. Властите отказват да раздуват армията с “пушечно месо”. Приемат само толкова доброволци, колкото могат да въоръжат, оборудват и обучат по установените вече високи стандарти. На опашката да се запишат в армията чакат 4-5 пъти повече желаещи от броя на военнослужещите в момента ( а човешкият потенциал за мобилизация се изчислява на около 10 пъти по-голям от действащите въоръжени сили). “Малка” ( спрямо Русия) Украйна има все пак 44-45 милионно население, което е мотивирано и мобилизирано за борба несравнимо повече от криещите си в от повиквателните наборници в Русия.

След тези бегли щрихи на украинските изненади, които надхвърлят добре известните, изненадващи за Русия и света украински победи на бойното поле, се осмелявам да предположа още такива. При това именно на споменатото бойно поле.

Който е следил развитието на бойните действия е забелязал, колко пъти руснаците вече оповестиха, че са превзели Мариупол. Напомня на германската радост от превземането на Сталинград, където Вермахтът контролира в края на октомври 1942 година 90 на сто от града. Гьобелс тържествува, Хитлер се готови да празнува. Защитниците на останалите 10 процента от града са изтласкани на речния бряг и положението им се смята за безнадеждно. Но те продължават да се бият, прилагайки за пръв път във войната тактиката на близкия бой, която лишава врага от огромното предимство на артилерийския и танковия обстрел. И кой печели накрая сред руините на града?

Ставащото в Мариупол напомня на сталинградския случай. Силно мотивирани за отбрана до последен дъх калени бойци са се барикадирали в ( по-добре укрепен, отколкото е бил съветският дял от Сталинград ) на 11 000 квадратни метра на местния огромен металургичен комбинат  ( всъщност е най-големият в Европа) с шест подземни нива и мрежа от свързани коридори дълбоко под земята. Готвили са се дълго да го превърнат в непревземаема крепост. “Под завода има цял подземен град”, проплака днес един рашист от Луганск, ядосан, че защитниците, предполагаемо около 2000 – 2500 души, отказват да се предадат и явно не са “лесна плячка”.

Но това е само в Мариупол. Ами в Донбас, където се очаква голямо настъпление на руските окупатори да започне всеки момент на територия, която е прекалено голяма, за да бъде обсадена ефективно? Те имат задачата да превземат най-добре укрепената част от Украйна, където от години украинските военни създават отбранителна инфраструктура. Разполагат с укрепени, свързани по между си огневи точки, всяка от които е заредена с преносими оръжия, като доказалите се като изключително ефективни противотанкови американски ракети джавелин и американските противовъздушни стингъри. Отбранителната украинска линия разчита на множество позиции в дълбочина и в случай на отстъпление украинците могат да се прегрупират в следващата отбранителна линия, нанасяйки тежки загуби на настъпващите ( които по правилата на войната търпят по-големи загуби от отбраняващите се в укрепленията ).

Да добавя, че тежки оръжия в помощ на Украйна вече пристигат в страната…

Никой не може да каже какво точно ще се случи, но на основата на досегашния ( убийствено горчив за руските нашественици ) опит може да се предположи доста обосновано, че украинските изненади за самоуверените руски агресори тепърва предстоят.

 

 

 

24 мнения за “(Ще) има още украински изненади за Русия”

 1. за разлика от 1944та… този път поне ни подкрепят… имаме испански и холандски военновъздушни сили поне в подкрепа… дори холандците дойдоха с ф35, което на нас не се полага понеже ни нямат достаъчно доверие…

 2. Папа Франческо не е като папа Йоан Павел II-ри. Лицемер до немай къде: украинците да се примирели с руснаците?!?!

 3. Докато у нас национални предатели като пРезидента Радев, ИТН, БСП, Възраждането на Копейкин, войводите и останалите руски патрэоти бранят със зъби и нокти “българския интерес”, блокирайки присъединяването на Македония към ЕС …
  Вучич: “Ние сме най-големите приятели на Северна Македония. Кой им е по-близък от Сърбия? Ние сме единствените, които не искат промяна на име, знаме, език или нещо друго. Ние обичаме македонския народ. Ние не искаме нищо от тях. Освен че сме в най-добрите възможни отношения, да сме приятели и братя”

 4. Ей сега гледам емисията новини на ТВ Эвропа,

  Задъханият, нахъсен репортер три пъти настъпателно пита един от моряците ни, току що пристигнали на летището, “кой ви евакуира, кой ви евакуира, на коя държава бяха войниците, които ви транспортираха до Донецк???”.

  Аз ако бях, щях да му отговоря в мордата: Ако не беше руската агресия срещу свободна и суверенна Украйна💙💛, нямаше да има проблем с нас и кораба “Царевна”! Нямаше да има и над 20 000 убити цивилни само в Мариупол!”

  И щеше да хвърли в шаш и паника редакторите как да трият “интервюто”!
  Това е ТВ Эвропа, приятели! Да не си помислите, че е партийната телевизия на израждане, атака, нфсб или бсп?

  НЕЕЕЕ…

  И така ще е…

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Flag_colors.jpg

  Слава Україні💙💛Братя

  P.S. Абе някой знае ли какво става с Г. Харизанов? Радее ли още за “нови избори, сега и веднага…”? Питам във връзка с неприятните данни за ръст на израждане в последните социологически проучвания…Христо Иванов каза нещо безкрайно важно и умно от трибуната на НС…

 5. Ето как се унищожава руска техника в огромни количества:

 6. А ето какво става в Мариопул – бърза контраатака на Азов и десетки руслямски орки дават фира.

 7. Областният управител на София ИВАН КЮЧУКОВ от квотата на ИТН (Слави Трифонов) върна решенията на Столичния общински съвет, с които знамето на Украйна трябваше да бъде издигнато редом с българското на сградата на общината на ул. „Московска“ № 33. Връщат се и решенията за именуване на озелененото пространство между бул. „Драган Цанков”, ул. „Незабравка“ и ул. “Никола Мирчев”, район „Изгрев“, с името алея „Героите на Украйна”, както и наименуване на безименно озеленено пространство между бул. ‘‘Драган Цанков”, ул. „Латинка“, ул. „Константин Щъркелов“ и ул. „Фредерик Жолио Кюри“ с името площад „Борис Немцов“.
  НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ИТН (на руския шут Слави Трифонов) НЯМА ДА ПРЕСКОЧИ 4% БАРИЕРА И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, СЪЩО КАКТО И КОПЕЙКИНОВОТО “ВЪЗРАЖДАНЕ”!
  (ВЪПРЕКИ СМЕШНИТЕ ПОРЪЧКОВИ ПРОГНОЗИ НА “МЪДРЕЙ” И КЪНЧО!) 🙂

 8. Много е поучително днешното проучване на “Алфа Рисърч”:
  https://www.mediapool.bg/gal/105/orig_8168a860aaed21f6cac101c9be23972c.jpg

  Стават безпощадно ясни 4 неща. Първо, човешкият идиотизъм е безкраен /2ри постулат на Айнщайн за безкрайността/. Второ, комуниZъмът, рашиZъмът и въZраждане са братя-тризнаци, особено в РъБъ. Трето, който се снишава и не заема ясна позиция, било по Украйна, било по пълзящия пуТкинизъм в РъБъ, яде бой от всички. Четвърто, който се подмазва на коалиционните си партньори, губи собствените си избиратели. Тея фундаментални аксиоми може и да са изключени от онлайн-курсовете на Харвард…

 9. https://www.youtube.com/watch?v=TUpFL114ILA&list=TLPQMTgwNDIwMjI-0VHGuhMZgw&index=2
  Този път няма да проявя скромност и ще позволя да се похваля – преди Гари Каспров аз разбрах и обявих извода, че путинистът /, който в България се маскира като русофил/ е дехуманизирано двукрако. Казано на по-простичък език тези, който сега са русофили са загубили всичко човешко и направо са същите зверове като путлеро-рашистите, с една разлика, че още не са започнали да убиват пряко, а чрез отказ да помогнат на убиваните и с аморалната подкрепа на усилията на убиеца да удуши жертвата. Да не се самозалъгваме, в момента, поведението на българската държава е точно толкова путлеро-фашистко, колкото е и путлеристка РуSSсия, но засега със същата разлика от по-горе. И за това на българите ще им бъде НАЛОЖЕНО да заплатят скъпо. Точно както руснаците ще плащат за греховете си десетилетия напред. Защото никой не обича предателите, доносниците, страхливците, подлеците, крадците, лъжците, саботьорите и гъзоврътниците, особено в моменти на изпитание като този. Войната на путлеристка руССия срещу Украйна е Видов ден за всеки в България. Но е и мигът в който светът видя що за негодници са днешните български управници. След войната, а може и по-рано, ще дойде Видовия ден и за предателите вътре в света на обединените демокрации. Каква пародия! В момента българското русофилство отново поставя държавата в странната поза, заета от русобоязливата “монархо-фашистка” България през втората световна война, да е съюзник на Хитлер, но без да му помага реално да победи болшевишка Русия този път с обратен знак – България сега е формален съюзник в алианса на демокрациите срещу путлерофашизма, но реално не помага на съюзниците си да победят. Дали сме колеблив “прохитлеристки” режим или колеблив “путлеристки” е все едно. Жалко, но крайният резултат ще бъде същия – ще бъдем в списъка на загубилите войната и ще понесем всички последици от това. Защото не РуSSия, а Украйна ще посочва кой в кой списък да бъде.

 10. ИТН са мутропоръчкаджии. Това е толкова брутално видимо. Лошото е, че истинско дясно няма. ИТН са срам, ППППППП са млад срам, БСП са стар срам, а пък ония ГъZРаждане – мани.Курнела ще я има в учебниците след време като пример за исторически парадокс. Хем затри окончателно столетницата, хем се докопа до властта. И то каква власт. Но думите на Христо Иванов от трибуната и на мен ми направиха силно впечатление. Путлер ще избира вместо нас ако има избори сега.

 11. Днешните проучвания на “Алфа Рисърч” и другите агенции показват следното:

  ИТН на Учиндолския чалгаджия линее, но гласувалите за него, явно оперирани от здрав разум, “преливат” към Костя и иZZраждане. Същото се отнася и за разочарованите от бсп…Те са разочаровани НЕ заради това, че Курнелия НЕ подкрепя достатъчно силно Свободна Украйна, а заради това, че изобщо дава някаква макар и вербална подкрепа!

  Та така! С хибридни, скопени медии навсякъде около нас – толкова!

  Цяла Варшава, Рига, Талин, Вилнюс са окичени с украински национални знамена💙💛!

  У нас някой си Иван Кючуков, областен управител на София, се обявява против и без това миниатюрното по форма и съдържание намерение за минимален жест в подкрепа на Украйна💙💛, с поставяне на украинския национален флаг на сградата на Столична община и именуване алеята “Героите на Украйна”, и площад “Борис Немцов”!

 12. Ето го линка за Азов, който не съм добавил явно:

 13. Грузинският народ изразява солидарност с героичния народ на Украина!
  Нас ни няма никакви.

 14. sms 💙💛

  И аз да се похваля. Казвах много пъти, че настоящата управляваща коалиция има два “спънати крака”. Единият е ясен и открит – бсп. Другият, скритият, е т.н. итн (едноличен корпоративен проект на Слафчо).
  Та тъй!

  Сега за
  димитър 💙💛
  18.04.2022 в 13:33

  Съгласен съм с вас, че Папа Франциск не е като папа Йоан Павел II-ри, по същия начин, по който и Аржентина НЕ Е като Полша…Но да го определяте като “лицемер” е малко пресилено. Или поне когато Тръмп целуне публично Украинското знаме💙💛 и се помоли за Украйна💙💛 – тогава може!
  Който разбрал – разбрал.

 15. Силно Българско Дясно ще има, когато само, твърди и честни, антисъветски , антикомунистко, антимафиотско, настроени и ориентирани към това, което е спасявало и давало сила на Българската нация, не само да оцелява но и да бъде водеша Европейска държава, Родолюбиви, Можещи и Създаващи Българи, със Воля и Смелост, такава, каквато показват нашите Братя в Украйна, осъзнато предприемат стъпки за създаване на Политическа Сила, което да се бори, събори и унищожи, Извратената Разбойническа Шайка от ЕвроЧервеноРозови, Мелези и Хамелеони, смучещи кръвта на Българския народ и Родина.

 16. На Папата това му е работата, да говори за общочовешки ценности (прошка и примирение между враговете), но не вярвам да е говорил за примиряване пред злото (агресора). Тук по-скоро е актуален подходът “Ако си потопил един крайцер на ближния агресор, потопи му и втория”.
  А колкото до примирението между двата братски народа, след покаянието на “одурманения Путинской пропагандой” – това ще е съвсем по християнски.
  Както сега съчувствам на бежанците от Украйна, така ще съчувствам на рускоезичните бежанци от новите мюсюлмански държави, възкръснали върху разлагащия се труп на империята (клише, клише, ама добре ми звучи). На децата не можеш да кажеш, че са си го заслужили….
  Като стана дума за разпадане… Не знам дали английските букмейкъри приемат вече залози, но лично аз още не се наемам да предвиждам коя ще бъде столицата на Велика Ичкерия – Грозни или Царицин (дн. Волгоград)?

 17. Любен Пандев
  18.04.2022 в 18:57

  “Войната на путлеристка руССия срещу Украйна е Видов ден за всеки в България. Но е и мигът в който светът видя що за негодници са днешните български управници.”

  -> Много точно казано. И много боли. Благодаря и на Иво за ясната позиция във всяка негова статия и другите участници за точните коментари.

  БД
  19.04.2022 в 09:20

  “Родолюбиви, Можещи и Създаващи Българи, със Воля и Смелост, такава, каквато показват нашите Братя в Украйна, осъзнато предприемат стъпки за създаване на Политическа Сила, което да се бори, събори и унищожи, Извратената Разбойническа Шайка от ЕвроЧервеноРозови, Мелези и Хамелеони, смучещи кръвта на Българския народ и Родина”

  -> Как да започнем? Досега само показваме какви не искаме да бъдем.. което е важно, разбира се. Дали да не потърсим място във вече установена партия (ДБ), или да пишем настойчиво до Атлантическия съвет, или да създадем нова организация? Много хора у нас са платени от Русия, много други милеят за диктатор който да наложи със сила правила, защото виждат “матряла” на съседите си и не вярват на хората като цяло. Как да вървим в посока на истинско развитие от мястото, където сме?

 18. ГОДЗИЛА В УКРАЙНА
  Христо Слави Рачев

  От такава “магистрална дупка” няма излизане без катастрофа

  За двадесет години в София съм се мяркал три пъти по неотложни причини. Скъсах всички връзки с кв. Лозенец, ул. Вишнева, гората, силуета на Витоша и малцината приятели. Но тези дни се смесих с хора и закрачих по жълтите павета в защита на Украйна. Всяко лято в Созопол се припознавам в познати софийски лица, сега срещнах оригиналите. Мернах Иво Инджев обкръжен от приятели и няколко кученца, Ибришимов пресече ул. Шипка, Бойко Ноев слушаше внимателно огрян от слънцето. Георги Господинов прибавяше към таланта си и порция гражданска ангажираност. Там беше деликатната и умна писателка Теодора Димова. Европейски митинг на малцинство от достойни граждани. Иначе

  провинциална България е почти превзета,

  благодарение на комунистическите фамилии, ченгетата, пръснати като парчета от касетъчна бомба из безвъзвратно оглупелия народ. От такава магистрална дупка няма излизане без катастрофа. България едва пълни един стадион граждани, които проумяват, че Украйна е подло нападната от Русия, гледаме и постепенно свикваме, как обезумял звяр разкъсва хора, хвърчат крайници, по улиците се търкалят трупове, плачат жени, наоколо пожарища и почернели скелети на сгради.

  Годзилата крачи, пръска огън и изпепелява културата и душевността на един интелигентен и злощастен народ. Но става и друго, което руският народ не разбира. Империята им загива, защото не успя да се демократизира. Остана крепостна и видиотена по Достоевски. Впиянчена, криминална и зла, халюцинираща величие, гарнирана с повсеместна лъжа по Бабел и Платонов. Този народ и държавно устройство не може да съществува без лъжа. Лъже се буквално за всичко. Лъжат или мълчат. Лъжите отлагат временно измамата и изобличението. Русия причини много злини на света, но този път се е заела със себе си. Всяка изстреляна ракета и снаряд правят завой и се връщат като бумеранг върху главите им. Така само лудите не щадят себе си.
  През това време, под силното и влияние, без война, ние затъваме в собствените си боклуци, живеем в одържавен катун, където клановете се мразят смъртоносно. Хвърляме отпадъци от етажите на властта и не можем да изчистим провисналите макарони от лицата си, виждаме спагетите по другите, но не се сещаме да плиснем шепа вода на очите си. Да неутрализираме мегафоните на руската пропаганда. В перспектива това означава, че

  вече сме готови да бъдем прегазени и превзети

  Сами се превземаме. Загубихме защитни сили и разумен имунен отговор, как да разпознаваме истинските приятели и смъртните врагове. Автоимунно умствено заболяване. Единственият начин да отвратиш света, да унищожиш икономиката си, да обречеш на недоимък и прогониш интелигенцията и спечелиш десетилетна омраза на украинския народ, това упорито и саморазрушително, като пиян казак в алкохолен делир, извършва Русия днес. Ще завърши в изтрезвителното под ледените струи на демократичния свят.

  За какво им е на руснаците военна база в Сърбия. Като прелитат над България, какво мъкнат и складират там. Ако историята се повтаря, значи планират нападение в гръб. Докато Радев – българският Лукашенка и неговата съпруга, с панталони модел водолаз, харчат български пари в безсмислен воаяж в Португалия, постепенно ставаме Беларус. Няма какво да се залъгваме с бодряшки подвиквания. С това вице, което кърши бутове из Битоля, с онази психиатърка, която изкряка: “Георги Димитров е национален герой”, вместо да лекува луди, разболява лишените от критично мислене. С този президент, това БСП, разперените уши на Волгин и словесната диария на Копейкините агитки от футболни шилета, с всички тези дрисльовци се хлъзгаме към скалите. В природата нищо не се губи, тъй че там ще се настаним като седимент на дъното.
  Цял народ превърнат в скрап

  В Украйна се води мръсна война от мръсни хора. Виж как лъжата деформира лицето, лицеизказа на Лавров. Оживял шарж на Пикасо. Провиснала мандибула, която ежедневно злоупотребява с истината. Медведев, стресиран мъник, който брани заграбеното, Путин от същата група, малоценник, върти нагана в лицата ни, с фанатичен поглед предизвиква света да играе на руска ядрена рулетка. И тази галерия от образи изтикана из недрата на руската душевност има ревностни почитатели в България! Болгарию умом не понять.

  P.S. Става малко неловко, всеки опитал творческа професия изпада в смут да повтаря и доказва очевидни неща. Но си струва да се наблюдава оста Русия, военната база в Сърбия, Македония и къде са забучени червените флагчета на генералските планшети. Тези бръмчащи стършели над българския кошер.

 19. “А колко дивизии има папата?”
  Пита високомерно Йосиф Сталин в отговор на въпрос от страна на Молотов, който посочва Ватикана като политически противник.
  Сигурно същото пита и Путин, заврян в бункера си !
  Йоан Павел -II (без “дивизии”) разпадна СССР,
  сегашният ще разпадне Русия. Казват на 8 части.

 20. Един изпитан метод за развитие е да се свързваме с хора, които са отворени, искрени и вървят в същата посока, която искаме да подкрепим. Войната извади наяве и много светли примери и действия на хора, които са в нашата страна, като:
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31805209.html

 21. Войната в Украйна още един път показа колко превзети са българските медии.
  Години на ред думата Украйна беше забранена да се изрича в ефир. Сега вече няма как,споменава се ,но за сметка на това разбрахме,че си имаме работа със зверски промито общество.Едно 50% от българите вярват,че Сащ са виновни за това,че Русия са в Украйна, а не Русия. Да това са дебили, но това е резултат от уродливото израждане на хората, проведено от Герб и в частност от Борисов в продължение на 12 години.
  Появяването на Борисов на сцената в България съвпада с това на Путин в Русия. Това не е случайно и и двамата спряха демократизацията в своите страни. И двамата реабилитираха комунизма както никой преди тях. И двамата превзеха медиите както никой преди тях. И и двамата сториха толкова зло на Украйна колкото никой преди тях.
  Представете си България начело с Борисов и извън Нато и ЕС ….
  Благодаря на правителството на Иван Костов.Само и единствено благодарение на него не са излезли малоумници със руски знамена като в Сърбия .Не за друго – от кумова срама и от алчност за еврофондовете..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.