Скоро ще молим превъоръжената по натовски стандарти Украйна да ни купува съветската военна продукция

 

 

 

 

Миналата седмица приключи тридневното, т.е. необичайно дългото по стандартите на обичайната дипломация посещение на украинския външен министър Дмитро Кулеба в София. Смея да твърдя, че никога никой посетител от неговия ранг не е бил толкова “откровен” на наша земя в негативните си оценки за българското “гостоприемство”. Основателно, при това.

Кулеба обясни като за (не)нормална и неморална аудитория, че да си неутрален докато бият, убиват и изнасилват съседите ти, означава в случая да си на страната на агресора Русия.  

Не помня прецедент, който да опресни дългата ми памет на коментатор с 40 годишен стаж, когато такъв висок гост да е заявявал у нас публично толкова остра, но правдива позиция.  Делегацията е била разочарована, обобщи Антон Кисе, доведен от Кулеба в София като представително лице на стотиците хиляди граждани на Украйна с български корени. 

И изведнъж…българска делегация, начело с премиера Кирил Петков, се (самопо)кани (?) да посети броени дни по-късно Киев след провала Кулеба да “очарова” София. 

Имам хипотеза. Не знам нищо за вероятните дипломатически с(о)валки, но съм достатъчно осведомен, за да предположа, че Украйна все по-малко ще се интересува от съветското по произход оръжие, произвеждано в България. С темпове, познати единствено от нарастващата огромна подкрепа през Втората световна война на САЩ за съюзниците срещу нацистка Германия ( довели до нейното сгромолясване ), Украйна, зле въоръжена със съветски оръжейни системи, се превъоръжава много бързо по натовски стандарти. Превръща се пред очите ни в четвъртата по сила армия по натовски стандарти (след САЩ, Великобритания и Турция).

Украйна отстъпва(ше) многократно на руската военна машина по отношение на всякакви въоръжения. Беше актуално да бъде въоръжавана компесаторно по съветски стандарти от държави, като постсъветска България. По – малко проядените от рашисткото влияние бивши съветски европейски колонии правят всичко възможно да се отърват от съветските си железа. Словакия, да дам само един пример, отпрати в Украйна своите противовъздушни стари съветски ракетни установки С – 300 и получи обещание от САЩ да бъдат компенсирани със системи “Пейтриът”, за чието придобиване се борят и молят десетки армии по света.

 

Балансът се променя с всеки изминал ден. Само предоставените вече на Украйна от САЩ 155 милиметрови гаубици изправят косите и на най-плешивите руски артилеристи. Това оръжие ( освен с далекобойността и модифицираната с американска супер технологична прецизност), е известно със способността си да изстрелва снаряди с ядрени бойни глави.

И досега украинската артилерия, отстъпвайки по далекобойност, калибър, маневреност, запаси от муниции п.р. параметри, се доказа като кошмар за руските окупатори – благодарение на умелото боравене на украинските военни с нея.  На украинската артилерия, скромна по своите технически параметри, в сравнение с руските образци, се дължат много от най-големите успехи в разгрома на руското нашествие.   

Да се върна към началото на своята (хипо)теза. Българската делегация в Киев отива там като безнадеждно закъсняла, гузна мисия на държава, която произвежда съветски патрони, автомати, снаряди, противотанкови гранати и прочее муниции, които много скоро вече няма да са чак толкова нужни на Украйна. 

Иначе казано, България е на път да се окаже в ролята на голям производител на съветска по своя произход  оръжейна продукция, отпаднал безнадеждно от пазара на терена на най-лакомата за военна продукция от повече от 70 годни насам от война в Европа, бушуваща на удобните от логистична транспортна гледна в близост до нас.

За моралните щети по фасадата на България, понесени от шрапнелите на неутралитета ( в полза на агресора Русия) относно въоръжаването на Украйна, да не говорим… 

 

 

21 мнения за “Скоро ще молим превъоръжената по натовски стандарти Украйна да ни купува съветската военна продукция”

 1. Петков няма да бъде приет в Украйна. Няма да има екскурзия на нашисти-рашисти, които отиват единствено за да заснемат за спомен и гордост на русофилските им изчадия пред руините и труповете на избитите от патрона им Путлер украинци. Единствената полза за путлерофашистките управници на България ще остане тази след неосъществената разходка е, че на Кирил Петков и воайорите с него, няма да им бъде ударен черен печат на границата с Украйна. Което не значи, че някога, някой от путлерофилите в България ще бъде допуснат до Украйна. България цяла вече е с черен печат на позора, като съучастник в убийствата на Путин. Заслужено.

 2. Ще молим, ама цял свят ще ни гледа гнусливо. Особено ако г-жа фон дер Лайен убеди Индия да престане с пуТкинизмите. Щото дружба с маЦква, Ромеш Чандра и пр. необвързани простотии, ама утре мусоните като почнат да давят гордите индуси, КНР и Пакистан като ги подпрат отгоре, а 1,000,000,000 тумбаци застържат празни, щото няма украинско жито, КИНТЕКС като нищо да загуби синекожия пазар. Па и никой не обича предателите, лицемерите, гызоврътниците, снишаващите се. Особено по време на война..

  Украинското военно разузнаване ГУР (Головне управління розвідки) официално потвърди, че при ракетен контраудар по КП край Херсон, дето заседавали 50 висши офицери на руZия, още 2ма генерали дали фира (груз 200), един е евакуиран в критично състояние!

  А блатните диваци изстреляли 11 ГРАД-снаряда по църквата “Св. Петър и Феврония” в Донецк точно когато в криптата се провежда Възкресенската служба. Убити са 8 души, вкл. 3-мес. бебе. Храмът е на подкрепяната от Гундяев Украинска православна църква.

  Да са им сладки великденските козунаци и червени яйца на прэмиерина пУТКОВ и останалите РъБъ мишоци на кремльовско доволствие!

 3. Зеленски вече каза, че глупаците Киро и компания не са желани в Киев. Те и да се самопоканят, никой няма да ги посрещне.

 4. Интересно, че и Ердоган много омекнал. Няма ги вече заплахите към Америка. Изглежда е разбрал, че да си партньор с джуджето е като да си приятел с крайно ненадежден, лъжлив психопат. Дано отрезнеят по-бързо и останалите глупаци.
  Никой нормален човек не би се съгласил, да се превърне в това в което джуджето иска да преобрази хората около него. Нашия народ има една хубава приказка “На лъжата краката са къси”. Колкото и да лъжеш, колкото и да мамиш с някакви обещания и подкупи в един момент всичко пада. джуджето може много да е откачено но колкото по-откачени и бесовски неща прави, толкова по ще се отвращават останалите от него, защото нито олигарсите му нито генералите му са откачени като него. А някои от тях вече се и споминаха.
  Сега трябва джужето ако е истински пълководец, да иде на бойното поле и да поведе ордите си а не да се крие Страхливо в Бункер на 1000 км далече и да бута отпред другите да умират, заради малоумието му. Който иска война, да иде най-отпред при войниците си и да умре с тях!!!

  https://www.standartnews.com/svyat/erdogan-ss-svetkavichno-poslanie-km-baydn-prichinata-491020.html

 5. Това е замисълът на курнела и компания. Тогава ще рекат ами само русия има нужда от такива оръжия и ще отпуснат ръка и душа и ще започнат да изнасят пак към Украйна ама за войските на путлер. Нещастници.

 6. към АЭРОФЛОТ : уважавам форума и няма да му навреди моето уточнение, че в момента ИНДИЯ, за изненада на мнозина, ИЗНАСЯ ПШЕНИЦА в 60 държави по света, а ОРИЗ – в 130 държави на света.
  преди броени дни ИНДИЯ официално уведоми ООН, че има възможност и благородното желание да се намеси КОМПЕСАТОРНО в зърнената криза, предизвикана от войната на русия срещу УКРАЙНА – и двете държави – челници в световния износ на зърно. ИНДИЯ поддържа няколко свои щата дотационно с пшеница и ориз, поради което имала големи натрупани за целта резерви.
  за сведение : заради постоянно гладуващата ИНДИЯ, преди четвърт век, правителството на проклетите империалисти и капиталисти САЩ, финансира научната програма “ДА СПАСИМ СТО МИЛИОНА ЧОВЕШКИ ЖИВОТА” / от глад – визираше се ИНДИЯ/ в резултат, американските учени създадоха, специално за природните условия на ИНДИЯ, сорт ГМО- пшеница, а по-късно и ориз. съвсем илюстративно, новият сорт житно зрънце прораства коренчетата си на голяма дълбочина или, казано по-точно- докато достигне влагата в подпочвения слой. САМО СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ ИНДИЯ , ОТ ГЛАДУВАЩА, СТАНА ИЗНОСИТЕЛ НА ПШЕНИЦА…

 7. Това малоумие на рашистите трябва всеки да го види и сам да си прави изводите. Другарката Курнения докога ще се навежда робски пред Малоумници??!! А те я мислят за слуга.

  https://m.youtube.com/watch?v=K6t9Cv4Gi8A

 8. Служил съм в артилерия. 155 мм гаубици едно време имаха обхват 25 км. Реално се стреля на по-близки разстояния, защото стрелбата става неточна. Не знам, как в днешно време ги изчисляват – едно време беше по таблици – температура на взривното вещество, посока на вятъра на 1 км височина, температура на въздуха, тип на снаряда и пр. Днес не знам как е, но хич не е проста работа.

 9. И какво стана сега? Понеже Ганьо (събирателен образ на политиците ни), след четири дни кандърми от страна на Дмитро Кулеба, не му повярва за спешната необходимост от военна помощ за Украйна. Реши да се самопокани и да провери на място верността на заявеното от него. Срам, срам ме е от нашите томаневерници и тяхната неосъзната простотия, за показаното недоверие..

 10. @БД,
  До 8-та минута беше добре, докато дикторът ни съобщи, че в 1878 г. са загинали 155 хил. руски войници, 10 пъти повече, отколкото българи, ми стана ясно, че и той не е успял да отсее зърното от плявата. След това започнаха втръсналите вече обвинения за българските “предателства” спрямо русия!!!

 11. Към Димитър Рачев:

  Това за възможността този калибър да стреля със снаряди с ядрени бойни глави го знам още от времето, когато Южна Африка ги произвеждаше и държеше с тях в шах съседите си, много преди падането на апартейда.

 12. Мола се в Украйна Кирето Лъжеца да го посрещне някоя Гуглена и да го оставят да си прави селфита на летището. Мола се нашите чугуни с путинолъчки на челото да се смерят.

 13. Към Иво Инджев.
  Малка шега, но е истина. Един син мрънкал на баща си – няма пари, всичко съпо, къщата за ремонт и пр. На бащата му писнало и му казал: Аз едно време служих в ракетно поделение с ядрени бойни глави. И ще ти кажа следното – като натиснат копчето, след 20 мин. няма да имаш никакви грижи повече.

 14. Чак снощи в украински блог в ютуб излезе съвсем кратичко че Петков ще посещава Киев. Потвърждения няма. Вероятно ще му бъде отказано. Много закъсня Киро докато се чуди дали баба му Корнелия ще му пусне ташаците. Може би заради липсата на политически опит иили уморота от дългото съставяне на правителств,о но такава ни с тези, ни с онези политика, е погубила не един политик. Даже и с риск на падане на правителството трябваше да е последователен и ясно и с дейстивя не само с полудуме да заяви позиция-не по средата тип мекерето на Путин Орбан, а ясно или си с Корнелия, или си с демократичния свят, откъдето идваш и поради това беше избран. Лепсата на ясно очертана позиция също е позиция. Съответно и спад в доверието е много логичният резултат. Така че ДПС днес затова вече говорят за нови избори. Относно оръжието-ами ясно стана колко нискочели са ни и политици и военни…докато другите бивши соц държави-хем ще получат или пари и ново натовско въоръжение в замяна на старото съветско, хем и ще бъдат сочени за пример в целия свят. Апропо-за тези дето си мислят че 6-те работещи Мига са някакво спасение-точно след година тези Мигове няма да могат пак да летят-няма да има къде да ги ремонтират. Полша ще е претоварена,а може и да откаже/поне две причини има/, Русия е аут, а Украйна няма да има тази възможност, а и да има-с право ще ни откаже. Но за тъпаците нашите Мигове са ни важни-а съвсем лесно можеха да поискат от САЩ да разконсервират в зямяна 8 F-16 /block 40 и да ги оперираме докато дойдат новите block 70/предполага се че има вече поне няколко научени пилота, защото ако няма какво дрямаха две години досега….?/. БГ изостава катострофално от променещия се свят-добре че са отделните примери на милосърдност към бежанците, както и на малкото бесарабските българи биещи се против орките, че да се измие малко срама от думата българин ….

 15. Към Stoilov Ivan:

  Ако се съди по един благодарствен tweet на Кулеба към К. Петков ( стига Кулеба да не иронизира пак), е по-вероятно визитата да не бъде отказана. Но се питам дали в Украйна няма да има посрещачи с лозунги, подобни на онези в Битоля. Защото ако за провокациите на съседите имаме основание да се сърдим, то за евентуални украински демонстрации трябва да се сърдим само на себе си ( като държава ).

 16. към ИВО : КУЛЕБА е написал своя туит към киро “скрипя зубами” – армията воюва, а кулеба ходи по света и проси помощ, защото родината му няма друг избор. след посещението в софия, кулеба би приел, разбира се , наша помощ, но ” с отвращение”! този киро е толкова тъп по рождение, че идеята му всеки да дарява по една заплата, няма аналог в света по НЕЛЕПОСТ! затова ЗЕЛЕНСКИ, като узнава от един журналист, че киро се е самопоканил да го посети, без секунда колебание ядно отвъща – предайте му ,че не е желан тук!
  използвам момента да припомня на аудиторията, че СЛЕД 2014 г. бизнесменът – българин ГЕБРЕВ, беше два пъти отровен с НОВИЧОК от рашистите, защото ПРОДАВАШЕ НА УКРАЙНА СНАРЯДИ КАЛИБЪР 152 ММ. дори осъществяваше доставка за украйна на същите снаряди от чехия, в резултат на което двамата отровители на СКРИПАЛ / баширов и чепига/, ВЗРИВИХА в чехия военните складове, в които беше пратката със снаряди за ГЕБРЕВ.
  ако прегледате постовете под статията си от 22 април, ще прочетете пост, потвърждаващ, че ГЕБРЕВ продължава да изнася безценните за украинската армия снаряди 152 мм. не бих се учудил, ако киро тъпакът дори не знае за това. обяснението тук е, че ГЕБРЕВ е търговец. плащат му- той доставя. дори с риск за живота си! докато КУЛЕБА обикаля света за помощи, дарения и кредити. впрочем, по време на афганистан и чеченските войни, рашистките генерали ПРОДАВАХА всякакво оръжие на прекия си враг, като кешът отиваше в личните им джобове. помните го това.
  две думи за прословутите снаряди 152 мм. осемте години позиционна война в донбас открояваше украинската армия с калашници и артилерията. волю-неволю, украинските войници станаха артилеристи- факири в точността си. така оръдията станаха основен инструмент за поражение на рашистката железария. като нямаш ракети, като нямаш самолети, правиш чудеса с оръдията. а чисто случайно, имаха от тях доста още от времето на ссср. след 2014г. на три пъти рашистите, подпомагани от петата колона на путлер в самата украйна, ВЗРИВЯВАХА най-големите складове за снаряди в украйна. ето така стана проблемът с тези прословути снаряди, които и в момента са най- нужния ресурс за украинската армия. ето го протоколът на действие: рашистите се движат само по шосетата, защото украинският чернозем е метри дълбок и влезеш ли в него с машината- няма излизане. по шосето са в колони. според учебника им. “притичва” отнякъде баровски джип / те вече свършиха, сега са по-често пикапи /, излизат двама юнаци с гранатомет и поразяват челната машина и изчезват. само в началото са опитвали да ги догонят със стрелба от другите машини и юнаците дават доста жертви. но гибелта им не спира протокола! още с атаката върху челната машина, юнаците са съобщили координатите на колоната. в резултат започват да валят, някъде откъм10, 15, 20 километра разстояние “българските снаряди” и правят рашистката колона на леш от стомана и трупове. много скоро в протоколът настъпва промяната, че след като цивилната кола унищожи челния танк или БТР, цялата колона ВЕЧЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА, никой не стреля по юнаците, а рашистите се изсипват като хлебарки от машините и хукват встрани от пътя, където биват разстрелвани от юнаците просто с калашниците или пък се предават в плен, но не спирайки да бягат от шосето, където след секунди ще се срине адът. краят на протокола е с идването на украинска пехотна част, която тръгва на лов за изпокрилите се екипажи на изоставената техника. от началото на април украинците масово ползват малки дронове и заснемат отгоре описаното до тук. който се интересува- има го в ютюб. черешката на тортата са украинските цигани. те ,както винаги, вършат черната работа. когато разказах как екипажите се разбягват като хлебарки, пропуснах, че не малко хлебарки не излизат от машините си, а дали от паника или обичаната рашистка глупост, но просто кривват от шосето и се опитват да избягат с машината си. не забравяйте: украйна е тепсия с безкрайни поля, които зиме и пролет са акуратно и дълбоко изорани. може три дни да ходиш по нивята и да не видиш нито един камък. как се затъва с веригите в този чернозем- не е истина! затова последните два месеца може да видиш насред полето изоставени бойни машини за милиони долари, здрави и особено красиви, като ги зърне циганско око. днес всички са патриоти! циганите , както те си знаят как, извличат затъналите и изоставени бойни трофеи с допотопни трактори и си ги откарват. никой не ги спира. всичко ще отиде на мястото си. войната превръща довчерашния народ в юмрук!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.