Ленин, Сталин и Пушкин срещу Путин

Днешният руски режим се опита да зачеркне украинската нация, първо на думи, а сега и с ракети, артилерия, танкове и куршуми. Постигна точно обратното. Украинците не само  се откроиха като самостоятелна и борбена нация, но и не желаят да имат каквото и да било общо с руснаците. 

Нарочно не използвам понятията Русия и Украйна. Защото това е истината.

В Киев демонтираха и най-големия символичен апендикс на натрапеното на Украйна съветско минало, монумента на “Дружбата между народите на Русия и Украйна”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Украйна днес е като Израел, който не иска да бъде свързван с Германия, където някога са били приобщени стотици хиляди евреи. Говорели са немски като роден език, чувствали са се част от германската култура.

Руският Путлер постигна същото спрямо украинците. За тях  и руският език ще става все по-непоносим, както немският за евреите след Холокоста. В чужбина, впрочем, все повече руснаци се правят на украинци, за да избегнат срама да са руснаци.

На Сталин, реабилитирания от путлеристкия режим масов убиец на руснаци, украинци и прочее народи, населяващи съветската империя, се приписват какви ли не умозаключения, отличаващи се с особен цинизъм. Сред тях е и “няма човек, няма проблем” ( или пък “сечеш гората, хвърчат трески”, във връзка с посичането на милиони жертви на неговите репресии).

Путлер го надмина в едно отношение. Не си играе на дребно. Отрича съществуването на цял народ, като украинския. 

Да видим какво са казали за Украйна класиците на съветския терор, върху който изграждат толкова скъпата на сърцето на Путлер, непрежалима за него съветска империя.

Щеше да бъде точно толкова смешно и нежелателно да не се признава законността на войните на угнетените народи против техните насилници, които биха могли да се разразят днес, например въстание на ирландците срещу Англия или въстание на Мароко против Франция, на Украйна против Русия и т.н.

Нашата партия не се бои да заяви публично, че ще прояви съчувствие спрямо война или въстание, което Ирландия би могла да започне срещу Англия, Мароко, Алжир и Тунис срещу Франция, Триполи срещу Италия, Украйна, Персия, Китай против Русия”.

«Было бы точно так же смешным нежелание признавать законность войн угнетенных народов против их угнетателей, которые могли бы разразиться в настоящее время, например, восстания ирландцев против Англии, или восстания Марокко против Франции, Украины против России и т. д. …»

«Наша партия не боится заявить публично, что она встретит сочувствием войны или восстания, которые Ирландия могла бы начать против Англии, Марокко, Алжир, Тунис — против Франции, Триполи — против Италии, Украина, Персия, Китай — против России и т. д.»

В. И. Ленин, «Открытое письмо Борису Суварину», ПСС т. 30

Още по-категоричен е Сталин по отношение на украинската нация ( която ще се опита да затрие с изкуствено предизвикан чрез глад геноцид малко по – късно от позицията на едноличен диктатор). На Х конгрес на Руската комунистическа партия ( болшевики) през 1921 г. той заявява в своята реч:

“До неотдавна се твърдеше, че украинската република и украинската националност са измислица на немците. Но стана ясно, че украинската националност съществува и развитието на нейната култура е задължение на комунистите. Не може да се върви срещу историята. Ясно е, че ако в украинските градове до днес преобладават руските елементи, то с течение на времето тези градове неизбежно ще се украинизират”. 

 

«…Недавно еще говорилось, что украинская республика и украинская национальность – выдумка немцев. Между тем ясно, что украинская национальность существует, и развитие ее культуры составляет обязанность коммунистов. Нельзя идти против истории. Ясно, что если в городах Украины до сих пор еще преобладают русские элементы, то с течением времени эти города будут неизбежно украинизированы». 

ПСС И.В. Сталина, т. 5

За онази публика, която би повторила папагалски тезата на Путин, че Украйна е творение на Ленин, т.е. не е съществувала преди, ето какво мисли по въпроса самият Пушкин близо 200 години преди Путлер. 

 

АЛЕКСАНДР ПУШКИН «ТИХА УКРАИНСКАЯ НОЧЬ…»

(из поэмы «Полтава») 1828 г.

  Тиха украинская ночь.

Прозрачно небо. Звёзды блещут.

Своей дремоты превозмочь

Не хочет воздух. Чуть трепещут

Сребристых тополей листы.

Луна спокойно с высоты

Над Белой Церковью сияет

И пышных гетманов сады

И старый замок озаряет.

И тихо, тихо всё кругом;

Но в замке шёпот и смятенье.

В одной из башен, под окном,

В глубоком, тяжком размышленьи,

Окован, Кочубей сидит

И мрачно на небо глядит.

14 мнения за “Ленин, Сталин и Пушкин срещу Путин”

 1. Драги Иво и читатели на блога,
  Чукча НЕ читатель, чукча писатель!
  Това се отнася силно и за българската чукча, която не иска да чете!
  Цитатите от исторически верни източници нямат значение за нашенската чукча….
  Правителството, което ние българите избрахме (уви), гледа като
  теле железница това, което се случва в Европа, само на 300 км от нас!!

 2. Като казахте, че в чужбина все повече руснаци се правят на украинци, та ме налегнаха едни спомени… Покойният ми баща е бил на командировка в Чехословакия, доста след превземането на летището в Прага от български елитни МВР части. Поради този факт сме били недолюбвани доста дълго време. Та, говорели си с колегата и някаква администраторка ги попитала, защо не казват, че са българи. Баща ми отговорил нещо като “Ний сме прави серби”.

 3. Ето така свършват руските мародери в Украйна:

 4. Към Борис Петров:

  Драги Борис Петров,

  Не съм имал илюзията, че ще променя мнението на онези, които не четат. След като не четат, няма как.
  Но все пак пиша.

 5. Според мен, на търпението ни трябва да се сложи най-после край. На всякакви трактовки относно тази НЕУМИТА Руся (пак по Пушкин) и на нейните орди трябва да се отговори твърдо и без недомлъвки. Какъв сте? –..хък мък..руснак, ама, Стоп, нямам време за вас, а и имам лоши спомени с руснаци, всички дискусии са губене на време и им се обръща гръб!
  Същото и със сънародниците, които защитават и проявяват добри чувства към Русия. Дори когато под някаква форма се твърди, че руснаците имали световни призната култура в областите на музиката и не знам си каки изкуства. Моля, свободни сте да ги уважавате, но аз не! Излишно е да се изясняваме, защото това изясняване, точно под този претекст, е трябвало да направят ТЕ (руснаците) и вече е крайно време да разберат, че ТЕ са една зомбирана нация на която човешките качества са изтрити с идването на Октомврийската им революция, та до ден днешен. Не са останали никакви положителни качества в политическият елит, и това се демонстрира от векове. Ако някога някои са показали добри качества, първо, те или не са били политици, или те или наследниците им са били избити или поругани. Дори и религията с убийства я заличихте и сега много от вас нескопосано се опитват да се кръстят като маймуни пред огледало.
  Българските действия поради окупациите също протичат по подобен начин. Мисленето и маниерите на представителите на нацията ни поради руското влияние са силно опростачени и поради това за боравене в човешките среди могат да бъдат определени като неадекватни.
  Ухиленият Кирчо за съжаление, въпреки неговият Харвард, трябва да бъде зачеркнат/предупреден и оставен да си сърба попарата, щом прави съглашения със сатаната. Поради факта, че политически търси подкрепа от Нинова, главата на комунистическата партия, показва не само лош ход, но дори и ни подсказва, че има нещо гнило в този политически анализ. Тя поставя уродливите условия, че ще напусне „коалицията“, с което се противопоставя на въоръжаването на Украйна, което трябва на много човечеещи се парламентаристи да е станало пределно ясно с каква безчовечност си имат работа. Това трябваше да е червената линия за нейното отстраняване. Той дори не можа да разбере, че обявеното „напускане“ е жалък блъф, който подгонената от съпартийците си особа никога няма да направи. С този мним ход тя би загубила безвъзвратно всяка възможност отново да се рехабилитира.
  Да не говорим за шикалкавенето на Кирчо свързано с месечните заплати, които той проси от най-бедните европейци, които щял да спасява! Последният факт показва съвсем ясно, че той и неговата партия са поставени от статуквото и с това условие искат да заличат масовостта на българско чувство за солидарност. Също не е могъл да осъзнае, че всеки един българин който може да си позволи такава финансова подкрепа, отдавна го е направил. Дори Методи Андреев показа, че банкерите не са уважили негов превод, понеже там като повод е написал Слава на Украйна!
  Сега относно положението в България, Нашите изтъкнати умове поради украинските събития би трябвало да са в състояние да анализират управленската ситуация и да са стигнали до изводът, че това правителство не е истинското. Нови избори са не само неизбежни, но и желателни, защото това е една агония във вреда на България.
  Умните и способните между нас, които прекрасно анализират нашата ситуация, трябва да покажат кои са истинските политици и какво трябва да бъде движението, което да предизвика промяната. Това, защото отново, и то скоро, ще трябва да се избира. Само с критики на (без)действията, без посочване на конкретни имена, както на точните усилия да се организира едно ново общество, според мен е едно неадекватно действие, защото един нов избор трябва да бъде осъзнат. Необходима е точна преценка и сегрегация, за да се постигне обединение на хора с напълно непорочно политическо покритие. Тези които така хубаво пишат и анализират по форумите, би трябвало също така да дадат тон, дори ТЕ трябва да организират правилните политици които да действат в една обща политическа структура.
  Само като пример, ако аз бях този от гилдията, аз бих се обърнал към Методи Андреев или Осман Октай и бих ги помолил, хайде обединете се с този и този… и направете едно ново политическо движение (вие сте политиците които според „мен“ имат правилни възгледи) и заслужавате да Ви изберем за да се свърши най-после нещо истинско и полезно. Ние ще Ви подкрепяме както със съвети, както и като участваме в разпространяване общата идея. Разбира се, ще упражняваме и критики, ако има основание за корекции. Но основното е, да няма ченгета, рушвети, подкупи, мръсни тактики и най-важното условие-НИКАКВА Русия!
  Иначе, правилните хора са на неподходящите места и най-трагичното, поради неподходящо амбиенте, не получават отглас с мнозинство.

 6. До Boris:
  Адмирации!
  Заставам на сто процента зад Вашата позиция.
  Убеден съм, че това е единствено верният път. Позволявам си едно допълнение – пратформата
  трябва да бъде подкрепена от конкретна политическа доктрина и конкретна програма за действие
  след влизане във властта.

 7. Boris,

  Много точно казано.
  Българинът настъпи мотиката за пореден път.
  Реши да заложи на напълно непознат в лицето на Кирчо.
  Кирчо ни бе продаден като умно момче от Харвард но се оказа много неадекватен.
  Особено с “гениалното” си предложение за дарение на цяла заплата.
  Не съм и очаквал много от протеже на Радев разбира се.
  От както излезе на небосклона гледах на него като на мошенник предвид бизнес “успехите” му.
  Много станаха вече поводите които го разкриват като поредната матрьошка въпреки тарикатската му мимикрия.
  мутрафанова е още в БГ, продължава да обругава България и ни прави за смях поради липсваща реакция от правителството.

  Аз не разбирам как стигнахме до положение анти-руските сили (които и да са те) да се страхуват от избори в момент когато русия е със най-смачкано реноме от години насам.
  Христо Иванов и ДБ станаха много самодоволни и позволиха даже да ни плашат от новите избори щото сме щели “да получим путин”.
  Подобни изявления са доста разочароващи.

  Междувеременно, стабилността за която милеят дава възможност на всичко про-руско в държавата (а то оказва се е страшно много) да се окопити, зашитава и дори да продължава с манипулациите.
  Имаме нарастване на влияние на израждане вместо да е обратно.
  На това трябва да се сложи край чрез нови избори на които разделителната линия да е русофилщината.
  Това е което трови страната с десетилетия и сега е уникалният шанс да бъде смачкано.
  Корупцията и манипулациите са с руски корени.
  От изток идва само имитация на цивилизация.

 8. Отново към поста на Boris:
  Ето какво прочетох в статията на Пламен Асенов „Ако не вземем сериозни мерки срещу Русия, ще си останем кретенска държава”, от 26, 04, 2022:
  „…всъщност започнах този текст, само за да изброя основните точки на българската политика към Русия, които трябва да видя в програмата на партията, която ще поиска моя глас на следващи избори. За нищо друго вече няма да гласувам – стига компромиси, стига избор на по-малкото зло, стига аванси на кретени. Те, политиците, трябва да се съобразяват с мен, не аз с тях.
  ……първата ни задача е да станем реални членове на ЕС и НАТО, да бъдем активни и инициативни в Брюксел, да извършим реформите в собствената си страна, да работим за засилване на евро-атлантическата солидарност, а не за отслабване, за това да се чуват гласовете на държавите от Източна Европа в общия хор, за укрепване на общата икономика, политика, отбрана, да работим за засилване на санкциите срещу престъпната и агресивна Русия,
  ….. Кремълската пропаганда на войната, на руските имперски интереси, на руските „гледни точки“, в България трябва да бъдат приравнени с нацистката пропаганда, инкриминирани и подложени на строг контрол и наказания.
  ….. България трябва ефективно да затвори не само въздушното пространство, а пристанищата си за руски кораби и сухоземните граници за руски товарни и пътнически превози.
  Трябва да се спре всяка търговия или друг бизнес с Русия.
  Трябва да се прекратят политическите, културните и спортните контакти.
  Трябва да се наложат силни ограничения за придобиването на собственост и развитието на бизнес в България от руснаци или руски фирми.
  Трябва да се създадат условия и да се поставят срокове руските собственици тук да се разделят с наличната собственост, а ако не успеят навреме – пак да се разделят с нея, като бъдат компенсирани от държавата по данъчна оценка.
  …… България трябва ефективно да затвори не само въздушното пространство, а пристанищата си за руски кораби и сухоземните граници за руски товарни и пътнически превози.
  Трябва да се спре всяка търговия или друг бизнес с Русия.
  Трябва да се прекратят политическите, културните и спортните контакти.
  Трябва да се наложат силни ограничения за придобиването на собственост и развитието на бизнес в България от руснаци или руски фирми.
  Трябва да се създадат условия и да се поставят срокове руските собственици тук да се разделят с наличната собственост, а ако не успеят навреме – пак да се разделят с нея, като бъдат компенсирани от държавата по данъчна оценка.
  ….. Трябва да се премахне преподаването на руски език в средните училища и всякакви школи за деца и ученици, само в 2-3 университета да остане руската филология като специалност, но с ограничен брой студенти.
  Трябва дълбоко да се реформират българското МВР, специални служби и армия, като се пресече наблюдаваното възпроизводство в тях на руски приятели и шпиони, поклонници на Русия и руското оръжие, крепители на руските интереси. Само така силовите ни структури ще заработят ефективно срещу руските подмолни действия и хибридни атаки, а българското офицерство най-после ще може да вдигне глава, без да се срамува от имена като Радев, Янев и други.”
  Почувствах се по своему удовлетворен, когато попаднах на този текст. И не за друго – напомни ми за една моя публикация в блога тук, от средата на 2019 година, която господин ИНДЖЕВ беше така любезен да помести под загламие „В помощ на десните политици…” или нещо от сорта. Помислих си – най-после се намери един и то не кой да е, а самият Пламен Асенов, авторитетен публицист, политически анализатор, писател и доказан демократ, който открито, в прав текст, без политкоректни увъртания и без страх, че ще бъде обявен за антидесебар, ренегат, колаборационист, герберист, рушител на автентичното, синьото дясно и дори агент-провокатор, показва допуснатите от нас пропуски и грешки от 1989 насам и сочи верния път.
  Лаская се от мисълта, че предложените от г-н Асенов мерки, са малка част от приложените към упоменатата моя статия програмни „Приоритети”. Струва ми се, че последните са особено актуални днес.

 9. “Какъв сте? –..хък мък..руснак, ама, Стоп, нямам време за вас, а и имам лоши спомени с руснаци, всички дискусии са губене на време и им се обръща гръб!”

  Поне от 30 години, като се опита да ме заговори руснак с “Прастите”, отговора ми винаги е “Не прощавам!” и подминавам.

 10. Здравейте, единомишленици!

  Имах възможност да споделя с вас наскоро, че ОБЕДИНЕНИЕТО на достойни бг политици в ЕДИННА ФОРМАЦИЯ, подкрепена от ВСИЧКИ свободни и демократични българи е единсвения начин за измъкване на България от политическото тресавище на корупция, чужда зависимост и предстояща изолация от страна на демократичния свят (вследствие на позорната позиция на правителството по руската агресия срещу Украйна).

  Успехът на това начинание зависи от КОНСОЛИДАЦИЯТА на всички демократични гласове.
  ВСЕКИ ГЛАС ще е от изключителна важност! Разпиляването на няколко гласа дори, може да се окаже фатално!

  Обнадеждаващо е да виждам все по-често, че и други хора (Boris, Павел Тинков и др.) споделят тук такава позиция.

 11. Мили съмишленици, благодаря за отклика Ви. Извинете ме, не Ви споменавам поединично, понеже сте много, което в същност е радостното. Все пак дължа да спомена господин Тинков, защото той както винаги, изпипва нещата които коментира, както и това което трябва да бъде направено. Така и сега, за което също му благодаря.
  Наистина палетата на нещата плачещи за истинска промяна е грандиозна, но като начало се спрях на първата необходимост, т.е. не на „стола“, а на ореола. Най-важен е изборът на политическото ядро, което този път трябва да бъде изключително прецизен. Тук е и „майсторлъка“! Нещо като професорската рехабилитация, на която се поставят условия като публикации, имидж, особени постижения в конкретната сфера. И да си кажа честно, генералските лампази (в този случай) ги считам за контра продуктивни. Да ме извини колегата на Христо Иванов, може да го набеждавам без да има вина, с което си навличам грях, но след като преценявам всичките досегашни случаи на трансформация- генерал/политик мисля, че би трябвало да имаме основания за съмнения. Така да се каже, защо ни трябва на баир лозе? Спокойно такива личности биха могли да заемат и партийни постове, но ръководните нека да бъдат предвидени само за такива при които въобще няма повод за съмнения.
  В момента украинската трагедия ни дава един добър шанс за да направим правилен избор, понеже Москва прави тотална мобилизация и хвърля всички свои сили на фронта!

 12. До Boris:
  Струва ми си, че в последния Ви пост е допуснат лапсус – нямате предвид “рехабилитация”, а “хабилитиране”. Въпреки, че шеговито казано мнозинството от хабилитираните в последния половин век наши “корифеи” имат остра нужда от ментална рехабилитация…
  Бъдете здрав!

  До Павлин:
  Благодаря, че сте ме забелязали! От както се помня, винаги съм бил от “другите хора” /”бившите”/. Дори тук в блога съм от “другите” още от първата година. Толкова, че на моменти досаждам и изнервям блюстителите на канона. Заради “различността” загубих приятели /които не я понасят/!

 13. Господин Тинков, благодаря за вниманието Ви, наистина лапсус паракселанс!
  За съжаление в последно време здравословно ми се налага да употребявам доста често тази дума, така че тя се е заселила по друг повод в главата ми и явно преминава през разсъдък и уста така, както сега след комунизма(!) преминаваме без да регистрираме европейските граници.
  Явно трябва да имаме поводи и да се замисляме…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.