Политиката ни на кръстопътя на ” и Путлер цял, и агнето ( т.е. ние ) сито”

 

 

 

 

 

СНИМКА: Ладислав Цветков

Има един стар лаф за разликата между Америка и България, обясняващ защо те са там ( далеч по жизнен и всякакъв друг стандарт), а ние сме тук ( все така на дъното европейските класации по същите показатели). Ще го припомня с извинение към онези, за които не казвам нищо ново.

Отговорът е: защото в Америка казват “времето е пари”, а ние казваме “ дай да убием два часа”.

Да, несравними са Америка и България. Но как да бъдеш убеден български патриот, когато трябва да избираш между рационалните доказателства и ирационалното ни поведение? За да си заслужа обичайните етикети за моето “проамериканско” – ще рече автоматично “антибългарско” настроение, според нашенските патриотари- ще дам конкретен пример по какво се различаваме в тези времена от американците, определяни единодушно ( но твърде абстрактно без посочването на причината) като трудни времена.

В Америка говорят без заобикалки, недомлъвки, намеци и хитруване в стил “и Путлер цял и агнето ( т.е. ние) сито”. Тон дава лично президентът Байдън. Нарече Путлер убиец още преди той да даде документално потвърдените доказателства чрез избиването на хиляди украинци, нападнати в рамките на неговата “специална операция” по умъртвяване на хиляди цивилни и прогонване на близо 5 милиона украински жени и деца в чужбина ( защото мъжете остават на място да защитават страната си) . 

Президентът Байдън многократно потвърди оценката си за Путлер след началото на руската агресия от 24 февруари. 

На 15 март добави квалификацията “военен престъпник”.

На 26 март нарече военния престъпник “касапин”.

Същият ден заяви, че касапинът трябва да бъде отстранен от власт ( защото е военен престъпник).

На 12 април обвини престъпника, че върши геноцид.

Да видим какво (не) се случва с лидерството при заемането на ясна позиция в България.

Първата реакция на руската агресия срещу Украйна на двамата водещи наши управленци, президента Радев и премиера Петков, бе да прогнозират, че до няколко дни руската армия ще превземе Киев. Хайде, да им е простено, че са били подведени, както и доста западни лидери, вярващи в неминуемия бърз разгром на Украйна на онзи етап. Премиерът Петков вече не е на това мнение днес и изрази в самия Киев убеждението си, че Украйна ще победи.

В същото време президентът Радев, който олицетворява настроенията на окопитилите се путинофили, стреснати в началото на руската агресия, извървя точно обратния път. Застана още по категорично на позицията, че на Украйна не бива да се помага военно, защото това щяло да налее масло в огъня на войната. Вицепремиерът Асен Василев нарече тази позиция позорна, а премиерът Кирил Петков го подкрепи. 

Радев може да няма правомощия по конституция да решава как да постъпи България по конкретния казус с военната подкрепа, но пък е упълномощен от мнозинството гласоподаватели чрез пряко гласуване да президентства, което му дава самочувствието да се меси и без да има право на това. Окуражава спотаилите се до неотдавна свои подобия в държавата и ефектът от това е виден от скърцането на рашистките зъби и на коалицията, която уж беше негово творение. 

Тази шизофрения няма как да не се отрази по веригата на събитията и на тяхната оценка в дълбоко разделената ни страна от дългогодишната руска хибридна война, целяща тъкмо това.

Опитвам се да избегна позоваването на телевизионните предавания като източник на познание за това разкрачено българско състояние над разлома Изток-Запад, но няма как да пренебрегна доказателствата за тезата ми, които се леят от екрана.  Апотеозът на телевизионното обобщение на случващото се през изминалата седмица е концентриран в съботно-неделния сутрешен публицистичен формат ( на който бях пионер като водещ на предаването “В десетката” , опровергавайки байганьовския скептицизъм, че такъв формат не може да събира голяма аудитория в ранните часове през почивния ден). 

(Д)оказа се, че “такова животно” има. Днес го доят обилно, за да нахранят любознателната публика.

Какво наблюдавахме днес? Показаха ни ярка, стряскаща картина на проблемите и тяхното изостряне: от хвърчащите нагоре цени, през връзката им с оскъпяването на газа, опасността от още по-голямо обедняване на бедните, до… признанието на какви бесни обороти работи военнопромишления ни комплекс ( т.е. печели вече милиарди, а не стотици милиони както досега). 

Само едно не ни казаха: кой е виновен за енергийната криза и самата война в центъра на Европа. Ако пред екрана стоеше извънземен, изобщо нямаше да разбере ,че има такова понятия като Русия и, която нападна Украйна.

Парадоксално, само един ( при това червен ) събеседник, бившият собственик на в. “Дума” Петър Манджуков, употреби израза “руската агресия”. Защото, оказва се, са му думнали с руски ракети рафинерия в Николаев ( Миколаев, както го наричат украинците). Оръжейният търговец със стаж от 50 години в този бизнес си спомни в предаване на БТВ колко “виртуозно” ( така се изрази с лъчезарна усмивка на самодоволство) сме продавали някога оръжие едновременно на воюващите помежду си Иран и Ирак. Липсваше само едно примляскване на задоволството от онова мюсюлманско братоубийство, на което така добре сме помогнали да се случи.

Такава е логиката на печалбата в бизнеса- продаваш, за да печелиш. Това прави и в момента Българя. Вече се разбра от всички, че правим големи пари от утрояването на военната ни продукция по съветски стандарт, която изнасяме през трети страни за единственото ненаситно гърло на войната, което се нуждае всекидневно от такива количества подобни снаряди, патрони и прочее съветска по своя произход продукция – Украйна.

Как ви звучи това? Ами като задоволството на оръжейния търговец от умението да преметнеш всички и най-вече собствените си граждани, че си беден и неутрален, но всъщност печелиш милиарди ( спомената беше днес от компетентен събеседник сумата от 2 милиарда във валута като стойността на заявките в момента, които карат заводите ни да работят на три смени и със запълнен капацитет за година напред ). В същото време пак същият събеседник заяви, че лично той бил против да “даваме” оръжия на Украйна. Но да продаваме (чрез посредници) може и още как! 

Никой не си прави илюзии, че всичко това е неизвестно на Москва, чийто шпионаж тук се е окопал дълбоко през годините, когато престъпната българска институционална “небрежност” му позволи това. Тогава кого мамим? Очевидно опитът за измама цели да бъде приласкан българският рашист. Внушават му, че вървим по стъпките на Борис III, а по-късно и на премиера Константин Муравиев, които нареждат нито един българин да не се противопоставя с оръжие на Червената армия. Както е известно, това миролюбие не ни спестява съветската окупация и пълното разорение на победената без нито един изстрел на съпротива държава.

Наблюдаваме не просто танц на безчестието на хорото на играещите своя кървав казачок върху руините на украинските градове. Играем по свирката на обречените да загубят геополитическата игра на руско величие ретоградни московци, завърнали се с политиката си към времето на 19 век. Хванали сме се на това хоро заради едната временна печалба. 

Заредили сме се пред телевизорите два отбора, единият от които мисли с категориите на миналото ( 3 март ) и не иска да проумее, че нямаме бъдеще в бясно развиващия се свят на взаимната свързаност в рамките на развития свят, който ни търпи в своите клубове ЕС и НАТО предимно по териториални съображения. 

От поведението ни днес зависи как ще продължим да (не) се развиваме утре и дали пак няма да ни бъде отредено мястото на победена държава под крилото на руския двуглав орел, който ни уреди този статут на парий на Парижката мирна конференция през 1948 година въпреки десетките хиляди български жертви под червените му знамена във финалната фаза на войната.  

Такъв е залогът на българската позиция днес. Определя се бъдещето ни както се определи при предишната (не)сравнима по своя мащаб военна криза в Европа при разпадането на Югославия. Тогава застанахме на печелившата страна по принципни позиции и за награда само 5 години по-късно ни приютиха под чадъра на НАТО, а след още три години ни осиновиха ЕС без да сме узрели за подобна адаптация. 

Днес “неутралитетът” ни поставя в лагера на губещите. Заемаме позорната позиция пак по принципни, но този път ирационални позиции. Бяха илюстрирани и тази сутрин от страна на един от телевизионните герои, видял с очите си разрушенията от руската агресия в Украйна миналата седмица. На въпрос на водещата как ще обясни предишно свои изказване, че всеки българин ( според него) носи Русия в сърцето си, изненаданият, че го питат да уточни нещо толкова “нормално” ( според него), представител на управляващите се хвана за стандартното. Трябвало да се прави разлика между руския народ и политиката на Путин. 

Само че, при цялата условност на това обобщение за държава, която претендира, че си избира самодържеца, то можеше да се приеме, преди този народ да изпрати своите хиляди изнасилвачи, мародери и убийци да инквизират зверски “братския” му украински народ.

14 мнения за “Политиката ни на кръстопътя на ” и Путлер цял, и агнето ( т.е. ние ) сито””

 1. Нещо повече. Украинците са схванали чудесно, че го играем курвенската.

  “И снова, как и 80-90 лет назад, почти все те же самые страны или открыто стали на сторону фашизма, или начали его поддерживать, стыдливо отводя глаза и рассказывая, что они против войны.
  Вспомните, на чьей стороне во ВМВ были Венгрия, Болгария, Румыния, Италия, Хорватия? Только сейчас Румынию заменила Молдова, Хорватию заменила Сербия, а Италию заменила Грузия.”

  Финалът обаче е неизбежен. (Много мина, мъничко остана.) Утре ввХУЙЛО да го гръмнат, никой дори сълза няма да пусне. МОРДОР е синоним на половинчати привидности, фалшиви духовни ценности и е просмукан по хоризонтала и вертикала от безбрежна корупция. И като следствие: “А нам всьо равно”.

 2. Добър ден, г-н Инджев. Моля за извинение за несвързания (директно) с поста въпрос – възможно ли е да се закупи последната ви книга в електронен формат (например epub)? Благодаря.

 3. Аз предлагам резидентът Радев да отиде да се бие само по бели гащи, срещу бурятските путински орди,вместо да лети с най-съвременните бойни самолети!
  Нека льотчика да се изправи срещу бурятите само по бели гащи. Може да вземе със себе си и партийната си секретарка от БКП-ниновНа!
  Все пак ги предупреждавам, че в Бурятия не отглеждат никакви земеделски култури и се прехранват само с месо!!!
  Така че, бурятите дори въоръжени само с путински лъкове и копия ще имат огромно военно превъзходство над резидентът Радев и ниновНа!
  Така ще станат основно меню и предястие за бурятските путински орди, все пак те нямат претенция дали ще консумират резидентски крилца или большевики партийни кънки!
  Така че резидентът и ниновНа ще послужат само за предястие, ако се явят само по бели гащи пред бурятските си камаради от путинската армия!
  Долу белогащниците Радев и ниновНа, долу бурятските им партийоноядци !

 4. Към Николай Лучански:

  Не знам, трябва да питам издателството. Продажбите не са в моя “ресор”…

 5. П.П. Все пак забравих да допълня , че радеФ и ниновНа, трябва да вземат със себе си и противоконституционният резидентски популистки шут янев, заедно с деньгоядният популистки шут Копейкин, който сега ” усвоява” рублите получени от бокоТИКВАТА и Доган, получени от заграбените еврофондове и от откатите получени от путлеристките тръбопроводи!
  Така че бурятите имат чудовищно меню за консумация от деньгоядски белогащници в задунайската губерния!
  Долу всичките путлеристи деньгоядски белогащници в задунайската губерния!

 6. чудесен анализ на дережето ни, господин инджев!
  / в края на поста ми прилагам линка с последното от аркадий бабченко. за да е пълно удоволствието от двете четива! /
  искам да подчертая за вашите читатели, все в аспекта как бясно печелим в момента от оръжието, което произвеждаме и пращаме в украйна след началото на тоталната война на русия срещу украйна/ 24 февруари 2022г./, че ТОЧНО ПОРАДИ ТАЗИ ФАКТОЛОГИЯ БЪЛГАРИЯ , ЗАЕДНО С ПОЛША, БЯХМЕ “НАКАЗАНИ” ОТ КРЕМЪЛКИЯ ГНОМ СЪС СПИРАНЕ НА ГАЗА. въобще НЕ “заради плащането в рубли”! НЕ плащат в рубли всички от евросъюза. но “наказаха” ПОЛША и БЪЛГАРИЯ ! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАРАДИ ПРИНОСА НИ КАТО АНТИРУСКИ ФАКТОР! за полша не говоря- тя е безценния приятелски гръб от първия ден на войната срещу УКРАЙНА! но за нашата роля, заради медийната ни закрепостеност към московската петолъчка, у нас НЕ знаем! / както не знаем и за нашия герой ХРИСТО ГРОЗЕВ / ние сме ФАКТИЧЕСКИ във войната в УКРАЙНА още от 2014г., на страната на УКРАЙНА. вече писах тук неотдавна за това – чрез дейността на ГЕБРЕВ, чийто “ПРИНОС” водкаджиите оцениха толкова високо, че два пъти го тровиха с НОВИЧОК насред софия. писах за снарядите 152 мм калибър, които украинската армия използва като ГЛАВЕН СВОЙ, БОЕН ИНСТРУМЕНТ И СА НАШИЯ ПРИНОС СРЕЩУ ПУТЛЕР И ОРДИТЕ МУ, НАПУК НА ВСИЧКИТЕ НИ РОДНИ РУСОФИЛИСТИЦИ! няма значение, че може да е донякъде и стечение на обстоятелствата – важен е резултатът, важна е оценката ,която ни даде кремъл, като ни “наказа” чрез спирането на газта.
  БЪЛГАРИ, в момента БЪЛГАРИЯ е световно популярна като един от двата особено мразени от путлер и бандата му свои ВРАГОВЕ! двете специално наказани държави от световния ЗЛОДЕЙ! ПРАВИ НИ ЧЕСТ ! нищо ,че нямаме нито един български военен, който да знае какво значи думата ЧЕСТ…/ за утеха, хаха, мога да ви уверя, че в цялата руска федерация, 140 милиона орки, също няма нито един военен, който да знае тази дума…че какво толкова- тези идиоти си забраниха използването на думата ….”война”. безнадеждност за век напред! /
  по света хората не знаят с какво точно БЪЛГАРИЯ е бръкнала в окото на путлер, но им е ясно, че да, тези българи са юнаци, щом ЗЛОДЕЯТ ги наказва изрично.
  за сведение: една суперска американска гаубица стреля на 40 км с точност до 5 метра. оръдията на украинците са още от ссср и почти от втората световна война. но ,по неволя, от 2014г насетне, в позиционната война с орките и сепаратистите в ДОНБАС, украинците станаха факири-артилеристи в точността, дори със старите си оръдия калибър 152мм. когато започна отечествената война на украйна на 24 февруари тази година, НАТО започна да предоставя на украинците КООРДИНАТИТЕ на танковите колони тук или там по шосетата на УКРАЙНА, а ” факирите” превръщаха тези колони в мазало от трупове и желязо…със снарядите 152 мм калибър.
  всеки мъж у нас знае думата флекс. все едно каква марка му е машинката, наричаме я флекс. и отдавна сме забравили, че ФЛЕКС е името на марката, която мнооого отдавна първа се появи у нас. така е и с машинката БИБО/ потопяемата помпа, която кинтекс внасяше за котлована на НДК./ а от четвърт век в руския говор тотално е внедрена думата БОЛГАРКА – малките флексчета, правени в ловеч по лиценз на ФРГ. когато се появиха в края на ссср, там си имаше тяхни, съветски боклуци, почти същите на вид. но качеството на нашите ловешки флексчета се оказа така легендарно, че машинката БОЛГАРКА вече е дума от руския речник.
  тази увертюра има за цел да ви подготви за тезата ми, че УТРЕ , като свърши разгрома на МОРДОРА, като се поизяснят някой неща от пейзажа, на снарядите калибър 152мм ще им сложат някакво нарицателно , обичливо българско име в памет на заслугите им в най-тежкия час за УКРАЙНА! а днес – обяснявайте всичко това на околните и не спирайте да се гордеете, че сте БЪЛГАРИ!

 7. да допълня изяснително думите на Манджуков-от Иран си платиха доставките,но от Садамовия Ирак получихме само около 10-15 %от дължимия кредит…

 8. П.П.П. Гадния андроид постоянно дописва автоматично и обърква смисъла на написаното от мен , ето защо се налага да коригирам грешките на андроида!!!

  За това коригирам първия си коментар.
  Трябва да се чете:
  …….

  Така че ще станат основно ястие или предястие, защото бурятите нямат претенция дали ще консумират резидентски крилца или большевишки партийни КЪЛКИ , защото бурятите не са вегетарианци!!!
  ………

 9. Предполагам, че за доста от коментиращите тук личността на бившия капитан I-ви ранг от ВМС на САЩ Гари Юрий Табах е непозната. Същият е приятел с Андрей Илларионов, с когото са не само на едно мнение по много въпроси, но и на една и съща възраст. Който има желание, може да отдели 50 минути и да чуе важни неща от един наистина заслужаващ уважение човек!

 10. Постоянно се опитвам да разбера причините за преобръщането на Асен Василев и Кирил Петков. Адмирирам го, разбира се. Иначе няма логика да се пръкнеш от (под) крилото на рашиста пу-Радев и да не реализираш неговата ру-линия. Понеже (естествено) нямам информация от кухнята, предполагам, че САЩ (без или чрез) НАТО са им (и не само на тях) “намекнали” пределно твърдо какво трябва да прави България. Сега с още по-голяма убеденост разбирам от какво решаващо значение е било встъпването на България в НАО и ЕС.

 11. Гледах 120 мин. и си мисля колко порасна това момче КИРО в очите ми само за няколко дни!
  Имаме огромен проблем с медиите пълни с тежко зависими “мисирки” (не става дума само за жени).

 12. Забравих още нещо: фърчилкоф се е возил на юрофайтер.

 13. @димитър

  Димитре, твой Гари – тръмпист. И то от най болните. При тръмп путин нямало да напада.. Защо сега дават ленд-лийз, а не преди 2 години(!??) например… Всичко се правило за преизбиране на Байдън. Бла-бла..

  Слава Україні!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.