Отпадна медийната а(нти)патия спрямо мен – малко доказателство за малкия напредък на свободното слово у нас

 

Сред водещите новини на деня е изкачването на България от дъното на своето 112 място в света по свобода на медиите на по-приемливата за една европейска страна 91 -ва позиция в класацията на “Репортери без граница”. 

Вярно ли е?

Мога да споделя само личния си опит на коментатор с 40 годишен стаж и биография на “всякакъв” в българската журналистика: от военен кореспондент в Близкия изток, през Главен директор на БТА и главен редактор на два национални всекидневника, коментатор на Свободна Европа” и световната емисия на радио БиБиСи, до водещ на популярни публицистични предавания в БТН ( “Още”) и БТВ ( “В десетката”) – а междувременно и между другото, бивш Вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти ( 1994-1996 г.). 

С този багаж се оказах излишен и в тежест на българските медии в момента, когато напуснах с омерзение под политическия натиск ( така пише в доклада на Държавния департамент на САЩ от март 2007 г.) на президента Първанов позицията си на водещ в телевизията с най-голямата аудитория в България. Оказах се ненужен и дори токсичен , канен по изключение тук-там на някой екран, но като цяло “погребан” за дълги години.

И изведнъж: ето ме ексхумиран. Мнозина, може би, се чудят, че не съм мухлясал. Заемам все същите позиции, на които стоях и преди да ме закопаят в гробището на медийните маргинали. Чия е заслугата, че отново ми “обърнаха внимание”?

Не е моя. Аз с нищо не съм се променил. Заслугата е, иронично казано, на Путлер. Ако не беше стреснал света със своята агресия и заплахите си да повлече със себе си в небитието човечеството с помощта на ядрените си оръжия, медиите щях продължават да ме смятат за успешно отстрелян на фронта на личната си битка за справедливост. Но ме (пре)откриха като анализатор, който от десетилетия предупреждава и изобличава що е то руската опасност за света и за България. 

Маргинализирането ми приключи безславно. Мога да “рапортувам”, че пробивът ( ми ) в българските медии на вълната на доказателствата, дадени от Русия, е сред индикаторите, че българските медии започват да се освобождават от мита за “освободителите”, щом дават думата на такъв заклет противник на този мит. Така че, да, вярно е. Има такава положителна тенденция, доколкото мога да преценя със средствата на личната си социология разпада на медийната а(нти)патия към моя скромност.

Ама, ще рече някой, нескромно е да се пишат такива работи. Някак самохвално излиза.  Да върви този някой при потъналия руски кораб “Москва”! Твърде дълго търпях да бъда руган и заплашван, вкл. с убийство.  Бях осмиван, дори и от близки по разбирания хора, че съм бил побъркан от някаква ирационална омраза към всичко руско. Организирах(ме) и концерт на музика, написана от руски композитори на 2 април на 2011 г. пред МОЧА, но събитието в самия център на София отново не беше “забелязано” от медиите , макар да се е виждало вероятно от високите етажи на сградата, в която живуркаха колегите от БНТ ( кабинетът на шефа е на 10-тия етаж, ако не греша).

НА СНИМКАТА ( личен архив): На концерта пред МОЧА със съпругата ми и четирите ми дъщери

 

 

 

 

Днес вече да си “русофоб”, т.е. да имаш страх от Русия, се възприема от нормалните хора по света като белег за цивилизованост. Ако не беше страшно да се каже, бих отдал дължимото за това освобождение на Путлер, на когото трябва да благодарим. Но не можем. Можем само да устоим, ако се разминем само със страха от унищожение на планетата.

Потвърждавам: за два месеца от началото на руска агресия моята физиономия и дълго потискано мнение, “оказало” се вярно, бяха уважени повече, отколкото за много години назад сумарно. Цели 6 пъти в Нова телевизия, 2 пъти в БТВ, няколко пъти в БG ON air ( вкл. с излъчвания от митингите в София ) и дори в БНР, не само по “Христо Ботев”, но и в самия “Хоризонт”.  Медии, с които не съм бил в конфликт, като “Дневник” и “Капитал”, както сайтовете FrogNews и Actualno.coм отново ми подадоха ръка с представяне на обновената ми книга “ Измамата Сан Стефано”. И да пропусна нещо, изброеното дотук е истински рекорд, реабилитация, която едва ли щеше да (ми) се  случи, ако не бях “познал” през всичките дълги години що за зло е путлеристкият режим.

За отбелязване е, че тъмният пример на моето медийно затъмняване така и не сработи като повод за подражание по отношение на осветляването ми като анализатор на Запад. Докато тук ми загасиха прожекторите, у дома ме навестяваха чужди кореспонденти ( буквално, защото имам навика да ги каня вкъщи , вместо да се срещаме по ресторанти и хотели, в които са отседнали ). Говорим за “Ню Йорк таймс”, “Уолстрийт джърнъл”, “Джерузалем пост”, “Файненшъл таймс” ( с цитати от мои статии). БиБиСи се интересува от мнението ми, както и няколко германски телевизии. 

Грузинската секция на “Свободна Европа” направи филм с мен пред МОЧА, сякаш да докаже, че не съм забранен за цитиране в тази американска медия, както някой може да си помисли заради продължаващото ми отсъствие от нейния възкръснал български вариант. Германският правителствен сайт “Eurotopics” , който осведомява на няколко езика за най-важното от медиите в 30 държави по света, избирайки да представи всяка държава с цитат от само една медия, упорито отказваше да цитира друг български източник години наред, освен блога ми ivo.bg.  

Не са преставали да ме канят на международни конференции онлайн. И в момента съм в контакт за участие в предстояща този месец дискусия в престижна международна компания.

Е, има е обратни примери у нас. Изчезнах ( точно сега!) от радарите на уж “най-русофобския” сайт Фактор.бг, където крива дума за ГЕРБ (от такъв непреклонен критик на шайката на Борисов, като мен) не може да се каже. Те да обяснят защо, ако искат ( да са откровени с читателите си). Родеят се в това отношение с БНТ, където продължавам да съм анатемосан. Само че този път ТЕ са изключението.  Това е положението.

Да ни е честито изплуването от медийното дъно и приятно пребиваване там на онези, на които това им харесва толкова, че продължават да си кротуват в тинята.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА С ДНЕШНА ДАТА:

https://fakti.bg/kultura-art/675362-dnes-ivo-indjev-predstava-novo-izdanie-na-izmamata-san-stefano

11 мнения за “Отпадна медийната а(нти)патия спрямо мен – малко доказателство за малкия напредък на свободното слово у нас”

 1. Напомка!
  Днес от 18ч. в Дома на киното, представяне на допълненото издание на Измамата.

 2. Не е грешка.
  Успоредицата сама се набива. Макрон и той кат Иво минаваше за параноик с проекта си.
  А за Иво Инджев какви ли не глупости и то, уж от “наши хора” съм чувал. Не можело чак до там матушката и пут.ин да са толкова лоши и оттук причинители на злини в близкото и далечното им обкръжение.
  Днес със скърцане на зъби и стискане на палци в джоба, белким стане чудо и “проксито” на “краварите” претърпи разгром, с половин уста признават правотата на ИИ.
  ПНХ на петоколонци и полезни идиоти смешно преобуващи се въздушно.

 3. Още един хит за митичната Чернобаевка-18;0

 4. Истината винаги ще победи. Продължавайте да бъдете все така последователен в разобличаванета на руските апетити към земите ни.
  144 г руско иго стигат!
  Русия е проказата на планетата Земя!
  МОЧА и тотемите на окупаторите ни …. в музея!

 5. https://www.youtube.com/watch?v=Wz7tdpkmprQ 💙💛

  Президент Зеленски💙💛 благодари и поздравява братска Полша с Денят на Конституцията!

  Приятел в нужда се познава, а братът – при война!

  💙💛

 6. Въпрос към пРезидента: Ако ние сме обявени за врагове на русия, тя каква ни се пада – враг, нали?!?! Ако някой работи в интерес на враговете ни, каккъв е той – родоотстъпник нали? А за родоотстъпници се полага съд и затвор!

 7. Меря свободата на словото у нас по това колко често се чува мнението ви в националните медии. Има раздвижване, но сте далеч от мястото, което Ви се полага, както и България все още е далеч от престижните места в класацията.

  Благодаря Ви, че през цялото това време, през което се опитваха да ви маргинализират, Вие не спряхте да ни информирате!

 8. Господин, ИНДЖЕВ,
  радвам се, че най-после поразхлабиха примката и можете да поемете глътка въздух /в нашенското медийно пространство/. Помнете ми думата – гърчейки се, с неохота и скърцане на зъби, ще продължат да обръщат палачинката. Дано не се стигне дотам, след достатъчно време да те обвинят в русофилия – комунягите са царете на този номер. Не изпускайте възможността и момента да се обърнете към измекярите с въпроса на бай Радой Ралин /светла му памет!/:
  “Аз ли направих завоя,
  вий ли дойдохте на моя?…”
  Желая ти много, много здраве!

 9. Нека обясня “този феномен” с Фактор и др. подобни. Някак неудобно е човек, с постоянно продемократични рефлекси да стои до такива, които сега трябва да изграждат “автентичен” евроатлантически образ. Миналата седмица Бойко, в глуповатата си логорея в типичен изказ, направи нещо като признание, по повод Турски поток, цитирам по памет “лесно им е на сегашните, пък като бях аз от едната страна Тръмп, от другата Путин”.
  Но нека не се заблуждаваме. Това “отпушване” е само една мимикрия. Подсъзнателно тези медии си стоят на същото място. Някои ментално, други финансово и икономически, трети кариерно.

 10. Радвам се, че най-после се пропуква медийното ембарго над малкото мислещи журналисти. Г-н Инджев е от тях. За болшинството наши журналюги са характерни следните черти: болна русофилия, комбинирана с невладеене на руски език, мегаломания,липса на елементарна култура, прикривана с постоянно повтаряне на един и същ въпрос, без да е изслушан докрай събеседника и накрая кратуна, пълна със сърпове и чукове. Дерзайте г-н Инджев и бих бил щастлив новата си книга да бъде представена и в Пловдив, град, препълнен с русоробска измет!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.