И латвийският МОЧА се запъти към музея

Не големината на държавата определя как да се разпорежда със съветското си наследство. Латвия, която е по-малка от снишаващата се пред Москва България и не е по-богата, даде пример за национално достойнство, като преработи по законодател път юридическата пречка пред демонтирането на съветския паметник в столицата Рига. 

 

 

 

 

 

Латвийският сейм обвърза руската агресия срещу Украйна с гласуването на поправка в закона, чрез който страната се задължаваше да съхранява тамошния МОЧА. Премахна алинея 13 от споразумението с Русия от 1994 година, според което балтийската държава се беше съгласила да пази паметника.

Нарушаването на международното право от страна на Русия, която нападна суверенна Украйна, беше изтъкнато от латвийските законодатели като основание, на което да прекрати действието на въпросната алинея от 16 май 2022 година.  

Председателят на комисията по външните работи в Сейма Рихард Колс зави пред телевизия  TV 3, че “стълбът на окупацията” ще бъде сринат и за целта държавата ще задели средства на национално ниво.

Поучително е, но само за онези в България, които желаят да се учат, а не са пропуснали уроците по истинска история и продължават да нехаят относно факта, че съветските монументи у нас са българска собственост и можем да се разпоредим с тях без да искаме разрешение от Москва. Те не отговарят дори на дефиницията за военни гробища, военни паметници или паметници на културата, които България би трябвало да пази според алинея 14 от договора с Русия от1992-ра, ратифициран година по-късно.

В негативните класации по отношение на страните от ЕС сме първи и по сервилност към бившата ни окупаторка. Потвърди го вчера и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.  Призна, че е поел ангажимент да пази светините на чуждите завоеватели, строени с български средства за целите на пропагандната в полза на една изчезнала от картата на света империя. https://ivo.bg/2022/05/11/бойко-рашков-призна-че-нрб-продължава/

   

18 мнения за “И латвийският МОЧА се запъти към музея”

 1. Дали ще се намери депутат да запита Рашков какви ангажименти са поети за охраняването на МОЧА? На какво основание и по какъв ред е прието видеонаблюдението, как и с какъв административен акт се възлага на полицай (или служба) да го извършва. Кой е органът, който е възложил това? Дали е община, дали е министерство, дали е служебно лице?
  Има ли и какви превантивни действия са предвидени, въз основа на какъв акт, има ли и какви наказания са предвидени, какъв е инструктажът към полицаите.

 2. Един червен професор, когото не уважавам никак,
  каза преди време, че българите сме 80% дебили.
  Ще излезе, че е оптимист?!?!

 3. Това е видео от авалено от телефона на руски окупатор. Вижте от 6 минута до 8 минута, вижда се отношението на един възрастен чеченец от гр. Шали към руските войници. Аз лично се изненадах как този възрастен човек буквално ги гони от Чечня. Хубаво е и нашите русофилски родоотсъпници да го видят:

 4. Всеки сам може да намери точният отговор на риторичният въпрос в коя малка или голяма държава, или дори град-държава, има паметник, или паметници, или на огромен брой паметници на ЧУЖДА армия!
  Или на армия-ОКУПАТОРь!
  Или на армия-терористь!
  Или на армия-АсвАбАдитель!
  Или на армия-колонисть!
  Признателен памЯтникь!
  Дали има такава държава, или град!
  И колко са!
  Дори и на руската императорска армия от 1877-78г , няма посветен отделен паметник в България!

 5. Призовавам всички – нека не се отказваме от това да махнем и МОЧА и всички лъжи от живота си, свързани с Русия и заживеем достойно. Колко безброй примери имаме вече – и украинци, и латвийци и кой ли не още, и Иво със смелостта си и името си, какво повече? Какво повече трябва да се случи?

  Безразличието, страхът и бездействието ни убиват.

  Призивът ми е преди всичко към колебаещите се и неграмотните (да се ограмотяват) и прогледнат. Думите са казани, маските отдавна са паднали. Всичко зависи от нас самите – това колко сме упорити, смели, изобретателни и загрижени за истината и свободния и достоен живот.

  Продажните българи, рашисти и всякакви видове чугунени глави – съм ги отписал.

  Да живее Украйна!

 6. Те това е то. Така се напредва днес. Браво на Латвия ! Тези, които искат да живеем нормално, да следват примера. Просто е.

 7. Да накажем русофилите и техните ментори с древното римско наказание – Damnatio memoriae!
  “Damnatio memoriae (на латински: проклятие на паметта) е особена форма на посмъртно наказание, прилагана в Древен Рим към държавни престъпници — узурпатори на властта, участници в заговори и опетнили себе си императори. Неин израз е унищожаването на материални свидетелства за същестуването на престъпника — статуи, стенни и надгробни надписи, споменавания в закони и летописи, за да може паметта на престъпника да бъде изтрита. Понякога са убивани и всички членове на семейството му ”
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Damnatio_memoriae

 8. Благи вести от SUOMI FINLAND днес…Очертава се още един северен, стабилен и изключително верен член на NATO-OTAN… 🙂

  A тези хора никога няма да се предадат!

  https://www.youtube.com/watch?v=p0AdK5XoS_c

  Слава Богу за наших воїнів !💙💛
  Божих вам благословінь і довгих років життя!
  Бог з Україною!💙💛

  Да живее Европейска България!

 9. Присъединявам се към искането на Рашков да бъдат зададени няколко въпроса. Ама кел файда… Рашков, колкото и да го питаш, ще се прави, че роса му пада…
  Аз по-скоро очаквам журналист да попита Солтенберг, ако Путлер нападне Финландия (преди да е приета в НАТО), като на Украйна ли ще ѝ помагаме, или поне небето ще затворим?
  Използването на първо лице множествено число не е груба граматическа грешка, а плаха надежда, че все още сме в НАТО… не смо формално.

 10. Нещо се случва с “Всеволод Бобров”…

  Злите езици твърдят, че скоро може (и той) да се присъедини към славния и “непобедим” руSSки подводен флот…

 11. Засега кораба е станал само кабрио. Още не е дорасъл да стане млада подводница.

 12. А какво ще кажете за поставената вчера пред МОЧА статуя на украинска майка?
  Не знам дали е съзнателна провокация или просто абсолютна глупост, но според мен, това е обида за всички украинци…

 13. @ Beal
  Да, страданието е грозно !
  Може би, за да се усети и осъзнае по-добре стилът ЕКСПРЕСИОНИЗЪМ (като ниво на развитие и изобразяване в изкуството) е нужно малко теория, малко изкуствознание:
  https://status-lady.ru/bg/nemeckii-ekspressionizm-v-literature-kollektivizm-ekspressionizm.html

  На мен лично статуята ми въздейства. Тази ужасна деформация на плътта и духа причинява на човешките същества, особено на майките, загубили децата си, оня психопат с шмайзера, символ руското варварство, който вече четвърт век не успяваме да премахнем от живота си.

  ВИКЪТ НА ЕДВАРД МУНК
  https://img.arteco.design/9400R-1-sq.jpg

 14. Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, е нарекла вампири депутатите от Латвийския парламент, приели решението за латвийския МОЧА.
  За съжаление в българското Народно събрание няма нито един вампирясал депутат, който да внесе необходимото предложение за българския МОЧА и други паметници в България, издигнати в прослава на окупационната Червена армия.

 15. Имам едно по-различно предложение за скулптора на Украинската майка.

  Сурово.
  Жестоко.
  Тъжно…

  Потресаващо!
  Ако някой реши да го претвори в скулптора, бих дарил средства…Без капка колебание!

  https://www.marica.bg/svqt/adat-v-kramatorsk-mayka-i-decata-ocelqha-na-ujasna-cena#lg=1&slide=1

  Наталия💙💛 с двете си деца – Яна и Ярослав.. В болницата в Лвов – след ужасяващата атака от руSSка ракета на гарата в Краматорск💙💛.

  Болката от ампутацията…и съсипания Живот. И усмивката, за това, че децата и тя са останали Живи!

  Тази жена заслужава да бъде увековечена… И гледайки за петдесети път днес тази снимка, ме проряза като светкавица едно нещо.

  Как мислите, тази жена, някой ден, би ли ПРОСТИЛА?
  Би ли простила НЕПРОСТИМОТО?
  Как мислите?

  Аз мисля, че ДА. Защото е Божествено да се прощава..Затова.

 16. Потресаваща снимка, показана от Българин. Въпросът не е до прошката, защото времето лекува по божите пътища огорченията. НО, е важен изводът, който трябва да бъде направен, като следствие. НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСИЯ И С РУСИЯ! ВЪН ОТ ЖИВОТЪТ И ПРИКОСНОВЕНИЯТА НИ!

 17. Русия ВЪН от Живота ни! ВЪН от свещена Европа – да си живеят в техния измислен и ПРОКЛЕТ руSSки мир! Висока 5 метра стена, дълбок 10 метра ров пред нея! Да спрем ZaраZaта овреме!

  Не, не съм изолационист!
  Дезинфекционист съм.

  ИZZверзи проклети!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.