Пионтковски: путинизмът е контролен изстрел в главата на Русия

 

Андрей Пионтковски: Дори големите геополитици на Кремъл вече предполагат мащаба на разгръщащата се катастрофа

актуализация: 19-05-2022 (16:19)

В хода на всяка война е трудно да се очакват обективни оценки на бойните действия от враждуващите страни. Затова нека се поинтересуваме от отдалечения поглед на външен наблюдател. И то не русофоб на някакъв англосаксонец, а най-често нито едното, нито другото е повече от съюзник, с когото няма граница на традиционното приятелство. Стоейки с нас гръб до гръб, както обича да повтаря прочутият внук на Молотов Рибентроп. Руският читател има достъп до секретни доклади на водещи китайски експерти, които от много години съветват висшето ръководство на КНР.

Ето съкратен дайджър на тези документи (същият текст най-вероятно е на бюрото на президента Си):

„Руско-украинската война имаше многоизмерно въздействие върху глобалния свят, в известна степен надхвърлящо значението на събитията от 11 септември 2001 г. Можем да кажем, че тя се превърна в крайъгълен камък в световната история.

Предстоящото поражение на Русия вече е очевидно. Така нареченото възраждане или съживяване на Русия при Путин е лъжа, просто не съществува. Упадъкът на Руската федерация е очевиден в икономическата, военната, технологичната, политическата и социалната сфера, той се отрази сериозно на руската армия и нейните бойни способности.

Провалът на руския блицкриг и неуспехът да се осигури бърза победа бележи началото на поражението на Русия. Размерът на нейния военно-промишлен комплекс и финансирането на армията са несъизмерими със статута й на т. нар. военна суперсила, те не могат да осигурят високотехнологична война на стойност стотици милиони долари на ден. Загубите на бойното поле, поради бедността на армията, са поразителни. Всеки ден, който продължава войната, е тежко бреме за страната.

Поколенческите различия между Руската федерация и Съединените щати (НАТО) в областта на оръжията и технологиите, военните концепции и методите на водене на война допълнително подчертават предимствата на едната страна и недостатъците на другата.

Русия днес вече не може да решава кога и как да сложи край на войната. Тя се опитва да го завърши възможно най-скоро, за да запази спечеленото. Но тя не успява. Руската федерация загуби стратегическо лидерство и инициатива по време на конфликта.

По-важното е, че прякото участие на САЩ и Великобритания във войната се задълбочава и разширява. Всичко това предполага, че войната ще продължи, докато Русия не бъде победена и наказана.

Руската федерация никога не е признавала истински независимостта на бившите съветски републики и често е нарушавала тяхната териториална цялост и суверенитет. Руската военна кампания срещу Украйна в никакъв случай не е изолиран епизод, а важна част от руската стратегия за възстановяване на своята империя.

Не е изненадващо, че страните от постсъветското пространство, включително членовете на ОДКБ и ЕАЭС ( Организации за сътрудничество и отбрана на бивши съветски републики под скиптъра на Кремъл – бел. ivo.bg), с изключение на Беларус, отказаха да подкрепят Русия. Поражението на Руската федерация окончателно я лишава от надежда за възстановяване на старата империя. Русия ще бъде значително отслабена, изолирана и наказана.

Украйна ще излезе от орбитата и сферата на влияние на Русия (ако Русия изобщо има сфера на влияние) и ще стане член на голямо европейско семейство, тоест на Европейския съюз. Други постсъветски държави ще претърпят нова дерусификация в различна степен.

Шокиращо, разбира се, четиво за дълбоко вкоренените телевизионни хора, хранени от Скабееви и Соловьови ( тв. водещи и водещи пропагандисти на путинизма – бел. ivo.bg ). Мисля обаче, че дори големите кремълски геополитици вече са наясно с мащабите на разгръщащата се катастрофа. Упорито въртене на темата за следвоенното наказание на Русия от нашите самостоятелни поддръжници звучи някак неочаквано. Ще вземат ли активно участие в този увлекателен процес?

Като цяло високопрофесионалните китайски патолози Гао Юшен и Фън Юджун авторитетно свидетелстваха четвърт век по-късно за валидността на диагнозата, която поставих на новородения путинизъм през януари 2000 г.:

Путинизмът е най-високият и последен етап на бандитския капитализъм в Русия.

Путинизмът е война, това е “консолидиране” на нацията на основата на омраза към някакъв етнос, това е атака срещу свободата на словото и информационните зомбита, това е изолация от външния свят и по-нататъшна икономическа деградация.

Путинизмът е (за да използвам любимия речник на г-н и.д. президент) контролен изстрел в главата на Русия.

Андрей Пионтковски

Превод от руски за ivo.bg : Венко Славов

12 мнения за “Пионтковски: путинизмът е контролен изстрел в главата на Русия”

 1. Статия, представяща руското отношение към България, показваща че русофилството е несподелена, едностранна и опасна любов, от която много добре се възползва единия за сметка на другия. Русофилството е едно от най-силните оръжия, няма друга държава с толкова -фили по света, готови на всичко. Дори авторът на няколко пъти повтаря че сме “втора Украйна”, което ми звучи като заплаха в настоящата ситуация. Русия не понася славянските народи, въпреки че се е назначила за техен водач. Подходяща статия за българските ******.

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/gorelov-kade-biaha-balgarite-kogato-voiuvahme-pri-shipka-pleven-posreshtaha-goreshti-sartsa.html

 2. Видеото от 14,12 НЕ е от мен

  Марк Солонин

 3. Бойци от сформиран от преминали на украинска страна руски военнослужещи пленява свои бивши “колеги”:

 4. моля за извинение г-н ИВО ИНДЖЕВ, че досаждам с непоискано инфо . възможно е да не е стигнал до него, а нашите проклети, русофилистични медии УПОРИТО РАЗВЯВАТ ДЕСТРУКТИВНИЯ, РАШИСТКИ ФЕЙК, ЧЕ ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ ЩЕЛИ ДА ПЛАЩАТ ГАЗА СИ В РУБЛИ. дори вече го правели…ФЕЙКЪТ е излян и върху УКРАЙНА заради което журналисти от рускоезичния ТВ канал FREEДОМ, киев, специално изясняват тази тема в предаването си на 21 май. прилагам линка, с ориентацията да се гледа , според часовника в жълто, долу, вляво, от 23ч 41 мин – до 23ч 48 мин. говори се и за българия дори. пиша поста си тук, отчитайки забавянето от модерацията – да се появи възможно по-рано днес, за да бъде ползата от инфото по-голяма.

 5. Към у-точнител:

  Много е просто: България НЕ МОЖЕШЕ да не откаже плащане в рубли тъй като българската ДЪРЖАВА е вносител. Германия и Италия не са променили и нарушили нищо. Правят го няколко частни компании, които отварят сметки И в рубли. Това е формално нарушение на единната европейска позиция, но е трудно да бъдат санкционирани частни търговски субекти.

 6. …сори, но не ми е просто – визирам първото ви изречение. иначе, в реалността НЯМА НИКАКВО НАРУШЕНИЕ на единната европейска позиция. точно в обратното твърдение е същността на ФЕЙКА. не сте изгледали предложения фрагмент от видеото. но не сте и длъжен.

 7. Към у-точнител:

  Първо, видеото не се отваря. Така че нямаше как да изпълня заръката да го гледам. И второ, което е по-важно: щом имате отговор на въпроса си, защо ми го задавате на мен? За да имате възможност след това да ме опровергавате, ако не отговоря “правилно”?

 8. ок, за кой ли път ставам пишман, предлагайки някому инфо!…дори опитах предварително да се извиня “за това”. реагирате реактивно- съжалявам, защото имам възможно най-добри чувства към персоната ви + че за мен сте единствения такъв човек в българия! / откакто се появи христо грозев, станахте двама . но ми стоите на първо място заради книгите, които вече създадохте и осигурихте гарантирано безсмъртие на мирогледа си, на себе си…/
  пратката ми не се отваря?отваря се, но се оказа ,че иска игра да се добереш, т.е. тя е “пипната”, уви. прекалено много руски метастази виреят в ютюб, факт.
  затова преразказвам. ще е полезно за форума.
  цялото циркулиращо инфо за опозиционното поведение на германия и италия, спрямо единството на евросъюза, е чист фейк, базиран на мокрите сънища на москва.
  доста отдавна, след поредните санкции срещу държавата на рашистите, газпром регистрира дъщерна фирмичка в люксембург + банков клон в нея. всички европейски ФИРМИ, пазаруващи газ от русия, се разплащат в люксембург с валутата, както е разписано в договорите с газпром. долари или евро. така е било и така продължава да е .. НЕ ФИРМИТЕ, а дъщерната фирма на газпром в люксембург, а по-точно- банковия клон в нея, оформят трансферни сметки на клиентите си, по които изпращат в москва платеното в долари и евро, но в еквивалента му в рубли. така всички са доволни.
  писанията за италия и германия са чиста измислица с деструктивна цел! като си платиш, ще ти го съобщи и белия дом. такива сме си.
  в европа бушува война. в УКРАЙНА леят кръвта си варварите и защитаващите се украинци. у нас агенти на варварите забиват кирки в колите на украинските бежанци.
  ние, българите, не сме само най-бедните в европа- ние сме и най-тъпите. / то май е свързано?! / тъпи сме, защото иначе щяхме да надушим накъде вървят нещата. щяхме да се погрижим “да си постелем” за бъдещото приятелство с УКРАЙНА, вместо да сме най- срамния сателит на варварите. мога да ви уверя, че българските медии и политици са далеч по-русофилистични от тези в диктатурата Беларус. при все, че сме в НАТО, в ЕС и при все факта, че генетичните ни изследвания доказаха, че въобще не сме славяни. и никога не сме били!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.