Кратката афористична история на СССР и доста по-дългата на Русия, разказана от Новодворская

Не вярвате ли, че комунистите имат най-голяма заслуга за края на съветския комунизъм? Е, добре. Нека ви разкажа кратката история на СССР Това е  история на предателства и разправа с предателите. В очите на всеки нов съветски владетел предишният се оказва предател за своя наследник на върха. 

Това не ви е Кратката история на КПСС, писана ( уж) самия Сталин и изучавана като Сталинската история до неговото развенчаване в съветската имприя и в нейните колении, като НРБ. Това е лаконичната истина в няколко изречения, синтезирани от дискусиите на съветските и руските дисиденти. Разпространява се в рускоезичния интернет ( откъдето, предполагам, същата история, допълнена с негов принос, е взаимствал и доц. Момчил Дойчев, публикувал сходен текст, цитиран днес в мрежата).

След смъртта на Сталин всички разбрали, че и Берия е предател. Тогава Жуков сваля и разстрелва Берия.

Но скоро след това Хрушчов узнал, че Жуков е враг и конспиратор. И го изпратил в Урал.

Малко по-късно се оказало, че и Сталин е бил враг, вредител и предател. А заедно с него и по-голямата част от Политбюро. Изнесли Сталин от мавзолея, а Политбюро, заедно с “присъединилия се Шипилов” ( виден партиен функционер, чието фамилно име е станала нарицателно за нагаждачество) било прогонено от честните партийци, оглавявани от Хрушчов.

Изминали няколко години и се изяснило, че Хрушчов е бил волунтарист, случаен минувач, авантюрист и враг. Брежнев го пенсионирал.

Когато Брежнев умрял през 1982 г. станало ясно, че е бил маразматик, вредител и причина за застоя.

 

След това на власт дошли двама маразматици, които никой не помни, защото взели да мрат като мухи ( Черненко и Андропов) , а в СССР се разказваше виц, според който най-популярния спорт в Кремъл е състезанието с катафалки.

И изведнъж на власт дойде младият и енергичен Горбачов. И се оказа, че  

  цялата тази партия се състои от вредители и врагове, но той той сега ще я оправи. 

На този етап СССР се разпадна. А Горбачов се оказа вредител и враг.

Путинистите днес казват, че Елцин е предател. Та се чудя какво ли предстои?

Това афористично въведение в краткатаистория на СССР си заслужава да бъде продължено с историята на Русия, разказана от най-мразния дисидент в СССР и Русия Валерия Новодворская. Тя почина на 65 годишна възраст и остава голяма празнина на фронта на съпротива срещу путинизма като еманация на всичико онова, разказано по-горе.

Прилагам нейна снимка от младите й години.

 

 

 

 

 

Ето моето резюме на нейна лекция в Грузия, в която тя обяснява защо днешна Русия е това зло, което наблюдаваме. И един детайл за онези от вас, които решах да изслушат лекцията й от час и двадесет минути в оригинал: обърнете внимание как Новодворская цитира и рецитира наизуст. Това го могат само големите светли умове.

https://aig-humanus.blogspot.com/2022/05/blog-post_38.html

Най-древната традиция на Русия е славянската от около 10 в. н.е. Славяните не използвали изтезания и нямали смъртно наказание. После те се смесват с дивите степни племена, половци и монголци.

Славяните са имали нещо като военна демокрация, подобна на скандинавската. А тя е тази, която ни държи над водата, не ни позволява да се превърнем в подобие на Китай. Скандинавската западна традиция привнася правата на човека, многопартийна система от 10 век насам. Скандинавците не познават крепостното право. Селяните им са били войни и са избирали владетеля си наравно с останалите съсловия. Тази традиция се възприема по-късно от Полша.

Върху тази традиция стъпва Киевска Рус. Киевският княз е имал само морален авторитет, а хазната се е пълнела с доброволно плащани данъци. Най-големият брат е бил княз, но е било възможно да бъде свален и се е водила политическа ( и не само) борба за поста. Князът управлявал територията, но не владеел поданиците си.

Двустепенен е бил парламентът им – по наследство от скандинавците. Князът е бил длъжен, дори и в писмен вид, да внася в парламента решенията си за одобрение. А ако не спазвал това правило, то дружината му го напускала и се присъединявала към по-добър княз. Това му е било наказанието. Т.е. имало е политическа конкуренция.

В Новгород, буржоазна република на практика, е имало пълна грамотност. Предприемачите са формирали съвет, който е управлявал колективно. Висшият закон е бил референдумът ( вече). Имало е пряко гласуване. Имало е княжески съд. Съдебната власт е била по-висша от законодателната и изпълнителната. Гражданската свобода е била на по-високо ниво от западните аналози от онова време ( този прозападен “експеримент” на руска земя бива унищожен до основи от Иван Грозни – бел. ivo.bg ). 

Войската на Киевска Рус е била толкова добра, че е била търсена от европейските владетели за съюзник. 

Византийския вариант на християнството, който се налага в Киевска Рус е магически вариант на християнството. Прокламира смирение, подчинение…

В Грузия се налага християнството на протеста, на отстояването на независимостта пред ислямската заплаха. Това не е традиция на робството, а традиция на стоицизма.

В Киев, за съжаление, взима по-късно връх византийската версия , при която цезарят обединява светската и духовната власт. Ако скитите не бяха отделили Рус от елинския свят, Рус можеше да тръгне по неговия път. Традицията на магическото християнство след това се слива с традицията на Златната орда. 

Звияд Гамсархудия ( известен грузински дисидент от съветско време и един от строителите строител на независима Грузия след разпада на СССР, избран за първия президент на страната – бел. ivo.bg )  казваше, че грузинската традиция е традиция на Прометей – предизвикателство към висшите авторитети. 

Традицията на съпротивата умира в Рус след сливането й с традицията на Златната Орда. Налага се традиция на безсмислената империя. Защо й е било нужно на съветска Русия да завладява Средна Азия, Грузия и Украйна. Абсолютно е било безполезно, точно както и самоцелните монголски завоевания. 

Каква полза имаше СССР от Варшавския договор? Беше разорително. Англичаните разбраха, че е разорително да владеят Индия и я напуснаха с голямо облекчение. Докато СССР възприе старата мечта на монголите да си измие ботушите в Индийския океан. Защо чак там, а не да си измият ботушите в банята, доста по-близко е.

До монголите в Рус не е имало смъртно наказание и затвор. Имало е арест и след това ценоразпис за това какво трябва да плати виновния.След възриемането на монголската традиция Рус възприема мъченията и екзекуциите.

Не Москва, а далеч по-големият и заможен град Твер е бил бил кандидат да обедини руските княжества. За съжаление московците се превърнали в жандармите на Ордата, стават колаборационисти с Ордата. Михаил Тверски  призовал за съпротива, но Москва го предава. Руският митрополит го изключва от църквата. Възниква московската орда.

Дмитрий Донский се отличава през 1378 година с първата екзекуция на болярин, който предпочел друг княз. Така се слага край на традицията на Киевска Рус и се полага началото на ординския период от историята на Русия.

Александър Невски се прославил пък с това, че отказал да се съпротивява на монголите. Отхвърля призива на Михаил Тверски за обща война срещу завоевателите. И Псков и Ярославл били обединени насила от московците. Есерите и меншевиките в Грузия също проповядвали да няма съпротива срещу руските болшевики. Ако на власт са били десни политически сили, като в Полша, Грузия щеше да отстои независимостта си срещу Съветска Русия.

Сега в Русия чекистка хунта, пряк наследник на традицията на Иван Грозни и неговите опричници. ФСБ са техния днешен еквивалент.

 

Александър II разрязал Гордиевия възел с освобождаването на крепостните. Въвел съдебна реформа, дал свободи на университетите, но реформата му се препъва в смазването на Варшавското въстание през 1863 г. Селяните не оценили подаръка, т.е. свободата и тъгували по “сигурността” на старото време. Искали или да бъдат хранени от господарите или да вземат земята им. Възникват предвестниците на социализма – народничеството, народоволство, а и бесенето на бунтовниците по политически причини.

Великите реформи в Русия започват след поражения. Николай II вярвал, че на Русия всичко е позволено и започва Кримската война, която губи и едва тогава започва реформи.

Александър III налага русификацията в империята. Либералите още тогава са били 5 процента от грамотните хора в Русия – както и в днешна Русия. Левият избор се оказва пагубен. Той е наследство от ординската традиция и води до създаването на Съветския съюз. Днес наблюдаваме смесването на споменатите традиции.

Путин е смесица от Николай I и византийската традиция ( на безкрайните червени килими в Кремъл), заедно с ординската традиция на дивото поле и дивия жаргон, но и на пълно отсъствие на славянската традиция. 

Демократичния съюз на Русия, създаден през 1988 година е първата и единствена либерална, демократична партия със същите тези 5 процента. Преживяхме крах на последната ни модернизация.

ОЩЕ ЗА ВАЛЕРИЯ НОВОДВОРСКАЯ: https://offnews.bg/litca/valeria-novodvorskaia-naj-skandalniat-ruski-disident-363041.html

П.С. Благодарности към ангел Грънчаров, който ми обърна внимание на лекцията на Новодворская

 

7 мнения за “Кратката афористична история на СССР и доста по-дългата на Русия, разказана от Новодворская”

 1. Като продължение в духа на статията, позволявам си да предложа една моя стара публикация:
  СЪДБАТА НА НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ
  БОЛШЕВИШКИ ИДЕОЛОЗИ И ЛИДЕРИ
  ОТ ЛЕНИН ДО ХРУШЧОВ

  1. Влас Чубар /1891-1939/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  2. Лазар Каганович /1893-1991/ – преживял всички репресии, починал от естествена смърт.
  3. Николай Скрипник /1872-1933/ – репресиран, самоубил се.
  4. Александър Шлихтер /1868-1940/ – преживял жестоки репресии, починал от естествена смърт.
  5. Павел Постишев /1887-1939/ – репресиран, разстрелян в Бутирка, реабилитиран посмъртно.
  6. Григорий Зиновиев /1883-1936/ – репресиран, осъден, разстрелян.
  7. Николай Бухарин /1888-1938/ – осъден, разстрелян на Комунарка /стрелкови полигон/, реабилитиран посмъртно.
  8. Лев Троцки /1879-1940/ – изгонен от страната, лишен от съветско гражданство, убит по нареждане на Сталин /заедно със всичките си роднини/, от агентурата на НКВД в Мексико.
  9. Яков Яковлев /1896-1938/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  10. Алексей Риков /1881-1938/ – репресиран, разстрелян на Комунарка, реабилитиран посмъртно.
  11. Сергей Сирцов /1893-1937/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  12. Висарион Ломинадзе /1897-1935/ – самоубил се при ареста.
  13. Лев Каменев /1883-1936/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  14. Николай Демченко /1896-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  15. Владимир Строганов /1888-1938/ – арестуван, репресиран, разстрелян, реабиритиран посмъртно.
  16. Станислав Косиор / 1889-1939/ – репресиран, осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  17. Мойсей Рухимович /1889-1938/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  18. Валериан Куйбишев /1889 – 1935/ – развенчан, репресиран, починал от естествена смърт.
  19. Николай Угланов / 1886-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  20. Вячеслав Молотов /1890-1986/ – репресиран 1957 г., отстранен от партийни постове, починал от естествена смърт.
  21. Николай Булганин /1895-1975/ – репресиран 1957 г., отстранен от партийни постове, починал от естествена смърт.
  22. Лаврентий Берия /1899 – 1953/ – разстрелян.
  23. Владимир Виниченко – репресиран, емигрирал, невъзвръщенец.
  24. Станислав Реденс /1892-1940/ – осъден, разстрелян, реабилитилан посмъртно.
  25. Надежда Алилуева – самоубила се или застреляна от /по указания на/ Сталин.
  26. Михаил Калинин /1875-1946/ развенчан, отстранен от партийни постове, починал от естествена смърт.
  27. Роберт Ейхе /1890-1940/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  28.Карл Бауман /1892-1937/ – арестуван, репресиран, умрял в Лефортовския затвор, реабилитиран посмъртно.
  29.Генади Векличев /1898-1938/ – арестуван, репресиран, разстрелян.
  30. Авел Енукидзе /1877-1937/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  31. Константин Уханов /1891-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  32. Михаил Чудов / 1893-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  33. Киров – застрелян по поръчка на Сталин
  34. Леонид Николаев /1904-1934/ – физически убиец на Киров, разстрелян .
  35. Генрих Ягода /1891-1938/ – арестуван и разстрелян след публичен съдебен процес.
  36. Борис Шеболдаев /1895-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  37. Михаил Тухачевски /1893-1937/ – арестуван, осъден и незабавно разстрелян още в сградата на ВК на Върховния съд, реабилитиран посмъртно.
  38. Йосиф Варейкис – пряк съратник на Ленин /1894-1939/ – арестуван, осъден, разстрелян.
  39. Осип Пятницки – пряк съратник на Ленин /1882-1938/ – арестуван, осъден, разстрелян.
  40. Яков Петерс – пряк съратник на Ленин /1886-1938/ – арестуван, осъден, разстрелян.
  41. Ян Рудзутак – пряк съратник на Ленин /1887-1938/ – осъден, разстрелян.
  42. Валерий Межлаук – пряк съратник на Ленин /1893-1938/ – осъден, разстрелян.
  43. Александър Косарев /1903-1939/ – арестуван, репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  44. Панас Любченко /1897-1937/ – заподозрян, обвинен, самоубил се.
  45. Георгий Пятаков /1890-1937/ – арестуван, репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  46. Николай Ежов /1895-1940/ – арестуван, репресиран, осъден за измяна, разстрелян.
  47. Серго Орджоникидзе /1886-1939/ – обвинен,самоубил се преди ареста.
  48. Мирджафар Багиров /1896-1956/ – обвинен в престъпна дейност, осъден, разстрелян.
  49. Мендел Хатаевич /1893-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  50. Григорий Кулик /1890-1950/ – разстрелян без съд по необосновано обвинение в измяна.
  51. Михаил Фринковски /1898-1940/ – арестуван, разстрелян.
  52. Богдан Кобулов /1904-1953/ – разстрелян по делото Берия.
  53. Александър Сванидзе-шурей на Сталин /1886-1941/ – репресиран, осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.

  Горната информация е взаимствана ДОСЛОВНО от мемоарите на Никита Сергеенич Хрушчов, том първи. Е, кажете ми, може ли да се приеме подобна , меко казано „формация”, за нормална политическа сила, за политическа партия изобщо? Та тя е изтрепала едва ли не всички свои идеолози и водачи. Ако приемем, че всички гореизброени са били справедливо ликвидирани, що за партия е тази, над 90 процента от водачите на която са били предатели и престъпници?! Ако пък приемем обяснението на самите комунисти, хвърлящо вината за всички тези зверски убийства отчасти върху Ленин (четете М. Горки) и почти изцяло върху Сталин, то тогава що за партия е тази, лишена от ефикасен вътрешен контрол от имунитет срещу подобно посегателство на една единствена личност?! Та такава „партия” е обществено опасна, особено при заявени апетити да управлява държава/и/! В сравнение с такава „партия” фашизмът прилича на забавачница! Ами, че утре такава „партия” би могъл да я яхне отново поредният извратеняк, поредният Джугашвили и тя отново няма да има механизми и сили да се справи с него!
  И друго – след като са били ликвидирани почти всички светли умове – идейните и политически водачи на тази „партия”, що за личности са я оглавявали след Сталин и оглавяват до днес?! А дали ако някога узнаем цялата истина няма да се окаже, че гореописаната месомелачка не е продължила и не продължава до днес? Дали не се е превърнала в традиция на тази „партия” и наложената от нея система на държавно управление?!
  Колко още може да бъде продължен горният списък? А колко време още ще бъде продължаван?
  П. Тинков
  1912

 2. Г-н Инджев, Вашето резюме просто предвижда близкото бъдеще.

  Към П. Тинков
  Въпросите в края на поста Ви за мен са риторични. Възприемам ги като реалност за тези времена и за днешните руски времена.

 3. Г-н Инджев, когато пищете, включвайте опцията за проверка на правописа, защото досадните правописни и по-често чисто технически грешки развалят впечатлението от иначе великолепните Ви материали.

 4. @ Val :
  Естествено.
  В буквалния си смисъл са отправени единствено към заблудени русороби.

 5. Др., Минджев, се изявява, като върл антикомунист , като върхът е достигнат като слуга на мутрата ББ,комунист трето поколение !? Който го може,както казват, си го може !?

 6. Към ПЕТЪР АГОВ:

  Ей, най-после един глупак да се подпише под глупостта си с истинското си име ( така си мисля поради съвпадението на името с мейла petar.agov@abv.bg).

  Да бъда наречен слуга на ББ е толкова основателно, колкото и предположението, че Петър Агов е вменяем.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.