От най-големия световен побойник Путлер се превърна в “момче за бой”

Изборът на противник в една война понякога е като с родителите. Тях не можеш да си избереш. Или поне не можеш да създадеш от своята мишена във войната онова, което ти се иска да бъде той.

С такъв феномен се сблъскват руските агресори в Украйна, за която имаха доста различна представа като враг от реалната картина. Путлер се подведе не само по явно фалшивите доклади на прехвалените руски разузнавателни служби, но най-вече по собствената си пропаганда, базира на досегашен лесен опит със слаби противници на бойното поле.

За онези едва няколко хиляди чеченци в Грозни ( и в още два от общо трите градове в Чечня) не можеше да се каже, че са били “слаб противник” през 1999-2000 година, но асиметрията между бруталната огнева мощ на постсъветската армия и възможностите за съпротива на шепата чеченски партизани все пак предреши смазващата победа на руската армия. Тя не се поколеба да изпълни заповедта на новоназначения за премиер Путин да сломи на всяка цена чеченската отбрана. Срина до основи столицата Грозни и това очевидно се хареса на победителя, който повтаря същия метод за водене на война в Украйна днес.  Закичи се с лаврите на покорител на един едномилионен народ, устоял на руските атаки цели 8 години ( а и на повече от 200 години на борба за независимост от Русия), докато се намери достатъчно брутален “пълководец”, който безогледно да прегази с военния руски валяк миниатюрната Чечня.

Западът, който не искаше да види Русия отново унижена, бедна и зависеща от хуманитарната западна помощ и дестабилизарана, си затвори очите тогава. Кремълското джудже тържествуваше и започна да се готви за нови подобни подвизи. Нападна и малка Грузия осем години по-късно. Откъсна от нея Южна Осетия. Просто защото можеше да го направи. “Позна”, че и този път ще му се размине хулиганското поведение на международния терен.

Последва третата по ред наглост на полковника от КГБ. Окупирането на Крим през 2014 година. Разпали и конфликта в Донбас сякаш за да провери докъде още може да отиде в предизвикването на международния ред. Но през 2022 година настъпи най-после в Украйна мотиката ( греблото на руски).

Путлер беше свикнал да издевателства военно над слаби противници. В Сирия това се видя особено грозно по начина, по който използваше въздушните си сили срещу противник, безпомощен да го спре поради липсата на противовъздушна отбрана. Беше като побой над вързан човек.  

Всичко това създаде самочувствието на руския “пълководец”, че е непобедим. Сега му се налага да се чуди как да се измъкне от капана на войната, която разпали, но нито може да я спечели, нито знае как да я прекрати без това да се превърне в политическо самоубийство за него.

Припомням известните факти за това как се стигна до положението Русия да нападне 44 милионната Украйна, най-голямата държава в Европа, с риск да отегча добре осведомените читатели. Трябваше да изброя горното, за да отбележа долното: пълното падение на Русия в ролята на агресор и военнопрестъпник, който беше придобил фалшивото самочувствие на непобедим след серия от нападения срещу слаби противници.

При цялото си дефинитивно превъзходство във всички видове оръжия  над Украйна, днес Русия продължава да се разпорежда предимно по море, но и там очакванията са пътуващите към украинската армия британски ракети Харпун да отнемат руското предимство, както вече се случи с бронираните дивизии, с които Русия плашеше цяла Европа от десетилетия. Оказа се, че западните военни технологии промениха в ръцете на мотивираните украинци правилата на играта и то на много скъпа за Русия цена и на символично ниска за украинската отбрана.

Отчаянието на руското командване от невъзможността да сломи уж многократно по-слабата украинска армия се вижда от серията тактически и стратегически грешки, някои от които тъпо повтаряше – например с прословутите упорити опити да бъде превзета Чернобаевка.- броих ги до 14 на брой, завършващи всеки път с разгрод на руските нападатели. Залповият огън с реактивни установки по жилищни райони и дъждът от руски ракети срещу украински градове показаха не само руската безцеремонност, но и са самопризнание, че нашествениците не могат да се справят с реалната украинска военна съпротива, залагайки на терора над населението.

Вълните от танкове, пращани по откритите пътища на Украйна да атакуват без покритие от пехотата срещу украинските засади, станаха друга запазена марка на руския военен провал. Катастрофалните загуби на бронирана техника в сблъсъка с превъзхождащите ги западни противотанкови оръжия вероятно ще накарат военните стратези по света да преосмислят изцяло бъдещето на страховитите на вид, но силно уязвими и скъпи машини. Лондон вече обяви, че обмисля спирането на производството танкове.

Военните от цял свят се учат днес от руските грешки и от украинските успехи. Това което, искам да кажа с всичко това, е, че Путлер си въобразяваше, че ще демонстрира пред целия свят руското военно превъзходство, но се получи обратното: неговата армия се превърна в “момче за бой”, върху което украинските бойци и западните технологии се упражняват, преподавайки открит урок на световната сцена що е то съвременна война. 

Днес “малките” държави Швеция и Финландия изобщо не му се стряскат. Вървят с бързи стъпки към НАТО против волята му. Побойникът е все така опасен за световния мир, особено с ядрените си оръжия, но на него вече се гледа повече с презрение, отколко със страх.

НА КАРИКАТУРАТА: Путин към Финландия: “не ме провокирай”

 

 

 

11 мнения за “От най-големия световен побойник Путлер се превърна в “момче за бой””

 1. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-pridnestrovieto-ponizhi-nivoto-na-teroristichna-zaplaha

  Как работи хибридната пропаганда?

  Подло, на дребно, но…ежедневно!

  Жокер – вижте долу вдясно на картинката…

  Коя ли е къртицата във Фактор?

  Или…да търсим най-отгоре?

  P.S. Извинявам се, че давам линк към този сайт (твърдо се съобразявам от доста време с изричното желание на Стопанина на Блога…)

 2. Ето какви ги вършат хората на путин, за чието лице се е загрижил дядо Кисинжър!?
  Не можаха ли да прдложат на джуджето това, което предложиха на Зеленски (убежище) и днес тази мръсна война нямаше да я има!

 3. Чернобаевка: 20 пъти. Източник: Проекта Freeдом на TV UA.

 4. @Българин

  Колега, факторът често цитира една агенцийка, на име БГНЕС. А чорбаджията на агенцийката е Люпчо Темелков Нешковски, ака Любомир Нешков, българо-македонец и журналист от “Стандарт” и БНТ, който често просвещава матряла по македонските теми. В крайна сметка, казано е, че словото е по-силно от меча, или манипулацията – от новичока. Кой разбрал – рабрал…

 5. @”АЭРОФЛОТ”💙💛

  Тъй, тъй, Колега….

  Добро утро!

 6. Приятели за съжаление в последните два – три дни има сериозна активизация в Европа по линия на възвръщане на политиката тип @Путин Ферщейн@/нищо, че създателя на фразата уж публично се изказа отново за спиране на войната/. Поради недооценка от разузнаването на възможностите за мобилизация в РФ-ията, планираните доставки по ленд-лийза изглеждаха добре във врмето преди 2 седмици, но сега изглеждат закъснели/при очаквано да влязат в употреба на терен в достатъчни количества най-рано след месец/. Орките се окопават и ще търсят политическа цел задържането на сегашните окупирани територии. Така те ще преизпълнята целите си официално/неофициално са назад, ако приемем че всъщност неофициално основната цел беше Киев и цяла Украйна/-сухопътен коридор до Крим. Това им е целта от 2014 година/за тогава не изпълнена/. Сега работят в цяла Европа за нов опит за създаване на раздори. Насаждат тезата-дайте да преговаряме, но Украина не иска. Затова е изказваането на Кисинджър, а то не е само то. Подобни гласове има от Кипър и от Италия. Днес виждам подобна статия и в БГ. Разбираемо е хората се умориха от иноформацията за войната. Въроса е че преговори за какво-отдаване на територия, в замяна на илюзорен мир с хоризонт година – две…Освен това ЕС изглежда няма идея каккво да прави после с победила Украйна-това е държава с не малък икономически потенциал. Вероятно тази седмица ще трябва да отстъпят това парче от Луганска област-Северодонецк и Лисичанск. Пушечното месо събрано там и артилерията + въздушно превъзходство по всички тези фактори съотношението е 20 към 1. Снощи видях в какво състояние е моста мужду двата града+Лиман е почти превзет/украинците държат обаче важния ЖП възел там/ затова казвам, че вероятно днес или утре ще станем свидетели на решението за контролирано изтегляне от там. Това ще налее още гориво в настроенията за преговори и Путин ферщейн….Байдън също има малко вина-и те проспаха мобилизацията, както и това че не направиха светквична доставка на MLRS. Даже се чува, че май ще се откажат, за да не дразнят РФ предвид, че това може да доведе до ескалация. Ето това е играта в основата на политиката @Путин ферщейн@-20 години тази лъжа доведе до това което е сега. Единествената малка надежда е че май идват десетина гаубици спешно изпратени от Обединеното кралство-възхищавам се на мъжеството на Джонсън!

 7. пионтковский ми стои в главата като някогашния бжежински! за съжаление, днес ни носи лоша новина: войната в украйна ще продължи дълго, много дълго, защото по всичко е ясно, че тече наистина третата световна война. пионтковский не го казва, но това следва от думите му.
  https://charter97.org/ru/news/2022/5/27/469652/

 8. Аз пак си мисля, че засилената офанзива на руската орда е някакъв последен гърч.
  Вкарват в употреба 50-годишни танкове, премахват горната възраст на мъжете, които могат да пратят на фронта.
  В същото време само в една от републиките 115 души изгонени от армията, затова, че не искат да воюват. Всъщност, 115 души са обжалвали изгонването си, а колко са си затраяли, не се знае…
  И изведнъж, пародията на армия, която за три месеца превзе само два града, започва да атакува наведнъж 40 града…
  Смях…

 9. @ Beal
  И аз имам същото усещане, че това е “някакъв последен гърч”, но без да имам компетентност или някакви преки или косвени доказателства в тази специфична (военна) материя.

 10. на практика това е връщане на Сталинско-Вишинския ЧЛЕН 58-алинея ЧСИР/член семьи изменника родине/,въобше възраждане на СССР-Тази седмица КПРФ са приели за пионери 5000 деца на Червения площад.

 11. КГБ активира и освети цялата си агентура по света за да “спаси лицето на Путин”. Само този акт на отчаяние е достатъчен за да покаже, че путлерофашистка РуZZия е в предсмъртен гърч. Лъжите им по всички канали са толкова абсурдни, че само българската им пета колона самоубийствено ги повтаря. Останалата част от света се тръшка от смях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.