Руската агресия изпадна в периферията на медийното внимание у нас

Свикнахме ли вече с руската агресия в Украйна? Спряхме ли да се стряскаме от факта, че тя продължава и дори ескалира на отсрещния бряг на НАШЕТО Черно море?

Така изглежда. Вижда се от изместената в периферията на интереса, демон(с)т(р)иран от българските медии по “военната тема”. Мога и от личен опит да добавя, че първоначалният шок и страх ме възкреси от “медийния гроб”, в който години наред нареждах предимно в собствения си блог какво зло е путинска Русия, а когато се “оказах” прав на бърза ръка бях реабилитиран. За кратко. Отново не съм им интересен на медиите – дребен, но сигурен индикатор за реставрацията на статуквото в медиите от преди 24 февруари.

Изненадващото голямо изключение за мен беше Нова телевизия, където за последните три месеца получих 7-8 покани за участие – при това без да ми монтират традиционната “друга гледна точка”, чрез която през годините на моето целенасочено маргинализиране като коментатор бях системно тероризиран от озъбени рашисти.

По-малко опасна ли стана руската война в Украйна, че настъпи това медийно успокоение, за да не кажа, че вече си е направо апатия спрямо банализираната чрез свеждането й до незначително присъствие в медийното пространство у нас война?

Напротив. Изнервената от провала на заявените си цели да “денацифицира” и “демилитаризира” Украйна путинска Русия отиде в другата крайност. Там заплашват вече открито Полша. Заканите отправят както руски депутати, така и руският васал в Чечня Кадиров. Главорезът обяви, че  на Русия ще й трябват “шест секунди” да се справи с Полша. Явно визира ядрен удар.

Руската пропаганда вече банализира хипотезата от ядрена война. Тя се смяташе за недопустима за прекрачване граница от съветската пропаганда , но руската от епохата на Путлер я издигна в ранг на възможен вариант.  Симонян, Скабеева, Соловьов, Кисельов и прочее войнстващи водещи телевизионни пропагандони обясняват на и без това зомбираните си от  тяхната великоруска шовинистична пропаганда  зрители в Русия, че има само два варианта за край на войната: или победа на Русия, или ядрена ескалация, т.е. апокалипсис за целия свят.

Пропагандоните се състезават помежду си да изчисляват колко секунди лети една руска ракета с ядрена бойна глава от Калининград до Берлин ( макар руските балистични, т.е. междуконтинентални ракети, да не се базират в такава близост до европейските столици ) и обещават “ядрена зима” на Великобритания след ядрен удар от руска подводница. Този вид идиотски закани се превръщат в рутина в Русия. Целта е както да сплашат неотстъпчивия пред московския шантаж Запад, така и да приучи руското население да възприема опасността от края на света като нещо приемливо и рационално. Формулирано с думите на Путлер : “защо ни е този свят, щом в него няма да има място за Русия”.

Впрочем Путлер беше по-мек, когато формулира тази мисъл преди нападението над Украйна. Защото тогава той допускаше, че Русия ще използва ядрено оръжие при самоотбрана. Това обаче днес вече не важи за неговите пропагандони. Те лансират нанасянето на “първи ядрен удар” като нещо нормално за Русия. В света на тотално контролирания от режима руски медиен контингент подобна ескалация е просто израз на онова, което Кремъл иска да се чуе.

Нашите медии “не забелязват” тази истерия. Държат се така, сякаш напрежението в региона е намаляло и войната вече е някаква подробност от пейзажа, в който доминират битовите нашенски теми. Пейзажът изглежда като нарисувания от нашия “миротворец” от Банкя, чиято представа за за положението и поведението ни се свежда(ше) до гледката на туристи, гларуси и платноходки – тогава, когато Русия трупаше по нашата черноморска граница арсенала за войната, която води днес срещу Украйна.

Този подход се нагажда към така наречения масов вкус. Масовият зрител не разсъждава с категориите на стратегическото и тактическото ядрено оръжие. Да му поднесеш на тепсия олиото, бензина, тока и краставиците със сигурност прави медийното меню много по-лесно смилаемо от “предъвкваната” война в Украйна.

По какво тогава нашите медии се отличават от политиците, които биват упреквани от същите медии в бягство от лидерство и липса на мъжество да бъдат посрещани предизвикателствата на времето според тяхната важност, а не според това дали ще се харесат на избирателите?

В същото време светът не е променил отношението си към руския агресор и солидарността си с неговата украинска жертва. Уви, това е случаят, в който можем да кажем, че ние не сме като света.

П.С. Наясно съм, че обобщаващият упрек към медиите, без да посочвам изключенията, не ме прави медиен любимец. Не държах преди 24 февруари да съм такъв, не държа и сега.

НА СНИМКАТА: Алпинисти развяха знамето на Украйна на планиски връх в Киргизия, една от бившите съветски републики, която има договор за взаимна отбрана с Русия. Връх “Путин”!


16 мнения за “Руската агресия изпадна в периферията на медийното внимание у нас”

 1. Марк Солонин с вести от фронта и около него И особено след 17 мин. става безпощадно ясно как ще свърши войната.
  Слава Украина! На героите слава!

 2. За протокола.
  Пикантно е, че цитираният киргизки връхх с украинското знаме от фотото се именува … ввпутин.

 3. една съществена успоредица на руските войни с Османската империя за заличаване на българите на Балканите и войната на русия с НАТО за заличаване на Украйна (вж.беседата Арестович, Каспаров https://www.youtube.com/watch?v=WKKF7sjvy14) : не е случайно, че русия е последователен противник на борбите на българите за църковно-национална независимост. Възприемайки себе си за наследник на Византия, тя се мъчи да заграби “византийското наследство”на османска територия – Проливите и Цариград. По “гръцкия проект” не се предвижда възстановяване на българската държава , а възстановяване на Византия чрез погърчване на българите и разделяне на земите им. Екзархийска България по силата на султанския закон има всички функции на една автономия и изграждане на Българска нация в естествени демографски граници. Това тотално променя руското разпределение на Османското наследство на Балканите – Сърбия без Българските територии и население не може да е Първостепенен регионален фактор – Екзархията не е лесно да бъде манипулирана като отделните обществени и революционни организации -за да се допусне естествената еволюция на Екзархийска България в автономно държава трябва да не е под закрилата на Османската империя
  ” …С всичките си действия граф Игнатиев упорито и последователно проправя пътя на Русия към войната. Цената ще я плаща българския народ. В резултат на тайните споразумения между Русия и Австро-Унгария българските земи ще бъдат разделени завинаги.Руско-турската война (1877-1878) нанася унищожителен удар върху Българската екзархия, чийто диоцез ще бъде необратимо разпокъсан и териториално редуциран.Неслучайно след края на войната руският императорски комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков получава нареждане от Петербург, в никакъв случай да не допуска седалището на екзарха да остане в Цариград. Русия твърди, че освобождава българския народ тя нанася непоправим удар върху единствената инстутиция, олицетворение на националното единство…(Янко Гочев)” – 27.5.2022, liga.net/news: ”Несмотря на огромное давление промосковских сил, УПЦ заявила о своей независимости. Варка мира будет происходить в Киеве. Поминовение патриарха Кирилла в церквях УПЦ прекращается Сегодня еще раз отмечалось, что УПЦ является той настоящей Украинской Церковью, которая духовно оберегала наш украинский народ еще до обретения Украиной своей независимости”

 4. Към Georgi Nikolov

  Да, това привлече вниманието ми, но забравих да го отбележа в текста към снимката…

 5. ” Екзархийска България по силата на султанския закон има всички функции на една автономия и изграждане на Българска нация в естествени демографски граници.”
  Поклон към автора на цитата. Това се опитвам да популяризирам от 10-тина години. Създаването на автономно българско управление на земите ни е причината за руско- османската война 1877-8 г и окупирането на земите ни. Окупиране…. думата освобождение трябва да бъде забранена. Датите 3-ти Март и 9-ти Септември трябва да дни на траур за българския народ.
  Подписа ми го знаете: Русия е проказата на планетата Земя.

 6. Слушах го онова нещо Кадиров. Извратенякът е абсолютен простак, неграмотен отвсякъде!
  Кратък анализ на думите му:
  1- Една ракета, за да прелети за 6 сек. разстояние от 500 км, трябва да се движи със средна скорост / в т.ч. изстрелване, и набиране на крайслерна скорост/ от 300 000 км/час?! Идиотско, нали? Освен това този умник не е уточнил, във въпросните 6 сек влиза ли вземането на решение, въвеждане на установката в боен режим, технологимно време за изстрелване и необходимото време за изтрезняване на ракетчиците.
  2. Прогнозираната ядрена зима е ГЛОБАЛЕН атмосферен феномен, нямащ нищо общо с местоположението на поразената цел. Тъпият главорез да не си мисли, че ядрената зима ще се спусне като лондонска мъгла по Темза и ще пощади миризливия му тюрбан и любимия му в Кремъл? Учените предполагат, че подобна, макар и неядрена, но сравнима по мащабите си глобална зима, причинена от един, единствен метеорит, паднал някъде “на майната си” е унищожила динозаврите по всички точки на планетата! Ядрената война ще бъде без съмнение край на цивилизацията!
  Друго се питам – нямат ли снайперисти тези украинци?! Дреме ли световният шампион? Освен това си струва да се изгубят няколко специализирани дрона, за да се изпари добичето! Моралният ефект, пропагандният, ще бъде поразителен!

 7. Андрей Илларионов: Кто остановит Путина?

 8. за висок :
  смея да възразя на убеждението ви коя и каква е причината за войната на русия с османците през 1877/78 г.. малка индулгенцийка във ваша полза е обстоятелството, че точно този исторически момент е УПОРИТО, ДЪЛБОКО, СТАРАТЕЛНО ЛЕГЕНДИРАН в нашата, руската и патагонската историография през целия 20 -ти век и досега.
  загърбваме факта, че рашистите са зло още преди да се родят. а са лъжци още откакто са обитавале клоните на дърветата! не забравяме да признаем, че и ние, като беззъби шарани сме участвали и участваме в това лъжене-мажене на истината. и то не сульо- пульо от село “изяж ми галоша “, а като правило – родната ни образована мини-микро прослойка, която, откакто се разболя от русофилията, се самонарича “интелигенцията”..
  това, което ще преразкажа сега, е написано и издадено от академията на науките на ссср, от академик Н.С.ДЕРЖАВИН, в трите му труда за ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, 1945г., 1946г и ИВАН ВАЗОВ, 1948г.. преди да гушне букета, кръволокът джугашвили забранява тези книги. те са иззети и унищожени. точно това аутодафе в ссср е неофициалният знак, кога в кривите мозъци на водкаджиите се връща нуждата да им мирише на кръв и разрушения, т.е. имперската миризма. до него момент в ссср е било норма, дори задължително, всячески да се ОПЛЮВА имперското минало на русия. между плюенето е могло най-спокойно да кажеш и чистата истина по темите от империята. което е направил академик ДЕРЖАВИН, описвайки възможно най-академично нашата, българска история. в този аспект неговите трудове са наистина безценни откъм чистотата на историзма в контента. като се сменя палачинката в московските тикви, книгите на академика са забранени и т.н. но благодарение на факта, че след 1944г нашите комундета с героична страст са изкупували всяка СЪВЕТСКА КНИГА, доказвайки колко дълбоко са русофилистици, в българия се съхраняват доста екземпляри от акад. ДЕРЖАВИН и даже днес могат да се купят през интернет на съвсем прилича цена.
  а сега по същество: какво описва акад. ДЕРЖАВИН за ,ВНИМАНИЕ- точно ДЕСЕТТЕ МЕСЕЦА / до договора в сан стефано / ВОЙНА, ЧУТОВЕН НАПЪН ДА НИ ОСВОБОДЯТ И ПРОЧЕЕ КЛИШЕТА, за военния поход на русия отвъд дунава…ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СЪРБИЯ!!! АХА!!!
  гадният по рождение граф игнатиев ПОДТИКВА, ПОДКОКОРОСВА сръбският княз милан и тази русофилистична тиква ОБЯВЯВА ВОЙНА на османската империя през 1876г. граф игнатиев, защото е пич-гадняр, НАЗНАЧАВА за командващ на сръбска армия руският генерал ЧЕРНЯЕВ. нафуканият императорски офицер сръбва три кани френски коняк и прави сражение с османската армия, при което сръбската армия е разбита на чакъл и османската армия се озовава пред белград без да има поне един сърбин в защита на столицата. на 29 октомври 1876 кремъл телеграфира на високата порта, от името на александър втори – УЛТИМАТУМ…”да си обират манатките”…, пардон, това беше лавров. ултиматумът на русия е гласял” сакън да не сте мръднали към белград, че идваме с непобедимата си армия”. обърнете внимание какво правят гаднярите от кремъл: на 29 11. 1876г пращат ултиматум, който османците не само мигновено приемат, но за да избегнат неприятностите с руската империя, угоднически изтеглят цялата си армия чак към сандански – и кьоравия да види, че са изпълнили ултиматума. но не са познали, не са надушили скритите рашистки гени на московията. още на следващият ден императорът сашо втори, назначава брат си за командващ на бъдещият руски задунайски окупационен корпус и го праща в КИШИНЬОВ. а там, два дни след ултиматума, на 1 ноември 1876г, се започва мобилизация за военния поход. ПРИЧИНАТА е да се спаси братската, християнска СЪРБИЯ. НАЛИ ПОМНИТЕ- СЪРБИЯ ОБЯВИ ВОЙНА НА ОСМАНЦИТЕ и само преди няма и месец ИЗЯДЕ БОЯ, напълни гащите и застана на колене с вдигнати ръце. къде се запиля супер-пупер РУСКИЯТ КОМАНВАЩ НА СРЪБСКАТА АРМИЯ генерал черняев, историят мълчи./ но умееше да търчи и оживя, имперецът рашистки!/ добре, че вече имаше телеграф, та москва успя да спре османската армия “по жицата”, а то, щяха да си превземат белград без пушка да пукне…та, според датите, русия е нямала пратения ултиматум за НИЩО! ОСМАНЦИТЕ ГО ИЗПЪЛНЯВАТ, А РУСИЯ, ПО ХУЛИГАНСКИ, ПО ПУТЛЕРИСТКИ СЕ ПРАВИ НА АМПЕ! впрочем, това е почти тринайстия военен поход на русия на юг от дунава. схемата е една и съща: нахлуват около свищов и го удрят на плячкосване из винаги богатата територия населена с нашите деди. карат надолу докато не се появи някъде османската войска. не влизат в сражение, защото за това трябва поне малко да се изтрезнее, а лютата и “безплатна” българска ракия лесно не пуска. затова правят елегантен завой, подгонват като овци по няколко хиляди млади българи , плашейки ги, че османците ще ги изколят, след като кокошкарският военен корпус се изтегли обратно в русия. там раздават българите като роби на т.н. помещици. там робите се наричали крепостни селяни. а шегичката била в дребната подробност, че в русия друг вид селяни просто нямало.само КРЕПОСТНИ и господарите им. апропо: академикът ДЕРЖАВИН има произход точно от тези откарани в робство българи при множеството “военни походи” на юг от дунава. / а за да ви “дозарадвам”, осведомявам, че т.н. сепаратистко ПРИДНЕСТРОВИЕ, уви, е 90% от БЪЛГАРИ. ходил съм в най-голямото тамошно село с името ПАРКАНЫ, само българи. както са били докарани като “три синджира роби” от земите ни, така са били ПОДАРЕНИ В ИМЕНИЕТО НА ИМПЕРАТРИЦА АННА – то е било точно там и се е наричало “ПАРКЪТ НА АНА” нашенците са работили в имението. чак до 1917г. говорят на руски, но ползват и българския език отпреди 200 години, примерно. вместо ЧОВЕК, казват ЧУЛЯК…всички са русофили, комунисти, дори воюват сега срещу украйна, в частите на сепарите от донбас. но има и млади наши потомци, които не отказват да си вземат български паспорт, защото е европейски.
  връщаме се в 19-ти век. повтарям- СЪРБИЯ тъпо обявява война на османците през лятото на 1876г и позорно губи. русия спасява сърбия по телеграфа, но не пропуска да се разходи на юг от дунава за обичайните грабежи. през ФЕВРУАРИ 1977г. османците сключват МИРЕН ДОГОВОР със СЪРБИЯ. голям праз – казват дедите на днешните рашисти и през АПРИЛ 1877 дебаркират в свищов. СЛЕД 10 МЕСЕЦА СЕ ПОДПИСВА САН-СТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР.
  жалко, че няма как да го напиша в червен цвят/ не знам как/, защото е главния аргумент от онова време: от 1 ноември 1876, началото на мобилизацията в румъния, до април 1877г.- началото на дебаркирането през дунава, знаете ли какво се случва в букурещ и другите места в румъния с българската революционна, учебна, търговска и безделническа емиграция? когато се “задава” военния поход към българия / да, за към сърбия, но открай време се е дебаркирало в свищов…/, нашенците, млади, луди глави, се изпълнили с огромна надежда и радост, че идва освобождението ни. почнали да пишат дописки до европейската преса със своите мокри мечти, макар руската империя АМА ВЪОБЩЕ не споменавала думата БЪЛГАРИН в цялата тази патаклама около похода. читанките ни лъжат, че финландците и кавказците са участвали в похода от любов към нас…хаха, това са били днешните НАЕМНИЦИ. но, няма лошо, хората са се сражавали по-добре от руснаците при всички случаи. самите ние, невоенни хора, а опълченци, ако не бяхме спасили шипка, руският поход щеше да приключи не за десет месеца, а за четири, примерно.
  и така, българите в румъния са настръхнали от радостното очакване за освобождение…ПОКРАЙ помоща за СЪРБИЯ / тя си е свободна/. самарското знаме е за дружината наши опълченци, събрали се … в помощ за СЪРБИЯ. както и легията на раковски воюва в помощ на СЪРБИЯ малко преди това. БЪЛГАРИТЕ В РУМЪНИЯ СА НАСТРЪХНАЛИ ОТ НОЕМВРИ 1876г. като почва мобилизацията за похода. ТОГАВА ИДВА ЗАПОВЕДТА НА РУСКИТЕ ВОЕННИ ВЛАСТИ, руското комендантство, ако ще сме точни, И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ БИВАТ ВКАРАНИ В РУМЪНСКИ ЗАТВОРИ, ЗА ДА НЕ МЪТЯТ ВОДАТА С ГЛУПАВИТЕ СИ ЩЕНИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ. КОИ СТЕ ВИЕ БЕ? ХАЙДЕ КЪШ! същият академик ДЕРЖАВИН подробно описва житието – битието на ИВАН ВАЗОВ, който като всички млади българи в румъния ИЗКАРВА ЦЯЛАТА ЗИМА В ЗАТВОРА. едва като почва военния поход, руски офицер го наема за преводач…
  ТОВА ДА ВИ ПРИЛИЧА С НЕЩО НА НАМЕРЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ? / БЪЛГАРИН НЕ Е ИМАЛО ДОРИ НА ПОДПИСВАНЕТО НА САН СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР! /
  толкова за причината на този военен поход.
  а ако бяхме по-умен народ, щяхме да величаем за наш освободител ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО. защото русия остава на територията ни като официално ОКУПАЦИОННА АДМИНСТРАЦИЯ + окупационен корпус, които НЕ СИ ОТИВАТ, ЗАБРАВЯТ ДА СИ ТРЪГНАТ ..ЦЕЛИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ. НАЛАГА СЕ ЛОНДОН ДА ПРАТИ НА АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ МЕМОРАНДУМ, ЧЕ АКО НЕ НАПУСНАТ БАЛКАНИТЕ НЕЗАБАВНО, КОРОНАТА ЩЕ ОБЯВИ ВОЙНА НА ДВУГЛАВАТА КОКОШКА! едва тогава “освободителите” се изхлузват обратно откъдето са дошли. НЕ ПРОПУСКАТ ДА НИ ОСТАВЯТ СМЕТКАТА за това “гостуване”. дори за изтъркване на зъбите, като са яли печените прасенца от бъдещите русофилистици. 21 милиона, 236,500 рубли, еквивалетни на 32 тона банково злато. ТОГАВАШНА ВЕЛИЧИНА! документът се е наричал ОКУПАЦИОНЕН ДЪЛ първата вноска по ОКУПАЦИОННИЯ ДЪЛГ към русия, след гласуване в народното събрание , е направена на 13 септември 1883 г. последната вноска сме платили на 13 юли 1896г. ХАЛАЛ ДА СА ИМ! СЛАВА НА БРИТАНСКАТА КОРОНА, ЧЕ ГИ ИЗМЕТЕ ОТ ПРЕКРАСНАТА НИ ТЕРИТОРИЯ! / като зла шега на съдбата, заради лошите военни резултати на ЧЪРЧИЛ през първата световна война, той намразил българия и след ялтенското гукане със сталин, бяхме оставени в КОНЦлагера НА МОРДОРА. пак ни “гостуваха” “освободителите”, пак ни оставиха солена сметка: 24 тона банково злато за престоя от 9 септември 1944г до края на 1947 г./
  но ето ,че дойде моментът мордорът да си върне вересиите! зомбирани от баш зомбито си в кремъл, тези 140 милиона орки първо ще се разбягат във всички посоки, усещайки какво ги чака, но най-тъпите, баш орките, ще останат и има да плащат до второ пришествие на всеки, който не го мързи да си спомни с какво го е ощетил мордора. а ако пък изберат да се гръмнат с ядрени взривове, и това им се урежда. с нежелание, но ще им го уредим.
  темата за нашето освобождение е огромна манипулация от почти 150 години. нашата бедност, нашата простотия, категорично се коренят в ядрото на тази манипулация. поне аз, на тази тема ,не правя компромиси.
  благодаря на “висок”, че стана повод да осведомя форума за горното!

 9. Нещо отпреди десетина дни от блогъра, известен като Ел Мюрид

  Анатолий Несмиян
  Първи цикъл. Завършек

  „Великите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събитя. Дребните умове обсъждат хора“. Тази фраза се приписва на Елинор Рузвелт, макар, че, както обикновено, се намират и алтернативни версии. В дадения случай това не е важно.

  Всъщност и едното и другото и третото, разбира се, са необходими. В съвкупността си те създават обща и обективна картина на ставащото. Идеите без събития са просто думи. Събитията се управляват от хора. Така че всичките три компонента са важни.

  И все пак, ако се дистанцираме от хората и събитията, може да си зададем отвлечен въпрос: „Какво беше това?“ за причините, предизвикали „не-войната“ с Украйна. Веднага ще кажа – пропагандните аргументи за „денацификация“, „демилитаризация“, „Ако не нападнехме Украйна, щеше да я нападне НАТО“ и други глупости от този вид може смело да оставим на помийните предавания на федералните канали – да се конкурираме в тяхното поле с тях е безсмислено. Става дума за истинските причини.

  За Русия смисълът на „не-войната“ е продиктуван от положението, в което попадна руският режим. Крахът на модела на развитие, основан на идеята: изнасяме всичко, необходимото купуваме, а разликата складираме в лични банкови сметки, започнал в 2008 година, премина всичките полагащи се стадии и към края на 2021 година доведе до това, че цялата страна, като социална система, навлезе в състояние на катастрофа. От което, както е известно, няма път назад. След катастрофата пътят е един – пълният ѝ демонтаж, след който ще се случи или нов монтаж, или анихилация на пространството с последвалото му запълване от някакви външни системи.

  Всички ние сме продукт на разпадането на звезда от първо поколение, която е съществувала на мястото на Слънцето. След като тя изгоряла и се взривила, на мястото ѝ пространството се преподредило и това завършило с възникването на Слънчевата система. Но ние бихме могли и да не се „преподредим“, и тогава веществото на първата звезда би било погълнато от други съседи с по-голям късмет. Приблизително същото става и със социалните катастрофи. Закономерностите са едни за всички.

  Естествено, Кремъл категорично не желае подобно развитие на събитията и смята ако не да го предотврати /каквото и да си мислят там по въпроса/, то да го забави. За колкото може по-продължителен срок. И решение, общо взето, има.

  Ключовият проблем за система в състояние на катастрофа е ръстът на така наречената социална температура. Това понятие няма общопризнато определение, но интуитивно социалната температура, аналогично с термодинамичния си аналог, е мярка за безпорядъка на социалното движение. Резкият ръст на вихровите процеси в обществото е съпроводен с разпадането на всички подредени структури, включително най-устойчивите – семейството, цеха, обществената група. Формално те са налице, но връзките помежду им и вътре в тях се късат направо пред очите ни. Получава се така наречаната „атомизация“ на обществото.

  Властта, като механизъм за въвеждане на порядък в социалната система, се стреми да понижи социалната температура, която води до бърз ръст на социалната ентропия /или, според определението на Ефремов, инферно/. Инферното е социално движение, преминало в безполезна, безпорядъчна топлинна форма, която не може да бъде превърната в полезна работа за обществото. Колкото по-високо е нивото но иферното, толкова по-малко осмислени стават съществуването и дейността на обществото. В даден момент системата преминава в неравновесно състояние и се приближава към точката на своята бифуркация, при достигането на която става фазов преход. Ето този преход се стреми да избегне Кремъл, за което трябва да се извърши принудително охлаждане на обществото.

  В социалните системи охлаждането на обществото се постига или чрез представяне на съзидателна цел, за достигането на която трябва да се извърши полезна работа от цялото общество, или социалната температура да се понижи чрез предявяването на цел-симулакрум: вътрешни или външни врагове.

  В Кремъл, както знаем, нещата не стоят добре със съзидателната цел. Тя така и не бе представена през двайсетте години управление на Путин и няма защо да се разчита, че въобще ще бъде представена. Вероятността за това е равна точно на нула. Остава симулакрумът: „наоколо има врагове“. Което и наблюдаваме в реалния живот.

  Задачата за борбата с „вътрешния враг“ се решава чрез терор. Проблемът е известен: терорът никога не завършва, а само нараства. Много бързо започва да изяжда самата власт. Всъщност това е класическо автоимунно заболяване, при което пришпореният и мобилизиран имунитет, не намерил инфекция, започва да изяжда собствения си организъм. Затова вътрешния терор или принудително се гаси /но тогава отново се поставя задачата за предявяване на съзидателна цел/, или се прехвърля на „външен враг“. Тук удобно се появяват „международни терористи“, „националисти“ и други лоши хора. Главното в такава ситуация е да избереш враг, когото може ако не да победиш, то поне да не загубиш от него. Затова Кремъл ще крещи за зловредното НАТО, но все едно няма да воюва с него, а с неговите „мароинетки“. Изкушаващите предложения да се изпепели Вашингтон никой няма да разглежда сериозно като ръководство за действие, ако не задруго, то защото не за това е цялата работа. Кулите-излъчватели могат да предават в мозъците на населението каквото и да е, но на практика никой няма да реализира тези заплахи.

  Качеството на управлението на системата, намираща се в предсмъртна агония, уви, е под нивото на терена. Затова вероятността от неадекватна оценка при избора на външен „враг“ е напълно възможна. Което, общо взето, се случи при избора на Украйна в това качество. Предполагаше се, че ще има три-петдневен блицкриг, но сега е осемдесет и третият ден на „спец-операцията“, а до победния парад, както може да се сетим, е много далеч. Вече започват да възникват съмнения: чий парад и на чий именно площад ще се случи при сегашното положение.

  И все пак, извън крайния резултат на таблото при мача „Кремъл – Киев“, задачата остава същата: и да е била намалена от тази „не-война“ социалната температура, това е крайно незначително. Затова процесът ще трябва да се повтори. Най-логичният сюжет след „спец-операцията“ става връщането към вътрешния терор, още повече, че сега той има цел: трябва да разкрие всички врагове, предатели и вредители, коите са попречили на блестящата победа на руското оръжие. И те, разбира се, ще бъдат намерени.

  Проблемът е същият: не може да се провежда вътрешен терор дълго време, той също така бързо ще се прехвърли на самата власт. Значи, отново ще трябва да се търси външен враг.

  Тук започва още една известна закономерност: така нареченият сценарий на Фейгенбаум, който гласи, че всяка нова бифуркация настъпва по-бързо от предишната, при което математически е изведена константа, характеризираща ускорението на този процес. Тя също носи името на Фейгенбаум. Казано по-просто: всеки нов цикъл „вътрешен терор – външна агресия“ настъпва по-бързо и продължава по-кратко от предишния. Разбираемо е, че функкцията със сходимост в точка рано или късно ще достигне тази точка и ще попадне в сингулярност, при която да се повтаря цикълът на намаляване на социалната температура вече ще е невъзможно, след което ще настъпи пълен колапс на системата.

  Възможно е математически да се опитаме да оценим пориода на сегашния цикъл. През 2019 година Русия бе преминала напълно цялата системна криза и започна навлизането в катастрофа. В началото на 2020 година Путин обяви прехода към нова нормалност в Русия, отхвърли окончателно конституцията и се опита да премине към нова схема на управление /което не му се удаде, но като палиатив той „занули“ своите пълномощия/. Пак от този момент се включи вътрешният терор, удачно съвпаднал с глобалния терор с етикет „борба с ковид“. Този период продължи малко по-малко от две години и към февруари 2022 година за ковид престнаха да си спомнят. На дневен ред дойде „спец-операцията“. Тя все още продължава, но, според различни оценки и предположения, до есента, максимум до началото на зимата Кремъл или ще претърпи военно поражение, или ще изтощи възможностите си до нула. След което ще бъде започнат нов цикъл „вътрешен терор – външна агресия“. Константата на Фейгенбаум е равна на четири /малко повече/, следовтелно новият вътрешен терор ще продължи не две години, а не повече от половин година, след което ще се постави задачата за нова външна агресия. Като се има предвид пълното военно изтощаване на режима, тя ще бъде кратка и още по-малко победоносна – най-много месец – два.

  Да отбележа: вече се намираме в катастрофален сюжет, и става дума за преминаването му през точките на бифуркация. На семинарите през миналата и в началото на тази година предполагах, че първата точка на бифуркация ще се състои примерно в края на пролетта тази година: в този момент ние трябваше да излезем от вътрешния терор и да направим избор между пълното му прекратяване /следователно, крах на системата/ и някакво друго решение, например, военно. Сбърках с два месеца: вместо през май „не-войната“ вапочна в края на февруари. Възможно е също така да греша с преценките за сроковете за завършване на сегашния цикъл и продължаването на следващия. Но във всеки случай през тази година първият цикъл ще завърши, а в края на тази и през следващата година бързо ще претичаме през вътрешния терор и възможния нов военен конфликт, след което системата ще влезе в точка. Повече решения няма да има.

  Ръстът на социалната температура протича много бързо в соъстояние на катастрофа, след което ще стане фазов преход. Какво ще бъде това и какъв ще бъде неговият избор е отделен въпрос, който силно зависи от резултата на текущите цикли. Затова засега има смисъл само да се означат неговото наличие и възможните ориентировъчни срокове за настъпването му.

 10. До у-точнител.
  Уважаеми, съгласен съм с вашето мнение. Също винаги когато се казва: “Великите сили не разрешават образуването на голяма славянска държава на балканите..” не се има предвид България, колкото и да се пъчим, а са били против създаването на Велика Сърбия със земи до Търново и Пловдив. Това е моето скромно мнение. Не съм историк и нямам такова образование. Но руско-османската война 1877-8 г разкъсва и унищожава българската екзархия. За мен това е тъжния факт.
  Днес украинския народ с кръвта си спасява нас и Европа от руската чума. Ако беше паднал Киев, руснаците щяха да са смачкали Молдова и днес да са във Варна и Бургас. Едва ли НАТО щеше да ни спаси като над президентството се вее руското знаме. А генералитета ни щеше да постъпи както командващите украинските войски в Крим 2014 г, когато сами предадоха полуострова на руснаците.
  Лек ден. Рус8ия е проказата на планетата Земя.

 11. към НИКОЛАЙ :

  от доста години ,заинтересовани хора, наблюдават блога на ел мюрид и са го дефинирали като ресурс за контролирано “изтичане на информация”, работещ за РФ.

  приложената статия е типичен “вброс”, компилиращ фрагменти от теория на хаоса, синергетиката и разните варианти на самоорганизацията. знаменателното е, че от картинката въобще липсва героят на това проклето, днешно време: путлер! удобно, нали? липсват орките, липсват множесвото “буча”. нещата си стават сами. удобно нали? след като на вратата се е облегнала ТЕМИДА и лошо гледа!

 12. у-точнител, още 6 век в северното Причерноморие – дн.Украйна и Южна русия живеят българи – Стара Велика България е м/у р. Кубан , Азовско море , вкл. Крим, Днепър и р. Донец на север – не е случайно, че казаците са с чембаси(чубъ в Украйна е знак за знатен род) – древната бълг прическа се среща до края на XIX-ти в. практически в цялата българска етническа територия Чембасът (перчемът) се оставял на малки момченца при навършване на 3-годишна възраст със специален ритуал, наречен”наплитанье”. на “три чембасчета”с червени конци – връзката с рода се подчертава при „плетенките”на 7 годишни момчета – обичая стрижба е ритуално “приемане от рода” На 12–13 годишна възраст лявото до дясното слепоочие бръснели, а на темето и тила оставяли косата и се смятало за грях да бъдат отрязвани чембасите На 15, 16 години „ергенчето шъ вчеше, шъ я зав арти под калпакья”. В Софийско чомбаса се носи от старите – скрит в шапката, от младите свободно – оплитали 3 до 9 чембаса с червени конци и сребърни монети “бабки” или по-едри “цванцари”. Спускали ги при игра на хорото да звънтят – във всички софийски села мъжките чембаси били орязани от руските „освободители” …
  А бесарабските и таврийски българи официално са приравнени с крепостните чак 1870 г. – т. нар.„цар освободител“ анулира колонистския им статус и буквално порусначва бълг. им църкви и училища – целта е асимилация и процесът е кървав – Ботев пише(1875):“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не остави¬ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Пр¬авителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море …”.

 13. висок, ето какво пише Иван Лилов:”… в Райхщадтското споразумение от 8 юли 1876 г. е уговорено: АКО ТУРЦИЯ ПОБЕДИ СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА, последните не ще загубят нещо, но даже ще получат многобройни,подробно споменати, ползи. АКО СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА ПОБЕДЪТ ТУРЦИЯ, те ще получат големи територии. След това е уговорено, че Австрия ще получи Босна и Херцеговина, Русия ще получи делтата на Дунав с островите, Бесарабия, и “може да увеличи територията си по Черно море и в Турска Азия. БЪЛГАРИЯ, РУМЕЛИЯ,и Албания, може да станат автономни държави”. Козменко в Сборника си вместо “БЪЛГАРИЯ, Румелия, и Албания, може да станат автономни държави”, слага “БОСНА, Румелия, и Албания, може да станат автономни държави”. Тесалия и Крит са присъединени към Гърция, а Константинопол с околностите ще стане свободен град. В споразумението нема текст който да забранява образуването на голема славянска държава.И двата, австрийски, и руски, първообраза (оригинала) на споразумението, са написани от ръката на Евгени Новиков, руски посланик във Виена, и втори пълномощник за преговорите. След написания от Новиков текст, има текст написан от ръката на първия руски пълномощник, външния министър княз Горчаков. Това е Райхщадтското споразумение. Друго нема. След преговорите, в руското външно министерство след Берлинския конгрес, се съставя документ за фалшиво райхщадтско “споразумение”. Текста на този документ не е написан от австрийците, нито има техен подпис. Следователно, да се твърди че има второ райхщадтско споразумение, е мошеничество. Във фалшивото споразумение се казва, че: а) Нема да се образува голема славянска държава.б) България и Румелия ще станат независими княжества в “техните естествени граници”.в) Русия ще получи Бесарабия, не и делтата на Дунав с островите.г) Гърция не ще получи Крит, а Тесалия, плюс Епир.д) Константинопол ще остане свободен град…(“Освободителни” мисии на Русия-Съветския съюз в и около България)

 14. у-точнител,
  давате интересено тълкувание на българската до неузнаваемост замъглена „освободителна“ история. Добре е казано, че „рашистите са зло още преди да се родят. а са лъжци още откакто са обитавале клоните на дърветата! “, както и допълнението–„ Да не забравяме да признаем, че и ние, като беззъби шарани сме участвали и участваме в това лъжене-мажене на истината. и то не сульо- пульо от село “изяж ми галоша “, а като правило – родната ни образована мини-микро прослойка, която, откакто се разболя от русофилията, се самонарича “интелигенцията”..
  Интересна е публикацията на академик Н.С.ДЕРЖАВИН–ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, трудове които ВЕРОЯТНО (изказвам тази дума поради това, че нашата приспана историография все още мълчи по този въпрос, а моя милост не познава трудовете му. Прибавям и приносът на господин Инджев, който осветлява също така премълчаните факти от историята на онова време и биха могли да са помагало в учебниците по история) биха могли да подпълнят изтритото и преиначеното, с което да развенчаят лъжците и изобличат тукашните им слуги, които успешно спомогнаха да бъдат прокарани лъжите и забраните.
  Интересна е показаната от Вас термодинамика на социалното движение и нейната ентропия. Вихровите процеси в обществото, както и начините на разпадането на подредените структури, които действат в обществените групи. Те са налице в структурите на материята, но не очаквах да са насъщни и в социалните системи на битиетата, където по мое мнение има мисловни връзки, но там няма какво да се „атомизира“. Интересното обаче е, че има някаква температура (дори ние я забелязваме при дебатите си), която вероятно трябва да поражда тази термодинамика.
  Всичко е твърде интересно, но за обща консумация нивото е доста високо. Дори точно и за мен, като лаик социолог. но като физик бих могъл да приема някои непознати неща.
  Във всеки случай, благодаря за приносът, ще се постарая да немеря някаква образователна връзка!

 15. за БОРИС:

  благодаря за разбирането.
  факт е, че историята ни е в ужасяващо несъответсктвие с реалността. виновна е 1/ русия и 2/ човешката природа по принцип. още откакто жабуняците на московията са почнали да се обитават от някакви двукраки мелези, които са били толкова диви, че даже не са знаели кои са децата им сред щъкащите наоколо, още от тогава мястото зрее и се оформя като световния цирей на злото. неговата неписана история има неоспоримия резултат, че в главите на това население ЛЪЖАТА и ИЗМАМАТА стават единствените конструкти, вместо логиката и съответствието с реалността. дали днес тези същества са същите диваци ? ами съдете сами: започнаха ужасна война насред европа и като им сочиш с укорителен пръст РАЗРУШЕНАТА ОТ ОРЪЖИЯТА ИМ УКРАЙНА, те със100% убеденост “обясняват”, че нямат нищо общо, че тях въобще ги няма там, а ако някой техен войник се търкаля като безстопанствен труп насред украйна, той явно се е заблудил нещо, в пияно сътояние. но главното. относно разрушенията – че то много ясно, че украинците сами са си ги направили. та, диваци ли са? НЕ! ТЕ СА НЕЩО ДАЛЕЧ ПО – ЛОШО : ТЕ СА РАШИСТИ.
  пълната с лъжи наша история, рефлектирайки от изцяло лъжовната руска история, през вековете постоянно и драматично разбърква пъзелът на реалността. дори тук, в уникалният български форум при г-н ИВО ИНДЖЕВ, виждам цитирания, с най-добри намерения, от принципно ЛЪЖОВНИ източници, в основата на които стои русия и пак русия. много поколения има да си чистим руските въшки и то само ако развъдника им радикално е бил пратен по дяволите! – това – за замъглената ни история.

  всъщност реших да се обадя, защото забелязах, че в поста си смесвате, разбира се ,че неволно, моя текст и този в поста на НИКОЛАЙ / статията на руснак, удобно виждаш днешната картина на света без путлер, без орките, без ядрените оръжия…въобще, карнавал!…/
  изцяло сте прав относно приносите в книгите на г-н ИВО ИНДЖЕВ и още няколкото СЪВРЕМЕННИ наши изследователи на историята ни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.