Руските наследници на крепостния манталитет се жалват от фронта на царя в Кремъл

Множат се случаите на недоволство и неподчинение в редиците на руската армия и сред зависимите от Москва местни сепаратисти. Не става дума за преразказ на събития, за който може да бъде упрекната украинската пропаганда, а за зачестилите преки обръщения във видеозаписи на деморализирани войници и офицери.  https://offnews.bg/sviat/separatisti-ot-dnr-s-video-do-putin-ne-iskat-da-se-biat-na-parva-lini-778149.html

Видеозаписите са автентично доказателство за липсата на мотивация на жалващите се да воюват. Картинката на разпасаната команда, в каквато са се превърнали отделни роти и цели поделения, говори сама за себе си. В случая с последното видео от сепаратистки регион на “първа линия” се виждат шкембелии, облечени кой с каквото му е хрумнало, пред които чете техен командир чете жалостиво прошение до царя в Кремъл.

Повтарящият се мотив в зачестилите прояви на неподчинение от този вид е оплакването от липсата на грижа за снабдяването с продоволствие, на медицински услуги и изобщо от цялостното отношение на командването “по места”. Жалващите се спестяват упреците към руското държавно ръководство, обвинявайки преките си началници, което прави още по-жалки опитите им да измолят нещо от самия фюрер Путлер.

Личното обръщение към него е стандарт, към който засега се придържат деморализираните “умиротворители” и “денацификатори”. Вярват по стара руска традиция, че царят е добър, но болярите му са за бой. Така са започвали много бунтове в руската история.

Има обаче и яростни руски офицери, които преминаха на страната на Украйна в рамките на сформиран от тях “Руски легион”. Те открито заявяват целта си да се бият за освобождаването на Русия от режима на Путин. Пришиват към униформите си популярното сред руските опозиционери ново руско знаме, в което червеният цвят е заменен с бял.

Натрапва се въпросът защо нищо подобно не се случва в редиците на украинските защитници на родината. Ако имаше и най-малък признак за нещо сравнимо с ропота сред руските бойци сред украинските военни руската пропаганда щеше да се погрижи случаят да бъде раздут като черен дроб на руски пияница ( според вица за акулата, която си търсела сред удавниците от” Титаник” руснаци зарази раздутия деликатес).

Украинската традиция е друга. Известна е най-малкото от 17 век, когато запорожките казаци пишат подигравателно писмо до султана ( предполагаемо Мехмед IV ), който много ги развеселил с призив да се предадат и да му се подчинят ( досущ като Путлер, който на третия ден от руската агресия срещу Украйна призова украинските военни да се предадат и да извършат преврат, като свалят президента Зеленски). 

Легенда или не, но руският художник Иля Репин е увековечил проявата на свободния украински дух в знаменитата си картина “ Запорожци”. За да изобрази автентичния образ на запорожките казаци Репин прекарал значително време между негови съвременници в Запорожието в Украйна. Завещал е на днешните хора своето опровержение на руската пропаганда, според която нямало разлика между руския и украинския народ.

Има и още как- основната е в свободолюбието, толкова присъщо на украинците и нетипично за руснаците, приучавани към подчинение от векове. С явен успех, както се вижда и днес.

The Zaparozhye Cossacks Writing a Mocking Letter to the Turkish Sultan .*oil on canvas .*358 × 203 cm .*signed b.c.: И.Репин 1880-91

4 мнения за “Руските наследници на крепостния манталитет се жалват от фронта на царя в Кремъл”

 1. Снощи гледах един стар филм от 60-те години с участието на Шон Конъри като Джейм Бонд “На Русия с любов”.
  Във филма на няколко пъти се споменаваше унизителната роля на България и българите в шпионажа , когато се бяхме прочули като безропотна руска маша.
  Когато Джеймс Бонд пита в една от сцените кой ги преследва с кола, шофьорът му отговаря, че това са българите, които го правят за руснаците, а по-късно резидентът в Истанбул му обяснява с примери, че “както ние тук си имаме цигани за непрестижни дейности и мръсни поръчки, така и руснаците си имат за същата цел българи…”

  https://youtu.be/WPtek-Nw3lg?t=84

 2. като гледам картината на репин, се сещам как преди години, малко след майдана, направо избухна сред украинците НАЦИОНАЛНОТО в тяхното самочувствие.
  кървавите сражения с НАВЛЕЦИТЕ, ЗАСЕЛЕНИ от сталин В ОПУСТЯЛИТЕ УКРАИНСКИ ЗЕМИ СЛЕД ГОЛОДОМОРА, т.е. днешните СЕПАРАТИСТИ, обнагляха до масираното нахлуване и участие в сраженията на путлеристката армия, което принуди украйна да сключи с мордора минските споразумения за спиране на огъня. беше 2015г. войната с НАВЛЕЦИТЕ и тяхната предишна родина, стана позиционна.
  но в електронните ресурси започна горещата ИНФОРМАЦИОННА война. особено войната на блогерите, която измъкна от летаргията им всякакви добре образовани или не чак толкова СПЕЦИАЛИСТИ и се започна баталията за ИСТОРИЯТА НА УКРАЙНА – БЕЗУМНО НАГЛО И КЪРВАВО ОТКРАДНАТА ОТ МОРДОРА още от петър първи и всички след него.
  рашистите оспорваха всичко, що е украинско и “естествено” обявиха картината на репин за доказателство, че казаците са руски “мутри”, наградени с привилегии и т.н. рисувал ги е руснакът репин… какво повече? замълчете ,украинци! вас и без друго ви няма под слънцето, което обясни по-късно НАЙ-ГОЛЯМАТА ОРКА! / в света на орките, защото са страстни лъжльовци по рождение, за най-голяма орка винаги си слагат най- дребната орка. и после- кеф! /
  да, ама не! украинците пак показаха, че са по-напред с мозъците от орките : посочиха им, че да, руснакът репин, знаещ през 1880г повече от отлично, че рисува УКРАИНЦИ, съвсем добросъвестно изобразява на картината , на видно място, стърчащите пръти с навитите прапори, ЗНАМЕНА В СИНЬО И ЖЪЛТО. цели два броя. орките се скриха в ъгъла да си смучат немитите пръсти…не, това е моя художествена измислица. орките продължиха да пищят, че не било синьо и жълто, а черно и бяло, зелено и пембяно…украинците ги напътиха да идат при картината на репин на живо и хич да не се връщат. толкова с аргументите.
  никой в света не оспорва ясната и естествена мотивация на украинците, воюващи за родината си! тази мотивация се удвоява, когато нападателят го прави ей така, щото друго не му идва отръки! има обаче едно непреодолимо НО: само с мотивация не се воюва срещу страна, която през всичкото си гнусно съществуване е ковала единствено железария за убиване! тогава възниква казуса: може ли голямата украинска мотивация един ден да се спихне от безсилие? от недостатъчна помощ и глупост на съседите ? това не ти е една загубена битка с 50 000 избити и павече нито един войник в тази държава…НЕ. това са 40 милиона + милиони по целия свят помагащи и готови да помогнат. мисълта ми е, че орките имат ядрено оръжие, а украинците имат максималната ,граничеща с ярост МОТИВАЦИЯ. онзи нещастник, най-големият дребосък сред орките, трябвало да му пазим физиономията, че като го заврем в ъгъла, ще вземе да , ще опита да, мисли, че ще може да свърши пъкленото си дело? той я започна тази война! от пълна, крещяща простотия! / която естествено ,че не съзира, защото е орка – двуного с максимално увреден мозък./ нормалният свят се бои от червеното му копче. и много бърка! нормалният свят никога досега не се е замислял какво може да роди МОТИВАЦИЯТА на 40 + милиона заврени в ъгъла ! ИМПЛОЗИЯ НА ОТЧАЯНИЕТО ! всички ние по света, комфортно пиещи кафето си пред телевизори и компютри, ще го глътнем направо с чашите! ще сме изненадани, но ще е късно. да сме мислили навреме! МОТИВАЦИЯТА без оръжия ПРАВИ ОРЪЖИЕ!
  хора, пазете “лицето” на УКРАЙНА, пазете ТЯ да не се окаже завряна в ъгъла!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.