Само украинска победа може да ни освободи от вековните ни порусители и да деактивира македонската мина у нас

Предлагам четиво с неочакван край спрямо началото.

 Германският канцлер Олаф Шолц, който беше сред малкото световни лидери, признали след 24 февруари грешната си преценка в миналото за Русия като заплаха за мира в Европа и света, днес е в България. Даде и ( нещо като ) пресконференция заедно със своя домакин Кирил Петков. От нея трудно може да бъде екстраполирана новина. Което иде да покаже, че не са преодолени мъчнотиите по темата за българския пропуск, който Северна Македония очаква от София по пътя си към членството в ЕС. Щом няма новина, значи продължаваме постарому. 

Ако може все пак да се открои нещо от казаното на пресконференцията, на която бяха зададени само три въпроса, това е мълчаливият отказ на канцлера да отговори дали “все така” смята свое посещение в Киев за (не)възможно ( формулировката е моя, но смисълът на въпроса на германската журналистка беше този). Шолц просто премълча. Вероятно да очакваше да бъде подканен да се произнесе все пак, но във възцарилата се пауза отрони едно двусмислено “благодаря”. На мен ми прозвуча, като “благодаря, че не задълбахте и не ме поставяте в положение да се мъча да отговарям по тази болна тема”. 

За онези, които са следили отношенията между Берлин и Киев в контекста на руската агресия след 24 февруари, е знайно, че темата за двустранните отношения е твърде деликатна заради предисторията на германската роля в захранването на руската милитаризация с огромни суми чрез обвързването на германската икономика с руските доставки на природен газ, но и заради недоволството в Киев от пропорционално ( на германските възможности) недостатъчно подпомагане на Украйна срещу руското нашествие. Поради което, според неизказани категорично от украинските власти, но изглеждащи достоверно намеци в медиите, Шолц ( все още) не е желан гост в Киев. 

Ясно е, че Германия има силно желание Северна Македония да получи зелена светлина от България за своето членство в ЕС, но е също така социологически видно, че при създадената тук преобладаваща нагласа срещу преодоляването на наследеното от управлението на ГЕРБ и патриотарите вето, едно бързо решение на София в тази насока би било политически самоубийствено за всеки, който прекрачи тази бариера.  

В навечерието на посещението на Шолц тук имах възможност да разговарям с високопоставен германски дипломат. Не бих споделил негови думи без съгласието му, но мога да предам какво казах по темата за германското недоумение защо историята ни пречи толкова в отношенията със Северна Македония при положение, че други европейски държави са имали далеч по-трудна обща история, но са я преодолели след Втората световна война. Доразвивам тук мисълта си…

Знам, че моето мнение не е толкова интересно, колкото германското, но това е, което мога да си позволя да споделя. А то е, че основната разлика между нас, т.е. балканските народи от една страна и народите на Западна Европа, идва от епохата на Просвещението. Ние тук вкупом сме го пропуснали. Нямаме генетично заложената обща идеологическа платформа на проспериращата днес част от континента, базирана на традицията човекът да бъде поставян в центъра на европейските ценности. Макар и смазвани от катаклизми, като Първата и Втората световна война, в държавите от Западна Европа тези наднационални принципи са оцелели и помогнаха за преодоляване на националния егоизъм именно в интерес на просперитета на човека и в крайна сметка – на народите в Западна Европа.  

На Балканите изповядваме, както съм писал не веднъж, “философията”  на “всяка коза за свой крак”. Така разбираме ценността на човека. Вървим с рогата напред, смятайки, че трябва да защитим от уроки на всяка цена и на първо място собственото си стадо, а не да се придържаме към принципи и ценности, важни за общоевропейския интерес.

Русия е в подобно състояние на традиционно неразбиране и дори на противопоставяне на тези ценности. В този смисъл за нея са характерни две разлики спрямо нас.

1. Не може да се оплаче, че е пропуснала Ренесанса по вина на чужди завоеватели, както ние, които сме били лишени от европейското си развитие в рамките на Османската империя. Русия сама си причинява същото, следвайки собствената си евразийска традиция, към която се придържа толкова фанатично и сега.

2. Русия се “европеизра” с голямо закъснение, твърде откъслечно и нетрайно, както виждаме днес от дивата й азиатска агресия срещу европейска Украйна.  Тя никога не се е стремяла да стане истинска част от Европа заради самомнението на своя самонадценен елит, че тя има собствен, уникален и даже по-висш в цивилизационно отношение път на развитие. Тази  спирачка спрямо възможността за руска модернизация доминира в наши дни и в главите на твърде много руснаци, повярвали на пагубната пропаганда на своите владетели.

“Поне” в това отношение ние, както и останалите народи от региона, винаги сме били различни. Макар и воювали смъртоносно помежду за себеутвърждаване ( че с кого другиго да воюваме в епохата преди появата на ракети и летящи надалеко самолети, ако не със съседите си, уви!), балканските народи винаги са бленували да се присъединят към Европа и нейния привлекателен по-висок стандарт на живот.

Русия си дава сметка за този наш исторически доказан копнеж и едва ли си прави илюзии, че има какво да предложи на балканските народи като алтернатива. Ето защо залага на изпитаното средство да ги противопоставя, за да сее раздори в някогашния “барутен погреб” на Европа и така да я държи в напрежение. 

По казуса с членството на Скопие в ЕС Русия успя 100 процента да пусне такъв фитил в София по време на управлението предишното мутренско управление. И докато бомбата със закъснител, заложена от него цъка, а ние тук се чудим как да я обезвредим, в Москва потриват ръце и се поздравяват с успеха. По всички останали фронтове на дипломацията и геополитиката Русия се проваля както никога преди в имперската си история, но балканската й мина, зарита в София, е постижение на рашизма, което никой не може да отрече. Нито да разминира лесно.

За голямо съжаление този руски успех не е просто някакво моментно хрумване на гениални интриганти в Кремъл. Те просто умело използваха наслояванията в българското общество и ги активираха чрез своята агентура. Използваха коварно критичния момент. Повториха стратегическия си пробив на българска почва, който постигнаха с подсигуряването на допълнителен източник на европейски милиарди чрез прокопаването на руския газов Турски поток през българска територия ( платен от българския автократичен режим без никакви допитвания до народа и неговите представители) в подкрепа на най-лоялния си европейски васал Сърбия и на Орбанова Унгария, която се открои с готовността си да щади Путлер дори и след неговата агресия срещу Украйна ( в свое вчерашно изявление Орбан отстъпи от тази своя своята “отстъпчивост” в това отношение и най-сетне определи като агресия руската агресия, но този факт не променя предисторията, за която става дума по-горе). 

Както в Русия шовинизмът не е изобретение на сегашния руски режим, а само е задействан за неговите цели днес, така и у нас закърнялото отношение към онези, които наричаме “братя” по примера на ироничното руско определение за нас като “братушки” , не е някакъв нов феномен. “Заслугата” на руските инженери, рушители на мостове на балканите, е само в това, че ги минираха чрез своите диверсанти тук в необходимия за тях момент. 

Сега европейците ни подканват да ги построим. Бързо. Но явно ще отнеме време. 

Това може да се случи, но при безусловно руско поражение в Украйна, което да отслаби най-накрая рашистката хватка върху българската политика. Така че украинските герои се бият и за нашето освобождение от вековните ни порусители. И това не е никакво преувеличение.

 

 

 

 

 

 

Слава на Украйна!

 

17 мнения за “Само украинска победа може да ни освободи от вековните ни порусители и да деактивира македонската мина у нас”

 1. “Това може да се случи, но при безусловно руско поражение в Украйна, което да отслаби най-накрая рашистката хватка върху българската политика. Така че украинските герои се бият и за нашето освобождение от вековните ни порусители. И това не е никакво преувеличение.”
  Изключително точно и ясно. Поклон.
  Днес украинския народ с кръвта си брани себе си, нас и европейската цивилизация от руската чума. Ако макронци, драгита, орбановци продадат Украйна на Путин, ще трябва да му върнат и ГДР.
  Този Шолц е нежелан не само в Украйна, за мен и в България е нежелан.
  п: Русия е проказата на планетата Земя.

 2. великолепно, г-н ИНДЖЕВ! днес сте пред аудиторията си с цялата си професионална мощност! направо е удоволствие като чета текста ви! разбираемо казано и директно влизащо, където трябва в мозъка – камък до камък, буквално павиране чрез мощна ерудиция! ако се изразя просташки- направо ми е кеф, когато реално пред мен е такъв интелект, че и сънародник, че и съвременник!
  знам всичко това за вас, но днес , дали заради темите, дали заради момента, но постигнахте ярка екстериоризация на една шепа от своя безценен “свят зад очите”!
  СЛАВА НА УКРАЙНА! / боже, боже, какъв свят! у нас дългият ни остави късия, а при орките късият взе да се прави на дългия…/

 3. Дано Западът, и особено САЩ, активизират помощта си за Украйна до степен
  гарантираща безусловната ѝ победа над Русия.

 4. Отново в Десятката!
  Прекрасен анализ на ситуацията дори и през германската перспектива.
  Много от нас се питат от къде се намери този Шолц, който освен да се хили като не с всичкият си, няма друго какво да (по)каже. Имам чувството, че той, подобно на Нинова, ще загроби соцдемократите, които някак си дръпнаха с десетина процента, поради което стана канцлер. От тогава обче, всеки негов ход или е нищожен, или бива поправян от съкоалиционрите му. Единствената му заслуга беше това, че в предишната коалиция с Християндемократите му дадоха поста на министър на финансите и му позволиха, за да бъдат овладяни последствията от ковидкризата, да харчи на воля парите, които канцлерите преди него спестяваха.
  Сега се крие зад ЕС и изчаквза да се развият събитията в негова полза, но без негова особена заслуга. Не му стиска да отиде и до Украйна, защото неговата партия и лидери (начело с президента Щайнмаиер) ясно и видно от телевизионни записи нееднократно показваха раболепието си към Русия. Той и Макрон явно трябваше отдавна да са разбрали, че невменярми трудно свхващат действителността. Явно причината е друга!
  Относно България е ясно, при тази констелация на президен и много партии с различни имена, но със същата окраска, нищо положително няма да се получи. Още по-лошо, поради рашиското ни бездействие сега, в последствие, дори и да се откачим един ден от Русия всички други Европейци от ЕС ще бъдат допуснати да работят и печелят при възстановяването на Украйна, освен нас и унгарците. Трябв от сега да знем защо!

 5. на 8 юни кацна нелегално долетял на територията ни самолет
  на 9 юни, по стара руска традиция – преврат
  на 10- ти путин се обяви за петървелики , щото връщал територии на русия
  днес на Черешова задушница възрожденците ни се обръщат в гроба , а ние чакаме да се сетят евроатлантиците в НС за национален консесус Още през май Иван Костов им го каза: ” … ако не разберат това и не отстъпят всички – ще вкарат вълка в кошарата. Те ще предизвикат лавина от непрекъснати избори, непрекъснати служебни правителства. Ще стане рухване на самата политическа система. Това е системният риск за българската държава в момента. Те трябва да го разберат, трябва да постигнат съгласие за една обща декларация. Те трябва да се разберат за мерки да отърват България от този риск. Те трябва да противодействат на заплахите, които реално виждаме…”(https://www.standartnews.com/balgariya-politika/kostov-prizova-za-natsionalno-sglasie-dade-tsenen-svet-492918.html) – окръжната прокуратура в Търговище разследва …

 6. Първокласен анализ! Също така днес прочетох една статия във Фейсбук профила на Бивол, който също удря в десятката и бих искал да я споделя с другите читатели в блога на г-н Инджев.

  Проблемът с РСМ не е в България, а в Скопие! Там е генераторът на омраза, агресия, кражба на нашите история и култура, политика на геноцид и апартейд спрямо всички дръзнали да заявят своето българско самосъзнание!
  Опитите да се обърнат ценностите и да се изкара #ВетотоЗаРСМ антиевропейско, обслужват пряко и директно хибридната комунистическа, проюгославска и проруска идеология на “македонизма” – създаден с цената на жесток физически, духовен и културен антибългарски #Геноцид както в Югорепубликата, така и в НРБ, наложен от съветските граждани Г.Димитров и В.Коларов, начело с БКП.
  Всъщност влизането на Коминтерновската креатура РСМ в ЕС ще обслужи пряко интересите име но на Русия и нейната колония на Балканите – Сърбия. В Скопие продължава да управлява #Задкулисие обвързано със структурите на зловещата комунистическа УДБА, която също както родната #ДС продължава да ръководи плутократичните марионетки на власт 🙁 И затова също, както в Бг там НЯМА отваряне на архивите и #Лустрация. Членството в ЕС няма да реши, а само ще задълбочи посткомунистическия синдром! Именно това преживяваме днес в България – 15 г. след приемането ни, когато #Олигархията и #Мафията са многократно по-силни, недосегаеми и богати, именно с европейско признание и европейски пари! Т.е. ние в България прекрасно знаем, че ЕС няма механизъм за противопоставяне на олигархичните и корупционни структури, а дори ги подсилва и бетонира. Нали именно срещу това се борим безплодно вече толкова години!!!
  България и българите са били десетилетия и продължаваме да сме жертва на тази нечовешка политика – станала причината за най-страшните зверства и масови убийства в Европа, характерни за страните от бивша Югославия! Сръбският национализъм е пословичен с доминиращия шовинизъм и ксенофобия които потопиха страните в бивша Югославия в кръв след разпада й. Заради нежеланието на Белград да се сбогува с имперските си комплекси!
  Подмяната на историята, самосъзнанието, самоличността и идентичността дори и на мъртвите в РСМ, заедно с физическото отричане и изтребление на всичко що започва с “Б” там е процес, който не е спрял до днес и е стократно по-жесток и свиреп например от комунистическия “Възродителен процес” в НРБ. Генезисът и на двата експеримента, както и техните извършители са едни и същи. И ако ние имахме силите, морала и съвестта да осъдим “Възродителния процес” като тежко престъпление, колко повече имаме основание да изискваме това и от “проевропейска” РСМ! Фактът че това там не се случва, а ретроградната политика се ожесточава, е неопровержим симптом, че страната неизменно продължава да е последният запазен оазис-музей на Титова Югославия! А ако Сърбия е неприемлива за ЕС, как би могла РСМ да е приемлива при положение, че там юго-комунизмът не е преставал да бъде сакрална държавна ценност, а градове, улици, училища и паметници продължават да носят името и да увековечават паметта за комунистическия сатрап Й. Тито и неговите верни югославо-комунистически съратници 🙁
  Това е ясно за запознатите и посветените, а всичко останало е хибридна пропаганда на Москва, която открай време диктува политиката в РСМ и вопиющо има нужда от троянски коне в НАТО и ЕС, уж под формата на демокрации. Хибридната агентура на Кремъл е проникнала дълбоко в политическите системи на Запада и това се разкрива непрекъснато във времето!
  Българите няма да допуснат отново да бъдат принесени в жертва на ничии чужди геополитически мераци, защото сме изтърпели няколко национални катастрофи заради такива. И няма да се откажем предателски от паметта, миналото си, самоличността си и героите, които са умирали за тях! Защото само това ни е останало вече, след Апокалипсиса на 45 г. комунизъм и 32 г. Преход, маскиран под формата на уж “демокрация”, а всъщност тежка прогнила неофеодална, посткомунистическа, олигархична плутокрация, с мръсно ченгеджийско #Задкулисие! Една престъпна система, докарала държавата и нацията ни до истинска #Агония 🙁
  Затова: #ВетоНаРСМ #Лустрация и Борба до край и повсеместно срещу всички рецидиви и остатъци от комунизма до край, преди да са се докопали до големите еврофондове и да бъгнат #ЕС отвътре, както стана с България

 7. Само разгром на Мордор и утилизация на Педерацията спасява планетата. Всичко останало е палиатив и от ден до пладне.
  Слава на Украина!
  На героите слава!

 8. I Have a Dream!
  Мечтая за една Русия-
  Русия ,която да предаде контрола на ядрените си оръжия на ООН…. 🙂

 9. Аз мисля че все по-ясно народа вижда защо България е на последно място в Европа и на последните места и по света, по качество на живот. Защо всичко в държавата е болно, недообмислено, пробито и зловещо. Една много проклета, злобна и воняща прослойка от бивши партийни кадри на Ком. партията, научена от дядовците си да краде, за да живее, стои на главата на Българина и трови живота му. Безкрайните крамоли в Безнародното Несъбрание, където това ято от злобни и алчни, свраки се е приютило са само малка част от безкрайните крамоли между Червените Разбойници в България, оставени да безчинстват като Башибозук на воля. Продадоха народа си, продадоха и родината си, заради безгранична алчност и необуздана жестокост. Не се посрамиха от нищо. Още 100 години България ще бъде роб на Червения Башибозук. Още 100 години отровните им мутри ще пълнят Парламента и Държавните институции и ще пият кръвта на народа. Преди 10 тина години все пак бяха интересни с Цирка, който разиграваха. Сега са ужасни, противни и гнусни. Калта в душите им е ясно изписана по лицата им. Сигурно си мислят, че все още са важни в очите на народа. Не не сте!! Народа прозря колко сте низки. Вие сами се заровихте ниско долу. Много ниско долу.

 10. Вие сте оптимист, дано сте прав.
  Струва ми се, че половината ни население са отрицатели, в това откриват своята идентичност. Така че всяка публична кауза ще бъде атакувана, без при това да се търси решение.
  Самото отрицание е самоутвурждаващо за тъпака.
  Тъжна работа.

 11. Мога само да Ви сваля шапка и да споделям. С надеждата, че един да прочете с разбиране..

 12. “Свобода или смърт”, ето я връзката между Украйна и България:

 13. @Veselin

  Благодаря за чудесния анализ за РСМ на Бивол!
  Искам да подчертая едно изречение, което ми направи впечатление: Т.е. ние в България прекрасно знаем, че ЕС няма механизъм за противопоставяне на олигархичните и корупционни структури, а дори ги подсилва и бетонира. За съжаление е така.

  Тук поствам линк към статията във ФБ:

 14. @В.Д.Марков
  Де да бяха само 50%…Така е в що годе нормалните страни. Тук положението е трагично!
  Днес в Бургас имаше обявена среща с бургаските депутати от Продължаваме Промяната. Само че това не беше среща, където гражданите могат да си зададат въпросите и да чуят отговорите, а нещо като шушу мушу. Отиваш, говориш с някой от депутатите, той кима разбиращо или се прави, че те слуша и толкова. Аз лично поставих въпроса за украинските бежанци и попитах кой даде “гениалната” идея те да бъдат настанени през мъртвия сезон в хотелите по морето (огромната част от тях собственост на бивши ченгета), а след като наближи лятото взеха, че ги юрнаха към буферни зони и почивни бази. Попитах го знае ли как е решен този проблем в Румъния, а той ми каза, че там бежанците били много малко?! Попитах го откъде има тази информация, а той ми отговори, че наскоро бил в румънския парламент – да, ама бежанците не са в парламента и са 11 пъти повече, отколкото в БГ, т. е. 1 100 000 души. Той беше изненадан да научи този общоизвестен факт от мен. Още доста неща му казах на този младеж, но едва ли ме чу и разбра. Казах му, че сега той е в горната част на стълбата, но утре може да се окаже долу и тогава нещата няма да му се виждат толкова розови. Накрая му казах, че аз и такива като мен гласувахме за тях не за да се съобразяват с онази от село Крушовица и с учиндолския чалгар, дето се обижда, че го нарекли бивш певец, а той никога не е бил певец, а едно ревящо като магаре същество, продало си за пари душата на дявола. Оказва се, че ние сме гласували за наивници (да не кажа леваци)!
  Не ми се пише повече!

 15. Димитре и Пчела, пишЕте, защото сега му е времето, да бъдат казани истините. Благодаря и на неуморният Иво Инджев, чийто блог е събирателната леща на истините необходими за масовото проглеждане!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.