“Смъртфон” за Русия от Китай

Светът бойкотира Деня на Русия. Изключенията са показателни. Само Армения ( зависима от  Русия военно в рамките на конфронтацията й с Азърбайджан ), Беларус ( неформален анклав на Русия в Европа ), Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ, Киргизстан, Азърбайджан, Туркменистан, Никарагуа и КНДР поздравиха Москва във връзка с нацпразника. 

Може много да се говори и пише кой НЕ поздрави Русия, но е достатъчно да се открои Китай ( а може би в рамките на куриоза и Еритрея, която беше сред 4-те държави, подкрепили руската агресия срещу Украйна в Общото събрание на ООН през март).

Два дни преди Деня на Русия шефът на руската Дума Володин се изказа от името на 7 държави, че те формират група от икономики с по-голяма тежест от западната Г 7 ( в която Русия беше поканена по милост през 90-те години, но беше прогонена след окупацията на Крим през 2014 г.). “Аритметиката” на Володин за упражнението “събиране” се основава на факта, че въпросните държави не подкрепят санкциите срещу Русия. 

Говорим за Китай, Индия, Иран, Турция, Индонезия, Бразилия и Мексико плюс самата Русия. Неподкрепящите санкциите обаче не подкрепиха Русия за нейния нацпразник. Разликата между това да си партньор и да си съюзник обясни междувременно не кой да е, а китайският министър на отбраната Вей Фънхъ ( на снимката). На форум по въпросите на отбраната в Сингапур той подчерта, че Китай не подпомага с каквото и да било руската армия и отрече Пекин да е съюзник на Москва. https://www.bta.bg/bg/news/world/280767-spored-kitayskiya-voenen-ministar-stranite-koito-dostavyat-orazhie-na-ukrayna-

 

 

 

 

Както вече споменах, останалите 6 държави, които се въздържат от санкции срещу Русия, но без да бъдат питани за съгласие бяха обявени от Володин за противовес на Г 7, “пропуснаха” също да демонтстрират солидарност с Москва по повод Деня на Русия.

За сметка на това най-важната за Русия държава в икономическо и дипломатическо отношение в Азия ( а все повече и в света, при задълбочаващия се разрив с ЕС ), демонстрира недвусмислено нежеланието си да се конфронтира със Запада заради Русия. Само чиповете от САЩ да спрат да захранват китайските компании и те ще се окажат блокирани.

Ето защо китайските производители също бягат от Русия, макар и без много шум. Най-големият производител на смартфони Huawei, който има 19 магазина в Русия, вече закри 4 от тях. Предстои да закрие и останалите в близките месеци, според руската пропагандна институция РИА “Новости”, на която по изключение може да се вярва, защото няма интерес да разпространява истината, но явно не може да я заобиколи.

Всъщност китайският гигант беше сред първите, които започнаха да свиват дейността си на руския пазар след 24 февруари. По стъпките му вървят  Lenovo Group и Xiaomi, съобщава The Wall Street Journal.

Така още през март вносът на таблети от Китай в Русия намаля с 40 % спрямо февруари, на смартфони с 66 на сто и на телекомуникационни съоръжения с 98 %. 

На сравнителна база с април миналата година, когато от Китай в Русия са внесени 2 милиона смартфони, тази година през април Русия е внесла едва 830 000, а спадът при таблетите е от 350 000 на 43000. В парично изражение става дума за 3,7 милиарда долара срещу 7,4 милиарда долара ( през януари тази година и 8,2 милиарда долара спрямо миналия декември ) спад на китайския  износ за Русия . Както се вижда на този фронт над Русия е надвиснала опасност от “смъртфон” на фона на смъртоносната авантюра на Путлер в центъра на Европа.

Има една “подробност”, която не съм видял да бъде коментирана, но е напълно логично да не е просто моя хипотеза. Изглежда ми напълно достоверно предположението Пекин да е много ядосан на Путлер. Той използва зимната олимпиада като претекст да се срещне в Пекин със Си Дзин Пин в навечерието на нашествието в Украйна. Някой вярва ли, че войнолюбецът не е сондирал мнението на могъщия си съсед, на чиято подкрепа толкова много се надява, относно плановете за руската война в Украйна? И понеже няма как да рискува отношенията си с Китай, като го държи неуважително в неведение, Путлер със сигурност е излъгал за друго: че войната му ще бъде мълниеносна, кратка и победоносна.

Представете си сега как честолюбивият китайски комунист гледа на руския военен провал в Украйна, одобрен тихомълком от Пекин при условие, че прогнозата на Путлер се сбъдне. Тя обаче се провали със световен гръм и планетарен трясък. Китай се оказва измамен, макар и заради това, че Путлер надцени фатално силата на армията си и подцени смъртоносно за руските нашественици украинските отбранителни способности, както и решителността на Украйна да се защитава.

Дали след всичко това  Пекин ще повярва някога лично на Путлер за каквото и да било, както и на неговия режим? 

Въпросът е риторичен и тектоничен, а също така и лаконичен: няма как. Путин не просто няма значими съюзници по света, но и отблъсна онези, които се водят формално за партньори до момента, когато не стане въпрос за подялбата на разпадащата се днешна Руска Федерация.

16 мнения за ““Смъртфон” за Русия от Китай”

 1. А Сърбия?Не я видях в поздравяващите РаZсия….

 2. наскоро спорих с мой роднина по дилемата как гледа китай на войната на мордора в европа. уважавам моята си гледна точка, а тя е ,че китай е най-големия губещ от обезумяването на мордора в степен, че започна и буквално затъркаля по обичайното човешко нанадолнище ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. китай е държава, която има най-голяма нужда от спокойствие по международните пазари буквално по целия свят! никой друг не милее така и на сън, и на яве за това статукво! тези интимни интереси- интимни тъкмо защото са най-значими за субекта, китай няма да вербализира дори три часа да ти говори отсреща с щастлива усмивка.
  в същото време, органично сбърканите в мозъка водкаджии, с кървящо от любовна страст сърце могат да се кълнат в приятелство на китай часове, дни, години – ау,ау…защото много им се иска, но ау,ау – това е тежко несподелена любов. къде можеш да слагаш заедно най-мухлясалата държава от петър първи досега, с хилядолетното достолепие на китай????!!!!
  от времето на мао, когато китай трепереше от страх заради съветските атомни оръжия, идеологическата любов спрямо лидиращата москва, нито за миг не е спирала своето движение надолу, към нулирането. чертата на презрението към кремълския клоун / …свирещ на пиано за китайските си домакини…/ и цялото му гнило царство, отдавна е по подразбиране. затова китай мълчаливо загърби “космическия колос” и се зае с космоса самостоятелно и съвсем успешно. / китай не поздрави ссср през 1961г. за гагарин. москва не се разсърди, защото беше мнооого гузна. имаха си много срамотна тайна с пекин. в китай беше паднал, аварийно и се натрошил, реалният първи съветски космонавт и скриха от света събитието. пекин пичовски запази тайната, лекуваха натрошения космонавт няколко месеца и тихо го върнаха в ссср. чувакът беше син на известен авиоконструктор. за да е пито- платено, москва подари на пекин няколко военни технологии. в тази територия друго не се прави. това имат, това дават. /
  пиша само за китай, защото орките имат само него за своя , макар и фантазна надежда.
  те дори не усещат как само за сто дни вече се чувстват ЧАСТ ОТ КИТАЙ – за самочувствие, за словестна самозащита. въобще не могат да произведат логическото построение, че китай знае аритметиката и никога няма да се умножи по РУСКАТА НУЛА!

 3. Помните ли онзи 40-годишен виц – Брежнев го възкресили, но като видял новините и пак умрял. Новините били: нови сражения на полско-китайската граница. Е, може пък и да се сбъдне, не дай Боже. Русия нещо много поддава на 10-15 пъти по-силния икономически Китай. Въпросът е, че Украйна е европейска, няма да става китайска.

 4. Към ringup:

  Сърбия, както Куба например също, беше сред васалите на Москва, които не подкрепиха руската агресия в Общото събрание на ООН.Гласуваха “въздържал” се.

 5. Този каламбур, “смъртфон” е наистина много добър и оригинален, респект и поклон!
  А това че Китай сее смърт по света и у тях, е нещо очевадно и отвратително, най гнусното е фентанила с който заливат Америка, и това че Русия се гуши в Китай е изключително жалко и показателно, че им се ще и с дявола ортак да станат, само да не се излагат като изостанали!

  Локдауните които правеха последните два месеца на най големите си градове са икономически удар по целият свят и за съжаление започна силно да личи по световните фондови борси, мракобесният комунистически режим в Пекин е най голямата заплаха за света и за китайците, и е жалко, че хората не обръщат внимание колко мрачна, дигитална антиутопия се е превърнал Китай, в която всичко се следи и всичко се контролира в реално време и това опитват да пробутат и на останалият свят- QR в сладко кисел сос!
  Байдън им клекна и сваля икономическите тарифи, което мисля е била разменната монета да не подкрепят руснаците…и да свалят локдауните!

  И понеже виждам, че настроението е минорно, ще споделя една новина от ДеилиМейл, която никой в България не отрази!

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-10914343/Ukrainian-missile-hits-military-base-40-miles-inside-Russia.html

 6. за ЧОЧО :

  1/ чудесен е акцентът ви към каламбура СМЪРТФОН! господин ИНДЖЕВ е стар майстор в това отношение и съм убеден, че дори специално се обича за това си умение.

  2/ прегледах инфото по линка ви. за съжаление, точка-У не са от най-точните, тактически, балистични ракети. и отново за съжаление, поне показаното – най-вероятно силно лъжовно инфо от мордора / така и трябва да бъде от военна гледна точка, относно попадението от голяма ракета /, пораженията са скромни.
  от друга страна, липсата на реални поражения, корелира с моята хипотеза, че е възможно ударът да е от самите орки, целящи да компрометират украинците чрез позорните страхове на запада, че ако дават далекобойни оръжия, УКРАЙНА ще запердаши с тях направо “обидчивия”мордор.

  3/ вие очевидно сте фен на тръмп. аз пък съм фен на републиканската партия , но категорично без историческото недоразумение тръмп. напомням ви, че хитлер откровено залагаше на националния егоизъм в политиката и икономиката точно каквото прави на практика тръмп. 6 януари показа, че американците, вместо да са “облъчени” с демокрация, май са ментално готови за диктатура? това, че тръмп обича да пошляпва дамите по задните части въобще не е гаранция, че като диктатор няма да прави същото с държавите по света!
  разбирам и споделям опасенията ви от разливащия се в САЩ ,че и в колективния запад, социализъм! но ми е мъчно от факта, че единствено интриганти и популисти са яхнали противодействието. и то е УЖ противодействие! опастността остава!

  4/ този ресурс не е мой, а и не е прието постът да е “чаршаф”. затова няма да ви сервирам десет страници аргументация срещу параноята ви от китай. заливали САЩ с фентанил.ами те го заливат и с W – 18 , хиляда пъти по-силен от фентанила, още от 2016г. изобретява го не китай, а ЕД КНАУС през 1981г в лабораторията си в университета АЛБЕРТА в КАНАДА. тежкарските доктори във властите забраняват препарата, оставяйки онкоболните да се гърчат прощално с живота, заради пик.ливия морфин, вместо да ползват 10 000 пъти по- мощния аналгетик W – 18. затова пък наркопласьорите си го поръчаха в китай и сега е по улиците на канада, под формата на “невинни” амфетамини.
  медалът има и обратна страна: повече от 99% от съставките на ЛЕКАРСТВАТА в света се произвеждат и доставят от китай. това е НАШЕ ЖЕЛАНИЕ, ние сме пратили производството в китай. първо е ИЗГОДНО на нас, а чак след това на китай.
  във фактологията има специфични маркери. извинявайте за менторския тон, но запомнете, че първият професионален компютър в КИТАЙ , доставен и задействан в пекинският университет, е изработен на 7-ми км в ЗИТ, софия. това беше китай около 1980г.
  днешният КИТАЙ ГО СЪЗДАДЕ САЩ и колективният запад, но вече след САЩ. нарицателното СВЕТОВНАТА РАБОТИЛНИЦА е валидност и днес.
  китай бил антиутопия…защото при пандемията китайците вкараха софтуер в личните смартфони и те докладваха, кога не си в координатите си, т.е. подлагаш СЕБЕ СИ на риск от заразата, кога имаш температура и не си повикал лекар, подлагайки на риск съседите си – да ги заразиш и т.н. а в щатите каква беше тя, че светът се изуми от безумния темп на заразата и поголовната смърт? вече има статистика, че по време на пандемията на първо място по НЕАДЕКВАТНО ПОВЕДЕНИЕ са израелските религиозни фундаменталисти, а на второ място- американците…говорим за период на НАЦИОНАЛНО ИЗПИТАНИЕ – колко загинаха в САЩ и колко в КИТАЙ?
  само, моля, не правете грешката да ме подозирате в симпатия, по-голяма от нула, към комунистите и всякаквите социалисти.
  една никаква, но комунистическа куба , имаше 50 000 армия от расови кубинци, ВОЮВАЩИ в КОНГО през 20 -ти век. българия ги обличаше и обуваше / тогава общо известните “пионерки” почнаха да се наричат “кубинки” и станаха много прилични туристически обувки и за нашия си пазар / да ми отговорите с пример КЪДЕ КИТАЙ Е ВОЮВАЛ през 20-ти век? а през 21-ви ? а през 19 -ти ? що за изкривена представа е, при наличието на мордора, че китай е главната опасност за света? ако БЖЕЖИНСКИ ви говори нещо, то, той ни остави прогнозата, че първи на планетата ще се сбият с ядрено оръжие пакистан и индия. предполагаше се, че тези две конфликтни държави са най- близо до метафората МАЙМУНА С ГРАНАТА. само че днес си имаме на планетата не две маймуни с гранати, а една, но напълно натрошила мозъчното си съдържание / ами то не може да лъжеш по три пъти на две думи и да имаш мозък, позволяващ поне носа да си избършеш…/ и размахваща граната срещу целия останал свят!
  в своето изречение, че било жалко русия да се гуши в китай / в адски лошия китай/, виждам неприкритата ви симпатия към русия. в днешно време да симпатизираш на русия е нонсенс, ЧОЧО !

 7. Тибет!!! Много удобно го забравятe всички, чавка.

 8. Към Веско:

  Ами нали затова са весковците – да ни нарушат удобното забравяне, понеже сигурно тайно харесваме потисничеството на Пекин спрямо Тибет!

 9. al3k, благодаря за този филм:
  https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU

  Много, много актуален! Много документално обоснован той показва колко е изкривена геополитиката – че не само ние в България не променихме съзнанието и живота си според истината за комунистическия режим. От тази гледна точка агресията на Русия днес срещу Украйна е преломен исторически момент във всяко отношение. Дано повече хора в света гледат този филм!

 10. Само припомням относно КЪДЕ КИТАЙ Е ВОЮВАЛ през 20-ти век?:
  1.Китай участва с поне 2 милионна армия в Корейската война.
  2.Китай нападна Виетнам 1979 г.
  3.Конфликтът за остров Даманский сега остров Джънбао
  4.И естествено ВСВ – първа и втората китайско-японски войни,

 11. за МЕЛ:

  МЕЛ, моля, не ме дърпайте за опашката! ако китай е имал два милиона армия ПО ВРЕМЕ НА КОРЕЙСКАТА ВОЙНА, откъде го изровихте ,че тези два милиона са участвали във войната? тогава там имаше повече руснаци от китайците. корейците си бяха и така достатъчно. янките им бяха приготвили дузина ядрени заряди, но президентът задържа щурия генерал…освен това, примерът ви не е валиден – това НЕ е война на китай.
  вместо да говорите за ЛОКАЛНИЯ КОНФЛИКТ с виетнам, можеше да сте по- близо, казвайки, че китай е водил война със САЩ – точно както в корейската война.
  с остров дамански направо се пратихте в трето отделение! това е война? нима не гледате видео от войната в УКРАЙНА?освен това не вярвайте на руските писания, а хвърлете око на някой по-малко лъжливи източници и се осведомете: чия е територията на остров дамански…не сега, а преди ВСВ!
  за ВСВ просто ми чупите главата. МОЖЕ БИ НЕ БЯХ ЯСЕН С ВЪПРОСА СИ КОГО Е НАПАДНАЛ КИТАЙ С АРМИЯТА СИ? нима не правите разлика между НАПАДНАТ от външна държава и защитаващ се на своя територия? намирисва ми на мордорската “логика”.
  приемам забележката от веско за “войната” в тибет. да, правиха състезания кой колко камъни може да нареди в 20-метрова клисура. имаше и загинали от кислородна недостатъчност сред докарани от ниското новобранци. дори стреляха с едно оръдие, изкарано на ръце на позицията с триста зора. с тибет китай си има свои проблеми отдавна, но нима това е война, ако говорим сериозно? за веско имам жокер. може да се осведоми по темата войните на китай, ориентирайки се по малко известния факт, че великата китайска стена е …по средата на днешен китай, а не на границата на китай, както е била някога си.
  но всичко това изобщо не е говорене по факта, че, слава богу!, досега китай не е нападал никого по света!
  мордорът разрушава и избива всичко по пътя си – това е неговата война. китай превзема света икономически, без да убива, без да разрушава. това е неговата “война”. досега това е така и си плюйте в пазвата да продължава да бъде!

 12. Наистина чавка трябва да е изпила някому ума, който си позволява да нарича “щур генерал” великия Дъглас Макартър!

 13. до димитър:

  колебая се какво да мисля за вас. нещо не сте наясно с българския език? беден ви е речникът? ЩУР + все едно кой- спортист, войник, изобретател, автомобилист, пилот, ученик и т.н никога не е носило отрицателен смисъл, т.е. има позитивна конотация. дори в американската преса от онова време той най-често е бил наричан точно така – с възхищение.
  за ваше сведение, димитър, щурият генерал ИМАШЕ МНОООГО ГОЛЯМ ШАНС ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ И АКО НЕ СТАНА, ТО БЕШЕ ЗАРАДИ СЛАВАТА МУ ,ЧЕ Е ЩУР! / той затова, ” без пет минути” и щеше да използва атомното оръжие на сащ и днес нямаше да има въобще гнойната пъпка северна корея!/
  та така, димитър – ако някой, ЗАНАПРЕД , ви нарече, че сте щур човек, не вадете пищова – предизвикали сте удивление и тайно възхищение, че в нещо си не сте теле като всички около вас!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.