Само външни фактори могат да променят яловото ни вътрешно политическо статукво към нещо по-добро

Хайде сега да си кажем истината относно политическата криза, бременна с поредно преждевременно раждане на нежелани от никого избори. 

Най-напред нека се съглася с основни(те) упреци срещу властта, в която съжителстват на семейни начала партньори от един брак по сметка. Лоша работа. Не е като брака по любов ( народна).

Напънал се суверенът и родил точно това свое коалиционно отроче, обречено на идеологическо кръвосмешение ако иска поне малко да поживее на този свят. Непоносимо е недоносчето, но си е наше. Отражение е на бъркотията в главите на хората, подложени на трусове и стрес по твърде неравния ни пък към истинска демокрация. Това, че в управленското огледало виждаме себе си, ограничени в някое от натрошените му парчета, е една от причините толкова много избиратели едновременно да го обявяват за недъгаво, но и да не искат да умира преждевременно. 

Да не дава Господ никому, но деца с недъзи по рождение има много. Родителите като правило си ги отглеждат. Само че метафората съдържа един капан: въпросните родители при(по)знават рожбите си за свои при целия трагизъм на това усилие, докато Суверенът се гнуси от онова, което е родил и смята, че другите участници в процеса на зачеването са истинските причинители да драматичния резултат с изнасилената в този вид коалиция. 

Друга често изтъквана причина е т.н. умора сред избиратели, на които не им се ходи пак на избори. Толкова ли е тежко да се отиде до урните в кварталното или селското училище? Недоумявам, честно казано, що за аргумент е тази “умора”. Прилича ми повече на каприз.

Но най-сериозната причина да няма желание за нови избори е страхът, че те могат само да влошат, но не и да поправят  състоянието на пациента след поредното му лечение с бюлетини или машини. Това вече е сериозен аргумент, но е най-труден за разчепкване. Защото никой от нас не може да гледа в бъдещето въпреки кристалната топка на социолозите. Няма гаранции срещу повторение, че и вгорчаване на сегашното положение на фрагментирана парламентарна конфигурация, която да наложи поредните осакатяващи образа на партиите компромиси. 

А сега- по същество. Да се запитаме кой от политическите играчи в парламента, че и извън него, може с ръка на сърцето и джоба да заяви пред въпросното парцелирано на отделни парчета огледало, че е напълно последователен?

Да започна от ламята ГЕРБ, която отново е зинала да погълне властта с миролюбивото обяснение, че е най-голяма и затова й приляга да да ни излапа с остатъчните от нейното 12 годишно плюскане парцали ( и Берлускони, преди най-сетне да стане клиент на италианското правосъдие, както Орбан в Унгария и др. подобни са напускали и са се завръщали във властта, замечтано си казва ламята ГЕРБ). Под нейните грижи руската мечка си уреди бърлога както в никоя друга страна от ЕС и НАТО до степен, че вождът на ГЕРБ стана съучастник на Путлер в поощряването на агресията му с прокопаването на турския му поток за сръбско-унгарска употреба, който в днешно време се “оказа” сред най-важните източници на доходи за руската военна машина. Въпреки това гербаджиите се бият в момента в гърдите като най-големите евроатлантици, разчитайки да имаме слаба памет.

Друг пример за гербаджийската “последователност”? Ок, той е пред очите ни с днешна дата. До вчера не искаха избори, днес вече искат чрез вот на недоверие, какъвто до онзи ден заявяваха, че няма да предизвикат.

Примери от този род за ГЕРБ има още много, но за краткост и баланс да се вгледаме в най-голямата парламентарно представена партия Продължаваме промяната. Избирам за илюстрация един детайл от същото тесто – уверенията на премиер Петков, че все пак ще предоставим оръжие на Украйна. Само ден по-късно той ги редактира в изявление след среща с президента Зеленски до “ ремонт на украинска военна техника”.   Повтаря от онзи момент насам, че подпомагаме достатъчно Украйна и дори че сме били сред най-големите приятели на пострадалата от руската агресия страна, макар истината да е точно обратната – на дъното сме в ЕС и НАТО по предоставената помощ.

Всички сме наясно, че ПП се гърчи по темата за Украйна под шантажа на БСП, но това не облекчава болката от ефективността на тези рекет. Самата БСП, както и нейното подобие “Възраждане”, е последователна главно в едно: да следва линията на преклонената главица пред руския ятаган. Иначе няма проблеми да се отметне и за машинното гласуване, което подкрепяше преди.

Преди да стане дума за кривиците на ДБ в тази коалиция, държа да обърна внимание на самата БСП върху имперския шамар, който Русия винаги е готова да удари и на най-верните си слуги в България, за да си знаят място ( ако по кремълските стандарти им е изтекъл срокът за употреба). Защото БСП се е вкопчила във властта, но Москва я клати отвсякъде и заплашва да погребе своя 130 годишен главен партиен инструмент за влияние у нас под руините на следващото Народно събрание, върху които Копейкин да кацне като петел на бунище за сметка на своята посестрима по рашизъм. Би трябвало тази реална заплаха да е поучителна и отрезвителна за БСП, но от фанатици вразумяване може да се очаква колкото от мъртво пиян да върви по права линия.

От какво е болна ДБ в управленската конфигурация, според симпатизантите на партията? От Бойко Рашков. Така се нарича диагнозата на несъгласието и дори на отдръпването на съмишлениците от партията. Не могат да преглътнат Бойко Рашков като съратник в борбата с корупцията за повече демокрация и това няма как да се промени, докато самият Рашков не бъде отстранен по някакъв начин. Ако до скоро се смяташе, че той е в правителството заради незаобиколимото желание на президента Радев, днес вече чуваме, че нямало друг, който да се бори(л) срещу корупцията по високите етажи на властта. 

Извинявайте, но това звучи като признание за липса на поне един компетентен и решителен демократ сред демократите от Демократична България, който да става за вътрешен министър. 

За нахлулите в парламента имитаторите на руските “Нощни вълци” под водачеството на онзи с вълчия поглед ще кажа само едно нещо. Те не са откриватели на сплотяващия ги рашизъм. Следват батко си Сидеров буквално стъпка по стъпка. Той също изтъкваше 5 точки в предизборните си програми, до една свързани с Русия. Точно това направи и Копейкин като “условие” да влезе във властта, актуализирайки само програмата на Сидеров със свои 5 точки, до една свързани с интересите на Русия.

Това, че любителите на копейки в особено големи размери у нас не са оригинални с нищо ( дори и като сравнение с техни подобия в няколко европейски държави), не означава, че не са заплаха за проевропейската и проалантическата ориентация на България. 

Тяхната пропаганда успя на днешния етап в нещо, което трябва да си признаем: изрови на повърхността демоните на рашизма и ги легитимира като нещо допустимо за демонстриране в една демокрация. Съществуваха си и преди в главите на хората, но се намери техен говорител, който замени изхабения от допира си с властта и нейните облаги Сидеров. 

Той също не смяташе за срамно да говори и върши неща, които днешните рашисти представят като форма на български патриотизъм. Но неговите днешни копия размахват копието на рашизма от позицията на опозицията като новородени. Какви бели могат да сътворят тепърва, предстои да видим – уви , в ролята на наблюдатели на злото, което се наслаждава на успеха си да стане говорител и организатор на помислите и страстите на уседналите по нашите земи рашизъм с дълбоки корени във времето на уж победения комунизъм. 

Дяланият камък ДПС оставих за десерт като най-горчив пример за преплетените интереси на бизнеса с политиката и подземния свят в един парламентарен кадаиф. Такъв Горбиев възел, завързан още от епохата на Горбачов, може само да бъде разсечен. Но нашите демократи един министър на вътрешните работи не могат да излъчат, какво остава за богатир от евроатлантически тип, който да размаха меча на Темида над депесарския възел. Кадаифът им е така изплетен, че и във фризера на опозицията да го сложат ( отново), пак се чувства уютно и в положение да дърпа конците на местната, медийната, съдебната власт. Дори и да предположим, че поне изпълнителната не е свързана с тези конци, пак не й остава много място за маневри.

Отново ще завърша така: разместването на това нерадостното статукво у нас е възможно само под външно влияние. 

Слава на Украйна, ако ме разбирате какво искам да кажа.

 

 

18 мнения за “Само външни фактори могат да променят яловото ни вътрешно политическо статукво към нещо по-добро”

 1. СОНЕТ 66

  Да бях умрял! До гуша ми дойде:
  с достойнство да се перчи лицемерът,
  богатият – от бедни да краде,
  нищожества – с почтени да се мерят,
  да е в бардак девическата чест
  и ученият, унизен, да проси,
  и ситият – под маска на злочест,
  и много често – болен здрав да носи,
  и доблестният – в хорските крака,
  и правият да си криви душата,
  и словото – с намордник все така,
  и правдата – слугиня на лъжата.
  Изчезнал бих, но как така в калта
  сама да изоставя любовта?

  Уилям Шекспир /1564-1616/

 2. И понеже с правителственото отрязване на руZкия газ и на наркохранилката на Кап. Андреево по всички ТВ-та и “газети” в РъБъ непрестанно шестват бълхаро-руZки задунайски павиани с озъбени сурати, що повече мязат на руZки “гызове”, си позволявам да препостна коментар отпреди няколко дни на колега-съфорумец. Дано го прочетат даниел лорэр, милэн кэрэмэдчиев и иво бэров, дето от седмица ни облъчват как, видиш ли, требе да си вкараме още руZки маймуняци, със сини карти, щото били супер високо энтэлэгэнтни и энтэлектуално потенциални, абе направо техно-гении. Или барем лена гугълът да им го разкаже:

  “sms 💙💛
  13.06.2022 в 19:03

  Руски хакер, издирван от ФБР, беше задържан от отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП в Банско.

  34-годишният кибепрестъпник заразявал компютри на хора в щата Калифорния. След това продавал данните им, сред които и тези за банковите им карти, в даркнет. Затова имало заповед за задържането му от Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния.

  Много ми допада това заглавие, защото категорично доказва за какво служат хилядите руSSки имоти по Черноморието и зимните ни курорти – за свърталище на руSSки престъпници, “опериращи ” по цял свят и за срещи на руSSки шпиони:
  Отровителите на Гебреви също бяха отседнали в собствените си имоти по морето ни, кой знае какво оборудване e складирано в огромните хотели-казарми, където казват, че тренирали “бивши” военни. Преди няколко години в Свети Влас, частното пристанище на братята- “меценати”, съвсем случайно водолаз се натъкна на два контейнера с калашници последен модел.
  Затова тия орки трябва веднага да си ходят! Присъствието им е огромен риск за националната ни сигурност!”

  Респект, Стопанино!

 3. Доброго вечора, ми з України! Good evening, we are from Ukraine!

 4. Трагедията и величието на достойния украински народ!

 5. Може би Суверенът е родил това, с което е бил оплоден от политическата каста. Защо никой от настоящите политици не си задава въпроса – защо за нас гласуват толкова малко хора? На никой ли не му прави впечатление, че избирателната активност е 40%?
  И нека не казваме, че на който не му харесват сегашните да си направи своя партия. Защото който и да си направи такава ще бъде веднага оплют, че цепи от електората на другите и не мисли за България.
  Мисля, че е време някой лидери на партии да се отеглят заедно с антуража си, който ги грепи с апаратни игрички. И нека не обяснява, че сега не бил момента. За тях този момент така или иначе няма да настъпи.

 6. Днес отделих няколко часа да проследя дебатите в Парламента и глупостите, изговорени от онова чучело, натресено ни за външна министърка!
  Направи ми обаче приятно впечатление трезвото и обективно отношение, което показаха депутатите от БСП!
  Злобните пледоарии на представителите на ГЕРБ, Израждане, ДПС и тези от ИТН, останали послушни на дългия от Учин дол и късия от Ямбол, с пяна на уста като бесни кучета лаеха срещу Кирил Петков, но мисля, че постигнаха само едно – свестните хора в БГ окончателно разбраха що за птички са тези “защитници” на националните интереси на България!
  Всички тези боклуци се разконспирираха като част от руската пета колона в БГ!

 7. В момента министър Асен Василев дава извънреден брифинг за финансовата проверка в пътната агенция с много шокиращи факти!

 8. за СЛАВА НА УКРАЙНА:

  ех, млади момко! / аз говоря от отвъдния свят! / нещата не стават с добри пожелания. виждаш по-горе The Rock с убийствената си илюстрация – преди 500 години е било все същото!
  не случайно АВТОРЪТ г-н ИНДЖЕВ завършва с намек, сочещ решението – за тези от нас, които са пропуснали същността на заглавието му. така че: СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
  а ние ще седнем на моравата край реката, ще си наместим удобно търпилото и ще чакаме реката да провлачи пред нас труповете на нашите врагове. като нямаме ядрено оръжие на пояса, ще уважим хилядолетното ноу-хау на побратимите по съдба. така де, макар да не се славим с особени достойнства, и ние сме хилядолетни майстори в оцеляването…

 9. Че кой от избирателите е последователен? Аз и жената нарочно всеки път гласуваме различно. И се разбираме да пускаме за 2 различни партии. Така се чувстваме по-малко прецакани. Но: питам един – ти за кого ще гласуваш? Той – за Кауфлин. И защо ще гласуваш за него? Ами богат човек – виж колко много магазини има. Това е дереджето, много са такива.

 10. Блестящо! Току що над морската столица прелетя call sign SIGONELLA – Посейдон! Ниско и тихо, съюзниците са при нас спете спокойно деца! Справка флайтрейдар с включен направо светещ транспордер е! За когото трябва…..

 11. Обърках се! Извинете, от Сигонела е излетял и е бе позивна, сгреших.

 12. ПЛАНЪТ
  1.Сваляне на правителството на Кирил Петков.
  2.Гласуване в парламента на “Антикризисно” правителство.
  3.Създаване на хаос в държавата.
  4.Паравоенните групи излизат наяве.
  5.Етнически сблъсъци.
  6.Генерира се международен к онфликт.
  7.”Антикризисното” правителство иска помощ от Русия.
  8. Изплуват зелените човечета.
  9.Руският ботуш стъпва “легитимно” в България.
  10. Ливанизация на България.
  РЕШЕНИЕТО
  Проевропейска София ДА УБЕДИ КАТЕГОРИЧНО И БЕЗУСЛОВНО антибългарските сили в каквото трябва.
  СЕГА ИЛИ НИКОГА!

 13. В момента наблюдавам как добри и умни хора, хора които заслужават да бъдат почитани не само за тяхната начетеност а и за политическата им принадлежност, че стенат и оспорват грешките на сегашното правителство, защото нямало ясен план и не правело обявените промени с което имали чувството за тяхната неопитност, дори за поставеност от „нечистите“ сили и НЕИЗБЕЖНО трябвало да бъде сменено!
  За да бъда по-точен, ще спомена господин Николай Ненчев в предаването на Горан Благоев, който наистина уважавам, както и собственикът на блога, който уважавам многократно повече, НО имам едно мнение което бих желал пак да посоча и с молбата ми, в желението за общ успех, да не ми се сърдят, а да помислят по този въпрос.
  Ако дойдат СЕГА нови избори какво очакваме да се получи? Горан казва лошо, Николай казва още по-лошо. А какво казва Иво?– само външни фактори могат да ни помогнат!
  Понеже знам, че не става въпрос за „трето“ освобождение от двойният ни освободител, с което този път той ще стане вечен, предполагам етава въпрос за положителната развръака на украинската война, която да спомогне за народното осъзнаване, с което да секне вероятно най-после руската намеса тук.
  И въпреки всичко, коя е НАШАТА партия и кои са НАШИТЕ политици?
  И след като досега нито БЗНС, нито ДБ, нито ПП имат реални шансове, а се говори и за Експертен кабинет, защо още той не е създаден? Или чакаме да го създаде някой от вънка и това мисли господин Инджев?
  Само, че уважаеми господа, въпреки отличната Ви състоятелност, знаете опасностите, които ни ги е посочил и Левски, че който ни освободи и (пак) ще ни зароби, нали това също Ви е ясно?
  А сега ще кажа къде е упрака ( макар той и да не е такъв).
  Хайде, господин Инджев не е (деиствен) политик но се занимава живо с действуващата политика и съществено я критикува.
  Политици в действие са Николай Ненчев, Методи Андреев и мисля и съподвижникът му Стоян Славов(?). Лютви Местан , и ред други… Има и ред други политически анализатори с нашето мислене, които се появяват успешно във Фактор и Фрог Нюз…
  Бъпросът ми е– защо тези политици и тези политически майстори на перото и анализа не се обединяват ЗАЕДНО в един НОВ ЕКСПЕРТЕН СЪЮЗ, независимо от това в какви партии или медии те в момента пребивават и се изявяват?
  Щелта преди всичко на тях трябва да е станала пределно ясна, че само свестните могат да създадат желаната политическа класа и тя трябва да представлява едно неделимо цяло.
  Защо е необходимо честното майсторско перо ТАМ, ще попита може би някой?
  Защото както във всеки един проспериращ бизнес има отдел на личният състав и тук в това творение са необходими хора, които прецизно да анализират кандидатите, за да не се промъкне там някоя неподходяща за съответният пост личност.
  Така, че моля Ви, направете този ход, за да ни помогне и Бог!

 14. към БОРИС:

  късно видях поста ви, а той заслужава дуплика.
  започвам с г-н ИНДЖЕВ, защото сме на негова територия.
  човешкият интелект има различни хоризонти спрямо картината в която оперира. факт е, че у нас не можем да се измием ЕФИКАСНО от русофилията. тези северни твари са като пиявици. вие и мнозина още, просто НЕ ЗНАЕТЕ, че те са такива с всички, до които са се добрали./ било чрез оръжието, било чрез портмонетата на жертвите/. ще ви дам необорим контрапример: при все, че 500 години сме били под властта на османската империя, при все, че спрямо нея винаги сме били “шепа хора”, при все, че сме с различна религия и то в едни съвсем нетолерантни към факта векове, изследването на генома на българското население днес, доста изненадващо показа, че имаме МИНИМИСТИЧНО / мистично малко!/ генетично смесване / техни гени! / с т. н. турци. имаме неочаквано много италиански гени, което ще рече, че през разните военни походи, минавали през земите ни, през вековете, войниците често са си държали гащите развързани. НО НЕ И “ПОРОБИТЕЛИТЕ” НИ! / мразя тази тъпашка терминология, налята в тиквите ни от северните твари! /
  говорех за хоризонтите…малкият кръгозор вижда нашето дпс – чиста креатура на мордора, особено с лидера им, с многото агентурни псевдоними…да, реалност е. но за едно никакво време спрямо мащабите на историята. за онези 500 години, както и да го сучим, ето ни, оцеляли сме. а благодарение на науката, се опулихме, че османците даже не са посягали на невестите ни! а какво би се получило от нас, ако бяхме се оказали в печката на северните твари? НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ИЗМИЕМ ОТ ТЯХНАТА ДОРИ ДИСТАНЦИОННА “ЛЮБОВ”! заради тях ние НЯМАМЕ армия, нямаме служби за сигурност, нямаме полиция, нямаме български медии, нямаме българска национална чест! имаме кисело мляко, силиконки и атомизирано население, което е тъпо по подразбиране и дори не знае какво значи това…познавам доста добре орките, северните твари! имам АДЕКВАТНА към околния свят глава и заявявам, че те – географски – исторически субект върху 1/9 част от земната суша, са напълно в СВОЕТО си “право” да бъдат каквито си искат. ако ще деца да закусват или замезват. НО КАКВО ДА НАПРАВИМ С НАШИТЕ ПОЗИТАНСКИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ШИЗОФРЕНИЦИ, живеещи си прекрасно в прекрасната ни българия, но ментално мислещи, действащи и мастурбиращи пред портрета на един ЧУЖДЕСТРАНЕН ЦАР ?
  предполагам, че уважаемият г-н ИНДЖЕВ поради това бленува за решението, което ОБЕКТИВНО ще ни реши тъпия проблем – “външното решение”. северните твари да си отидат в желаното от тях място- “в рая” !
  искам яко да ударя по канчето всеки, който употребява израза “който ни освободи, той ще ни пороби!” русофилистичните глави не могат да мислят адекватно, поради уврежданията си. но защо ОСТАНАЛИТЕ генерализират тази фраза? защото е казана от еди-кой си или защото е верна ? ами тя НЕ Е ВЕРНА. ВЪОБЩЕ! в историята на света, още повече на европа, има какви ли не завладявания, освобождавания, обезлюдявания и религиозни побърквации. но тази глупост “който ни освободи, той ще ни пороби” – никъде другаде не са си я боднали на шапката. няма ли да запомним, че освобождаването е процес с два участника? освободителят може, има своето си лично право да прави каквото му душа иска. ок, освободил ни. а после? ние какво, стадо кози ли сме? чешем си брадите и гадаем: ау, този сега ще ни зароби! ами да, като се е сдобил със стадо кози, ще си ги вкара в своята кошара. “новите” в кошарата ще мрънкат: ето, зароби ни…УЖАСНО, НАЛИ? усещате ли накъде бия? че контрата е в нас, освободените.КОЙ ВЪОБЩЕ ВИ ВКАРА В ГЛАВИТЕ ДУМАТА ОСВОБОЖДЕНИЕ? отговорете си, ако можете да мислите, вместо да русофилистирате! те, северните твари, директно дойдоха и НИ ЗАВЛАДЯХА, ЗАРОБИХА НА МИГА. защо това го няма в нашите учебници и професорски монографии? защо няма и ред, че англия изгонва тварите от земите ни ЧЕТИРИ ГОДИНИ СЛЕД ЗАРОБВАНЕТО НИ В 1878г.? защо аз трябваше да го узнавам от написаното за това от чужди източници? – ЗА РЕАЛНОТО НИ ОСВОБОЖДЕНИЕ ТОГАВА!
  хилядолетия сме оцелявали по днешните ни земи. имаме прекрасна територия, климат и генетичен материал. но сме най-бедните, най- слабите като икономика, най-ненадеждните като хора в цяла европа. дори сме забравили какво значи думата СРАМ.
  ВСИЧКО ТОВА ЗАПОЧНА В 1878 г.
  …по-нататък – друг път. писна ми. то си е жив мазохизъм да си говорим за нас си.

 15. към БОРИС:

  уважаеми БОРИС, моля да ме извините, че сервирах разсъжденията си от по-общ характер тъкмо в дупликата си към вас, по-горе. неволно станахте повод, а не сте причината. в своята реплика вие черно на бяло тълкувате тезата на г- ИНДЖЕВ / като хипотеза/, точно така, както я разбирам и аз. даже ви дължа БЛАГОДОРНОСТ, доколкото в моята дуплика написах неща, които трябваше да бъдат казани!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.