Украйна преподаде кървав урок на Русия по патриотизъм и тя започна да схваща – прилики и разлики по спора ни със Скопие

 

 

 

 

 

Не, не може да се сравняват пряко “недоразуменията” между Русия и Украйна от една страна и от друга- подобието на  това съседско “неразбирателство” между България и Северна Македония. 

Има някои формални прилики.

По – големият “брат” и в двата случая е повече или по-малко в ролята на ментор. В случая с Русия е “в повече”, а в нашия – “по-малко”. Но го има този елемент от напрежението.

“Големият” брат дори отказва да признае националната идентичност на по-малкия. Спорим за езика. Също и за историята. Основната разлика, освен в мащаба, е главно в това, че от руската имперска надменност произтече военна агресия. Нищо подобно не заплашва западните ни съседи, към които повечето българи проявяват по-скоро безразличие, отколкото кръвожаден нагон.

Има е един парадокс с обратен знак. Голямата Русия обвинява по-малката Украйна в “нацификация” с днешна дата, докато малката Северна Македония вини по-голямата от нея България във фашизъм със задна дата. Съответно пък България не е съгласна с македонстващата “дебългаризация”, извършена под сръбско командване. 

Дотук- констатации, известни на всички. Имаме обаче и новини.

В България вече си проправя път тезата, че в края на краищата съседите ни могат да се имат за каквито си искат, стига да спазват правата на българите там и да не ни крадат историята. Това е определен напредък спрямо пълното отрицание на македонската идентичност, което беше много по-масово, отколко можем да доловим напоследък в публичното говорене у нас. 

Изненадващо, но не и нелогично, нещо подобно започва да се случва в редиците на руските пропагандони. И у нас рашизоидите повтаряха папагалски ( някои го правят все още) че нямало такова нещо като Украйна. Тя била Окрайна, някаква руска покрайнина ( тезата яростно разпространяваше след руската окупация на Крим през 2014 г. покойният проф. Божидар Димитров, който отричаше дори съществуването на украинския език като някаква форма на полския ).

Шокираните от твърдата украинска съпротива руски шовинисти показват вече наченки на разбиране, че срещу руската агресия се е изправил целия украински народ, включително и онези милиони хора с майчиния им руски език, които отказаха да припознаят московските варвари като свои “освободители” от т.н. бандеровци ( т.е. от онези по-малко от два процента украински националисти, които не можаха да излъчат свое представителство в сегашния украински парламент). В отчаянието си един такъв руски шовинист обяви украинците за чисти руснаци, но само заради извода, че това била причината да не могат да бъдат победени от руската армия! 

В Русия приказките, разказвани от телевизионния екран от пропагандоните, не са никаква импровизация. Както преди надъхваха от името на режима хората за бърза и неминуема победа над Украйна, сега започват да подготвят аудиторията за някакво компромисно решение, което никак няма да изглежда като руска победа. Да не говорим, че поражението на Русия на бойното поле в Украйна изглежда вече се допуска като вариант. Обяснениет? Ами “ целият запад воюва срещу нас”, жалват се все по-често пропагандоните.  

Апропо, без да правя пряка връзка с характера на проблема ( относително) голямата България също е сама срещу “целия свят” по отношение на малката Северна Македония. Само членството ни в НАТО и ЕС, където имаме равноправен глас, ни спасява от това да НЕ ни заявяват директно, че се държим като Русия спрямо Украйна.

Русия на Путлер започва да възприема този урок по трудния начин. Но се питам какво трябва да се случи, за да може и малкото, бледото копие на руско-украинския конфликт да намали до приемливи нива напрежението между нас и македонските ни съседи. Някои по-авантюристични коментатори тук не се свенят пред хипотезата, че братята ни по кръв и вяра отвъд границата ще ни припознаят за братя също по трудния начин – ако албанският фактор ги принуди. Но смятайте, че не съм го написал. Ни най-малко не бих искал да се стига до нещо подобно.  

Трябва да има има и еволюционен начин. Вече признаваме правото им на самоопределение. Ако наистина имаме самочувствието на матрицата, от която произхождат и те, трябва да преодолеем и синдрома на матушката.

Ето един пример за завоя на руската пропаганда. Войнстващият телевизионен коментатор, режисьорът Карен Шахназаров, който до неотдавна се придържаше към канона на официалните опорни точки с най-презрителни оценки за Украйна и нейния народ, днес вече пледира за разбиране, че всъщност трябва да се приеме реалността: има такъв народ! И дори се позовава на класиците Чехов и Гогол. https://news.obozrevatel.com/russia/ukrainskij-narod-eto-realnost-rossijskie-propagandistyi-izmenili-ritoriku-v-razgar-vojnyi-video.htm

“Нельзя только военным путем пытаться решить украинский вопрос. Мы так его не решим, это очень затруднительно. Надо признать, что украинский народ – это реальность. И не говорить, что он там австро-венграми придуман. Почитайте классику: у Чехова, у Гоголя. Да, это близкий нам народ, но который сложился в свою идентичность. Нравится нам это или не нравится”.

Двусмислието на последната фраза в този цитат надхвърля първото значение на казаното. Защото звучи като позоваване ( и дори като контрапункт) на циничното изявление на Путлер, който се обърна към Украйна с призив да се преклони пред Русия две седмици преди нахлуването от 24 февруари: “нравится, не нравится, спи моя красавица” . 

Обяснявал съм вече какво всъщност казва(ше) Путлер на руско говорещата публика Путлер…https://ivo.bg/2022/02/11/путин-обикновен-цинизъм-свързан-с-рус/  

 

 

19 мнения за “Украйна преподаде кървав урок на Русия по патриотизъм и тя започна да схваща – прилики и разлики по спора ни със Скопие”

 1. …..спи моя крласавизца е в пънк рок песента текста от началото на 90те, а Путин го извърта на – терпи моя красавица- в неговото заявление от бункура здраво стиснал ръба на бюрото….

 2. Преди дни четох интервю с белгийски професор и, признавам си, много се замислих за казаното от него.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/06/14/4357851_prof_detrez_mahaneto_na_vetoto_ne_znachi_che_bulgariia/

  Преди месеци писах, и все още мятам, че съм прав, че нашият национален интерес не е сегашната С. Македония да бъде в ЕС. Ще се повторя, но наистина, враждебна нам държава, чийто националн наратив е изцяло изграден на основата на “ние не сме българи” не ни трябва са “съюзник”. С. Македония ТРЯБВА да се промени.

  Независимо от това, за мен наложеното вето се доказа като пълен дипломатически провал.
  Така нареченият договор за “добросъседство” е един “чуден” документ, без ясни критерии за това, как се отчита неговото изпълнение и какво трябва да последва при неизпълнение. Вместо да се зададе ясна рамка на това “добросъседтво”, коярто да е в синхрон с основните принципи на ЕС ( “хора, стоки, капитали”), т.е. без практически изисквания (примерно за пострияване на жп линия до 202х? година, на магистрала до 202х година, за размяна на хххх студенти или организиране на ххх изложби и т.н. и т.н.) се залага основно на една “историческа комисия”. Щеше да е лесно да бъде обяснено на съюзниците ни от ЕС и НАТО недоволството ни при неизпълнението на един ясен и практичен договор разписан с гаранции и срокове.

  Недоволството от мъгляви формулировки и исторически претенции обаче не може да се обясни.
  Тезите на България НЕ могат да бъдат защитени, защото вместо практически резултати от “добросъседство’ България изисква нящо, което и на мен като българин не ми е ясно какво е.
  Тоя договор и всичко последвало от него за очевиден ясен дипломатически провал.
  Знаем, че договорът бе подписан от вожда “на простите” ГЕРБави и виждайки как се използва той сега сега – за взривяване на управлението, не може да не се запитаме: Дали пък тоя договор не е една от мините, заложени нарочно от ГЕРБавите под всяко бъдещо управлени ?
  За мен синхронът в Нардоното събрание между Има Такива Наглеци и ГЕРБавите от последните дни и днес е доказателство за точно такъв замисъл.

  А, какво да се прави от тук насетне?
  Аз бих казал, че българските граждани трябва да настояваме ветото да бъде премахнато незабавно и преговорите да започнат тази година, като всички български претенции бъдат изчистени по време на преговорите.

  И както се казва в горното интервю, свалянето на ветото не означева, че Цар Самуил става македонец, но ще позволи на България да получи много по-широка подкрепа срещу кражбата на история и умишлено насажданата омраза към България в С. Макединия.

 3. Бандера е национален герой на Украйна. Руснаците обиждат украинците на “бандеровци” – все едно нас да ни обиждат на “левскари” – орките както винаги фалшифицират историята.

  Колкото до фашизма ( комунизма) наистина май последния фашист ще умре в България, едва след като последното убежище на фашизма, Мордор, бъде разформировано след победата на Украйна

  Аркадий Бабченко по темата за фашизма:

  https://youtu.be/-UXY8Cfr9i4

 4. Ще си остана с мечтите да се построи някога железница София – Скопие

  Ще си остана с мечтата за разрушаването на МОЧА (ако сте гледали финалната сцена на филма “Забриски Пойнт” – така аз го разрушвам всеки ден).

  Слава Украйна!

 5. за ИВАН СТОИЛОВ : сори, но в криминалния жаргон феня, с който ОКУРОК е запознат дори по служебно задължение още от младини, не е нито терпи, нито спи, а СОСИ моя красавица. на две водки всеки ленинградски бандит почваше така да говори на приятелката си, защото за повече не ставаше. това е достоверно, но старо инфо, от ссср.

 6. http://nslatinski.org/?q=bg/node/3278

  Признавам, че много мислих по въпроса дали да пусна в коментара си по-горното мнение на Николай Слатински.
  Правя го единствено и само, защото го прочетох днес, а близки до написаното от него мисли ме спохождат горе-долу от десетина дни.
  ———–
  А по отношение на щекотливата тема по започналият вече опит за сваляне на Правителството на България, ще бъда кратък. Тъкми ни се някакво подобие на кабинета Беров номер 2.
  Политическата атака срещу Правителството на България е с толкова ясен Аватар, че само политически слепци (или Пеликани, а може би и двете) могат да се правят, че не забелязват откъде и защо идва!
  Да видим има ли съпротивителни сили у нас!
  По времето на Беров 1 не бяхме нито в ЕС, нито в НАТО, за разлика от сега…

 7. Нали в парламентарната коалиция ГЕРБ-СДС има демократи – СЕДЕСАРИ ?! Ако наистина още са такива, а не са сдъвкани и изплюти от ГЕРБ страхливци, сега е моментът да гласуват СРЕЩУ вота на недоверие и да се присъединят към Продължаваме промяната! ? Или догадките , че от самото начало на “прехода” СДС са били руски “лимонки” ще се окаже истина ? Като си спомня само колко ги обичахме и им се възхищавахме на смелостта !
  Сега е моментът да си върнат народната любов и доверие!

 8. Спорът с Македония, с всичките му постановки, си е чиста проба балкански провинциализъм. Македония е откъсната от България вече 140 години, достатъчно време за дивергентна еволюция. Да, макеедонците са потомци на българи, но междувременно, като причината може да се намери и в неадекватната политика на България от 1878 и до сега при различни правителства и режими. България остави македонският въпрос да се решава от Русия и Сърбия и сега трябва да се съобрази с реалността. А сега сме свидетели на шизофренични реакции на нашата позиция. Ако държим, че македонските са българи, защо трябва да настояваме, българите да се впишат в конституцията, наред с албанците и другите не-македонци. Ако ли са българ, то Самуил е явно и техен цар.
  Всички днешни нации, някога са били нещо друго. Кирил и Методий отиват да мисионерстват във Великоморавия. Сега такава държава няма, на тази територия има чехи, словаци и може би поляци, каквито в девети век не е имало. Значи ли това, че те са изкуствени народи.
  Да погледнем към цивилизования свят. Северна Белгия се нарича Фландрия, там говорят холандски, но наричат езика си фламандски. Да има някакви дрязги по този повод? В Южна Белгия живеят валонци, говорят френски, но не се имат за французи. Да има препирни?
  Кога ще пораснем и почнем да се държим като възрастни.

 9. Съжалявам, но сравнението с България-Македония е доста нелепо. Това, че днес е създадена нова идентичност за българите край Вардара, сътворен е бил нов език от сръбски езиковеди, не е причина да се слага проблема в един кюп с проблема на една Империя с бивша нейна васална територия. По тази логика би трябвало да се разгледат отношенията на Австрия с Южен Тирол и народа там или на Румъния с Молдова. Вредно е да се смесва завоевателната история на една азиатска империя с европейските спорове, породени от загубени войни на българската, австрийската или румънската нации за обединение на народите им в една държава.

 10. https://www.youtube.com/watch?v=sqIUnVHQwqw

  Една забележителна реч на Никола Минчев на 3 март на Шипка! Под освиркванията на продажните предатели от иZZраждане (извинявам се)!

  Коалицията Газпром на МУТРИТЕ днес иска да го свалят! Народе????

  Къде сте бе Свободни Софиянци?

  Направете жива верига и защитете Европейския път на България – вземете пример от Украинския народ!

 11. Към zhenen:

  Не, не е вредно да се погледнем отстрани по начина, по който ни виждат отвън. Но е вредно да си мислим, че като си заровим главата в дупката, не ни се вижда за…
  Обяснил съм какви са приликите ( уви, има ги ) и разликите ( за радост ги има също и са по-големи).
  Отричането на един проблем не е решение.
  Нима не е вярно, че в ЕС и НАТО нямаме нито един съюзник по темата? Когато всички ти казват, че не си прав за нещо, а ти иначе държиш на мнението на тези “всички”, не е лошо да се опиташ да се погледнеш с техните очи.
  Нима не е вярно, че в Москва потриват доволно ръце от спряното разширяване на ЕС в Западните Балкани?
  Какво друго означава мълчанието на Москва по спора, освен, че няма нищо против той да продължава и да се разгаря?
  И защо Русия не застава на страната на “братска” България – въпрос за осмисляне от страна на рашистите у нас, които иначе са голеееми патреоти но не получават потреотичен сигнал от Кремъл. Което н ги тревожи заради принципа им, че Москва винаги е права.
  Иначе примери за взаимна европейска търпимост на близки по език, история, традиции и пр. народи има много, но точно тези примери ни поставят в неловко положение да се оправдаваме защо не сме като белгийците ( фламандците и нидерландците), австрийците и германците и т.н. Да, защото македонците са виновни, казваме ние, но нещо не ни разбират, май по Европа, че и в САЩ.
  Не ни харесва да ни сравняват с отношението на империята спрямо Украйна, чиято история, език и самобитност Русия традиционно не признава(ше), но вече започва да осъзнава, че ще трябва да преосмисли реалността такава, каквато е.
  Катаклизъм ли да чакаме, за да бъдем ПРИНУДЕНИ да се замислим по-сериозно как да преодолеем догмата?

 12. Коментарът на Н. Слатински е доста тревожен, но според мен е повърхностен.
  Основната му теза е, че руснаците са свикнали да живеят мизерно и затова могат да воюват дълго, като търпят западните санкции.
  Да живеят мизерно може и да са готови, но дали са готови да умират заради идиотските амбиции на Путин и кръга около него?
  Съмнявам се – човек, колкото и мизерно да е свикнал да живее, не му се умира…

 13. до Beal :

  видимо не познавате обитателите на мордора. те и ще гладуват, и ще умират неограничено време, без никакво значение за чия или за каква кауза. минималната им нужда за достатъчен комфорт е “това” да се отнася за всички наоколо. това население никога не може да роди мисълта, че “аз в нещо съм виновен” и още по-малко “ние в нещо сме виновни”. при тях виновният винаги е външен: съседът, еди-коя си държава, дори господ. тези хора са дълбоко увредени от постоянни, древни и днешни културни дефицити. светът им от векове е тъкан от ЛЪЖА, ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ ! тези хора не подлежат на поправка или културен ремонт- те нямат базата в себе си. ако перефразирам известния виц – вари го, печи го, обличай го царски – пак ще се окаже калашник.
  личното ми мнение е, че тази територия трябва да бъде обезлюдена, в интерес на развитието на цялата човешка цивилизация.

 14. “личното ми мнение е, че тази територия трябва да бъде обезлюдена, в интерес на развитието на цялата човешка цивилизация.”

  100% мисля като Вас!

 15. до Beal

  Самият факт, че от началото на руската агресия в Украйна над 30 000 от техните орки се върнаха с ГРУЗ 200 и няма сериозни протести там по тази причина, трябва да ви говори, че не сте прав(а).
  Не смесвайте желаното (което и аз го желая) с обективната реалност и мизерна действителност в северна азия…
  Прочее, има ли протести в Хабаровск (заради бруталната агресия срещу Украйна)?
  Преди време имаше някакви протести, трихилядни мисля, в защита на уволненият местен дерибей от Центъра…Много от нас възторжено ги приветстваха, вярвайки в начало на Промяна..Е, и?

 16. Вярно, че няма протести, но има масово нежелание да се ходи на фронта.
  Имаше новини за опожарени военни окръжия, които набират новобранци за пушечно месо.
  Виждал съм снимки на печат, който руските чиновници във военните окръжия слагат на тези, които отказват да воюват. Щом се е стигнало до там, да изработват печати, значи работата е сериозна…

 17. @Българин

  30000 са малко за рашара. За там трябват 100000. Да се усети и в масква. Тогава ще стане НЕЩО.

 18. Всъщност от тук, от там се дочуват вече гласове, че трябва да си вземем Македония със сила. (може би подобно на Русия – Крим)

  Докъде ни докараха русоробите!!! По-точно докъде ще ни докарат…

  А българската позиция към Македония е шизофренична в толкова много равнини, че дори не ми се пише по темата.

 19. Ив.Теpзийски 💙💛

  Ами значи ще трябва да чакаме…?
  Още поне 6-7 месеца…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.