Защо Третият Рим не иска да ни освободи и от македонското ни иго

Има исторически прецедент, при който чужда имперска сила освобождава балкански народи от македонско иго. Рим откликва на молбата на елините и ги освобождава от войнствената Македония в края на втори век преди Новата ера. Така Рим осуетява опитите на Македония да се намеси в пуническите войни на страната на Картаген срещу империята. Едновременно с това Рим си присвоява завоюваните земи на Балканите, романизира ги и удържа част от тях чак до окончателното унищожаването на Втория Рим във Византия от османците в навечерието на Колумбовите открития.

И така, да си осъвременим понятията.

Днес в Украйна Третият Рим води своята трета Путинистическа война. Воюва агресивно за разширяване на империята за сметка на по-малки съседни народи. Претендира, че е поканена да освобождава свои съплеменници в Украйна, както “освободи” през 2008 г. Грузия от Южна Абхазия. Превърна  междувременно грузинските граждани там в поданици на руското самодържие  чрез ударно раздаване на имперски паспорти, за да може да ги “защити” от Грузия с танковете и самолетите си. 

Странно, обаче нас, българите, които Третият Рим толкова много обича да освобождава непрекъснато ( от османци, от германци, които не са ни окупирали, от собствения си комунизъм), не желае днес да ни освободи от македонското ни иго. Напротив – още в Сан Стефано през 1878 г. Третият Рим мами българите, че  им дарява земи, които не само не е освободила, но и е обрекла на мъки с предварителните си тайни договорки с Австро-Унгария и Великобритания. Така полага началото на българското македонско иго под формата на един съзнателно сътворен блян, за който поколения българи да мрат с хиляди по балканските фронтове.

Днес българите вече не щат да гинат за Македония. Поне в това отношение сме си научили кървавия исторически урок. На Третия Рим му се ще обратното: ако може пак да се избиваме взаимно по “братски”, както самият Трети Рим постъпва с “братския” украински народ. Или поне да се мразим “братски” под бащинския поглед на Третия Рим, който не си прави труда да разтървава свадливите си отрочета ( по линия на сталинизма и коминтерна), наслаждавайки се на резултат от онова, което е посял с далекобойните гаубици на своята имперска дипломация още през 19 век.

Може ли Третият Рим да ни освободи от македонското ни иго, което разделя България, противопоставя я на западните съюзници ( сама срещу всички тях), сваля председател на Народното (ни) събрание и сипе български заплахи с руски акцент за хаос и катастрофа в страната в случай, че приемем едно френско предложение като начало на края на вековните ни македонски мъки, заложени в интригантските пещи на руската имперска дипломация?

Може, разбира се. Само трябва да скръцне със зъби на послушните си резоньори у нас, които са готови и руски ракети да поканят да ни взривяват, щом това е угодно на Москва. Но, не – Москва мълчи и се подхилва доволно на гърчовете в своя заден двор, в който промосковски задници се изпражняват по темата “Македония” от уж патриотични позиции, чиято истинска цел е да подкопаят българското европейско настояще, да го поставят под съмнение и при първа възможност да го взривят. 

Ако някому се струва, че съм прекалено “цветист” в своята метафора, нека се запознае с карикатурата, чрез която Ботев оприличава на изпражнения българските русофили от 19 век ( чиито потомци днес у нас са рашизоидите). https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/-zashto-botev-vidya-balgarskite-rusofili-kato-fekalii-ot-draglivoto-magare-rusiya-46800

 

 

 

 

Няма въпрос от някаква, макар и малка международна стойност, който Третият Рим да не се опитва да осребри в своя полза ( и да се провали гръмко напоследък). Чак във Венецуела прати оръжия и милиарди на закъсалия си другар Мадуро, за да се зъби на Америка и да продължава да инквизира с галопираща бедност собствения си народ. Третият Рим задели част от професионалните си убийци да защитават ценностите на Руския свят и в центъра на Африка. Но точно за най-горещия злободневен спор насред своята вековна балканска сфера на влияние  Третият Рим “няма мнение”. Седи отстрани като мафиотски бос, който си е платил залога кървавият бой да завърши със смъртта  или доживотното осакатяване на двамата клетници на тепиха и със садистично задаволство очаква инвестицията му да се оправдае. 

Най-лошата новина за нас е, че има големи шансове Третият Рим да успее ако не по отношение чак на леталния изход от двубоя София-Скопие, то по отношение на дългото протакане на този замразен (вече втори век) мъчен международен казус. Третият Рим го забърка и по руски маниер намеква с мълчанието си, че сам ще го “убие” като свое чедо, но когато сам реши.

Ще изненадам мнозина с констатацията си, но истината е, че спорещите страни в България са прави да изтъкват едно нещо, уви:  Русия печели и двата случая. Ако София отстъпи от исканията си, това ще радикализира антизападните настроения, казват ( не без самодоволно ехидство) промосковските ни патриоти. И обратното, ако София продължава да се противопоставя с всички сили на идеята Скопие да получи възможност за начало на преговорите за членство в ЕС, това пък ще маргинализира ( още повече) българската европейска идентичност в очите на самите европейци. 

Третият Рим е в положението на гарантирана печалба и в двата случая. Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ международен въпрос, по който Москва може да се похвали с толкова печеливша позиция в наши дни. В бизнеса му казват win-win. 

Обречени ли сме?

Не съвсем. Имаме една надежда.

Слава на Украйна! – ако ме разбирате отново какво искам да кажа.

П.С. Третият Рим, Руският свят и прочее терминологични проекции на руския шовинизъм да се четат в кавички.

5 мнения за “Защо Третият Рим не иска да ни освободи и от македонското ни иго”

 1. Има един паразит по котките, който използва мишките, като средство да попадне в друга котка, като се загнездва в мозъка на мишката и я принуждава образно казано, сама да се пъхне в устата на котката. И като че нашата политическа класа е точно такъв медиум, заразен с паразита на русофилията. Ние знаем кой е Копейкин и той си знае ролята и шумно я играе. И това влиза в плана Решетников за създаване на прикритие за неговият продукт Рубел Радевь който сега ни плаши, че неустояването на ветото спрямо РСМ щяло да доведе до “тежки последици”. Тежки за кого? За България или за плана Решетников, изберете сами. Още преди две години зациркулира новината че пРезидента имал идеи за конституционни промени. Какви точно, не казва. Всеки да си мисли каквото му е удобно. Партенка ли е това или внедряване на черният съветски опит. Може би един вариант е нова конституция, която и дори да не въведе президентска република то поне да даде възможност за абнуление и да отвори за Радев перспектива за нови два мандата. Ако ли пък това не стане, вече виждаме кой загрява по тъча, славния генерал Стефан Янев, Копейкин лайт.
  Не е ли време за нов протест, с мотото “Радев вън!”, докато не е късно.

 2. боже мой! г-н ИНДЖЕВ, НЕВЕРОЯТНА СТАТИЯ! мога да наредя и още много суперлативи, но ще стане нездравословно. БЛАГОДАРЯ за тази толкова широкообхватна картина на дереджето ни, наредена върху канавата от столетното сплитане на токсичните пипала на мордора, върху нашата територия !
  изцяло споделям, разбирам и се надявам и аз на развръзката зад бойния вик СЛАВА НА УКРАЙНА! /ами да, имаме я историческата предпоставка, външният фактор. яхвайки крилатата фраза на БАБЧЕНКО, че с човечеството се случва глобално оглупяване, виждаме, че силно нарастна възможността да се случи неизбежното : глупостта да пльосне на земята тъкмо рекордьора – мордора! той НАЙ-СЕТНЕ се спъна ФАТАЛНО и вече лети към земята. че завалията, не го знае – то си е от глупостта му ! а ние с вас, седим и си говорим…на брега на реката. /

 3. Русия не е трети Рим! Трети Рим е Велико Търново, след превземането на Константинопол от кръстоносците.

 4. “Радев вън!”

  Точно това скандирахме част от протестиращите пред президентствотор но далеч не бяхме всичките!
  Прав сте Nicolai Christovр но този път трябва всичките!

  Не съм гласувал за ПП, но в сряда ще изляза да ги подкрепя!

  Вреиме е за нови протести! Ако ние не отстоим България – няма кой!

 5. Третия Рим даде оръжия и подкрепа на Мадуро,но му прибра 30тина тона злато.,руснаците гювеч не дават…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.