Един Божанков пролет ( в БСП) не прави, но бялата лястовица сред червените трябва да бъде подкрепена и от сините

Всеки, който познава поне малко моите дългогодишни публицистични позиции ще свидетелства, че не бих споменавал с позитивен акцент за трети път в свои публикации един депутат, ако наистина не съм убеден, че си заслужава. Още повече, че става дума за депутат от БСП, с която съм в “боксови отношения” от десетилетия.

Не можем да се правим, че не забелязваме едно политическо израстване заради устойчивите ни пристрастия. Ето какво написа преди два дни във фейсбук депутатът от БСП Явор Божанков. Публикувам го без редакция със съзнанието, че вероятно не му правя услуга в рамките на неговата партия, където моето име е обругавано системно от десетилетия и дори е използвано като нарицателно за враг ( напомням само един от примерите- “инджевчета” биват наричани от Велислава Дърева българите, които искат демонтирането на МОЧА, да не говорим за епитетите, под които се опитва да ме погребе нейният конкурент по злоба Симов).

Румен Радев е най-голямото ми огорчение в политката. 

Началото на тази коалиция започна с протестите миналата година. Излязохме за да защитим президенската институция от атаките на мафията. 

Застанахме заедно на площада. Въпреки различията ни. Останах над 200 дни. Направих го заради институцията, за България и за Радев. Съжалявам само за последното. 

Днес същата мафия атакува друга институция – народното събрание и председателя ни Никола Минчев. 

Една и същия мафия. Един и същ президент. Едни и същи хора на площада. 

Този път без президента”.

Обективният прочит на горните изречения изисква признанието, че мнозина либерални читатели, противници на БСП, биха припознали себе си в изразената от Божанков позиция, т.е. биха се подписали под нея ( ако не знаеха, кой е авторът). Не е ли време да започнем да съдим наистина по делата за хората, па макар и да са от чуждия лагер!

НА СНИМКАТА ( “24 часа”): Явор Божанков със семейството си през 2019 г.

 

 

 

 

 

Защо този частен, на пръв поглед случай, си заслужава вниманието. По няколко причини.

Първо, позицията на Божанков, макар и подобна на Нинова ( вече), е подкрепена от други негови жестове в същата посока. Както съм отбелязвал, той събра смелост да участва в голямо шествие на прозападни българи в София в подкрепа на Украйна – за разлика от Нинова , която е лицето на червения шантаж по темата за (не)предоставянето на оръжия за Украйна. Интересното е, че никой не го прогони ( или подгони), както бяха прогонени от демонстрация пред МОЧА видни дейци на ГЕРБ преди близо два месеца. Признато му бе от “улицата” правото да претърпи развитие без да бъде упрекнат в лицемерие. https://ivo.bg/2022/04/11/не-съм-се-припознал-депутатът-от-бсп-яв/

Второ, ако ставаше дума за някакъв личен бунт срещу партийната линия, той непременно щеше да бъде заклеймен по надлежния начин в партията, чието ръководство няма проблем да прогонва далеч по-утвърдени партийни кадри. Явно позицията на младежа отразява определени настроения в тази партия и това трябва да бъде поощрено от демократично мислещите българи. 

Трето, тази позиция не само е различна от обичайната за БСП, но и е противоположна на екстремната червена пропаганда, представяна от споменатите по-горе Александър Симов или като изчезналата от публичността напоследък Дърева. И не ми казвайте, че става дума за някакъв толериран в тази закостеняла структура плурализъм. Той не би оцелял и един миг, ако нямаше  съответното вътрешнопартийно “ляво” рамо за “десния” завой.

Четвърто, говорим за млад политик от ново поколение, който може да се окаже олицетворение на така желаната от …противниците на БСП, но несъстояла се през последните 32 години промяна на партията в проевропейска посока. 

Пето- на вниманието на десните хора, които няма да се съгласят с написаното дотук. Давате ли си сметка, че ако тенденцията към европеизиране на левицата вземе връх, мнозина разочаровани от липсата на обединение между традиционните опоненти на БСП могат да я припознаят като  една обновена, променена в социалдемократическа посока партия? Мнозина го направиха в началото на 90-те години, когато социалдемокрацията беше популярна алтернатива на консервирания от БСП комунизъм.

Да, един Божанков “пролет не прави”, още по-малко “Пражка”. Но бялата лястовица сред червените заслужава да бъде откроена и поощрена. Светът не е  нито черно-бял, нито червено-син. Продължавам да твърдя, че манталитетно у нас той се дели на проруски ( евразийски) и на прозападен ( европейски).  Божанков вече показа с позицията си в подкрепа на Украйна къде пребивава в това отношение.

Да споделя за финал една лична “случка”. Наскоро в центъра на София ме заговори човек, който изрече суперлативи за моята политическа позиция. Припомни ми, че се познаваме от времето, когато бях телевизионен водещ. Бил е част от младежката организация на БСП ( явно на достатъчно висока позиция, за да е попаднал във фокуса на воденото от мен предаване “В десетката” по БТВ). Ще спестя личния комплимент за някакви мои заслуги за неговото проглеждане. Важното е, че такава трансформация сред младите е възможна и не бива да бъде отхвърляна с доводи като “вълкът козината си мени…” , да не говорим за вредата от максимата “няма бивш комунист”, чрез която бяха отблъснати ( и тласнати обратно в левите редици) хиляди българи, искрено желаещи да помагат чрез своята промяна на демократизираща се България.  

 

 

 

13 мнения за “Един Божанков пролет ( в БСП) не прави, но бялата лястовица сред червените трябва да бъде подкрепена и от сините”

 1. процес за социалдемократизиране на партията ще бъде дълъг и мъчителен.Всяка крачка в тази посока трябва да бъде приветствана .Трудно се менят концепции насаждани десетки години .

 2. Приветствам изцяло действията и поведението на Явор Божанков.
  А и булката съдейки от фотото е симпатяга. Всичко, който както иска да го разбира, има значение. Изключителноо добро, за кой ли път, попадение от архива на Иво.
  Пускам двата линка и съм убеден ще се харесат И на цитираното семейство.
  https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1537894024626905094

 3. Симпатии за проевропейския социалист, дано има повече, дано се отрече или скъса пъпната връв с Империята на злото, защото сме били свидетели на хамелеонщини. Не съм го следил, но дали е съгласен да прати няколко кашона с патрони, калашници и гранатомети на братята по съдба украинци? Иначе БСП е политически труп, избирателите намаляват със скорост около 20 хил. на година заради демографията, нищо цинично; съответно и русофилите – единствено демографията лекува, както и “Слава на Украйна”!

 4. моя милост е била винаги за насърчаване на възможностите за близост, т.е. сближаване към правилната обща посока. Лошото е, че в посочените среди при почти всички случаи, това е тактика, която кагебейцит им използват с цел за замазване на очите, за да прикоткат балъците, или за да се дискредитират съответните подържници. Подобен пример, както споменахте е Ал. Симав, бих прибавил във Вашият случай и Бойко Барисович.
  Разбира се, може да има и вариянт на узряване, особено сега, когато картата с руската подкрепа в международно ниво е станала напълно губеща.
  По мое мнение би трябвало безмълвно да се изчака, поне за да се види каква е целта на изказването. Може би е подход за да бъде спряно или овладяно клатушкането на техни избиратели, за да останат в редиците им. И без това, от тази немислеща маса прозападните избиратели няма да имат ефективна полза, защото средата от която излизат е прекалено много покварена и общите контакти ще причинят трусове и замърсявания. Това го забелязваме и наблюдаваме при сегашното правителство на Петков (с Нинова и Слави), на което този съвместен избор вероятно ще му причини и карахът.

 5. Казахстански шамар за Путин:
  “Отговаряйки на въпросите на модератора на панелната сесия на президентите Маргарита Симонян, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви в прав текст, че републиката не признава „квазидържавни територии“ като Донецк и Луганск. В крайна сметка Тайван и Косово не бяха признати, което означава, че „ДНР“ и „ЛНР“ също не могат да разчитат на признание. Това бе истински шамар по лицето на Владимир Путин.”
  “Неотдавна казахстанският президент заяви по телевизия „Россия 24“, че Казахстан няма „да служи вечно и да се кланя в краката на Русия“.”

  https://frognews.bg/novini/kazahstan-shamarosa-kremal-dnr-lnr-putin-zamalcha.html

 6. Президент Токаев спомена и Абхазия и Южна Осетия в същия контекст..Това е сигнал.че не може да става въпрос за откъсване на североказахстански територии или Байконур.

 7. Заслужава си времето за споделеното за “текучката” в Мордор от моят приятел Юрий Шмуклер и пресен емигрант в Обетованата земя. В зоната на здрача, той заряза всичко, вкл. и блестяща професионална кариера на биолог, практикувана до самият ден на заминаването. И така се обрече на “социалка” което е несъвместимо И с неговият пословичен работохолизъм. Но ввХУЙЛО на читавото в Педерацията не оставя избор.
  http://yu-b-shmukler.narod.ru/New/Time/Anestesia.html?fbclid=IwAR0UvxfbIfSI3u9lN9hXEcEV0exoV3UGy-jQsFzmF9u6caebuXQqdD_vUjI

 8. Дереджето на ордите на Педерацията. С титри на инглиш

 9. Преди време, когато се обсъждаха в парламентарна комисия промени в закона за българското гражданство, както и здравното осигуряване на постоянно пребиваващи чужди граждани, единствените депутати, които се застъпиха за българския интерес и оспориха предложенията на ДПС и на експерти от правосъдното министерство, бяха Явор Божанков и Крум Зарков ! Тогава написах пост във форума, че за мен е ОТЧАЙВАЩО, че единствените, които постъпиха отговорно и се опитаха да защитят българския интерес бяха само депутати от БСП! За мен и до днес остава загадка ЗАЩО не реагираха на тези опасни за националната ни сигурност промени депутатите на демократичните, уж десни партии като ГЕРБ-СДС и патрЭоти разни?!
  От този момент следя с любопитство позициите и изявите на Явор Божанков и досега не ме е разочаровал с двуличие и безпринципност , въпреки че е от БСП! 🙂

 10. Какво го задържа този Явор в тази партия ?! Ако ще опитва да й оправя имиджа – значи е поредния блъф! Ако ли не – да си взима кукличките и да им връща парцалките на Корни и Дърева. Стои си на власт партията вече почти век и ни кара да чакаме с трепет да се промени. Прави го , не може да й се отрече , но произвежда само метастази като ДпС , ГЕРБ, МВРО , ИТН, Копойкин и т.н.за която се сетите – нима има още оптимисти?

 11. Божанков е против Радев по простата причина, че Радев и Нинова са врагове и второ, Радев е на страната на партии, нови и стари, които дърпат електорат от БСП. Когато си против Радев неминуемо риториката ти става либерално-демократична.

 12. Към Скъсан ляв червен шушон:

  Не искам да бъда принуждаван да обяснявам отново онова, което съм обяснил в текста си: Божанков беше на шествието в подкрепа на Украйна и това не се връзва с подозрението за причината, поради която се изказа остро срещу Радев, изтъквана от Вас. Самият Божанков доста синтезирано е обяснил позицията си защо е разочарован от Радев.Не сте длъжен да цените подобно развитие на политически противник, но фактите не могат да бъдат отречени – такива, каквито са.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.