Путин чупи собствени рекорди по отблъскване и на досегашни съюзници

Regiomontium, Regiomonti, Kunnegsgarbs, Knigsberg,Kralowgród, Królewiec, Královec, Karaliaučius, Königsberg in Preußen,Königsberg. Така се е казвал днешният руски анклав Калинниград в периода 1255 до 1946 година, когато бившата столица на Прусия е наречена на полуграмотния болшевишки лидер от работнически произход ( с цели четири класа образователен ценз) Калинин.

Германия никога не е повдигала въпроса за тази отнета от нея територия. Мълчи и днес, вярна на принципа си да не буди демоните на нацисткото си минало  и преминаването на Кьонигсберг във владение на съветските победители – въпреки факта, че става дума за града, от който тръгва обединението на Германия като столица на Прусия, наричан още по аналогия “италианския Пиемонт”. Мълчи дори и когато руските шовинисти заливат с боя паметника на Кант в родния му град ( на снимката), макар този колос на философията да няма нищо общо с нацизма.

 

 

 

 

И въпреки това темата за съветските завоевания за сметка на съседите си пробива път напоследък в публичността благодарение на руската агресия срещу Украйна. Япония вече отказва да нарича Северните си територии, отнети от СССР, с руското им обозначение Курилски Острови. В Полша, в балтийските страни и в Украйна задават риторични въпроси какво би станало, ако към Кьонингсберг се приложи същата логика на претенциите на исторически основания. 

Литва пристъпи към косвени действия. Забрани транзитния железопътен поток на стоки, попадащи под санкциите срещу Русия, към и от руската Калининградска област. Мярката влезе в сила вчера, на 18 юни. Става дума по различни оценки за 40 или 50 на сто от товарите, превозвани от и към руската област. Засегнат е фатално превозът на строителни материали и на готова продукция, произвеждана в Калининградска област.

На другия край на картата на бившата съветска империя Казахстан наложи забрана за превоза на руски въглища през своя територия. Обяви го в навечерието на посещението на президента на Казахстан Касъм Жомат Токаев в Русия на икономическия форум в Петербург, където той шокира Путин с изказването си против руската агресия срещу Украйна. Заяви това буквално очи в очи на Путин, докато двамата седяха на една сцена в присъствието на не по-малко зяпнала от учудване телевизионна пропагандистка Симонян. 

Токаев не е просто бивш министър на външните работи и дипломат от кариера на своята страна, но и бивш висш международен чиновник от най-високите етажи на дипломацията в качеството си на заместник генерален секретар на ООН в офиса на организацията в Женева. Говори свободно английски и френски, но и общува с китайското ръководство на родния му език на четири очи. Усъвършенствал е езика на лингвистични курсове в самия Китай, където дълго е работил в съветското посолство.

Като се има предвид, че на Китай се падат три пъти повече инвестиции в Казахстан, отколкото на Русия, може да се направи заключение, че опитният дипломат изразява мнение, което е най-малкото близко до официалната позиция на Пекин. И я съобщи бавно и тържествено на Путин, заявявайки подкрепа за териториалната цялост на Украйна и отхвърляйки признаването на изкуствено създадените от Русия “републики” ЛНР и ДНР на територията на Украйна.

Извън тази публична демонстрация Токаев е отказал да бъде награден с ордена “Александър Невски” по време на посещението му в Петербург. Това е същият орден, който краси реверите на българския почетен консул в Пловдив Георги Гергов и на бившия шеф на Лукойл в България Валентин Златев ( чийто приятел Бойко Борисов беше закичен през 2007 г. с орден “Ломоносов” от шефа на руските тайни служби Николай Патрушев заедно с Вежди Рашидов, акад. Антон Дончев, писателя и депутат Дончо Цончев ).

И с още нещо ядоса Токаев  руZкия Путин. Направо го накара да скърца със съби. Разказа в негово присъствие, че е създал специална комисия за възстановяване на откраднатите и изнесени в чужбина ценности от неговия предшественик президента Назърбаев.

 

 

 

 

Поради каква причина Токаев си позволява да хвърля такива аналогии и предизвикаталества в очите на руския самодържец без същия да смее дори да го репликира? Токаев отправи забележки и срещу враждебни спрямо казахския суверенитет изказвания на официални лица в Русия ( намек за териториалните претенции на Русия спрямо Северен Казахстан).

Отговарям отново: зад Токаев стои Китай, който буквално нареди през януари на Путин да си изтегли “миротворците” от Казахстан, поканени там от самия Токаев по време на бунтовете срещу властта му. Едно изтекло в медиите обаждане на китайския външен министър до Москва, което не беше опровергано като “слух” нито от Пекин, нито от Москва, беше достатъчно Путин да си прибере веднага поредния “временен  контингент” от чужбина. 

Путин успя да събуди страховете на всякакви съседи и да настрои срещу Русия дори съюзници по документи, като Казахстан. Токаев можеше, както всички останали поканени световни лидери, да откаже личното си присъствие в Петербург. Беше единствения значим държавен ръководител на форума. Отиде там с очевидното намерение да хвърли предизвикателството си в лицето на Путин и постигна максимума като (липса на) реакция от иначе крайно докачливия, но онемял в случая руски владетел.  

 

 

14 мнения за “Путин чупи собствени рекорди по отблъскване и на досегашни съюзници”

 1. 116 дни героична съпротива на Украинския народ и ОТПОР на кремълските нашественици!

  ГЕРОЯМ СЛАВА!

 2. добре, добре, добре! картите се нареждат точно както е добре за въпроса доколко китай вижда в мордора нещо различно от една подпалена бензиностанция!

 3. постът ми от снощи, акуратно, е по статията на г-н ИНДЖЕВ.
  сега сме нов ден и искам да задам един мой въпрос към форума. моля за извинение, че постъпвам така, но както съм писал тук, докторът ми е забранил да се интересувам от днешната реалност в българия.
  въпросът ми е има ли шизофрения в поведението на позитанците, по тяхното категорично нежелание да се помага на УКРАЙНА с оръжие ? от една страна, достатъчно обстойно се обсъди как нашите военни заводи се задъхват да бълват на три смени оръжие, което ЧРЕЗ ТРЕТИ СТРАНИ, ЧРЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ, но заминава и попада в УКРАЙНА. с различна интензивност, но това се случва още от 2014г и в този аспект, мордорът упорито трови с НОВИЧОК нашият г-н ГЕБРЕВ. именно, ЗАЩОТО ЗНАЧИМО ПОМАГАМЕ НА ВСУ. също така, ВЪПРЕКИ, че нашите русофилистични медии/ т.е. всичките наши медии!/ и в момента пишат, че мордорът ни е спрял ГАЗА, заедно с ПОЛША,…защото уж само ние не сме плащали с рубли / ЛЪЖА! никой в европа не плаща с рубли! вече писах тук каква е схемата през дъщерната фирмичка + БАНКА на газпром в люксембург. ЧЕ ПИШАТ ОБРАТНОТО – ТОВА Е РУСКА ПРОПАГАНДА, ЛЪЖА!/, реалната ИСТИНА Е, ЧЕ ТОЧНО НИЕ И ПОЛША СМЕ НАКАЗАНИ ОТ ОНЗИ КРЕМЪЛКИ ЧЕП, ЗАРАДИ ГЛАВНИТЕ СИ ПРИНОСИ В ПОЛЗА НА УКРАЙНА, ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ мордора! това е “ЧИСТА ВОДА” /висша мярка за качество на диаманта/ ПРИЗНАНИЕ колко много сме полезни на УКРАЙНА! /моето мнение е , че точно поради това,нашият млад премиер звучеше разчекнато по темата : ” нищо няма да ви дадем, ама нали ние много ви помагаме!?”/
  това е картинката към момента. сега, покрай тръгването на газта от ЮГ по интерконектора, нелечимите русофилистици ПАК ПИШАТ как мордорът ни спрял газта, защото не сме искали да плащаме в рубли – боже, боже, какви сме куражлии срещу мечката-стръвница !!! тъй като това шизифренично убеждение на журналистите ни се покрива с позитанската позиция и особено на наедрялата им лидерка / а колко секси беше, когато илия павлов я опипваше с най – невинно чувство…/, моя милост пита по-информирания форум: ако бсп не искат да даваме оръжие на УКРАЙНА, уж за да има пари за кисело мляко на пенсионерите, не се ли знае в българия , че много от военните доставки в УКРАЙНА съвсем официално са ПЛАТЕНИ ? предвид горното, наистина ли позитанците не искат нито един патрон да замине за УКРАЙНА? значи, освен болни от русофилията, тези наши сънародници са и шизофреници?

 4. Две уточнения…Токаев каза не просто “републики”,а “квазирепублики”.Пропагандонката Симонян беше на сцената с идеята допълнително да се унижи Токаев,след заплашителната реч на нейният съпруг срещу Казахстан.Но Токаев си го върна тъпкано.

 5. Британските войски трябва спешно да бъдат подготвени за необходимостта да се бият отново на територията на континентална Европа срещу Русия. Това мнение изрази новият началник на Генералния щаб на британската армия генерал Патрик Сандърс, чиито думи цитира в неделя на сайта си вестник The Independent. Той пое длъжността миналия понеделник.
  https://frognews.bg/novini/nachalnikat-britanskata-armiia-triabva-otnovo-podgotvim-voiuva-evropa.html

 6. Единственият президент, който се страхува от Русия /русофоб/, е Румен Радев. Няма друг като него.
  Пуркуа бе джанъм?

 7. Така е всички ще им бият шута на рашаните.. Но ,за сметка на това и по лошо поне за мен е,че в България е фраш с руски агенти .Вчера говорих с един наш “НАТОВСКИ” генерал по неговите думи ,който в рамките на 5 минути успя да извади всички руски упорки и в заключение ,за да не бъда обстоятелствен ,че България трябвало да се възползва от икономическите отношения с русия , а и което не ни пречело да бъдем в ЕС и че всъщност русия не била ссср и си била една развита капиталистическа страна . ДОГАДИ ми се !!!

 8. Друг е въпросът,че Европа и УКрайна отново ще бъдат предадени от путинистите-рашисти Макрон,Шолц,Драги с активната подкрепа на българомразеца Орбан.Спецоперацията “Не унижавайте Русия” върви с пълна сила и предателите са готови със своето пъклено дело.Пропутинското лоби работи активно дори във Вашингтон…Май едничката надежда остава в ръцете на британците,поляците и балтийците…

 9. Иван Петков,
  бившият британски премиер Гордън Браун разказва: “За първи път се срещнах с Путин през 2006 г. в Кремъл, когато все още бях канцлер на финансите. Поставиха ме на много нисък стол, така че да го гледам отдолу нагоре. Той наистина е доста нисък мъж и ходи на токчета. Както и да е , в този ден той извади бележките си и започна да чете цялата информация, която имаше за мен, сякаш искаше да докаже, че знае повече за мен от мен самия, така че когато казват, че Путин се е променил и едва сега е започнал да заплашвам, мога да отговоря, че той ме е заплашвал още тогава. За убийството на Литвиненко официалният доклад заключи, че е „вероятно“, но аз бях сигурен, имайки цялата информация, че Путин не само е разрешил това убийство, но ще извърши още убийства. Затова дълги години ние пазехме хората, кой може да са в списъка му. Десет години по-късно, когато държавната закрила беше премахната, „Салсбъри” се случи. Той използва слабостта. Той е опортюнист до n-та степен. Сегашната инвазия в Украйна е резултат от липсата на правилен отговор от Запада на окупацията на Крим и използването на химическо оръжие в Сирия от режима на Башар ал Асад.Тогава се отдръпнахме, не предприехме действия. И Путин видя слабост в нашия отговор, така че нашите грешки произлизат оттам.Единственото нещо, което Путин разбира, е силата….(инт. за The Telegraph преди излизането на книгата му „Седемте начина за промяна на света“ с предговор, в който разказва за опита си от общуването с Путин)”

 10. до anonimen :

  още по обяд четох последната статия на ПИОНТКОВСКИЙ, в която той твърди, че след като споменатите от вас европейски лидери са били заведени в ИРПЕНЬ и БУЧА на 16 юни, те колективно се изпонапикали, начело с макрон и с това приключило намерението им да се грижат за кървавия сурат на московския чеп! тия кекавци дори не са отделили време да погледнат едно-две видеа с кадри от разрушената украйна, но вече на място, били силно шокирани какви работи се били случвали в европа, с помоща на “чувствителния чеп за дюшеме” от кремъл.
  60-те украински войници, вече обучени да стрелят с още не доставените от САЩ “HIMARS” 60 – 300 КМ, се прибраха и още на слезли от самолета, призори направиха на чакъл остров змеинный, а през деня си направиха конкурс “най-точния мерник” по нефтените кули в черно море / бивши украински, цапцарапнати от орките през 2014г. /, заелите трите първи места получиха по стек от американските цигари без гадни картинки по тях.
  в същото време, борис джонсън е стартирал програма за преобучение на 30 000 украински войници от английски инструктори.
  впрочем статията на ПИОНТКОВСКИЙ се нарича ПОСТПУТИНСКИЙ ЭНДШПИЛЬ. има я в сайта ХАРТИЯ 97 от днес.
  така че, споко ,приятелю! както снощи обясни шефът на НАТО, войната в УКРАЙНА щяла да продължи няколко години. има да стават, уви “циркове”…припомням, че ПОЛША обяви, че ако картофът с мустаци нахлуе в УКРАЙНА, полша влиза във войната като официален съюзник на украинците. / седя и си мисля по какво се отличава ВСВ от сегашната, третата…ами нацистите бяха врага- ФАНАТИК, докато сега врагът е ИДИОТ! /

 11. до YO:

  от цитирания от вас гордън браун се твърди, че солсбъри се случило след като махнали охараната на скрипал, десет години след литвиненко.
  искам да уточня. винаги неадекватното самочувствие на шефовете на външните убийци на кремъл, е причина , че се излагат.
  сачмата с рицин, с която убиха георги марков, беше особена гордост на института, който я произведе – толкова малка, че няма да бъде открита от никой патоанатом и рентген. ВЪОБРАЗЯВАТ СИ, че така ще стане, защото смятат врага си, ЗАПАДА, за нещо ПОД себе си. откриха сачмата и отровата в нея.
  използването на полоний за литвиненко беше същото- демонстрация на самочувствието КАКВИ ГИ МОЖЕМ НИЕ + подценяването на врага – той никога няма да може да открие отравянето, още по-малко- с какво. хитрото зрънце на руските професори-убийци се състоеше в дребната “подробност”, че всички убийства чрез радиация се обследват с дозиметри, които НЕ засичат / достоверно/ позитронната радиация, каквато има полония. има дозиметри и за позитронната радиация, но те са много по-сложна, скъпа и рядко срещана апаратура. НО! английското разследване “пътят на полония”, показа на москва колко са в грешка спрямо възможностите на колегите си в англия. това е важен момент на отрезвяване за москва.
  скрипал не беше планирано убийство- отмъщение.
  подчертано малко хора обърнаха внимание на еднократното, контролирано изтичане на информация в лондонски вестник, за събитието, което стана причина за командировката на солсбърските отровители. ТОГАВА избяга в САЩ, заедно със семейството си, през черна гора, буквалната дясна ръка на путлер от кабинета му. и заживя под истинските си имена в скъпарско имение до вашингтон. дни след лондонската публикация, руският СУПЕРШПИОНИН напусна луксозното си обиталище и когато местните журналисти налазиха района, вече бяха закъсняли.
  нали знаете, че най-малко се говори за това, от което най-силно те боли? този агентурен провал беше най-значимия в цялото царстване на путлер. не е трудно да си представим какво изплюване в лицето му бе този американски шпионин! ето това и тогава предреши съдбата на скрипал. отмъщение!!! защо не “предателят” в САЩ? защото от 1936 г между службите на САЩ и москва има неписан закон да не посягат на ” приютените шпиони”.
  тази история се мерна и тук, в блога на г-н ИНДЖЕВ, преди години. един форумец я препостна от украинския ресурс ЛО.

 12. у-точнител,
  “отрезвяване за москва” = нови и нови заплахи – просто това е форматът на съществуване на московската империя от иванГрозни до днес – докато се разпадне … баба ми казваше: гноен мехур не се гледа, щото се разпръсква встрани – докато светът се вторачва във великата руска култура/природни ресурси , ще се страхува и ще пази лицето на всеки следващ хуйло – както се изцепи Макрон : русия е била и ще я бъде – докато светът не пукне мехура

 13. до YO:

  “здрасти”! сякаш нямате представа, че това същото пиша тук, макар и под различни ник-ове, постоянно!? съгласен съм с всичко това!
  грешка е ,че се хващате за думите ми “отрезвяване за москва” – те, там, бяха употребени тясно и конкретно – за спецслужбите на москва, след разплитането на чорапа с литвиненко. а вие ги вадите от контекста. имам представа, че сте умен човек и знаете, че и най-големият глупак помни, поне пет минути, когато някъде се е опарил. визирам орките. естествено, че всеки техен провал в публичната сфера, води до някаква реакция по йерархията. само това имах предвид за след литвиненко. факт, че после, след 10 години, пак се издъниха, този път с новичока и пак заради мозъчното си увреждане да третират ОСТАНАЛИТЕ като по-тъпи от тях самите. много пъти, много хора питат риторично – абе защо им е на тия да убиват с новичок, с рицин, с полоний и прочее екзотики, когато техните “деди”са признавали само “товарищ маузер” ? и защото медиите са пълни с тъпаци, никой не отговаря , че 1/ това са инструменти, които са приети от шефовете на службите им като НЕРАЗКРИВАЕМИ,теоретично е верно. 2/ същите тези шефове гледат с презрително високомерие на колегите- врагове, по дефиниция! парафирайки поредната операция с екзотика, тези шефове си дават сметка, че дори при издънка, ще смаят врага с безаналоговите технологии за смърт, които използват. /днес правилно го дефинираме като “имперско мислене”/
  а ето какво казва моята баба : ” ябълката се разваля отвътре”. наблюдавал съм го сам, в щайга с ябълки една загнива, сбабарушва се, но никоя от контактните ,околни ябълки не се разваля. ако някоя също загние, това си е по нейната вътрешна причина. преди много години, дори извлякох и формулирах от “това” природен ЗАКОН, светла и памет на баба ми. причината за промяната е в субекта на промяната. а не външна…с топлина от богато на въглерод гориво + як бой с чука върху червеното желязо върху наковалнята / все външни фактори, въздействия от средата / няма да накривиш калпака на желязото, а ще го превърнеш в режеща човешки глави стомана. ТУК СЪБИРАМЕ МЪДРОСТТА НА ДВЕТЕ НИ БАБИ : русия носи в себе си гниенето, което след време ще я превмърне в гнила до тъмно кафяво, спихната “ябълка”. причините за промените и са вътре в нея – природен закон! светът има грижата, като околна среда, външните фактори, да не превърне желязото в стомана, а да му осигури бързо и безметежно РЪЖДЯСВАНЕ! колкото си иска -толкова ръждясване ще му осигурим много грижовно. защото така са казали нашите баби!…никакво дандуркане на русия. макрон си гледа интереса, защото хич не му пука да повтори проститутското полягане под хитлер, с което изкараха цялата ВСВ. европа има още по-тежък грях- с левичарските си простотии произведе кеймбриджската четворка / всъщност петорка/, младежите от проекта МАНХАТЪН, които ПОДАРИХА НА СССР АТОМНОТО ОРЪЖИЕ – това, заради което се чешем днес, целият нормален свят, там, където не ни сърби! също в аспекта “дандуркане на русия”, от което ни дистанцира вашата баба, е фактът, че преди ВСВ не друг, а САЩ изградиха тотално цялата индустрия на сталин. дори изядоха доста жито от украйна, докато течеше ГОЛОДОМОРА. сталин плащаше с него. кой построи ДНЕПРОГЕС ? най-голямата електростанция в целия ссср? на руски няма да намерите истината. главният инженер на строежа беше американецът, построил преди това знаменитият язовир ХУВЪР в САЩ. сталин му е дал море от “зеки” и камара злато за заплата./ дори проучих какво е направил с парите. купил си е огромно ранчо, прибирайки се в сащ, и живее в него до края на дните си / и последен, риторичен въпрос в празното : за чий дявол целият нормален свят, през 90-те години на 20-ти век, само в една конкретна година даде 500 милиарда долара на русия- за да си утилизира излишното ядрено оръжие. не сме ли ние най-вече ИДИОТИТЕ ? да беше таралеж- да си го отглеждаме в гащите, като сме тъпи мазохисти. но това е двукраката еманация на ЗЛОТО! ТА, КОЙ Е ЗА БОЙ НА ТАЗИ ПРЕКРАСНА ПЛАНЕТА??? който е за бой- той ще си го отнесе! – каза бабата на една моя тайна комшийка….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.